მთავარი მენიუს გახსნა

1974 წლის 1 ივლისს არგენტინის, რესპუბლიკური მმართველობის ქვეყნის, აღმასრულებელი ხელისუფლების სათავეში პირველად ქალბატონი მოვიდა, ხოლო 1980 წელს ჩრდილოეთ ევროპის კუნძულოვან სახელმწიფო ისლანდიაში, მსოფლიოს ისტორიაში პირველად, საპრეზიდენტო არჩევნებში გაიმარჯვა ქალბატონმა, ეს იყო ვიგდის ფინბოგადოტირი[1], რომელიც კიდევ სამჯერ აირჩიეს აღნიშნულ თანამდებობაზე 1984, 1988 და 1992 წლებში.

სიარედაქტირება

აქ წარმოდგენილია რესპუბლიკური მმართველობის ქვეყნების ქალი პრეზიდენტების სია.

# სურათი სახელი ქვეყანა თანამდებობა მმართველობის დასაწყისი მმართველობის დასასრული
1   მარია ესტელა მარტინეს დე პერონი   არგენტინა პრეზიდენტი 1 ივლისი 1974 24 მარტი 1976
2   ლიდია გეილერ ტეხადა   ბოლივია მოვალეობის შემსრულებელი 16 ნოემბერი 1979 17 ივლისი 1980
3   ვიგდის ფინბოგადოტირი   ისლანდია პრეზიდენტი 1 აგვისტო 1980 1 აგვისტო 1996
4   აგათა ბარბარა   მალტა პრეზიდენტი 15 თებერვალი 1982 15 თებერვალი 1987
5 კარმენ პერეირა   გვინეა-ბისაუ პრეზიდენტი 14 მაისი 1984 16 მაისი 1984
6   კორასონ აკინო   ფილიპინები პრეზიდენტი 25 თებერვალი 1986 30 ივნისი 1992
7 ერტა პასკალ ტრუილიო   ჰაიტი მოვალეობის შემსრულებელი 13 მარტი 1990 7 თებერვალი 1991
8   საბინა ბერგმან-პოლი   გერმანია გერმანიის დრ პრეზიდენტი 5 აპრილი 1990 2 ოქტომბერი 1990
9   ვიოლეტა ბარიოს დე ჩამორო   ნიკარაგუა პრეზიდენტი 25 აპრილი 1990 10 იანვარი 1997
10   მერი რობინსონი   ირლანდია პრეზიდენტი 3 დეკემბერი 1990 12 სექტემბერი 1997
11 სილვი კინიგი   ბურუნდი მოვალეობის შემსრულებელი 27 ოქტომბერი 1993 5 თებერვალი 1994
12   ჩანდრიკა კუმარატუნგა   შრი-ლანკა პრეზიდენტი 12 ნოემბერი 1994 19 ნოემბერი 2005
13 რუთ პერი   ლიბერია პრეზიდენტი 3 სექტემბერი 1996 2 აგვისტო 1997
14   როსალია არტეაგა   ეკვადორი მოვალეობის შემსრულებელი 9 თებერვალი 1997 11 თებერვალი 1997
15   მერი მაკელისი   ირლანდია პრეზიდენტი 11 ნოემბერი 1997 10 ნოემბერი, 2011
16   ჯანეტ ჯაგანი   გაიანა პრეზიდენტი 19 დეკემბერი 1997 11 აგვისტო 1999
17   რუთ დრეიფუსი   შვეიცარია პრეზიდენტი 1 იანვარი 1999 31 დეკემბერი 1999
18   ვაირა ვიკე-ფრეიბერგა   ლატვია პრეზიდენტი 8 ივლისი 1999 7 ივლისი 2007
19   მირეია მოსკოსო   პანამა პრეზიდენტი 1 სექტემბერი 1999 1 სექტემბერი 2004
20   ტარია ჰალონენი   ფინეთი პრეზიდენტი 1 მარტი, 2000 1 მარტი, 2000
21   გლორია მაკაპაგალ-აროიო   ფილიპინები პრეზიდენტი 20 იანვარი 2001 30 ივნისი 2010
22   მეგავატი სუკარნოპუტრი   ინდონეზია პრეზიდენტი 23 ივლისი 2001 20 ოქტომბერი 2004
23 ნინო ბურჯანაძე   საქართველო მოვალეობის შემსრულებელი 23 ნოემბერი 2003
25 ნოემბერი 2007
25 იანვარი 2004
20 იანვარი 2008
24   ელენ ჯონსონ-სირლიფი   ლიბერია პრეზიდენტი 16 იანვარი 2006 22 იანვარი, 2018
25   მიშელ ბაჩელეტი   ჩილე პრეზიდენტი 11 მარტი 2006 11 მარტი 2010
