სია მოიცავს 206 პოლიტიკურ ერთეულს, მათ შორის 193 გაერთიანებული ერების ორგანიზაციის წევრია,[1] ორი — დაკვირვების ქვეშ მყოფი.

World, administrative divisions - de - colored (all countries).svg

რედაქტირება

ნომერი ქვეყანა ქვეყნის სრული დასახელება დედაქალაქი
1   ავსტრალია ავსტრალიის კავშირი კანბერა
2   ავსტრია ავსტრიის რესპუბლიკა ვენა
3   ავღანეთი ავღანეთის ისლამური რესპუბლიკა ქაბული
4   აზერბაიჯანი აზერბაიჯანის რესპუბლიკა ბაქო
5   ალბანეთი ალბანეთის რესპუბლიკა ტირანა
6   ალჟირი ალჟირის სახალხო დემოკრატიული რესპუბლიკა ალჟირი
7   აშშ ამერიკის შეერთებული შტატები ვაშინგტონი
8   ანტიგუა და ბარბუდა ანტიგუა და ბარბუდა სენტ-ჯონსი
9   ანგოლა ანგოლის რესპუბლიკა ლუანდა
10   ანდორა ანდორის სამთავრო ანდორა-ლა-ველა
11   არაბთა გაერთიანებული საამიროები არაბთა გაერთიანებული საამიროები აბუ-დაბი
12   არგენტინა არგენტინის რესპუბლიკა ბუენოს-აირესი
13   აღმოსავლეთი ტიმორი აღმოსავლეთ ტიმორის დემოკრატიული რესპუბლიკა დილი
14   ახალი ზელანდია ახალი ზელანდია უელინგტონი

რედაქტირება

ნომერი ქვეყანა ქვეყნის სრული დასახელება დედაქალაქი
1   ბანგლადეში ბანგლადეშის სახალხო რესპუბლიკა დაკა
2   ბარბადოსი ბარბადოსი ბრიჯტაუნი
3   ბაჰამის კუნძულები ბაჰამის კუნძულების თანამეგობრობა ნასაუ
4   ბაჰრეინი ბაჰრეინის სამეფო მანამა
5   ბელარუსი ბელარუსის რესპუბლიკა მინსკი
6   ბელგია ბელგიის სამეფო ბრიუსელი
7   ბელიზი ბელიზი ბელმოპანი
8   ბენინი ბენინის რესპუბლიკა პორტო-ნოვო
9   ბოლივია ბოლივიის მრავალეროვანი სახელმწიფო სუკრე
10   ბოსნია და ჰერცეგოვინა ბოსნია და ჰერცეგოვინა სარაევო
11   ბოტსვანა ბოტსვანის რესპუბლიკა გაბორონე
12   ბრაზილია ბრაზილიის ფედერაციული რესპუბლიკა ბრაზილია
13   ბრუნეი ბრუნეი დარუსალამი ბანდარ-სერი-ბეგავანი
14   ბულგარეთი ბულგარეთის რესპუბლიკა სოფია
15   ბურკინა-ფასო ბურკინა-ფასო უაგადუგუ
16   ბურუნდი ბურუნდის რესპუბლიკა გიტეგა
17   ბჰუტანი ბჰუტანის სამეფო თიმფუ

რედაქტირება

ნომერი ქვეყანა ქვეყნის სრული დასახელება დედაქალაქი
1   გაბონი გაბონის რესპუბლიკა ლიბრევილი
2   გაიანა გაიანის კოოპერატიული რესპუბლიკა ჯორჯტაუნი
3   გამბია გამბიის რესპუბლიკა ან

გამბიის ისლამური რესპუბლიკა

ბანჯული
4   განა განის რესპუბლიკა აკრა
5   გერმანია გერმანიის ფედერაციული რესპუბლიკა ბერლინი
6   გვატემალა გვატემალის რესპუბლიკა გვატემალა
7   გვინეა გვინეის რესპუბლიკა კონაკრი
8   გვინეა-ბისაუ გვინეა-ბისაუს რესპუბლიკა ბისაუ
9   გიბრალტარი გიბრალტარი
10   გრენადა გრენადა სენტ-ჯორჯესი

