მთავარი მენიუს გახსნა

მსოფლიო მემკვიდრეობის ძეგლების სია დამატების წლების მიხედვით

ეს არის იუნესკოს მსოფლიო მემკვიდრეობის ძეგლების სია, სადაც წარმოდგენილია ყველა ძეგლი სიაში დამატების წლების მიხედვით. () ამ ნიშნით აღნიშნულია ქვეყნიდან სიაში დამატებული პირველი ძეგლი.

სექციების სია

2019 (43-ე სესია)რედაქტირება

29 ძეგლი (24 კულტურული, 4 ბუნებრივი, 1 შერეული)
მასპინძელი:   აზერბაიჯანი

ქვეყანა ძეგლი კატეგორია იუნესკოს სიის ნომერი.
  ავსტრალია ბუჯ-ბიმის კულტურული ლანდშაფტი კულტურული 1507
  აზერბაიჯანი შაქის ისტორიული ცენტრი ხანის სასახლესთან ერთად კულტურული 1549
  ბაჰრეინი დილმუნის ყორღანები კულტურული 1542
  ბრაზილია პარატი და ილია-გრანდე – კულტურა და ბიომრავალფეროვნება შერეული 1308
  ბურკინა-ფასო ბურკინა-ფასოს ძველი მეტალურგიული ძეგლები
(დურულა, ტივეგა, იამანე, კინდიბო, ბექუი)
კულტურული 1602
  კანადა ვრაიტინგ-ონ-სტოუნის პროვინციული პარკი კულტურული 1597
  ჩინეთი ლიანჩჟუს კულტურის არქეოლოგიური ნანგრევები კულტურული 1592
ყვითელი ზღვა-ბოხაივანის გადამფრენი ფრინველების ნაკრძალები ბუნებრივი 1606
  ჩეხეთი კლადრუბის ცხენების მოშენებისა და საცერემონიო ეტლებისათვის წვრთნის ლანდშაფტი კულტურული 1589
  ჩეხეთი
  გერმანია
მადნის მთების სამთამადნო რეგიონი კულტურული 1478
  საფრანგეთი საფრანგეთის სამხრეთული და ანტარქტიდული ტერიტორიების მიწები და ზღვები ბუნებრივი 1603
  გერმანია აუგსბურგის წყლის რესურსების მართვის სისტემა კულტურული 1580
  ისლანდია ვატნაიიოკუდლის ეროვნული პარკი ბუნებრივი 1604
  ინდოეთი ჯაიპური კულტურული 1605
  იტალია პროსეკოს გორაკები კონეგლიანოსა და ვალდობიადენეში კულტურული 1571
  ინდონეზია ომბილინის ქვანახშირის საბადო კულტურული 1610
  ირანი ჰირკანის ტყეები ბუნებრივი 1584
  ერაყი ბაბილონი კულტურული 278
  იაპონია მოზუ-ფურუიჩის კოფუნების ჯგუფი კულტურული 1593
  ლაოსი ქილების ხეობა კულტურული 1587
  მიანმარი პაგანი კულტურული 1588
  პოლონეთი კშემიონკი კულტურული 1599
  პორტუგალია მაფრის სამეფო შენობები – მაფრის სასახლე კულტურული 1573
ბონ-ჟეზუში ბრაგაში კულტურული 1590
  რუსეთი ფსკოვის არქიტექტურული სკოლის ეკლესიები კულტურული 1523
  სამხრეთი კორეა სოვონი კულტურული 1498
  ესპანეთი რისკო-კაიდოს კულტურული ლანდშაფტი და გრან-კანარიას წმინდა მთები კულტურული 1578
  გაერთიანებული სამეფო ჯოდრელ-ბენკის ობსერვატორია კულტურული 1594
  აშშ ფრენკ ლოიდ რაიტის XX საუკუნის არქიტექტურა კულტურული 1496

2018 (42-ე სესია)რედაქტირება

19 ძეგლი (13 კულტურული, 3 ბუნებრივი, 3 შერეული)
მასპინძელი:   ბაჰრეინი

ქვეყანა ძეგლი კატეგორია იუნესკოს სიის ნომერი.
  კანადა პიმაჩიოვინ-აკი შერეული 1415
  ჩინეთი ფანჯინგშანი ბუნებრივი 1559
  კოლუმბია ჩირიბიკეტეს ეროვნული პარკი შერეული 1174
  დანია აასივისუიტი - ნიპისატი კულტურული 1557
  საფრანგეთი ჩენ-დე-პუი ბუნებრივი 1434
  გერმანია არქოლოგიური სასაზღვრო კომპლექსი დანევირკე და ჰედებიუ კულტურული 1553
ნაუმბურგის საკათედრო ტაძარი კულტურული 1470
  ინდოეთი მუმბაის ვიქტორიანული გოთიკისა და არტ-დეკოს ანსამბლი კულტურული 1480
  ირანი ფარსის რეგიონის სასანიდური არქეოლოგიული ლანდშაფტი კულტურული 1568
  იტალია ივრეა კულტურული 1538
  იაპონია ნაგასაკის ქრისტიანული ეკლესიები კულტურული 1495
  კენია თიმლიჩ-ოჰინგა კულტურული 1450
  მექსიკა ტეუაკან-კუიკატლანის ბიოსფერული ნაკრძალი შერეული 1534
  ომანი ქალჰატი კულტურული 1537
  საუდის არაბეთი ელ-ჰასა კულტურული 1563
  სამხრეთ აფრიკის რესპუბლიკა მახონჯუა ბუნებრივი 1575
  სამხრეთი კორეა სანსა, კორეის ბუდისტური მთის მონასტრები კულტურული 1562
  ესპანეთი მედინა-ასაჰარა კულტურული 1560
  თურქეთი გიობექლი-თეფე კულტურული 1572

2017 (41-ე სესია)რედაქტირება

21 ძეგლი (18 კულტურული, 3 ბუნებრივი)
მასპინძელი:   პოლონეთი

ქვეყანა ძეგლი კატეგორია იუნესკოს სიის ნომერი.
  ანგოლა მბანზა-კონგო (პ) კულტურული 1511
  არგენტინა ლოს-ალერსესის ეროვნული პარკი ბუნებრივი 1526
  ბრაზილია ვალონგოს ნავსადგური კულტურული 1548
  კამბოჯა სამბორ-პრეი-კუკი კულტურული 1532
  ჩინეთი ჰოჰ-ხილი ბუნებრივი 1540
კულანსუ კულტურული 1541
  ხორვატია
  იტალია
  მონტენეგრო
ვენეციის თავდაცვითი ნაგებობები კულტურული 1533
  დანია კუჯაატა-გრელანდია კულტურული 1536
  ერიტრეა ასმერა (პ) კულტურული 1550
  საფრანგეთი ტაპუტაპუატეა კულტურული 1529
  გერმანია შვაბიის ალბის მღვიმეები და გამყინვარების პერიოდის ხელოვნება კულტურული 1527
  ინდოეთი აჰმადაბადი კულტურული 1551
  ირანი იეზდი კულტურული 1544
  იაპონია ოკინოშიმა კულტურული 1535
  მონღოლეთი
  რუსეთი
დაურიის ლანდშაფტი ბუნებრივი 1448
  პალესტინა ჰებრონი კულტურული 1565
  პოლონეთი ტარნოვსკიე-გორის ვერცხლის ისტორიული მაღარო კულტურული 1539
  რუსეთი სვიაჟსკის მიძინების მონასტერი კულტურული 1525
  სამხრეთ აფრიკის რესპუბლიკა ǂხომანის კულტურული ლანდშაფტი კულტურული 1545
  თურქეთი აფროდისიასი კულტურული 1519
  დიდი ბრიტანეთი ტბების მხარე კულტურული 422

