მთავარი მენიუს გახსნა
ოლიმპიური დროშა, რომელიც თან სდევდა სამ კოდს — EUN, IOA და IOP

სოკ-ის ქვეყნების კოდები — საერთაშორისო ოლიმპიური კომიტეტის მიერ განსაზღვრული სამასოიანი აბრევიატურები ყველა ეროვნული ოლიმპიური კომიტეტისათვის და სპორტსმენთა სხვა ჯგუფებისათვის, რომლებიც მონაწილეობენ თანამედროვე ოლიმპიურ თამაშებში. მიუხედავად იმისა, რომ მათ საფუძველს წარმოადგენს ISO 3166-1-ის სტანდარტული კოდები, ისინი ყოველთვის ერთმანეთს არ ემთხვევა.

მიმდინარე კოდებირედაქტირება

კოდი ქვეყანა პირველი გამოყენება
თარგი:ავღანეთის დროშა 1899
AFG   ავღანეთი 1936
ALB   ალბანეთი 1972
ALG   ალჟირი 1964
AND   ანდორა 1976 (ზამთ. ოლიმპ. თამაშ.)
ANG   ანგოლა 1980
ANT   ანტიგუა და ბარბუდა 1976
ARG   არგენტინა 1900
ARM   სომხეთი 1994 (ზამთ. ოლიმპ. თამაშ.)
ARU   არუბა 1988
ASA   ამერიკის სამოა 1988
AUS   ავსტრალია 1896
AUT   ავსტრია 1896
AZE   აზერბაიჯანი 1996
თარგი:ბაჰამის კუნძულების დროშა 1903
BAH   ბაჰამის კუნძულები 1952
BAN   ბანგლადეში 1984
BAR   ბარბადოსი 1968
BDI   ბურუნდი 1996
BEL   ბელგია 1900
BEN   ბენინი 1980
BER   ბერმუდა 1936
BHU   ბჰუტანი 1984
BIH   ბოსნია და ჰერცეგოვინა 1992
BIZ   ბელიზი 1968
BLR   ბელარუსი 1994 (ზამთ. ოლიმპ. თამაშ.)
BOL   ბოლივია 1936
BOT   ბოტსვანა 1980
BRA   ბრაზილია 1920
BRN   ბაჰრეინი 1984
BRU   ბრუნეი 1988
BUL   ბულგარეთი 1896
BUR   ბურკინა-ფასო 1972
თარგი:კამბოჯის დროშა 1907
CAF   ცენტრალური აფრიკის რესპუბლიკა 1968
CAM   კამბოჯა 1956
CAN   კანადა 1900
CAY   კაიმანის კუნძულები 1976
CGO   კონგოს რესპუბლიკა 1964
CHA   ჩადი 1964
CHI   ჩილე 1896
CHN   ჩინეთის სახალხო რესპუბლიკა 1980 (ზამთ. ოლიმპ. თამაშ.)
CIV   კოტ-დ’ივუარი 1964
CMR   კამერუნი 1964
COD   კონგოს დემოკრატიული რესპუბლიკა 1968
COK   კუკის კუნძულები 1988
COL   კოლუმბია 1932
COM   კომორის კუნძულები 1996
CPV   კაბო-ვერდე 1996
CRC   კოსტა-რიკა 1936
CRO   ხორვატია 1992 (ზამთ. ოლიმპ. თამაშ.)
CUB   კუბა 1900
CYP   კვიპროსი 1980 (ზამთ. ოლიმპ. თამაშ.)
CZE   ჩეხეთი 1994 (ზამთ. ოლიმპ. თამაშ.)
თარგი:ჩრდილოეთ კორეის დროშა 1911
DEN   დანია 1896
DJI   ჯიბუტი 1984
DMA   დომინიკა 1996
DOM   დომინიკელთა რესპუბლიკა 1964
თარგი:ეკვადორის დროშა 1919
