მსოფლიოს ქვეყნების დედაქალაქების სია

ევროპარედაქტირება

აღმოსავლეთი ევროპარედაქტირება

დედაქალაქი ქვეყანა
ბაქო   აზერბაიჯანი
ბრატისლავა   სლოვაკეთი
ბუდაპეშტი   უნგრეთი
ბუქარესტი   რუმინეთი
ვარშავა   პოლონეთი
თბილისი   საქართველო
კიევი   უკრაინა
კიშინიოვი   მოლდოვა
მინსკი   ბელარუსი
მოსკოვი   რუსეთი
პრაღა   ჩეხეთი
სოფია   ბულგარეთი
ტირანა   ალბანეთი

დასავლეთი ევროპარედაქტირება

დედაქალაქი ქვეყანა
ამსტერდამი   ნიდერლანდები
ბერლინი   გერმანია
ბერნი   შვეიცარია
ბრიუსელი   ბელგია
ვადუცი   ლიხტენშტაინი
ვენა   ავსტრია
დუბლინი   ირლანდია
ლონდონი   გაერთიანებული სამეფო
ლუქსემბურგი   ლუქსემბურგი
მონაკო   მონაკო
პარიზი   საფრანგეთი

სამხრეთი ევროპარედაქტირება

დედაქალაქი ქვეყანა
ათენი   საბერძნეთი
ანდორა-ლა-ველა   ანდორა
ბელგრადი   სერბეთი
ვალეტა   მალტა
ვატიკანი   ვატიკანი
ზაგრები   ხორვატია
ლისაბონი   პორტუგალია
ლიუბლიანა   სლოვენია
მადრიდი   ესპანეთი
პოდგორიცა   მონტენეგრო
რომი   იტალია
სან-მარინო   სან-მარინო
სარაევო   ბოსნია და ჰერცეგოვინა
სკოპიე   ჩრდილოეთი მაკედონია

ჩრდილოეთი ევროპარედაქტირება

დედაქალაქი ქვეყანა
ვილნიუსი   ლიეტუვა
კოპენჰაგენი   დანია
ოსლო   ნორვეგია
რეიკიავიკი   ისლანდია
რიგა   ლატვია
სტოკჰოლმი   შვედეთი
ტალინი   ესტონეთი
ჰელსინკი   ფინეთი

აზიარედაქტირება

დასავლეთი აზიარედაქტირება

დედაქალაქი ქვეყანა
აბუ-დაბი   არაბთა გაერთიანებული საამიროები
ამანი   იორდანია
ანკარა   თურქეთი
ბაღდადი   ერაყი
ბეირუთი   ლიბანი
დამასკო   სირია
დოჰა   კატარი
ელ-ქუვეითი   ქუვეითი
ერევანი   სომხეთი
ერ-რიადი   საუდის არაბეთი
თეირანი   ირანი
იერუსალიმი   ისრაელი
მანამა   ბაჰრეინი
მასკატი   ომანი
ნიქოზია   კვიპროსი
სანა   იემენი
ქაბული   ავღანეთი

აღმოსავლეთი აზიარედაქტირება

დედაქალაქი ქვეყანა
პეკინი   ჩინეთი
სეული   სამხრეთი კორეა
ტაიბეი   ტაივანი
ტოკიო   იაპონია
ულან-ბატორი   მონღოლეთი
ფხენიანი   ჩრდილოეთი კორეა

ცენტრალური აზიარედაქტირება

დედაქალაქი ქვეყანა
ნურ-სულთანი   ყაზახეთი
აშხაბადი   თურქმენეთი
ბიშკეკი   ყირგიზეთი
დუშანბე   ტაჯიკეთი
ტაშკენტი   უზბეკეთი

სამხრეთი აზიარედაქტირება

დედაქალაქი ქვეყანა
დაკა   ბანგლადეში
ნიუ დელი   ინდოეთი
თიმფუ   ბჰუტანი
ისლამაბადი   პაკისტანი
კატმანდუ   ნეპალი
შრი-ჯაიავარდენეპურა-კოტე   შრი-ლანკა
მალე   მალდივის რესპუბლიკა

სამხრეთ-აღმოსავლეთი აზიარედაქტირება

დედაქალაქი ქვეყანა
ბანდარ-სერი-ბეგავანი   ბრუნეი
ბანგკოკი   ტაილანდი
დილი   აღმოსავლეთი ტიმორი
ვიენტიანი   ლაოსი
ნაიფიიდო (ადრე რანგუნი, იანგონი)   მიანმარი
კუალა-ლუმპური   მალაიზია
მანილა   ფილიპინები
პნომ-პენი   კამბოჯა
სინგაპური   სინგაპური
ჯაკარტა   ინდონეზია
ჰანოი   ვიეტნამი

აფრიკარედაქტირება

ჩრდილოეთი აფრიკარედაქტირება

დედაქალაქი ქვეყანა
ალჟირი   ალჟირი
კაირო   ეგვიპტე
ტრიპოლი   ლიბია
ნუაქშოტი   მავრიტანია
რაბატი   მაროკო
ხართუმი   სუდანი
ტუნისი   ტუნისი