2016 (მე-40 სესია)რედაქტირება

21 ძეგლი (12 კულტურული, 6 ბუნებრივი, 3 შერეული)
მასპინძელი:   თურქეთი

ქვეყანა ძეგლი კატეგორია იუნესკოს სიის ნომერი.
  ანტიგუა და ბარბუდა ანტიგუის გემთმშენებელი ქარხანა და მასთან დაკავშირებული არქეოლოგიური ძეგლები (პ) კულტურული 1499
  არგენტინა
  ბელგია
  საფრანგეთი
  გერმანია
  ინდოეთი
  იაპონია
  შვეიცარია
ლე კორბუზიეს არქიტექტურა კულტურული 1321
  ბოსნია და ჰერცეგოვინა
  ხორვატია
  მონტენეგრო
  სერბეთი
სტეჩკები კულტურული 1504
  ბრაზილია პამპულიის თანამედროვე ანსამბლი კულტურული 1493
  კანადა მისტეიკენ-პოინტი ბუნებრივი 1497
  ჩადი ენედის პლატო შერეული 1475
  ჩინეთი ჰუის მთის კლდის მხატვრობა კულტურული 1508
ჰუბეის შენუნცზია ბუნებრივი 1509
  საბერძნეთი ფილიპი კულტურული 1517
  ინდოეთი ნალანდა კულტურული 1502
კანჩენჯანგის ეროვნული პარკი შერეული 1513
  ირანი ირანის მიწისქვეშა წყალმომარაგების სისტემა კულტურული 1506
დაშთე-ლუთი ბუნებრივი 1505
  ერაყი სამხრეთ ერაყის ჭაობები და არქეოლოგიური ლანდშაფტი შერეული 1481
  ყაზახეთი
  ყირგიზეთი
  უზბეკეთი
დასავლეთი ტიან-შანი ბუნებრივი 1490
  მექსიკა რევილიახიხედოს არქიპელაგი ბუნებრივი 1510
  მიკრონეზია ნან-მადოლი (პ) კულტურული 1503
  ესპანეთი ანტეკერის დოლმენები: მენგა, ვიერა, ელ-რომერალი კულტურული 1501
  სუდანი სანგანების ზღვის ეროვნული პარკი და დუნგონაბის ყურე — კ. მეკოვარი ბუნებრივი 262
  თურქეთი ანისი კულტურული 1518
  გაერთიანებული სამეფო გორჰამის მღვიმე კულტურული 1500

2015 (39-ე სესია)რედაქტირება

24 ძეგლი (23 კულტურული, 1 შერეული)
მასპინძელი:   გერმანია

ქვეყანა ძეგლი კატეგორია იუნესკოს სიის ნომერი.
  ჩინეთი ტუსის ძეგლები კულტურული 1474
  დანია კრისტიანსფელდი კულტურული 1468
ჩრდილოეთ ზელანდიის სამონადირეო ლანდშაფტი კულტურული 1469
  საფრანგეთი ბურგუნდიის ტერუარები კულტურული 1425
შამპანის ბორცვები, სახლები და სარდაფები კულტურული 1465
  გერმანია შპაიხერშტადტი კულტურული 1467
  ირანი სუზა კულტურული 1455
მეიმანდის კულტურული ლანდშაფტი კულტურული 1423
  ისრაელი ბეით-შეარიმის ეროვნული პარკი კულტურული 1471
  იტალია არაბულ-ნორმანული სტილის პალერმო და ჩეფალუსა და მონრეალის საკათედრო ტაძრები კულტურული 1487
  იამაიკა ლურჯი და ჯონ ქროუს მთების ეროვნული პარკი (პ) შერეული 1356
  იაპონია მეიძის ინდუსტრიული რევოლუციის ძეგლები კულტურული 1484
  იორდანია ალ-მაჰთასი კულტურული 1446
  მექსიკა პადრე-ტემბლეკეს აკვედუკი კულტურული 1463
  მონღოლეთი ბურხან-ხალდუნი კულტურული 1440
  ნორვეგია რიუკან-ნუტოდენი კულტურული 1486
  საუდის არაბეთი ჰაილის რეგიონის კლდის მხატვრობა კულტურული 1472
  სინგაპური სინგაპურის ბოტანიკური ბაღები (პ) კულტურული 1483
  სამხრეთი კორეა პექჩეს ისტორიული ადგილები კულტურული 1477
  თურქეთი დიარბაქირის ციხესიმაგრე და ჰევსელის ბაღები კულტურული 1488
ეფესო კულტურული 1018
  გაერთიანებული სამეფო ფორტ-ბრიჯი კულტურული 1485
  აშშ სან-ანტონიოს მისიების ეროვნული ისტორიული პარკი კულტურული 1466
  ურუგვაი ფრაი-ბენტოსი კულტურული 1464

2014 (38-ე სესია)რედაქტირება

26 ძეგლი (22 კულტურული, 3 ბუნებრივი, 1 შერეული)
მასპინძელი:   კატარი

ქვეყანა ძეგლი კატეგორია იუნესკოს სიის ნომერი.
  არგენტინა
  ბოლივია
  ჩილე
  კოლუმბია
  ეკვადორი
  პერუ
ინკების საგზაო სისტემა კულტურული 1459
  ბოტსვანა ოკავანგოს დელტა ბუნებრივი 1432
  ჩინეთი ჩინეთის დიდი არხი კულტურული 1443
  ჩინეთი
  ყაზახეთი
  ყირგიზეთი
აბრეშუმის დიდი გზა: ჩანანი-ტიან-შანის კორიდორი კულტურული 1442
  კოსტა-რიკა კოსტა-რიკის ქვის ბურთები კულტურული 1453
  დანია სტევნს-კლინტი ბუნებრივი 1416
  საფრანგეთი შოვეს გამოქვაბული კულტურული 1426
  გერმანია კორვეის სააბატო კულტურული 1447
  ინდოეთი დიდი ჰიმალაის ეროვნული პარკი კულტურული 1406
რანი-კი-ვავი კულტურული 922
  ირანი შაჰრი-სუჰტე კულტურული 1456
  ერაყი ერბილის ციტადელი კულტურული 1437
  ისრაელი მარეშას და ბეით-გუვრინის მღვიმეები იუდეის დაბლობებზე კულტურული 1370
  იტალია პიემონტის ვენახების ლანდშაფტები: როერო და მონფერატო კულტურული 1390
  იაპონია ტომიოკის აბრეშუმის ფაბრიკა კულტურული 1449
  მიანმარი პიუს სამეფოს ძველი ქალაქები (პ) კულტურული 1444
  ნიდერლანდები ვან ნელეს ფაბრიკა კულტურული 1441
  პალესტინა ბატირის ზეთისხილისა და ვაზის კულტურული ლანდშაფტი კულტურული 1492
  ფილიპინები ჰამიგუიტანის მთის ნაკრძალი ბუნებრივი 1403
  რუსეთი ბულგარი კულტურული 981
  საუდის არაბეთი ქალაქი ჯიდა კულტურული 1361
  სამხრეთ კორეა ნამჰანსანსონგი კულტურული 1439
  თურქეთი ბურსა და ჯუმალიქიზიქი კულტურული 1452
პერგამონი და მისი მრავალფენიანი ლანდშაფტი კულტურული 1457
  აშშ პოვერტი-პოინტის მიწაყრილები კულტურული 1435
  ვიეტნამი ჩანგ-ანის ლანშაფტების კომპლექსი შერეული 1438