ECU   ეკვადორი 1924
EGY   ეგვიპტე 1912
ERI   ერიტრეა 2000
ESA   სალვადორი 1968
ESP   ესპანეთი 1900
EST   ესტონეთი 1920
ETH   ეთიოპია 1956
თარგი:მიკრონეზიის დროშა 1923
FIJ   ფიჯი 1956
FIN   ფინეთი 1908
FRA   საფრანგეთი 1896
FSM   მიკრონეზიის ფედერაციული შტატები 2000
თარგი:გაბონის დროშა 1927
GAB   გაბონი 1972
GAM   გამბია 1984
GBR   დიდი ბრიტანეთი 1896
GBS   გვინეა-ბისაუ 1996
GEO   საქართველო 1994 (ზამთ. ოლიმპ. თამაშ.)
GEQ   ეკვატორული გვინეა 1984
GER   გერმანია 1896
GHA   განა 1952
GRE   საბერძნეთი 1896
GRN   გრენადა 1984
GUA   გვატემალა 1952
GUI   გვინეა 1968
GUM   გუამი 1988 (ზამთ. ოლიმპ. თამაშ.)
GUY   გაიანა 1948
თარგი:ჰაიტის დროშა 1931
HAI   ჰაიტი 1924
HKG   ჰონგ-კონგი 1952
HON   ჰონდურასი 1968
HUN   უნგრეთი 1896
თარგი:ისლანდიის დროშა 1935
INA   ინდონეზია 1952
IND   ინდოეთი 1900
IRI   ირანი 1948
IRL   ირლანდია 1924
IRQ   ერაყი 1948
ISL   ისლანდია 1912
ISR   ისრაელი 1952
ISV   აშშ-ის ვირჯინის კუნძულები 1968
ITA   იტალია 1896
IVB   ბრიტანეთის ვირჯინის კუნძულები 1984
თარგი:იამაიკის დროშა 1947
JAM   იამაიკა 1948
JOR   იორდანია 1980
JPN   იაპონია 1912
თარგი:ყაზახეთის დროშა 1951
KAZ   ყაზახეთი 1994 (ზამთ. ოლიმპ. თამაშ.)
KEN   კენია 1956
KGZ   ყირგიზეთი 1994 (ზამთ. ოლიმპ. თამაშ.)
KIR   კირიბატი 2004
KOR   სამხრეთი კორეა 1948 (ზამთ. ოლიმპ. თამაშ.)
KOS   კოსოვო 2016
KSA   საუდის არაბეთი 1972
KUW   ქუვეითი 1968
თარგი:ლაოსის დროშა 1955
LAO   ლაოსი 1980
LAT   ლატვია 1924 (ზამთ. ოლიმპ. თამაშ.)
LBA   ლიბია 1964
LBR   ლიბერია 1956
LCA   სენტ-ლუსია 1996
LES   ლესოთო 1972
LIB   ლიბანი 1948 (ზამთ. ოლიმპ. თამაშ.)
LIE   ლიხტენშტაინი 1936 (ზამთ. ოლიმპ. თამაშ.)
LTU   ლიტვა 1924
LUX   ლუქსემბურგი 1912
თარგი:მალავის დროშა 1959
MAD   მადაგასკარი 1964
MAR   მაროკო 1960
MAS   მალაიზია 1964
MAW   მალავი 1972
MDA   მოლდოვა 1994 (ზამთ. ოლიმპ. თამაშ.)
MDV   მალდივები 1988
MEX   მექსიკა 1900
MGL   მონღოლეთი 1964 (ზამთ. ოლიმპ. თამაშ.)
MHL   მარშალის კუნძულები 2008
MKD   ჩრდილოეთი მაკედონია 1996
MLI   მალი 1964
MLT   მალტა 1928
MNE   მონტენეგრო 2008
MON   მონაკო 1920
MOZ   მოზამბიკი 1980
MRI   მავრიკი 1984
MTN   მავრიტანია 1984
