მთავარი მენიუს გახსნა

ინგლისის დედოფლების სიაში წარმოდგენილია იმ ქალების სია რომლებიც დაქორწინებულნი იყვნენ ინგლისის მეფეებზე.

1541 წლიდან ინგლისის დედოფლებს მიენიჭათ ირლანდიის დედოფლის ტიტულიც. ინგლისის ტახტზე შოტლანდიის მეფის ჯეიმზ VI-ის ასვლის შემდეგში ემდეგ (1603 წ.) ინგლისის დედოფლეი ატარებდნენ როგორც ინგლისის, ასევე ირლანდიისა და შოტლანდიის დედოფლის ტიტულებსაც. ხოლო 1707 წელს ინგლისისა და შოტლანდიის შორის გაერთიანების აქტებით ( Acts of Union) შეიქმნა დიდი ბრიტანეთის სამეფო.

საქსონური დინასტია (927-1013)რედაქტირება

პორტრეტი სახელი სამშობლო დაბ. თარიღი მმართ. დასაწყისი მმართ. დასასრული გარდ. თარიღი მეუღლე
ედგიფ შაფტენსბური ინგლისი - - 944 944 ედმუნდ I
ეთელფელდ დამერჰემი ესექსი - 944 26 მაისი 946 991
ედგიფი ინგლისი - 955 958 სექტემბერი 959 ედვი
ელთფრიდი უესექსი - 965 8 ივლისი 975 17 ნოემბერი 1001 ედგარი
ედგიფ იორკელი ნორთუმბრია - 970 - - ეტელდრედი
  ემა ნორმანდიელი ნორმანდია 985 1002 25 დეკემბერი 1013 6 მარტი 1052

დანიური დინასტია (1013-1014)რედაქტირება

პორტრეტი სახელი სამშობლო დაბ. თარიღი მმართ. დასაწყისი მმართ. დასასრული გარდ. თარიღი მეუღლე
  სვიეტოსლავა

პოლონელი

პოლონეთი - 25 დეკემბერი 1013 3 თებერვალი 1014 - სვენ I

საქსონების რესტავრაცია (1014-1016)რედაქტირება

პორტრეტი სახელი სამშობლო დაბ. თარიღი მმართ. დასაწყისი მმართ. დასასრული გარდ. თარიღი მეუღლე
  ემა ნორმანდიელი ნორმანდია 985 3 თებერვალი 1014 23 აპრილი 1016 6 მარტი 1052 ეტელდრედი
ელდგითი ინგლისი - 23 აპრილი 1016 30 ნოემბერი 1016 - ედმუნდ II

დანიელების რესტავრაცია (1016-1042)რედაქტირება

პორტრეტი სახელი სამშობლო დაბ. თარიღი მმართ. დასაწყისი მმართ. დასასრული გარდ. თარიღი მეუღლე
  ემა ნორმანდიელი ნორმანდია 985 ივლისი 1017 12 ნოემბერი 1035 6 მარტი 1052 კნუტ დიდი

საქსონების რესტავრაცია (1042-1066)რედაქტირება

პორტრეტი სახელი სამშობლო დაბ. თარიღი მმართ. დასაწყისი მმართ. დასასრული გარდ. თარიღი მეუღლე
  ედით უესექსელი უესექსი 1029 1045 4 იანვარი 1066 19 დეკემბერი 1075 ედუარდ აღმსარებელი
ელდიგითი მერსია 1057 იანვარი 1066 14 ოქტომბერი 1066 1066 ჰაროლდ II

ნორმანდიული დინასტია (1066-1141)რედაქტირება

1066 წელს ნორმანდიის ჰერცოგმა, უილიამმა, ტახტიდან ჩამოაგდო ინგლისის მეფე ჰეროლდ II. უილიამმა იგი და მთელი ინგლისური ელიტა დაამარცხა ჰასტინგსის ბრძოლაში. მან თავად გამოაცხადა თავი ინგლისის მეფედ და თავისი მეუღლე - მატილდა ფლანდრიელი თავისი ხელით აკურთხა ინგლისის დედოფლად. ამის შემდეგ ინგლისში დამყარდა ნორმანდიული დინასტიის მმართველობა.