რედაქტირება

ნომერი ქვეყანა ქვეყნის სრული დასახელება დედაქალაქი
1   დანია დანიის სამეფო კოპენჰაგენი
2   გაერთიანებული სამეფო დიდი ბრიტანეთისა და ჩრდილოეთ ირლანდიის გაერთიანებული სამეფო ლონდონი
3   დომინიკანელთა რესპუბლიკა დომინიკელთა რესპუბლიკა სანტო-დომინგო
4   დომინიკა დომინიკის თანამეგობრობა როზო

რედაქტირება

ნომერი ქვეყანა ქვეყნის სრული დასახელება დედაქალაქი
1   ეგვიპტე ეგვიპტის არაბული რესპუბლიკა კაირო
2   ეთიოპია ეთიოპიის ფედერაციული დემოკრატიული რესპუბლიკა ადის-აბება
3   ეკვადორი ეკვადორის რესპუბლიკა კიტო
4   ეკვატორული გვინეა ეკვატორული გვინეის რესპუბლიკა მალაბო
5   ერაყი ერაყის რესპუბლიკა ბაღდადი
6   ერიტრეა ერიტრეას სახელმწიფო ასმერა
7   ესპანეთი ესპანეთის სამეფო მადრიდი
8   ესტონეთი ესტონეთის რესპუბლიკა ტალინი

რედაქტირება

ნომერი ქვეყანა ქვეყნის სრული დასახელება დედაქალაქი
1   ვანუატუ ვანუატუს რესპუბლიკა პორტ-ვილა
2   ვატიკანი ვატიკანის ქალაქ-სახელმწიფო ვატიკანი
3   ვენესუელა ვენესუელის ბოლივარული რესპუბლიკა კარაკასი
4   ვიეტნამი ვიეტნამის სოციალისტური რესპუბლიკა ჰანოი

რედაქტირება

ნომერი ქვეყანა ქვეყნის სრული დასახელება დედაქალაქი
1   ზამბია ზამბიის რესპუბლიკა ლუსაკა
2   ზიმბაბვე ზიმბაბვეს რესპუბლიკა ჰარარე

რედაქტირება

ნომერი ქვეყანა ქვეყნის სრული დასახელება დედაქალაქი
1   თურქეთი თურქეთის რესპუბლიკა ანკარა
2   თურქმენეთი თურქმენისტანი აშხაბადი

რედაქტირება

ნომერი ქვეყანა ქვეყნის სრული დასახელება დედაქალაქი
1   იამაიკა იამაიკა კინგსტონი
2   იაპონია იაპონიის სახელმწიფო ტოკიო
3   იემენი იემენის რესპუბლიკა სანა
4   ინდოეთი ინდოეთის რესპუბლიკა ნიუ-დელი
5   ინდონეზია ინდონეზიის რესპუბლიკა ჯაკარტა
6   იორდანია იორდანიის ჰაშიმიდური სამეფო ამანი
7   ირანი ირანის ისლამური რესპუბლიკა თეირანი
8   ირლანდია ირლანდიის რესპუბლიკა დუბლინი
9   ისლანდია ისლანდიის რესპუბლიკა რეიკიავიკი
10   ისრაელი ისრაელის სახელმწიფო იერუსალიმი
11   იტალია იტალიის რესპუბლიკა რომი

რედაქტირება

ნომერი ქვეყანა ქვეყნის სრული დასახელება დედაქალაქი
1   კაბო-ვერდე კაბო-ვერდეს რესპუბლიკა პრაია
2   კამბოჯა კამბოჯის სამეფო პნომპენი
3   კამერუნი კამერუნის რესპუბლიკა იაუნდე
4   კანადა კანადა ოტავა
5   კატარი კატარის სახელმწიფო დოჰა
6   კენია კენიის რესპუბლიკა ნაირობი
7   კვიპროსი კვიპროსის რესპუბლიკა ნიქოზია
8   კირიბატი კირიბატის რესპუბლიკა სამხრეთი ტარავა
9   კოლუმბია კოლუმბიის რესპუბლიკა ბოგოტა
10   კომორის კუნძულები კომორის კუნძულების კავშირი მორონი
11   კონგოს დემოკრატიული რესპუბლიკა კონგოს დემოკრატიული რესპუბლიკა კინშასა
12   კონგოს რესპუბლიკა კონგოს რესპუბლიკა ბრაზავილი
13   კორეის რესპუბლიკა კორეის რესპუბლიკა სეული
14   ჩრდილოეთი კორეა კორეის სახალხო დემოკრატიული რესპუბლიკა ფხენიანი
15   კოსტა-რიკა კოსტა-რიკის რესპუბლიკა სან-ხოსე
16   კოტ-დ’ივუარი კოტ-დ’ივუარის რესპუბლიკა იამუსუკრო (დე იურე), აბიჯანი (დე ფაქტო)
17   კუბა კუბის რესპუბლიკა ჰავანა