2013 (37-ე სესია)რედაქტირება

19 ძეგლი (14 კულტურული, 5 ბუნებრივი)
მასპინძელი:   კამბოჯა

ქვეყანა ძეგლი კატეგორია იუნესკოს სიის ნომერი.
  კანადა რედ-ბეი კულტურული 1412
  ჩინეთი ხუნხე-ხანის ბრინჯის ტერასები კულტურული 1111
სინძიანის ტიან-შანი ბუნებრივი 1414
  ფიჯი ლევუკის ისტორიული პორტი (პ) კულტურული 1399
  გერმანია ვილჰელმსჰეეს სამთო პარკი კულტურული 1413
  ინდოეთი რაჯასტანის ციხესიმაგრეები კულტურული 247
  ირანი გოლესტანის სასახლე კულტურული 1422
  იტალია მედიჩის ვილები კულტურული 175
ეტნა ბუნებრივი 1427
  იაპონია ფუძიამა კულტურული 1418
  მექსიკა ელ-პინაკატე და ალტარის უდაბნოს ბიოსფერული ნაკრძალი ბუნებრივი 1410
  ნამიბია ნამიბის ქვიშიანი ზღვა ბუნებრივი 1430
  ნიგერი აგადესის ისტორიული ცენტრი კულტურული 1268
  ჩრდილოეთი კორეა კესონის ისტორიული მონუმენტები კულტურული 1278
  პოლონეთი
  უკრაინა
კარპატების ხის ეკლესიები პოლონეთსა და უკრაინაში კულტურული 1424
  პორტუგალია კოიმბრის უნივერსიტეტი კულტურული 1387
  კატარი ზუბარაჰი (პ) კულტურული 1402
  ტაჯიკეთი ტაჯიკეთის ეროვნული პარკი ბუნებრივი 1252
  უკრაინა ტავრიის ქერსონესი კულტურული 1411

2012 (36-ე სესია)რედაქტირება

26 ძეგლი (20 კულტურული, 5 ბუნებრივი, 1 შერეული)
მასპინძელი:   რუსეთი

ქვეყანა ძეგლი კატეგორია იუნესკოს სიის ნომერი.
  ბაჰრეინი ბაჰრეინის მარგალიტების ბილიკი კულტურული 1364
  ბელგია ვალონიის ძირითადი ნახშირის მაღაროები კულტურული 1344
  ბრაზილია რიო-დე-ჟანეირო: ტიჟუკის ტყე, ბოტანიკური ბაღი, კორკოვადო, გუანაბარის უბე, კოპაკაბანა კულტურული 1100
  კამერუნი
  ცენტრალური აფრიკის რესპუბლიკა
  კონგო (პ)
სანგის ნაკრძალთა კომპლექსი ბუნებრივი 1380
  კანადა გრან-პრეს ეროვნული ისტორიული ძეგლი კულტურული 1404
  ჩადი უნიანგის ტბები (პ) ბუნებრივი 1400
  ჩინეთი ჩენგხიანგის ნამარხი ადგილები ბუნებრივი 1388
შანდუ კულტურული 1389
  კოტ-დ’ივუარი ისტორიული ქალაქი გრანდ-ბასამი კულტურული 1322
  საფრანგეთი ნორდ-პა-დე-კალეს სამთო-სამრეწველო აუზი კულტურული 1360
  გერმანია მარკგრაფის საოპერო თეატრი კულტურული 1379
  ინდოეთი დასავლეთი გატები ბუნებრივი 1342
  ინდონეზია ბალის კულტურული ლანდშაფტი: სუბაკის საირიგაციო სისტემა კულტურული 1194
  ირანი გონბად-ე-გაბუსი კულტურული 1398
ისპაანის დიდი მეჩეთი კულტურული 1397
  ისრაელი კარმელის მთა კულტურული 1393
  მალაიზია ლენგონგის ხეობა კულტურული 1396
  მაროკო რაბატი კულტურული 1401
  პალაუ კლდოვანი კუნძულები (პ) შერეული 1386
  პალესტინა მაცხოვრის შობის ტაძარი (პ) კულტურული 1433
  პორტუგალია ელვაში და მისი ციხესიმაგრე კულტურული 1367
  რუსეთი ლენის სვეტები ბუნებრივი 1299
  სენეგალი ბასარის კულტურული ლანდშაფტი კულტურული 1407
  სლოვენია
  ესპანეთი
ვერცხლისწყლის საბადოები ალმადენში და იდრიიაში კულტურული 1313
  შვედეთი ჰელსინგლანდის ფერმერთა სახლები კულტურული 1282
  თურქეთი ჩათალჰოიუქის ნეოლითური ძეგლები კულტურული 1405

2011 (35-ე სესია)რედაქტირება

25 ძეგლი (21 კულტურული, 3 ბუნებრივი, 1 შერეული)
მასპინძელი:   საფრანგეთი

ქვეყანა ძეგლი კატეგორია იუნესკოს სიის ნომერი.
  ავსტრალია ნინგალუს სანაპირო ბუნებრივი 1369
  ავსტრია
  საფრანგეთი
  გერმანია
  იტალია
  სლოვენია
  შვეიცარია
ალპების პრეისტორიული ნამოსახლარები კულტურული 1363
  ბარბადოსი ისტორიული ბრიჯტაუნი (პ) კულტურული 1376
  ჩინეთი ხანჯოუს დასავლეთის ტბის კულტურული ლანდშაფტი კულტურული 1334
  კოლუმბია ყავის კულტურული ლანდშაფტი კულტურული 1121
  ეთიოპია კონსოს კულტურული ლანდშაფტი კულტურული 1333
  საფრანგეთი კოსები და სევენების მეცხვარეობის ფერმები კულტურული 1153
  გერმანია ფაგუსის ქარხანა კულტურული 1368
  ირანი ერამის ბაღი კულტურული 1372
  იტალია ლანგობარდების ნამოსახლარები კულტურული 1318
  იაპონია ჰირაიძუმის ისტორიული ძეგლები და მონუმენტები კულტურული 1277
ოგასავარის კუნძულები ბუნებრივი 1362
  იორდანია უადი-რუმის დაცული ტერიტორიები შერეული 1377
  კენია ფორტ-ჟესუსი კულტურული 1295
დიდი რიფტული ხეობა ბუნებრივი 1060
  მონღოლეთი მონღოლეთის ალთაის პეტროგლიფები კულტურული 1382
  ნიკარაგუა ლეონის საკათედრო ტაძარი კულტურული 1236
  სენეგალი სალუმის დელტის ეროვნული პარკი კულტურული 1359
  ესპანეთი სერა-დე-ტრამუნტანა კულტურული 1371
  სუდანი მეროე კულტურული 1336
  სირია მკვდარი ქალაქები კულტურული 1348
  თურქეთი სელიმიეს მეჩეთი კულტურული 1366
  უკრაინა ბუკოვინისა და დალმაციის მიტროპოლიტის რეზიდენცია კულტურული 1330
  არაბთა გაერთიანებული საამიროები ალ-აინის კულტურული ძეგლები (პ) კულტურული 1343
  ვიეტნამი ჰოს დინასტიის ციტადელი კულტურული 1358