პორტრეტი სახელი სამშობლო დაბ. თარიღი მმართ. დასაწყისი მმართ. დასასრული გარდ. თარიღი მეუღლე
  მატილდა

ფლანდრიელი

ფლანდრია 1031 25 დეკემბერი 1066 2 ნოემბერი 1083 2 ნოემბერი 1083 უილიამ I
  მატილდა

შოტლანდიელი

შოტლანდია 1080 11 ნოემბერი 1100 1 მაისი 1118 1 მაისი 1118 ჰენრი I
  ადელაიდა დე ლუვენი ფლანდრია 1103 24 იანვარი 1121 1 დეკემბერი 1135 23 აპრილი 1151
  მატილდა I ინგლისი 7 თებერვალი 1102 7 აპრილი 1141 1148 10 სექტემბერი 1167 ჟოფრეი V

ბლუას დინასტია (1135-1154)რედაქტირება

1135 წელს, სტეფანე ბლუელმა, ანუ ჰენრი I-ის დის ადელის შვილმა, ტახტიდან ჩამოაგდო დედოფალი მატილდა და ინგლისის მეფე თავად გახდა. თუმცა მისი ვაჟი მალე გარდაიცვალა და ტახტზე პლანტაგენეტთა დინასტია ადის.

პორტრეტი სახელი სამშობლო დაბ. თარიღი მმართ. დასაწყისი მმართ. დასასრული გარდ. თარიღი მეუღლე
  მატილდა

ბულონელი

საფრანგეთი 1105 22 დეკემბერი 1135 3 მაისი 1152 3 მაისი 1152 სტეფან I

პლანტაგენეტების დინასტია (1154-1485)რედაქტირება

ანჟუელთა სახლი (1154-1399)რედაქტირება

პორტრეტი გერბი სახელი სამშობლო დაბ. თარიღი მმართ. დასაწყისი მმართ. დასასრული გარდ. თარიღი მეუღლე
  ელეონორ

აკვიტანიელი

აკვიტანია 1122 25 ოქტომბერი 1154 6 ივლისი 1189 1 აპრილი 1204 ჰენრი II
  მარგარიტა ფრანგი საფრანგეთი 1157 1170 11 ივნისი 1183 1197 ჰენრი

ახალგაზრდა

  ბერენგარია

ნავარელი

ნავარა 1165 12 მაისი 1191 6 აპრილი 1199 23 დეკემბერი 1230 რიჩარდ I
    იზაბელა ანჟულიმელი საფრანგეთი 1187 24 აგვისტო 1200 18 ოქტომბერი 1216 31 მაისი 1246 ჯონ უმიწაწყლო
    ელეანორ პროვანსელი პროვანსი 1223 14 იანვარი 1236 16 ნოემბერი 1272 24 ივნისი 1291 ჰენრი III
    ლეონორ

კასტილიელი

კასტილია 1241 16 ნოემბერი 1272 28 ნოემბერი 1290 28 ნოემბერი 1290 ედუარდ I
    მარგარიტა ფრანგი საფრანგეთი 1282 8 ან 10 ოქრომბერი

1299

7 ივლისი 1307 14 თებერვალი 1317
    იზაბელა ფრანგი საფრანგეთი 1296 25 იანვარი 1308 20 იანვარი 1327 22 აგვისტო 1358 ედუარდ II
    ფილიპა ენოელი საღვთო

რომის

იმპერია

24 ივნისი 1314 24 იანვარი 1328 18 თებერვალი 1330 15 აგვისტო 1369 ედუარდ III
    ანა ბოჰემიელი საღვთო

რომის

იმპერია

11 მაისი 1366 20 იანვარი 1382 22 იანვარი 1382 7 ივნისი 1394 რიჩარდ II
    ისაბელ დე