დასავლეთი აფრიკარედაქტირება

დედაქალაქი ქვეყანა
აკრა   განა
აბუჯა (ადრე ლაგოსი)   ნიგერია
ბამაკო    მალი
ბანჯული   გამბია
ბისაუ   გვინეა-ბისაუ
დაკარი   სენეგალი
ელ-აიუნი   დასავლეთი საჰარა
იამასუკრო (ადრე აბიჯანი)   კოტ-დ’ივუარი
კონაკრი   გვინეა
კოტონუ (ადრე პორტო-ნოვო)   ბენინი
ლომე   ტოგო
მონროვია   ლიბერია
ნიამეი   ნიგერი
უაგადუგუ   ბურკინა-ფასო
ფრიტაუნი   სიერა-ლეონე

აღმოსავლეთი აფრიკარედაქტირება

დედაქალაქი ქვეყანა
ადის-აბება   ეთიოპია
ასმერა   ერიტრეა
გიტეგა   ბურუნდი
დოდომა (ადრე დარ-ეს-სალამი)   ტანზანია
ვიქტორია   სეიშელის კუნძულები
კამპალა   უგანდა
კიგალი   რუანდა
ლილონგვე   მალავი
ლუსაკა   ზამბია
მოგადიშო   სომალი
მორონი   კომორის კუნძულები
ნაირობი   კენია
პორტ-ლუი   მავრიკი
ჯიბუტი   ჯიბუტი
ჯუბა   სამხრეთი სუდანი

ცენტრალური აფრიკარედაქტირება

დედაქალაქი ქვეყანა
ბანგი   ცენტრალური აფრიკის რესპუბლიკა
ბრაზავილი   კონგოს რესპუბლიკა
იაუნდე   კამერუნი
კინშასა   კონგოს დემოკრატიული რესპუბლიკა
ლიბრევილი   გაბონი
ლუანდა   ანგოლა
მალაბო   ეკვატორული გვინეა
ნჯამენა   ჩადი
პრაია   კაბო-ვერდე
სან-ტომე   სან-ტომე და პრინსიპი

სამხრეთი აფრიკარედაქტირება

დედაქალაქი ქვეყანა
ანტანანარივუ   მადაგასკარი
გაბორონე   ბოტსვანა
ვინდჰუკი   ნამიბია
მაპუტუ   მოზამბიკი
მასერუ   ლესოთო
მბაბანე   ესვატინი
პრეტორია   სამხრეთ აფრიკის რესპუბლიკა
ჰარარე   ზიმბაბვე

ამერიკარედაქტირება

ჩრდილოეთი ამერიკარედაქტირება

დედაქალაქი ქვეყანა
ბელმოპანი   ბელიზი
გვატემალა   გვატემალა
ვაშინგტონი   აშშ
მანაგუა   ნიკარაგუა
მეხიკო   მექსიკა
ოტავა   კანადა
პანამა   პანამა
სან-სალვადორი   სალვადორი
სან-ხოსე   კოსტა-რიკა
ტეგუსიგალპა   ჰონდურასი

კარიბის ზღვის აუზის ქვეყნებირედაქტირება

დედაქალაქი ქვეყანა
ბასტერი   სენტ-კიტსი და ნევისი
ბრიჯტაუნი   ბარბადოსი
კასტრი   სენტ-ლუსია
კინგსტაუნი   სენტ-ვინსენტი და გრენადინები
კინგსტონი   იამაიკა
ნასაუ   ბაჰამის კუნძულები
პორტ-ო-პრენსი   ჰაიტი
პორტ-ოვ-სპეინი   ტრინიდადი და ტობაგო
როზო   დომინიკა
სანტო-დომინგო   დომინიკანელთა რესპუბლიკა
სენტ-ჯონზი   ანტიგუა და ბარბუდა
სენტ-ჯორჯესი   გრენადა
ჰავანა   კუბა

სამხრეთი ამერიკარედაქტირება

დედაქალაქი ქვეყანა
ასუნსიონი   პარაგვაი
ბოგოტა   კოლუმბია
ბრაზილია   ბრაზილია
ბუენოს-აირესი   არგენტინა
კარაკასი   ვენესუელა
კიტო   ეკვადორი
ლიმა   პერუ
მონტევიდეო   ურუგვაი
პარამარიბო   სურინამი
სანტიაგო   ჩილე
სუკრე (ლა-პასი)   ბოლივია
ჯორჯტაუნი   გაიანა

ავსტრალია და ოკეანეთირედაქტირება

დედაქალაქი ქვეყანა
აპია   სამოა
სამხრეთი ტარავა   კირიბატი
მაჯურო   მარშალის კუნძულები
პორტ-ვილა    ვანუატუ
ველინგტონი   ახალი ზელანდია
იარენი[1]   ნაურუ
კანბერა   ავსტრალია
ნგერულმუდი   პალაუ
ნუკუალოფა   ტონგა
პალიკირი   მიკრონეზია
პორტ-მორსბი   პაპუა-ახალი გვინეა
სუვა   ფიჯი
ფუნაფუტი   ტუვალუ
ჰონიარა   სოლომონის კუნძულები

სქოლიორედაქტირება

  1. იარენი ნაურუს ყველაზე დიდი ქალაქია. ქვეყანას ოფიციალური დედაქალაქი არ აქვს