რედაქტირება

ნომერი ქვეყანა ქვეყნის სრული დასახელება დედაქალაქი
1   ლაოსი ლაოსის სახალხო დემოკრატიული რესპუბლიკა ვიენტიანი
2   ლატვია ლატვიის რესპუბლიკა რიგა
3   ლესოთო ლესოთოს სამეფო მასერუ
4   ლიბანი ლიბანის რესპუბლიკა ბეირუთი
5   ლიბერია ლიბერიის რესპუბლიკა მონროვია
6   ლიბია ლიბიის რესპუბლიკა ტრიპოლი
7   ლიეტუვა ლიტვის რესპუბლიკა ვილნიუსი
8   ლიხტენშტაინი ლიხტენშტაინის სამთავრო ვადუცი
9   ლუქსემბურგი ლუქსემბურგის დიდი საჰერცოგო ლუქსემბურგი

რედაქტირება

ნომერი ქვეყანა ქვეყნის სრული დასახელება დედაქალაქი
1   მადაგასკარი მადაგასკარის რესპუბლიკა ანტანანარივუ
2   მავრიკი მავრიკის რესპუბლიკა პორტ-ლუი
3   მავრიტანია მავრიტანიის ისლამური რესპუბლიკა ნუაქშოტი
4   მაკაო მაკაო (ჩინეთის ავტონომიური ერთეული)
5   მალავი მალავის რესპუბლიკა ლილონგვე
6   მალაიზია მალაიზია კუალა-ლუმპური
7   მალდივი მალდივის რესპუბლიკა მალე
8   მალი მალის რესპუბლიკა ბამაკო
9   მალტა მალტის რესპუბლიკა ვალეტა
10   მაროკო მაროკოს სამეფო რაბატი
11   მარშალის კუნძულები მარშალის კუნძულების რესპუბლიკა მაჯურო
12   მარჯნის ზღვის კუნძულები მარჯნის ზღვის კუნძულების ტერიტორია
13   მექსიკა მექსიკის შეერთებული შტატები მეხიკო
14   მიანმარი მიანმარის კავშირის რესპუბლიკა ნაიფიიდო
15   მიკრონეზიის ფედერაციული შტატები მიკრონეზიის ფედერაციული შტატები პალიკირი
16   მოზამბიკი მოზამბიკის რესპუბლიკა მაპუტუ
17   მოლდოვა მოლდოვის რესპუბლიკა კიშინიოვი
18   მონაკო მონაკოს სამთავრო მონაკო
19   მონტენეგრო მონტენეგროს რესპუბლიკა პოდგორიცა
20   მონღოლეთი მონღოლეთი ულან-ბატორი

რედაქტირება

ნომერი ქვეყანა ქვეყნის სრული დასახელება დედაქალაქი
1   ნამიბია ნამიბიის რესპუბლიკა ვინდჰუკი
2   ნაურუ ნაურუს რესპუბლიკა იარენი (დე-ფაქტო)
3   ნეპალი ნეპალის ფედერაციული დემოკრატიული რესპუბლიკა კატმანდუ
4   ნიგერი ნიგერის რესპუბლიკა ნიამეი
5   ნიგერია ნიგერიის ფედერაციული რესპუბლიკა აბუჯა
6   ნიდერლანდი ნიდერლანდები ამსტერდამი
7   ნიკარაგუა ნიკარაგუის რესპუბლიკა მანაგუა
8   ნორვეგია ნორვეგიის სამეფო ოსლო

რედაქტირება

ნომერი ქვეყანა ქვეყნის სრული დასახელება დედაქალაქი
1   ომანი ომანის სასულთნო მასკატი