2010 (34-ე სესია)რედაქტირება

21 ძეგლი (15 კულტურული, 5 ბუნებრივი, 1 შერეული)
მასპინძელი:   ბრაზილია

ქვეყანა ძეგლი კატეგორია იუნესკოს სიის ნომერი.
  ავსტრალია ავსტრალიის საპატიმროები კულტურული 1306
  ბრაზილია სან-ფრანცისკოს კვარტალი ქალაქ სან-კრისტოვანში კულტურული 1272
  ჩინეთი დანსია ნატურალური 1335
დენგფენგის ისტორიული მონუმენტი „დედამიწისა და ზეცის ცენტრი" კულტურული 1305
  საფრანგეთი საეპისკოპოსო ქალაქი ალბი კულტურული 1337
რეიუნიონი ნატურალური 1317
  ინდოეთი ჯანტარ-მანტარი კულტურული 1338
  ირანი არდაბილის ისტორიული მონუმენტები კულტურული 1345
თავრიზის ისტორიული ბაზარი კულტურული 1346
  კირიბატი ფენიქსის კუნძულების დაცული ტერიტორია (პ) ნატურალური 1325
  მარშალის კუნძულები ბიკინის ატოლი (პ) კულტურული 1339
  მექსიკა კამინო-რეალ-დე-ტიერა-ადენტრო კულტურული 1351
იაგულისა და მიტლას პრეისტორიული ნამოსახლარები კულტურული 1352
  ნიდერლანდები ამსტერდამის არხები კულტურული 1349
  რუსეთი პუტორანის პლატო ნატურალური 1234
  საუდის არაბეთი ქალაქ დირაიის ატ-ტურაიფის რაიონი კულტურული 1329
  სამხრეთი კორეა ისტორიული სოფლები: ჰაჰოე და იანგდონგი კულტურული 1324
  შრი-ლანკა შრი-ლანკის ცენტრალური ზეგანი ნატურალური 1203
  ტაჯიკეთი ქალაქი სარაზმი (პ) კულტურული 1141
  აშშ პაპაჰანაუმოკუაკეის ზღვის ეროვნული მონუმენტი შერეული 1326
  ვიეტნამი თანგ-ლონგის სამეფო ქალაქი კულტურული 1328

2009 (33-ე სესია)რედაქტირება

13 ძეგლი (11 კულტურული, 2 ბუნებრივი)
მასპინძელი:   ესპანეთი

ქვეყანა ძეგლი კატეგორია იუნესკოს სიის ნომერი.
  ბელგია სტოკლეს სასახლე კულტურული 1298
  ბურკინა-ფასო ლოროპენი (პ) კულტურული 1225
  კაბო-ვერდე სიდადე-ველია (პ) კულტურული 1310
  ჩინეთი უტაიშანი კულტურული 1279
  დანია
  გერმანია
  ნიდერლანდი
ვადენზეე ბუნებრივი 1314
  ირანი შუშტარის ირიგაციის ისტორიული სისტემა კულტურული 1315
  იტალია დოლომიტის ალპები ბუნებრივი 1237
  ყირგიზეთი სულაიმან-ტოო (პ) კულტურული 1230
  პერუ კარალ-სუპე კულტურული 1269
  სამხრეთი კორეა ჩოსონის დინასტიის მეფეთა აკლდამები კულტურული 1319
  ესპანეთი ჰერკულესის კოშკი კულტურული 1312
  შვეიცარია ლა-შო-დე-ფონი კულტურული 1302
  გაერთიანებული სამეფო
(  უელსი)
პონტკისილტეს აკვედუკი კულტურული 1303

2008 (32-ე სესია)რედაქტირება

27 ძეგლი (19 კულტურული, 8 ბუნებრივი)
მასპინძელი:   კანადა

ქვეყანა ძეგლი კატეგორია იუნესკოს სიის ნომერი.
  კამბოჯა პრეაჰ-ვიჰეარის ტაძარი კულტურული 1224
  კანადა ჯოგინსი ბუნებრივი 1285
  ჩინეთი ტულოუ კულტურული 1113
სანციანშანი ბუნებრივი 1292
  ხორვატია სტარი-გრადის ვაკე კულტურული 1240
  კუბა კამაგუეის ისტორიული ცენტრი კულტურული 1270
  საფრანგეთი ვობანის თავდაცვითი ნაგებობები კულტურული 1283
ახალი კალედონიის ლაგუნები ბუნებრივი 1115
  გერმანია ბერლინის მოდერნისტული შენობები კულტურული 1239
  ისლანდია სურტსეი ბუნებრივი 1267
  ირანი სომხური მონასტრები ირანში: წმინდა თადეოზის მონასტერი, წმინდა სტეფანეს მონასტერი, ღვთისმშობლის ეკლესია და ძორძორი კულტურული 1262
  ისრაელი ბაჰაიზმის მსოფლიო ცენტრი ჰაიფაში და დასავლეთ გალილეაში კულტურული 1220
  იტალია მანტუა და საბიონეტა კულტურული 1287
  იტალია
  შვეიცარია
რეტიის რკინიგზა კულტურული 1276
  ყაზახეთი სარიარკა — ჩრდილოეთ ყაზახეთის სტეპი და ტბა ბუნებრივი 1102
  კენია მიჯიკენდა კულტურული 1231
  მალაიზია მალაკის ძველი ქალაქები მალაკა და ჯორჯტაუნი კულტურული 1223
  მავრიკი ლემორნ-ბრაბანტი კულტურული 1259
  მექსიკა პეპელა-მონარქის ბიოსფერული ნაკრძალი ბუნებრივი 1290
ისტორიული ქალაქი სან-მიგელ-დე-ალიენდე და ატოტონილკოს იესო ნაზარეველის ტაძარი კულტურული 1274
  პაპუა-ახალი გვინეა კუკის ჭაობი (პ) კულტურული 887
  სან-მარინო სან-მარინოს ისტორიული ცენტრი და მთა მონტე-ტიტანო (პ) კულტურული 1245
  საუდის არაბეთი მადაინ-სალიჰი (პ) კულტურული 1293
  სლოვაკეთი კარპატების ხის ეკლესიები სლოვაკეთში კულტურული 1273
  შვეიცარია სარდონის ტექტონიკური ზონა ბუნებრივი 1179
  ვანუატუ როი-მატა (პ) კულტურული 1280
  იემენი სოკოტრის არქიპელაგი ბუნებრივი 1263

2007 (31-ე სესია)რედაქტირება

22 ძეგლი (16 კულტურული, 4 ბუნებრივი, 2 შერეული)
მასპინძელი:   ახალი ზელანდია

ქვეყანა ძეგლი კატეგორია იუნესკოს სიის ნომერი.
  ავსტრალია სიდნეის ოპერის თეატრი კულტურული 166
  აზერბაიჯანი გობუსტანის სახელმწიფო ნაკრძალი კულტურული 1076
  ბოსნია და ჰერცეგოვინა მეჰმედ-ფაშას ხიდი კულტურული 1260
  კანადა რიდოს არხი კულტურული 1221
  ჩინეთი დიაოლოუ კულტურული 1112
სამხრეთ ჩინეთის კარსტი შერეული 1248
  საფრანგეთი მთვარის პორტი ბორდოში კულტურული 1256
  გაბონი ლოპეს ეროვნული პარკი (პ) შერეული 1147
  გერმანია
  სლოვაკეთი
  უკრაინა
კარპატების წიფლის პირველყოფილი ტყეები ბუნებრივი 1133
  საბერძნეთი კერკირა კულტურული 978
  ინდოეთი წითელი ფორტი კულტურული 231
  ერაყი არქეოლოგიური ქალაქი სამარა კულტურული 276
  იაპონია ვერცხლის შახტა იბამი-გინძანი კულტურული 1246
  მადაგასკარი აცინანანის ტროპიკული ტყე ბუნებრივი 1257
  მექსიკა საუნივერსიტეტო ქალაქი კულტურული 1250
  ნამიბია ტვიფელფონტეინი (პ) კულტურული 1255
  სერბეთი გამზიგრადი კულტურული 1253
  სამხრეთი აფრიკა რიჩტერსველდის კულტურული და ბოტანიკური ლანდშაფტი კულტურული 1265
  სამხრეთი კორეა ჩეჯუდოს ვულკანური კუნძული ბუნებრივი 1264
  ესპანეთი ტეიდეს ეროვნული პარკი ბუნებრივი 1258
  შვეიცარია ლავოს ვენახის ტერასები კულტურული 1243
  თურქმენეთი პართიული ციხე-სიმაგრე ნისაში კულტურული 1242