MYA   მიანმარი 1992
თარგი:ნამიბიის დროშა 1963
NAM   ნამიბია 1992
NCA   ნიკარაგუა 1968
NED   ნიდერლანდები 1900
NEP   ნეპალი 1964
NGR   ნიგერია 1952
NIG   ნიგერი 1964
NOR   ნორვეგია 1900
NRU   ნაურუ 1996
NZL   ახალი ზელანდია 1920
თარგი:ომანის დროშა 1967
OMA   ომანი 1984
თარგი:პაკისტანის დროშა 1971
PAK   პაკისტანი 1948
PAN   პანამა 1928
PAR   პარაგვაი 1968
PER   პერუ 1936
PHI   ფილიპინები 1924
PLE   პალესტინა 1996
PLW   პალაუ 2000
PNG   პაპუა-ახალი გვინეა 1976
POL   პოლონეთი 1924 (ზამთ. ოლიმპ. თამაშ.)
POR   პორტუგალია 1912
PRK   ჩრდილოეთი კორეა 1964 (ზამთ. ოლიმპ. თამაშ.)
PUR   პუერტო-რიკო 1948
თარგი:კატარის დროშა 1975
QAT   კატარი 1984
თარგი:მოლდოვის დროშა 1979
ROU   რუმინეთი 1900
RSA   სამხრეთ აფრიკის რესპუბლიკა 1904
RUS   რუსეთი 1900
RWA   რუანდა 1984
თარგი:სენტ-კიტსისა და ნევისის დროშა 1983
SAM   სამოა 1984
SEN   სენეგალი 1964
SEY   სეიშელი 1980
SIN   სინგაპური 1948
SKN   სენტ-კიტსი და ნევისი 1996
SLE   სიერა-ლეონე 1968
SLO   სლოვენია 1992 (ზამთ. ოლიმპ. თამაშ.)
SMR   სან-მარინო 1960
SOL   სოლომონის კუნძულები 1984
SOM   სომალი 1972
SRB   სერბეთი 1912
SRI   შრი-ლანკა 1948
SSD   სამხრეთი სუდანი 2016
STP   სან-ტომე და პრინსიპი 1996
SUD   სუდანი 1960
SUI   შვეიცარია 1896
SUR   სურინამი 1960
SVK   სლოვაკეთი 1994 (ზამთ. ოლიმპ. თამაშ.)
SWE   შვედეთი 1896
SWZ   სვაზილენდი 1972
SYR   სირია 1948
თარგი:ტაჯიკეთის დროშა 1987
TAN   ტანზანია 1964
TGA   ტონგა 1984
THA   ტაილანდი 1952
TJK   ტაჯიკეთი 1996
TKM   თურქმენეთი 1996
TLS   აღმოსავლეთი ტიმორი 2004
TOG   ტოგო 1972
TPE   ტაივანი 1984
TTO   ტრინიდადი და ტობაგო 1948
TUN   ტუნისი 1960
TUR   თურქეთი 1908
TUV   ტუვალუ 2008
თარგი:უგანდის დროშა 1991
UAE   არაბთა გაერთიანებული საამიროები 1984
UGA   უგანდა 1956
UKR   უკრაინა 1994 (ზამთ. ოლიმპ. თამაშ.)
URU   ურუგვაი 1924
USA   აშშ 1896
UZB   უზბეკეთი 1994 (ზამთ. ოლიმპ. თამაშ.)
თარგი:ვანუატუს დროშა 1995
VAN   ვანუატუ 1988
VEN   ვენესუელა 1948
VIE   ვიეტნამი 1952
VIN   სენტ-ვინსენტი და გრენადინები 1988
თარგი:იემენის დროშა 1999
YEM   იემენი 1992
თარგი:ზამბიის დროშა 2003
ZAM   ზამბია 1968
ZIM   ზიმბაბვე 1980
  ზიმბაბვეz 2007