რედაქტირება

ნომერი ქვეყანა ქვეყნის სრული დასახელება დედაქალაქი
1   პაკისტანი პაკისტანის ისლამური რესპუბლიკა ისლამაბადი
2   პალაუ პალაუს რესპუბლიკა ნგერულმუდი
3   პალესტინა პალესტინის სახელმწიფო ღაზა
4   პანამა პანამის რესპუბლიკა პანამა
5   პაპუა-ახალი გვინეა პაპუა-ახალი გვინეის დამოუკიდებელი შტატები პორტ-მორზბი
6   პარაგვაი პარაგვაის რესპუბლიკა ასუნსიონი
7   პერუ პერუს რესპუბლიკა ლიმა
8   პოლონეთი პოლონეთის რესპუბლიკა ვარშავა
9   პორტუგალია პორტუგალიის რესპუბლიკა ლისაბონი

რედაქტირება

ნომერი ქვეყანა ქვეყნის სრული დასახელება დედაქალაქი
1   რუანდა რუანდის რესპუბლიკა კიგალი
2   რუმინეთი რუმინეთი ბუქარესტი
3   რუსეთი რუსეთის ფედერაცია მოსკოვი

რედაქტირება

ნომერი ქვეყანა ქვეყნის სრული დასახელება დედაქალაქი
1   საბერძნეთი საბერძნეთის რესპუბლიკა ათენი
2   სალვადორი სალვადორის რესპუბლიკა სან-სალვადორი
3   სამოა სამოას დამოუკიდებელი სახელმწიფო აპია
4   სამხრეთ აფრიკის რესპუბლიკა სამხრეთ აფრიკის რესპუბლიკა პრეტორია (ადმინისტრაციული), კეიპტაუნი (საკანონმდებლო), ბლუმფონტეინი (სასამართლოს)
5   სამხრეთი სუდანი სამხრეთ სუდანის რესპუბლიკა ჯუბა
6   სან-მარინო სან-მარინოს რესპუბლიკა სან-მარინო
7   სან-ტომე და პრინსიპი სან-ტომესა და პრინსიპის დემოკრატიული რესპუბლიკა სან-ტომე
8   საუდის არაბეთი საუდის არაბეთის სამეფო ერ-რიადი
9   საფრანგეთი საფრანგეთის რესპუბლიკა პარიზი
10   საქართველო საქართველო თბილისი
11   სეიშელის კუნძულები სეიშელის რესპუბლიკა ვიქტორია
12   სენეგალი სენეგალის რესპუბლიკა დაკარი
13   სენტ-ვინსენტი და გრენადინები სენტ-ვინსენტი და გრენადინები კინგსტაუნი
14   სენტ-კიტსი და ნევისი სენტ-კიტსი და ნევისის ფედერაცია ბასტერი
15   სენტ-ლუსია სენტ-ლუსია კასტრი
16   სერბეთი სერბეთის რესპუბლიკა ბელგრადი
17   ესვატინი სვაზილენდის სამეფო მბაბანე
18   სიერა-ლეონე სიერა ლეონეს რესპუბლიკა ფრიტაუნი
19   სინგაპური სინგაპურის რესპუბლიკა სინგაპური
20   სირია სირიის არაბული რესპუბლიკა დამასკო
21   სლოვაკეთი სლოვაკეთის რესპუბლიკა ბრატისლავა
22   სლოვენია სლოვენიის რესპუბლიკა ლიუბლიანა
23   სოლომონის კუნძულები სოლომონის კუნძულები ჰონიარა
24   სომალი სომალის ფედერაციული რესპუბლიკა მოგადიშო
26   სომხეთი სომხეთის რესპუბლიკა ერევანი
26   სუდანი სუდანის რესპუბლიკა ხარტუმი
27   სურინამი სურინამის რესპუბლიკა პარამარიბო

რედაქტირება

ნომერი ქვეყანა ქვეყნის სრული დასახელება დედაქალაქი
1   ტაივანი ჩინეთის რესპუბლიკა (ტაივანი) ტაიბეი
2   ტაილანდი ტაილანდის სამეფო ბანგკოკი
3   ტანზანია ტანზანიის გაერთიანებული რესპუბლიკა დოდომა
4   ტაჯიკეთი ტაჯიკეთის რესპუბლიკა დუშანბე
5   ტოგო ტოგოს რესპუბლიკა ლომე
6   ტონგა ტონგის სამეფო ნუკუალოფა
7   ტრინიდადი და ტობაგო ტრინიდადი და ტობაგოს რესპუბლიკა პორტ-ოვ-სპეინი
8   ტუვალუ ტუვალუ ფუნაფუტი
9   ტუნისი ტუნისის რესპუბლიკა ტუნისი