26   მიშლინ კალმი-რე   შვეიცარია პრეზიდენტი 1 იანვარი 2007
1 იანვარი 2011
31 დეკემბერი 2007
31 დეკემბერი, 2011
27   დალია იციკი   ისრაელი მოვალეობის შემსრულებელი 25 იანვარი 2007 15 ივლისი 2007
28   პრატიბა პატილი   ინდოეთი პრეზიდენტი 25 ივლისი 2007 25 ივლისი 2012
29   კრისტინა ფერნანდესი   არგენტინა პრეზიდენტი 10 დეკემბერი 2007 10 დეკემბერი, 2015
30   როზა როგომბე   გაბონი პრეზიდენტი 10 ივნისი 2009 სექტემბერი 2009
31   დალია გრიბაუსკაიტე   ლიტვა პრეზიდენტი 12 ივლისი 2009 12 ივლისი, 2019
32   დორის ლოიტჰარდი   შვეიცარია პრეზიდენტი 1 იანვარი 2010
1 იანვარი, 2017
31 დეკემბერი, 2010
31 დეკემბერი, 2017
33   როზა ოტუნბაევა   ყირგიზეთი პრეზიდენტი 7 აპრილი 2010 1 დეკემბერი, 2011
34   ლაურა ჩინჩილია   კოსტა-რიკა პრეზიდენტი 8 მაისი 2010 8 მაისი 2014
35   დილმა რუსეფი   ბრაზილია პრეზიდენტი 1 იანვარი 2011 31 აგვისტო, 2016
36   ატიფეტე იაჰიაგა   კოსოვო პრეზიდენტი 7 აპრილი 2011 7 აპრილი, 2016
37   ეველინე ვიდმერ-შლუმპფი   შვეიცარია პრეზიდენტი 1 იანვარი 2012 31 იანვარი, 2012
38 მონიკ ოჰსან ბელეპო   მავრიკი მოვალეობის შემსრულებელი 31 მარტი 2012
29 მაისი, 2015
21 ივლისი, 2012
5 ივნისი, 2015
39   სლავიცა ჯუკიჩ-დეიანოვიჩი   სერბეთი მოვალეობის შემსრულებელი 5 აპრილი 2012 31 მაისი, 2012
40   ჯოის ბანდა   მალავი მოვალეობის შემსრულებელი 5 აპრილი, 2012 31 მაისი, 2014
41   პაკ კინ ჰე   სამხრეთი კორეა პრეზიდენტი 25 თებერვალი, 2013 10 მარტი, 2017
42   მიშელ ბაჩელეტი   ჩილე პრეზიდენტი 11 მარტი 2014 11 მარტი, 2018
43   კათრინ სამბა-პანზა   ცენტრალური აფრიკის რესპუბლიკა პრეზიდენტი 20 იანვარი 2014 30 მარტი, 2016
44   მარი-ლუიზ კოლეირო-პრეკა   მალტა პრეზიდენტი 4 აპრილი 2014 4 აპრილი 2019
45   სიმონეტა სომარუგა   შვეიცარია პრეზიდენტი 1 იანვარი 2015 31 დეკემბერი, 2015
46   კოლინდა გრაბარ-კიტაროვიჩი   ხორვატია პრეზიდენტი 19 თებერვალი 2015 დღემდე
47   ამინა გურიბ-ფაკიმი   მავრიკი პრეზიდენტი 5 ივნისი 2015 23 მარტი, 2018
48   ბიდჰია დევი ბჰანდარი   ნეპალი პრეზიდენტი 29 ოქტომბერი 2015 დღემდე
49   ჰილდა ჰაინი   მარშალის კუნძულები პრეზიდენტი 28 იანვარი 2016 დღემდე
50   ცაი ინ-ვენი   ტაივანი პრეზიდენტი 20 მაისი 2016 დღემდე
51   კერსტი კალიულაიდი   ესტონეთი პრეზიდენტი 10 ოქტომბერი 2016 დღემდე
52   ჰალიმა იაკობი   სინგაპური პრეზიდენტი 14 სექტემბერი 2017 დღემდე
53 პაულა-მეი უიკესი   ტრინიდადი და ტობაგო პრეზიდენტი 19 მარტი 2018 დღემდე
54   დანგ თჰი ნგოკ თჰინი   ვიეტნამი პრეზიდენტი 21 სექტემბერი 2018 23 ოქტომბერი, 2018
55   საჰლე-ვორკ ზევდე   ეთიოპია პრეზიდენტი 25 ოქტომბერი 2018 დღემდე
56 სალომე ზურაბიშვილი   საქართველო პრეზიდენტი 16 დეკემბერი 2018 დღემდე
57   ზუზანა ჩაპუტოვა   სლოვაკეთი პრეზიდენტი 15 ივნისი 2019 დღემდე
58   ხეანინე ანიესი   ბოლივია პრეზიდენტი 11 ნოემბერი 2019 დღემდე

რესურსები ინტერნეტშირედაქტირება

სქოლიორედაქტირება