გამოუყენებელი კოდებირედაქტირება

აღარარსებული ქვეყნების ეროვნული ოლიმპიური კომიტეტების კოდებირედაქტირება

კოდი ქვეყანა გამოყენების პერიოდი შენიშვნა
AHO   ნიდერლანდების ანტილები 1952 2008 2010 წელს კუნძულების ტერიტორია ნიდერლანდების სამეფოს შემადგენლობაში დაიყო უფრო მცირე ადმინისტრაციულ ერთეულებად.
BOH   ბოჰემია 1900 1912 იმ მომენტში ქვეყანა იყო ავსტრია-უნგრეთის იმპერიის ნაწილი. დღეისათვის ძირითადად შედის   ჩეხეთის შემადგენლობაში.
BOR   ჩრდილოეთი ბორნეო 1952 დღეისათვის შედის   მალაიზიის შემადგენლობაში.
BWI   ვესტ-ინდოეთის ფედერაცია 1960 დღეისათვის დაყოფილია რამდენიმე დამოუკიდებელ სახელმწიფოდ.
FRG   გერმანიის ფედერაციული რესპუბლიკა (1990-მდე) 1968 1988 გამოიყენებოდა დასავლეთ გერმანიის აღსანიშნავად. მიუხედავად იმისა, რომ გერმანიის გაერთიანების შემდეგ დასახელება იგივე დარჩა, კოდი მაინც შეიცვალა.
GDR   გერმანიის დემოკრატიული რესპუბლიკა 1968 1988 დღეისათვის შედის   გერმანიის შემადგენლობაში.
MAL   მალაიის ფედერაცია 1956 1960 დღეისათვის შედის   მალაიზიის შემადგენლობაში.
SAA   ზაარი (პროტექტორატი) 1952 დღეისათვის შედის   გერმანიის შემადგენლობაში.
SCG   სერბეთი და ჩერნოგორია 2004 2006 დღეისათვის გაყოფილია   სერბიად და   მონტენეგროდ.
TCH   ჩეხოსლოვაკია 1920 1992 დღეისათვის გაყოფილია   სლოვაკეთად და   ჩეხეთად.
UAR   არაბთა გაერთიანებული რესპუბლიკა 1960 1968 დღეისათვის გაყოფილია   ეგვიპტედ და   სირიად.
URS   საბჭოთა სოციალისტური რესპუბლიკების კავშირი 1952 1988 დღეისათვის დაყოფილია რამდენიმე დამოუკიდებელ სახელმწიფოდ.
YAR   იემენის არაბთა რესპუბლიკა 1984 1988 დღეისათვის შედის   იემენის შემადგენლობაში.
YMD   იემენის სახალხო-დემოკრატიული რესპუბლიკა 1988 დღეისათვის შედის   იემენის შემადგენლობაში.
YUG   იუგოსლავია 1920 1992 დღეისათვის დაყოფილია რამდენიმე დამოუკიდებელ სახელმწიფოდ.

სახელგადარქმეული ქვეყნების კოდებირედაქტირება

კოდი ქვეყანა გამოყენების პერიოდი შენიშვნა
BIR   ბირმა 1948 1988 დღეისათვის   მიანმარი (MYA)
CEY   ცეილონის დომინიონი 1948 1972 დღეისათვის   შრი-ლანკა (SRI)
DAH   დაგომეა 1972 დღეისათვის   ბენინი (BEN)
HBR   ბრიტანეთის ჰონდურასი 1968 1972 დღეისათვის   ბელიზი (BIZ)
NRH   ჩრდილოეთი როდეზია 1964 დღეისათვის   ზამბია (ZAM)
RHO   როდეზია 1928 1964 დღეისათვის   ზიმბაბვე (ZIM)
ROC   ჩინეთის რესპუბლიკა 1932 1976 (ზამთ. ოლიმპ. თამაშ.) დღეისათვის   ჩინეთის სახალხო რესპუბლიკა (CHN) და   ტაივანი (TPE)
VOL   ზემო ვოლტის რესპუბლიკა 1972 დღეისათვის   ბურკინა-ფასო (BUR)
YUG   იუგოსლავია 1996 2002 დღეისათვის   სერბეთი და ჩერნოგორია (SCG)
ZAI   ზაირი 1984 1996 დღეისათვის   კონგოს დემოკრატიული რესპუბლიკა (COD)

სპეციალური კოდებირედაქტირება

ეს კოდები გამოიყენება იმ ოლიმპიური გუნდების აღსანიშნად, რომლებიც რაიმე მიზეზების გამო ვერ მონაწილეობენ ოლიმპიურ თამაშებში საკუთარი ქვეყნის დროშით.