რედაქტირება

ნომერი ქვეყანა ქვეყნის სრული დასახელება დედაქალაქი
1   უგანდა უგანდის რესპუბლიკა კამპალა
2   უზბეკეთი უზბეკეთის რესპუბლიკა ტაშკენტი
3   უკრაინა უკრაინა კიევი
4   უნგრეთი უნგრეთი ბუდაპეშტი
5   ურუგვაი ურუგვაის აღმოსავლეთი რესპუბლიკა მონტევიდეო

რედაქტირება

ნომერი ქვეყანა ქვეყნის სრული დასახელება დედაქალაქი
1   ფილიპინები ფილიპინების რესპუბლიკა მანილა
2   ფინეთი ფინეთის რესპუბლიკა ჰელსინკი
3   ფიჯი ფიჯის რესპუბლიკა სუვა

რედაქტირება

ნომერი ქვეყანა ქვეყნის სრული დასახელება დედაქალაქი
1   ქოქოსის კუნძულები ქოქოსის კუნძულები ვესტ-აილენდი
2   ქუვეითი ქუვეითის სახელმწიფო ელ-ქუვეითი

რედაქტირება

ნომერი ქვეყანა ქვეყნის სრული დასახელება დედაქალაქი
1   ყაზახეთი ყაზახეთის რესპუბლიკა ნურ-სულთანი
2   ყირგიზეთი ყირგიზეთის რესპუბლიკა ბიშკეკი

რედაქტირება

ნომერი ქვეყანა ქვეყნის სრული დასახელება დედაქალაქი
1   შვეიცარია შვეიცარიის კონფედერაცია ბერნი
2   შვედეთი შვედეთის სამეფო სტოკჰოლმი
3   შობის კუნძული შობის კუნძული ფლაინგ-ფიში
4   შრი-ლანკა შრი-ლანკის დემოკრატიული სოციალისტური რესპუბლიკა შრი-ჯაიავარდენეპურა-კოტე

რედაქტირება

ნომერი ქვეყანა ქვეყნის სრული დასახელება დედაქალაქი
1   ჩადი ჩადის რესპუბლიკა ნჯამენა
2   მონტენეგრო მონტენეგროს რესპუბლიკა პოდგორიცა
3   ჩეხეთი ჩეხეთის რესპუბლიკა პრაღა
4   ჩილე ჩილეს რესპუბლიკა სანტიაგო
5   ჩინეთი ჩინეთის სახალხო რესპუბლიკა პეკინი
6   ჩრდილოეთი მაკედონია ჩრდილოეთ მაკედონიის რესპუბლიკა სკოპიე

რედაქტირება

ნომერი ქვეყანა ქვეყნის სრული დასახელება დედაქალაქი
1   ცენტრალური აფრიკის რესპუბლიკა ცენტრალური აფრიკის რესპუბლიკა ბანგი

რედაქტირება

ნომერი ქვეყანა ქვეყნის სრული დასახელება დედაქალაქი
1   გაერთიანებული სამეფო წმინდა ელენე, ამაღლება და ტრისტანი-და-კუნია ჯეიმზტაუნი
2   მიკრონეზიის ფედერაციული შტატები მიკრონეზიის ფედერაციული შტატები პალიკირი

რედაქტირება

ნომერი ქვეყანა ქვეყნის სრული დასახელება დედაქალაქი
1   ხორვატია ხორვატიის რესპუბლიკა ზაგრები

რედაქტირება

ნომერი ქვეყანა ქვეყნის სრული დასახელება დედაქალაქი
1   ჯიბუტი ჯიბუტის რესპუბლიკა ჯიბუტი

რედაქტირება

ნომერი ქვეყანა ქვეყნის სრული დასახელება დედაქალაქი
1   ჰაიტი ჰაიტის რესპუბლიკა პორტ-ო-პრენსი
2   ჰონდურასი ჰონდურასის რესპუბლიკა ტეგუსიგალპა
3   ჰონგ-კონგი ჩინეთის სახალხო რესპუბლიკის ჰონგ-კონგის სპეციალური ადმინისტრაციული რეგიონი

სქოლიორედაქტირება

  1. un.org. United Nations Member States. United Nations. ციტირების თარიღი: 14 მაისი, 2021