2006 (30-ე სესია)რედაქტირება

18 ძეგლი (16 კულტურული, 2 ბუნებრივი)
მასპინძელი:   ლიტვა

ქვეყანა ძეგლი კატეგორია იუნესკოს სიის ნომერი.
  ჩილე სიუელი კულტურული 1214
  ჩინეთი გიგანტური პანდების ნაკრძალი ბუნებრივი 1213
ინსიუ კულტურული 1114
  კოლუმბია მალპელოს ფლორა და ფაუნა ბუნებრივი 1216
  ეთიოპია ჰარარ-ჯუგოლი კულტურული 1189
  გამბია
  სენეგალი
სენეგამბიის მეგალითური წრეები კულტურული 1226
  გერმანია რეგენსბურგის ისტორიული ცენტრი კულტურული 1155
  ირანი ბეჰისთუნის წარწერა კულტურული 1222
  იტალია სტრადე-ნუოვეს გზატკეცილები და სასახლებების კომპლექსი პალაცი-დეი-როლი გენუაში კულტურული 1211
  მალავი ჩონგონის კლდის მხატვრობა კულტურული 476
  მავრიკი ააპრავასი-გჰატი (პ) კულტურული 1227
  მექსიკა აგავას ლანდშფტები ტეკილაში კულტურული 1209
  ომანი აფლაის ირიგაციული სისტემა კულტურული 1207
  პოლონეთი ვროცლავის საუკუნის დარბაზი კულტურული 1165
  ესპანეთი ბისკაიის ხიდი კულტურული 1217
  სირია კრაკ-დე-შევალიე და სალადინის ციტადელი კულტურული 1229
  ტანზანია კონდოას კლდის მხატვრობა კულტურული 1183
  გაერთიანებული სამეფო
(  ინგლისი)
კორნუოლის და დასავლეთ დევონის სამთო მოპოვებითი ლანდშაფტი კულტურული 1215

2005 (29-ე სესია)რედაქტირება

24 ძეგლი (17 კულტურული, 7 ბუნებრივი)
მასპინძელი:   სამხრეთ აფრიკის რესპუბლიკა

ქვეყანა ძეგლი კატეგორია იუნესკოს სიის ნომერი.
  ალბანეთი ბერატისა და გიროკასტრის ისტორიული ცენტრები კულტურული 569
  ბაჰრეინი კალათ-ალ-ბაჰრეინი (პ) კულტურული 1192
  ბელარუსი ნესვიჟის ციხესიმაგრე კულტურული 1196
  ბელარუსი
  ესტონეთი
  ფინეთი
  ლატვია
  ლიტვა
  მოლდოვა (პ)
  ნორვეგია
  რუსეთი
  შვედეთი
  უკრაინა
სტრუვეს გეოდეზიური რკალი კულტურული 1187
  ბელგია პლანტენ-მორეტუსის მუზეუმი კულტურული 1185
  ბოსნია და ჰერცეგოვინა მოსტარის ხიდი (პ) კულტურული 946
  ჩილე უმბერსტონისა და სანტა-ლაურას გვარჯილის ქარხანა კულტურული 1178
  ჩინეთი მაკაოს ისტორიული ცენტრი კულტურული 1110
  კუბა სიენფუეგოსის ისტორიული ცენტრი კულტურული 1202
  ეგვიპტე ვადი-ალ-ხიტანი ბუნებრივი 1186
  საფრანგეთი ჰავრის ცენტრი კულტურული 1181
  ირანი სოლთანიე კულტურული 1188
  ისრაელი ბიბლიური ადგილები – მეგიდო, ასორი, ბეერ-შევა კულტურული 1108
ნეგევის საკმლის გზა კულტურული 1107
  იტალია ანტიკური სირაკუზა და კლდეში ნაკვეთი პანტალიკას ნეკროპოლისი კულტურული 1200
  იაპონია სირეტოკოს ეროვნული პარკი ბუნებრივი 1193
  მექსიკა კალიფორნიის ყურე ბუნებრივი 1182
  ნიგერია ოსუნ-ოსოგბო კულტურული 1118
  ნორვეგია დასავლეთ ნორვეგიის ფიორდები - გეირანგერფიორდი და ნერიოიფიორდი ბუნებრივი 1195
  პანამა კოიბის ეროვნული პარკი ბუნებრივი 1138
  რუსეთი იაროსლავლის ისტორიული ცენტრი კულტურული 1170
  სამხრეთ აფრიკის რესპუბლიკა ვრედეფორტის კრატერი ბუნებრივი 1162
  ტაილანდი დონგფაიაიენი ბუნებრივი 590
  თურქმენეთი კიონეურგენჩი კულტურული 1199

2004 (28-ე სესია)რედაქტირება

34 ძეგლი (29 კულტურული, 5 ბუნებრივი)
მასპინძელი:   ჩინეთი

ქვეყანა ძეგლი კატეგორია იუნესკოს სიის ნომერი.
  ანდორა მადრიუ-პერაფიტა-კლარორი (პ) კულტურული 1160
  ავსტრალია სამეფო საგამოფენო დარბაზი და კარლტონის ბაღები კულტურული 1131
  ჩინეთი კოგურიოს სამეფოს აკლდამები კულტურული 1135
  დანია ილულისატი ბუნებრივი 1149
  გერმანია დრეზდენის ელბის ხეობა კულტურული 1156
როლანდის ძეგლი და ბრემენის რატუშა კულტურული 1087
  გერმანია
  პოლონეთი
მუსკაუს პარკი კულტურული 1127
  ისლანდია ტინგველირის ეროვნული პარკი (პ) კულტურული 1152
  ინდოეთი ჩამპანერ-პავაგადჰი კულტურული 1101
ჩჰატრაპატი შივაჯი კულტურული 945
  ინდონეზია სუმატრის ტროპიკული ტყეები: გუნუნგ-ლიოსერის ეროვნული პარკი, კერინჩი-სებლატის ეროვნული პარკი და ბუკიტ-ბარისან-სელატანის ეროვნული პარკი ბუნებრივი 1167
  ირანი ბამი კულტურული 1208
ფასარგადი კულტურული 1106
  იტალია ეტრუსკების ნეკროპოლი და ტარკვინია კულტურული 1158
ვალ-დ’ორჩა კულტურული 1026
  იაპონია კუმანო-კოდო კულტურული 1142
  იორდანია უმ-არ-რასასი კულტურული 1093
  ყაზახეთი ტამგალის კლდის მხატვრობა კულტურული 1145
  ლიტვა კერნავე კულტურული 1137
  მალი ასკიას საფლავი კულტურული 1139
  მექსიკა ლუის ბარაგანის სახლი და სტუდია კულტურული 1136
  მონღოლეთი ორხონის ხეობა კულტურული 1081
  მაროკო ელ-ჯადიდა კულტურული 1058
  ჩრდილოეთი კორეა კოგურიოს აკლდამების კომპლექსი (პ) კულტურული 1091
  ნორვეგია ვეგაეინი კულტურული 1143
  პორტუგალია კუნძულ პიკუს ვენახის ლანდშაფტები კულტურული 1117
  რუსეთი ნოვოდევიჩის მონასტერი კულტურული 1097
ვრანგელის კუნძული ბუნებრივი 1023
  სენტ-ლუსია პიტონის დაცული ტერიტორია (პ) ბუნებრივი 1161
(  სერბეთი და ჩერნოგორია)
  სერბეთი
კოსოვოს მართლმადიდებლური მონასტრები კულტურული 724
  სამხრეთ აფრიკის რესპუბლიკა კაპის ფლორისტული რეგიონი ბუნებრივი 1007
  შვედეთი გრიმეტონის რადიოსადგური კულტურული 1134
  ტოგო კუტამაკუ (პ) კულტურული 1140
  გაერთიანებული სამეფო
(  ინგლისი)
ლივერპული კულტურული 1150

