მთავარი მენიუს გახსნა

კუნძულების სია ფართობის მიხედვით

250 000 კმ²-ზე დიდი კუნძულებირედაქტირება

25 000 კმ²-250 000 კმ² ფართობის კუნძულებირედაქტირება

დასახელება ფართობი
(კმ²)
ქვეყანა/ქვეყნები
7 ჰონსიუ 227 414   იაპონია
8 ვიქტორია 217 291   კანადა
9 დიდი ბრიტანეთი 209 331   დიდი ბრიტანეთი
10 ელსმირი 196 236   კანადა
11 სულავესი 174 600   ინდონეზია
12 სამხრეთი კუნძული 150 737   ახალი ზელანდია
13 იავა 126 700   ინდონეზია
14 ჩრდილოეთი კუნძული 114 050   ახალი ზელანდია
15 ნიუფაუნდლენდი 108 860   კანადა
16 კუბა 105 007   კუბა
17 ლუსონი 104 688   ფილიპინები
18 ისლანდია 102 828   ისლანდია
19 მინდანაო 94 630   ფილიპინები
20 ირლანდია 84 406   ირლანდია და   დიდი ბრიტანეთი
21 ჰოკაიდო 78 073   იაპონია
22 ჰაიტი 73 929   ჰაიტი და   დომინიკელთა რესპუბლიკა
23 სახალინი 72 493   რუსეთი
24 ბანქსი 70 028   კანადა
25 შრი-ლანკა 65 268   შრი-ლანკა
26 ტასმანია 60 637   ავსტრალია
27 დევონი 55 247   კანადა
28 ალექსანდრე პირველის კუნძული 49 070   ანტარქტიდა
29 ცეცხლოვანი მიწა 47 401   არგენტინა და   ჩილე
30 ჩრდილოეთი კუნძული, ახალი მიწა 47 079   რუსეთი
31 ბერკნერი 43 873   ანტარქტიდა
32 აკსელ–ჰაიბერგი 43 178   კანადა
33 მელვილი 42 149   კანადა
34 საუთჰემპტონი 41 214   კანადა
35 მარაჟო 40 100   ბრაზილია
36 შპიცბერგენი 39 044   ნორვეგია
37 კიუსიუ 36 555   იაპონია
38 ახალი ბრიტანეთი 36 514   პაპუა ახალი გვინეა
39 ტაივანი 35 801   ჩინეთი
40 უელსის პრინცის კუნძული 33 339   კანადა
41 სამხრეთი კუნძული, ახალი მიწა 33 240   რუსეთი
42 ხაინანი 33 210   ჩინეთი
43 ვანკუვერი 31 285   კანადა
44 ტიმორი 28 418   აღმოსავლეთი ტიმორი და   ინდონეზია
45 სიცილია 25 662   იტალია

10 000–25 000 კმ² ფართობის კუნძულებირედაქტირება

დასახელება ფართობი
(კმ²)[1]
ფართობი
(კვ.მი)
ქვეყანა/ქვეყნები
46 სომერსეტი 24 786 9570   კანადა
47 კოტელნი/ფადეევის კუნძული 24 000 9266   რუსეთი
48 სარდინია 23 949 9247   იტალია
49 ბანანალი 20 000 7722   ბრაზილია
50 სიკოკუ 18 545 7160   იაპონია
51 ჰალმაჰერა 18 040 6865   ინდონეზია
52 სერამი 17 454 6621   ინდონეზია
53 ახალი კალედონია 16 648 6467   საფრანგეთი (ახალი კალედონია)
54 ბათერსტი 16 042 6194   კანადა
55 პრინს-პატრიკი 15 848 6119   კანადა
56 ტარსტონი 15 700 6050   ანტარქტიდა
57 ჩრდილო-აღმოსავლეთის მიწა 14 467[2] 5586   ნორვეგია
58 სუმბავა 14 386 5965   ინდონეზია
59 ოქტომბრის რევოლუციის კუნძული 14 204 5471   რუსეთი
60 ფლორესი 14 154 5464   ინდონეზია
61 მეფე უილიამის კუნძული 13 111 5062   კანადა
62 ნეგროსი 13 074 5048   ფილიპინები
63 სამარი 12 849 4961   ფილიპინები
64 პალავანი 12 189 4706   ფილიპინები
65 პანაი 12 011 4637   ფილიპინები
66 ტუპინამბარანა 11 850 4576   ბრაზილია
67 იოს-სუდარსო 11 742 4534   ინდონეზია
68 ბანგკა 11 413 4407   ინდონეზია
69 ელეფ-რინგნესი 11 295 4361   კანადა
70 ბოლშევიკი 11 206 4327   რუსეთი
71 იამაიკა 11 190 4320   იამაიკა
72 ბაილოტი 11 067 4273   კანადა
73 სუმბა 10 711 4135   ინდონეზია
74 მინდორო 10 572 4082   ფილიპინები
75 ვიტი-ლევუ 10 531 4066   ფიჯი
76 ჰავაი (დიდი კუნძული) 10 434 4029   აშშ
77 კეიპ-ბრეტონი 10 311 3981   კანადა