კოდი ქვეყანა გამოყენების პერიოდი შენიშვნა
ANZ   ავსტრალაზია 1908, 1912 ეს გუნდი ოლიმპიურ თამაშებზე წარმოადგენდა ავსტრალიას და ახალ ზელანდიას.
EUA   გერმანიის გაერთიანებული გუნდი 19561964 ეს გუნდი ოლიმპიურ თამაშებზე წარმოადგენდა გერმანიის დემოკრატიულ რესპუბლიკას, დასავლეთ ბერლინს და გერმანიის ფედერაციულ რესპუბლიკას.
EUN   გაერთიანებული გუნდი 1992 (ზამთ. ოლიმპ. თამაშ.), 1992 სსრკ-ის დაშლის შემდეგ 12 ყოფილი რესპუბლიკა გაერთიანდა ოლიმპიურ თამაშებზე მონაწილეობის მისაღებად.
EUR   ევროპის კავშირი
IOA   ოლიმპიადის ინდივიდუალური სპორტსმენები 2000 ეს კოდი გამოიყენებოდა აღმოსავლეთი ტიმორის სპორტსმენების აღსანიშნავად, რადგანაც ოლიმპიური თამაშების დაწყებამდე ამ ქვეყანაში ჯერ კიდევ არ არსებობდა ეროვნული ოლიმპიური კომიტეტი.
IOA   ოლიმპიური თამაშების დამოუკიდებელი მონაწილეები 2012, 2016 ეს კოდი გამოიყენებოდა კიურასაოს და სამხრეთ სუდანის სპორტსმენების აღსანიშნავად 2012 წელს, რადგანაც ოლიმპიური თამაშების დაწყებამდე ამ ქვეყნებში ჯერ კიდევ არ არსებობდნენ ეროვნული ოლიმპიური კომიტეტები, ასევე 2016 წელს გამოიყენებოდა ქუვეითის სპორტსმენების აღსანიშნავად, რადგანაც ეროვნული ოლიმპიური კომიტეტის მოღვაწეობა დროებით იყო შეჩერებული.
IOP   ოლიმპიადის დამოუკიდებელი მონაწილეები 1992, 2014 (ზამთ. ოლიმპ. თამაშ.) 1992 წელს ეს კოდი გამოიყენებოდა იუგოსლავიის სპორტსმენებისათვის, რომლებსაც გაეროს სანქციების გამო აუკრძალეს საკუთარი ქვეყნის წარდგენა. 2014 წელს ეს კოდი გამოიყენებოდა ინდოეთის სპორტსმენების მიერ საერთაშორისო ოლიმპიურ კომიტეტში ინდოეთის ეროვნული ოლიმპიური კომიტეტის წევრობის შეჩერების გამო.
ROT   დევნილების ოლიმპიური ნაკრები 2016 ეს კოდი 2016 წელს გამოიყენებოდა დევნილი სპორტსმენების აღსანიშნავად სამხრეთ სუდანიდან, კონგოს დემოკრატიული რესპუბლიკიდან, სირიიდან და ეთიოპიიდან.
ZZX შერეული გუნდი 18961904 ეს კოდი გამოიყენებოდა სპორტის გუნდურ სახეობებში, როდესაც ერთ ჯგუფში მონაწილეობდა სხვადასხვა ქვეყნის სპორტსმენი.

რესურსები ინტერნეტშირედაქტირება