2003 (27-ე სესია)რედაქტირება

24 ძეგლი (19 კულტურული, 5 ბუნებრივი)
მასპინძელი:   საფრანგეთი

ქვეყანა ძეგლი კატეგორია იუნესკოს სიის ნომერი.
  ავღანეთი ბამიანის ბუდას ქანდაკებები კულტურული 208
  არგენტინა კებრადა-დე-უმაუაკა კულტურული 1116
  ავსტრალია პურნულულუს ეროვნული პარკი ბუნებრივი 1094
  ჩილე ქალაქ ვალპარაისოს ისტორიული კვარტალი კულტურული 959
  ჩინეთი სამი პარალელური მდინარე ბუნებრივი 1083
  ჩეხეთი ებრაელთა კვარტალი და ტრშებიჩის წმინდა პროკოფის ბაზილიკა კულტურული 1078
  გამბია ჯეიმზის კუნძული (პ) კულტურული 761
  ინდოეთი ბჰიმბეტკა კულტურული 925
  ირანი ტახტ-ი სულეიმანი კულტურული 1077
  ერაყი აშური კულტურული 1130
  ისრაელი თეთრი ქალაქი კულტურული 1096
  იტალია საკრი-მონტი კულტურული 1068
  იტალია
  შვეიცარია
მონტე-სან-ჯორჯიო ბუნებრივი 1090
  ყაზახეთი ხოჯა აჰმედ იასავის მავზოლეუმი (პ) კულტურული 1103
  მექსიკა სიერა-გორდას ფრანცისკანული მისია კულტურული 1079
  მონღოლეთი (პ)
  რუსეთი
უბსუ-ნურის ხეობა ბუნებრივი 769
  პოლონეთი მალოპოლსკის სოფლის ეკლესიები კულტურული 1053
  რუსეთი დერბენტი კულტურული 1070
  სამხრეთ აფრიკის რესპუბლიკა მაპუნგუბვეს სამეფოს კულტურული ლანდშაფტი კულტურული 1099
  ესპანეთი ქალაქების უბედასა და ბაესის რენესანსის ეპოქის ღირსშესანიშნაობები კულტურული 522
  სუდანი ჯებელ-ბარკალი (პ) კულტურული 1073
  გაერთიანებული სამეფო
(  ინგლისი)
კიუს სამეფო ბოტანიკური ბაღები კულტურული 1084
  ვიეტნამი ფონგ-ნჰა-კე-ბანგის ეროვნული პარკი ბუნებრივი 951
  ზიმბაბვე მატობოს ეროვნული პარკი კულტურული 306

2002 (26-ე სესია)რედაქტირება

9 ძეგლი (8 კულტურული, 1 შერეული)
მასპინძელი:   უნგრეთი

ქვეყანა ძეგლი კატეგორია იუნესკოს სიის ნომერი.
  ავღანეთი ჯამის მინარეთი (პ) კულტურული 211
  ეგვიპტე სინაის წმინდა ეკატერინეს მონასტერი კულტურული 954
  გერმანია შტრალზუნდისა და ვისმარის ისტორიული ცენტრები კულტურული 1067
რაინის ხეობა კულტურული 1066
  უნგრეთი ტოკაი-ჰედიალიას კულტურული ლანდშაფტი კულტურული 1063
  ინდოეთი მაჰაბოდჰი კულტურული 1056
  იტალია გვიანდელი ბაროკოს ქალაქები ვალ-დი-ნოტოში: კალტაჯირონე, მილიტელო-ინ-ვალ-დი-კატანია, კატანია, მოდიკა, ნოტო, პალაცოლო-აკრეიდე, რაგუზა და შიკლი კულტურული 1024
  მექსიკა კალაკმული - მაიას ქალაქი შერეული 1061
  სურინამი ისტორიული ქალაქი პარამარიბო კულტურული 940

2001 (25-ე სესია)რედაქტირება

31 ძეგლი (25 კულტურული, 6 ბუნებრივი)
მასპინძელი:   ფინეთი

ქვეყანა ძეგლი კატეგორია იუნესკოს სიის ნომერი.
  ავსტრია ვენის ისტორიული ცენტრი კულტურული 1033
  ავსტრია
  უნგრეთი
ნოიზიდლერი კულტურული 772
  ბოტსვანა ცოდილო (პ) კულტურული 1021
  ბრაზილია ბრაზილიის ანტლანტიკური კუნძულები: ფერნანდუ-დი-ნორონია და როკასი ბუნებრივი 1000
სერადოს დაცული ტერიტორიები: შაპადა-დუს-ვეადეირუსის ეროვნული პარკი და ემასის ეროვნული პარკი ბუნებრივი 1035
გოიასის ისტორიული ცენტრი კულტურული 993
  ჩინეთი იუნგანი კულტურული 1039
  კუბა ალექსანდრე ჰუმბოლდტის ეროვნული პარკი ბუნებრივი 839
  ჩეხეთი ტუგენდჰატის ვილა კულტურული 1052
  საფრანგეთი პროვენი კულტურული 873
  გერმანია ცოლფერაინის სამრეწველო კომპლექსი კულტურული 975
  ისრაელი მასადა (პ) კულტურული 1040
აკო კულტურული 1042
  იტალია ვილა-დ’ესტე კულტურული 1025
  კენია ლამუ კულტურული 1055
  ლაოსი ვატ-ფხუ კულტურული 481
  მადაგასკარი ამბოჰიმანგა კულტურული 950
  მაროკო ელ-სუვაირა კულტურული 753
  პოლონეთი მშვიდობის ეკლესიები კულტურული 1054
  პორტუგალია მეღვინეობის რეგიონი ალტუ-დორუ კულტურული 1046
გიმარაინშის ისტორიული ცენტრი კულტურული 1031
  რუსეთი სიხოტე-ალინი ბუნებრივი 766
  ესპანეთი არანხუესის სამეფო სასახლე კულტურული 1044
  შვედეთი ფალუნის საბადო კულტურული 1027
  შვეიცარია იუნგფრაუ-ალეჩის დაცული ტერიტორია ბუნებრივი 1037
  უგანდა კასუბის საფლავი კულტურული 1022
  გაერთიანებული სამეფო
(  ინგლისი)
დერუენტის ხეობის ფაბრიკები კულტურული 1030
იურული სანაპირო ბუნებრივი 1029
სალტეირი კულტურული 1028
  გაერთიანებული სამეფო
(  შოტლანდია)
ნიუ-ლანარკი კულტურული 429
  უზბეკეთი სამარყანდი - კულტურების გზაჯვარედინი კულტურული 603