5 000–10 000 კმ² ფართობის კუნძულებირედაქტირება

დასახელება ფართობი
(კმ²)[3]
ფართობი
(კვ.მი)
ქვეყანა/ქვეყნები
78 პრინც ჩარლზის კუნძული 9521 3676   კანადა (ნუნავუტი)
79 ბუგენვილი 9318 3598   პაპუა-ახალი გვინეა
80 კადიაკი 9293 3588   აშშ (ალასკა)
81 კვიპროსი 9234 3572   კვიპროსი და აკროტირი და დეკელია,   გაერთიანებული სამეფოს სუვერენული ტერიტორია.[4] (  ჩრდილოეთი კვიპროსი აკონტროლებს კუნძულის ჩრდილოეთ ნაწილს, ეს ტერიტორია არაღიარეებული ქვეყანაა, მას მხოლოდ ერთი ქვეყანა თურქეთი ცნობს.)
82 პუერტო-რიკო 9100 3435   პუერტო-რიკო, სპეციალური ტერიტორია   აშშ-ში
83 კომსომოლეცი 8812 3402   რუსეთი (კრასნოიარსკის მხარე)
84 კორსიკა 8741 3351   საფრანგეთი
85 დისკო 8612 3312   გრენლანდია, ავტონომიური პტოვინცია   დანიაში
86 კარნეი 8500 3300   ანტარქტიდა
87 ჩილოე 8478 3273   ჩილე (ლოს-ლაგოსის რეგიონი)
88 ბურუ 8473 3271   ინდონეზია (მოლუკი)
89 კრეტა 8312 3209   საბერძნეთი (კრეტას პროვინცია)
90 ანტიკოსტი 7941 3066   კანადა (კვებეკი)
91 რუზველტის კუნძული 7910 3054   ანტარქტიდა (ანტარქტიდის ტერიტორიული დაყოფა შედის   ახალი ზელანდიის შემადგენლობაში)
92 ვრანგელი 7866 3037   რუსეთი (ჩუკოტკის ავტონომიური ოკრუგი)
93 ახალი ირლანდია 7404 2859   პაპუა-ახალი გვინეა
94 ლეიტე 7368 2785   ფილიპინები (აღმოსავლეთი ვისაი)
95 ზელანდია 7031[5] 2715   დანია
96 კორნუოლლისი 6995 2701   კანადა (ნუნავუტი)
97 პრინც უელსის კუნძული 6675 2577   აშშ (ალასკა)
98 კერგელენი 6617 2555   საფრანგეთის სამხრეთული და ანტარქტიდული ტერიტორია, საფრანგეთის ზღვისიქითა ტერიტორიები   საფრანგეთში
99 აღმოსავლეთი ფოლკლენდი 6605 2550   ფოლკლენდის კუნძულები, ზღვისიქითა ტერიტორია   გაერთიანებული სამეფოში (კუნძულის ნაწილი შედის   არგენტინაში)
100 საიპლი 6390 2500   ანტარქტიდა
101 გრეჰემი 6361 2456   კანადა (ბრიტანეთის კოლუმბია)
102 ახალი ციმბირი 6201 2394   რუსეთი (რესპუბლიკა სახა)
103 მელვილი 5765 2234   ავსტრალია (ჩრდილოეთი ტერიტორია)
104 პრინს-ედუარდის კუნძული 5620 2170   კანადა (პრინს-ედუარდის კუნძული)
105 ვანუა-ლევუ 5587 2157   ფიჯი
106 ველინგტონი 5556 2145   ჩილე
107 კოტსი 5498 2123   კანადა (ნუნავუტი)
108 ბალი 5416 2091   ინდონეზია (ბალი)
109 ჩიჩაგოვა 5388 2080   აშშ (ალასკა)
110 გუადალკანალი 5353 2047   სოლომონის კუნძულები
111 ამუნდ-რიგნესი 5255 2029   კანადა (ნუნავუტი)
112 დიდი ლიაჰოვის კუნძული 5157 1991   რუსეთი (რესპუბლიკა სახა)
113 წმინდა ლავრენტი 5135 1983   აშშ (ალასკა)
114 რიესკო 5110 1973   ჩილე
115 ეჯი 5073[6] 1959   ნორვეგია (შპიცბერგენი)
116 მაკენზ-კინგი 5048 1949   კანადა (ჩრდილო-დასავლეთი ტერიტორიები და ნუნავუტი)
117 ტრინიდადი 5009 1864   ტრინიდადი და ტობაგო

სქოლიორედაქტირება

  1. http://islands.unep.ch/Tiarea.htm
  2. http://www.ssb.no/aarbok/kart/i.html
  3. http://islands.unep.ch/Tiarea.htm
  4. აკროტირი და დეკელიაa (მთელი კუნძულის 3 %) და ეს ტერიტოირა არ ეკუთვნის კვიპროს რესპუბლიკას (მთელი კუნძულის 97 %) - see Appendix A, Article 1 in the Cypriot constitution
  5. http://www2.kms.dk/C1256AED004EA666/(AllDocsByDocId)/1D7EE8822587E667C1256AEF0030ABF6?open&pa
  6. http://www.ssb.no/aarbok/kart/i.html