2000 (24-ე სესია)რედაქტირება

61 ძეგლი (50 კულტურული, 10 ბუნებრივი, 1 შერეული)
მასპინძელი:   ავსტრალია

ქვეყანა ძეგლი კატეგორია იუნესკოს სიის ნომერი.
  არგენტინა ისჩიგუალასტო და ტალამპაიის ეროვნული პარკი ბუნებრივი 966
იეზუიტების კვარტალი და კორდობის მისია კულტურული 995
  სომხეთი ეჩმიაძინის მონასტერი (რიფსიმე და გაიანე) და ზვართნოცი კულტურული 1011
გეღარდის მონასტერი და მდინარე აზატის ხეობა კულტურული 960
  ავსტრალია დიდი ცისფერი მთების ტერიტორია ბუნებრივი 917
  ავსტრია ვახაუს კულტურული ლანდშაფტი კულტურული 970
  აზერბაიჯანი ძველი ქალაქი ბაქო შირვანშაჰების სასახლე და ყიზყალასი (პ) კულტურული 958
  ბელარუსი მირის ციხესიმაგრე კულტურული 625
  ბელგია ბრიუგეს ისტორიული ცენტრი კულტურული 996
ვიქტორ ორტას მიერ აშენებული შენობები (ბრიუსელი): ჰოტელ-ტასელი, ჰოტელ-სოლვაი, ჰოტელ-ვან-ეეტველდე და ორტას მუზეუმი კულტურული 1005
სპიენი კულტურული 1006
ტურნეს კათედრალი კულტურული 1009
  ბოლივია ნოელ-კემპფ-მერკადოს ეროვნული პარკი ბუნებრივი 967
ტიუანაკო: ტიუანაკოს კულტურის სულიერი და პოლიტიკური ცენტრი კულტურული 567
  ბრაზილია ჟაუს ეროვნული პარკი ბუნებრივი 998
პანტანალის ნაკრძალი ბუნებრივი 999
  ჩილე ჩილოეს მონასტრები კულტურული 971
  ჩინეთი უძველესი სოფლები - სიდი და ხუნცუნი კულტურული 1002
მინისა და ცინის დინასტიების სამეფო აკლდამები კულტურული 1004
ლუნმენი კულტურული 1003
ცინშენშანი და დუძიანიანის საირიგაციო სისტემა კულტურული 1001
  ხორვატია შიბენიკის წმინდა იაკობის საკათედრო ტაძარი კულტურული 963
  კუბა ყავის პირველი პლანტაციების არქეოლოგიური ლანდშაფტი კულტურული 1008
  ჩეხეთი ოლომოუცის წმინდა სამების კოლონა კულტურული 859
  დანია კრონბორგი კულტურული 696
  ფინეთი
  შვედეთი
მაღალი ნაპირი და არქიპელაგი კვარკენი ბუნებრივი 898
  საფრანგეთი ლუარის ციხე-სიმაგრეები კულტურული 933
  გერმანია დესაუ-ვერლიცის სამეფო ბაღი კულტურული 534
სამონასტრო კუნძული რაიხენაუ კულტურული 974
  უნგრეთი პეჩის ადრექრისტიანული ნეკროპოლისი კულტურული 853
  იტალია სან-ფრანჩესკოს ბაზილიკა და სხვა ფრანცისკანული სიწმინდეები ასიზში კულტურული 990
ქალაქი ვერონა კულტურული 797
ლიპარი ბუნებრივი 908
  იაპონია გუსუკუ და რიუკიუს სამეფოს არქიტექტურული ძეგლები კულტურული 972
  ლესოთო (პ)
  სამხრეთ აფრიკის რესპუბლიკა
მალოტი-დრაკონის პარკი Mixed 985
  ლიტვა
  რუსეთი
კურშის ცელა კულტურული 994
  მალაიზია გუნუნგ-მულუს ეროვნული პარკი ბუნებრივი 1013
კინაბალუს ეროვნული პარკი (პ) ბუნებრივი 1012
  ნიდერლანდები შრიოდერის სახლი კულტურული 965
  ნიკარაგუა ლეონ-ვიეხოს ნანგრევები (პ) კულტურული 613
  ომანი საკმევლის მიწა კულტურული 1010
  პერუ არეკიპის ისტორიული ცენტრი კულტურული 1016
  რუსეთი ფერაპონტოვის მონასტერი კულტურული 982
ყაზანის კრემლი კულტურული 980
  სენეგალი კუნძული სენ-ლუი კულტურული 956
  სლოვაკეთი ბარდეიოვი კულტურული 973
  სამხრეთი კორეა კოჩანგის, ჰვასუნესა და კანჰვას დოლმენები კულტურული 977
კიონჯუს ისტორიული ზონა კულტურული 976
  ესპანეთი არქეოლოგიური კომპლექსი ტარაკო კულტურული 875
ატაპუერკის არქეოლოგიური ზონა კულტურული 989
ვალ-დე-ბოის რომანული ეკლესიები კულტურული 988
ელჩეს პალმების ტყე ქალაქ ელჩეში კულტურული 930
ლუგოს რომაული კედლები კულტურული 987
  სურინამი ცენტრალური სურინამის ნაკრძალი (პ) ბუნებრივი 1017
  შვედეთი სტორა-ალვარეტი კულტურული 968
  შვეიცარია ბელინცონის ციხესიმაგრეები კულტურული 884
  ტანზანია სტოუნ-ტაუნი კულტურული 173
  გაერთიანებული სამეფო
(  ბერმუდა) (პ)
ისტორიული ქალაქი სენტ-ჯორჯესი კულტურული 983
  გაერთიანებული სამეფო
(  უელსი)
ბლაენავონის ინდუსტრიული ლანდშაფტი კულტურული 984
  უზბეკეთი შაჰრისაბზის ისტორიული ცენტრი კულტურული 885
  ვენესუელა კარაკასის საუნივერსიტეტო ქალაქი კულტურული 986

1999 (23-ე სესია)რედაქტირება

48 ძეგლი (35 კულტურული, 11 ბუნებრივი, 2 შერეული)
მასპინძელი:   მაროკო

ქვეყანა ძეგლი კატეგორია იუნესკოს სიის ნომერი.
  არგენტინა კუევა-დე-ლას-მანოსი და მდინარე პინტურასი კულტურული 936
ვალდესის ნახევარკუნძული ბუნებრივი 937
  ავსტრია გრაცის ისტორიული ცენტრი კულტურული 931
  ბელგია
  საფრანგეთი
ბელგიისა და საფრანგეთის სამრეკლოები კულტურული 943
  ბრაზილია სერა-დუ-მარი ბუნებრივი 893
ბრაზილიის ატლანტიკური ტყე ბუნებრივი 892
დიამანტინას ისტორიული ცენტრი კულტურული 890
  კანადა მიგუაშის ეროვნული პარკი ბუნებრივი 686
  ჩინეთი დაძუს კლდის რელიეფები კულტურული 912
უიშანი შერეული 911
  კოსტა-რიკა გუანაკასტეს დაცული ტერიტორია ბუნებრივი 928
  კუბა დესემბარკო-დელ-გრანმა ბუნებრივი 889
ვინიალესის ხეობა კულტურული 840
  ჩეხეთი ლიტომიშლი კულტურული 901
  ეკვადორი კუენკას ისტორიული ცენტრი კულტურული 863
  ფინეთი ბრინჯაოს ხანის სამარხი სამალახდენმიაკი კულტურული 579
  საფრანგეთი სენტ-ემილიონი კულტურული 932
  გერმანია სამუზეუმო კუნძული კულტურული 896
ვარტბურგის ციხესიმაგრე კულტურული 897
  საბერძნეთი მიკენესა და ტირინფას არქეოლოგიური ზონები კულტურული 941
კუნძულ პატმოსის ისტორიული ცენტრი, იოანე ღვთისმეტყველის მონასტერი და აპოკალიფსის გამოქვაბული კულტურული 942
  უნგრეთი ხორტობადის ეროვნული პარკი კულტურული 474
  ინდოეთი ინდოეთის მთის რკინიგზა კულტურული 944
  ინდონეზია ლორენცის ეროვნული პარკი ბუნებრივი 955
  იტალია ვილა-ადრიანა კულტურული 907
  იაპონია ნიკოს სალოცავები და ტაძრები კულტურული 913
  მექსიკა შოჩიკალკო კულტურული 939
ისტორიული ციხე-ქალაქი კამპეჩე კულტურული 895
  ნიდერლანდები ბიმსტერი კულტურული 899
  ნიგერია სუკურის კულტურული ლანდშაფტი (პ) კულტურული 938
  ფილიპინები ისტორიული ქალაქი ვიგანი კულტურული 502
მიწისქვეშა მდინარე პუერტო-პრინსესა ბუნებრივი 652
  პოლონეთი კალვარია-ზაბჟიდოვსკის პარკი კულტურული 905
  პორტუგალია ლაურისილვა ბუნებრივი 934
  რუმინეთი დაკიის ციხესიმაგრეები კულტურული 906
სიგიშოარის ციტადელი კულტურული 902
მარამურეშის ხის ეკლესიები კულტურული 904
  რუსეთი დასავლეთი კავკასიონი ბუნებრივი 900
  სენტ-კიტსი და ნევისი ბრიმსტოუნ-ჰილ-ფორტრესი (პ) კულტურული 910
  სამხრეთ აფრიკის რესპუბლიკა კაცობრიობის აკვანი კულტურული 915
ისიმანგალისოს პარკი ბუნებრივი 914
რობენი (პ) კულტურული 916
  ესპანეთი კუნძული და ქალაქი იბიცა შერეული 417
ქალაქი სან-კრისტობალ-დე-ლა-ლაგუნა კულტურული 929
  თურქმენეთი მერვის ისტორიული და კულტურული ნაკრძალი (პ) კულტურული 886
  გაერთიანებული სამეფო
(  შოტლანდია)
ორკნეის ნეოლითური დასახლება კულტურული 514
  ვიეტნამი ძველი ქალაქი ჰოი-ანი კულტურული 948
მი-სონის ტაძარი კულტურული 949

1998 (22-ე სესია)რედაქტირება

30 ძეგლი (27 კულტურული, 3 ბუნებრივი)
მასპინძელი:   იაპონია

ქვეყანა ძეგლი კატეგორია იუნესკოს სიის ნომერი.
  ავსტრია ზემერინგის რკინიგზა კულტურული 785
  ბელგია ბეგინაჟი კულტურული 855
გრან-პლასი (პ) კულტურული 857
ბელგიის არხები კულტურული 856
  ბოლივია ფუერტე-დე-სამაიპატა კულტურული 883
  ჩინეთი პეკინის ზაფხულის სასახლე კულტურული 880
ცის ტაძარი კულტურული 881
  კვიპროსი ხიროკიტია კულტურული 848
  ჩეხეთი კრომერჟიჟის არქიეპისკოპოსის სასახლე კულტურული 860
ჰოლაშოვიცე კულტურული 861
  საფრანგეთი ლიონის ისტორიული ცენტრი კულტურული 872
პილიგრიმების ბილიკი სანტიაგო-დე-კომპოსტელაში კულტურული 868
  გერმანია კლასიკური ვაიმარი კულტურული 846
  იტალია აკვილიას საპატრიარქო ბაზილიკა და არქეოლოგიური ნაკრძალი კულტურული 825
ჩილენტოსა და ვალო-დი-დიანოს ეროვნული პარკი, პესტუმისა და ელეიას არქეოლოგიური ძეგლები, ჩერტოზა-დი-პადულას მონასტერი კულტურული 842
ქალაქ ურბინოს ისტორიული ცენტრი კულტურული 828
  იაპონია ნარას ისტორიული მონუმენტები კულტურული 870
  ლიბანი კადიშის ხეობა და სამეფო კედრების ტყე კულტურული 850
  მექსიკა პაკიმე, კასას-გრანდესი კულტურული 560
ტლაკოტალპანის ისტორიული მონუმენტების ზონა კულტურული 862
  ნიდერლანდები ვაუდის სადგური კულტურული 867
  ახალი ზელანდია ახალი ზელანდიის სუბანტარქტიკული კუნძულები ბუნებრივი 877
  პორტუგალია
  ესპანეთი
კოას ხეობა და სიეგა-ვერდე კულტურული 866
  რუსეთი ალტაის ოქროს მთები ბუნებრივი 768
  სოლომონის კუნძულები აღმოსავლეთი რენელი (პ) ბუნებრივი 854
  ესპანეთი ესპანეთის ხმელთაშუაზღვის სანაპიროს კლდის ნახატები კულტურული 874
ალკალა-დე-ენარესი — მსოფლიოში პირველი საუნივერსიტეტო ქალაქი კულტურული 876
  შვედეთი კარლსკრუნა კულტურული 871
  თურქეთი ტროა კულტურული 849
  უკრაინა ლვოვის ისტორიული ცენტრი კულტურული 865

1997 (21-ე სესია)რედაქტირება

46 ძეგლი (38 კულტურული, 7 ბუნებრივი, 1 შერეული)
მასპინძელი:   იტალია

ქვეყანა ძეგლი კატეგორია იუნესკოს სიის ნომერი.
  ავსტრალია ჰერდი და მაკდონალდის კუნძულები ბუნებრივი 577
მაკუორი ბუნებრივი 629
  ავსტრია ჰალშტატი–დახშტაინის მთები ზალცკამერგუტის კულტურული ლანდშაფტი კულტურული 806
  ბანგლადეში სუნდარბანსი ბუნებრივი 798
  ბრაზილია სან-ლუისის ისტორიული ცენტრი კულტურული 821
  ჩინეთი ძველი ქალაქი პინიაო კულტურული 812
სუჯოუს ბაღები კულტურული 813
ძველი ქალაქი ლიძიანი კულტურული 811
  კოსტა-რიკა ქოქოსი ბუნებრივი 820
  ხორვატია ევფრასის ბაზილიკა კულტურული 809
ისტორიული ქალაქი ტროგირი კულტურული 810
  კუბა სან-პედრო-დე-ლა-როკის ციხესიმაგრე კულტურული 841
  დომინიკა მორნ-ტრუა-პიტონის ეროვნული პარკი (პ) ბუნებრივი 814
  ესტონეთი ტალინის ისტორიული ცენტრი (პ) კულტურული 822