ვალუა

საფრანგეთი 9 ნოემბერი 1387 31 ოქტომბერი ან

1 ნოემბერი 1396

30 სექტემბერი 1399 13 სექტემბერი 1409

ლანკასტერების სახლი (1399-1471)რედაქტირება

პორტრეტი გერბი სახელი სამშობლო დაბ. თარიღი მმართ. დასაწყისი მმართ. დასასრული გარდ. თარიღი მეუღლე
    ჟანა ნავარელი ნავარა 1370 7 თებერვალი 1403 20 მარტი 1413 10 ივნისი 1437 ჰენრი IV
    კატრინ დე ვალუა საფრანგეთი 27 ოქტომბერი 1401 2 ივნისი 1420 31 აგვისტო 1422 3 იანვარი 1437 ჰენრი V
    მარგარიტა ანჟუელი საფრანგეთი 23 მარტი 1430 23 აპრილი 1445 21 მაისი 1471 25 აგვისტო 1482 ჰენრი VI

იორკების სახლი (1461- 1485)რედაქტირება

პორტრეტი გერბი სახელი სამშობლო დაბ. თარიღი მმართ. დასაწყისი მმართ. დასასრული გარდ. თარიღი მეუღლე
    ელიზაბეთ

ვუდვილი

ინგლისი 1437 1 მაისი 1464 9 აპრილი 1483 8 ივნისი 1492 ედუარდ IV
    ენ ნევილი ინგლისი 11 ივნისი 1456 26 ივნისი 1483 16 მარტი 1485 16 მარტი 1485 რიჩარდ III

ტიუდორების დინასტია (1485-1603)რედაქტირება

პორტრეტი გერბი სახელი სამშობლო დაბ. თარიღი მმართ. დასაწყისი მმართ. დასასრული გარდ. თარიღი მეუღლე
    ელისაბედ იორკელი ინგლისი 11 თებერვალი 1466 18 იანვარი 1486 11 თებერვალი 1503 11 თებერვალი 1503 ჰენრი VII
    კატალინა არაგონელი არაგონი 16 დეკემბერი 1485 11 ივნისი 1509 23 მაისი 1533 7 იანვარი 1536 ჰენრი VIII
    ანა ბოლეინი ინგლისი 1501 ან 1507 28 მაისი 1533 17 მაისი 1536 19 მაისი 1536
    ჯეინ სეიმური ინგლისი 1507 ან 1509 30 მაისი 1536 24 ოქტომბერი 1537 24 ოქტომბერი 1537
    ანა კლეველი საღვთო

რომის

იმპერია

22 სექტემბერი 1515 6 იანვარი 1540 9 ივლისი 1540 16 ივლისი 1557
    ქეთრინ ჰოვარდი ინგლისი 1520 ან 1525 28 ივლისი 1540 23 ნოემბერი 1541 13 თებერვალი 1542
    ქეთრინ პარი ინგლისი 1512 12 ივლისი 1543 28 იანვარი 1547 5 სექტემბერი 1548
    ჯეინ I ინგლისი 1536 ან 1537 10 ივლისი 1553 19 ივლისი 1553 12 თებერვალი 1554 ლორდი

გილფორდ

დადლი

    მერი I ინგლისი 18 თებერვალი 1516 19 ივლისი 1553 17 ნოემბერი 1558 17 ნოემბერი 1558 ფილიპე II
    ელიზაბეთ I ინგლისი 7 სექტემბერი 1533 17 ნოემბერი 1558 24 მარტი 1603 24 მარტი 1603 არ ჰყოლია

სტიუარტების დინასტია (1603-1707)რედაქტირება

ელიზაბეთ I-ის უმემკვიდრეოდ გარდაცვალების შემფეგ ინგლისის ტახტზე ადის მისი ნათესავი, ამავდროუდალ ნათლული და ამავდროულად შოტლანდიის მეფე ჯეიმზ VI-ე. აქედან მოყოლებული 1714 წლამდე ინგლისს, ირლანდიას და შოტლანდიას მართავდნენ ჯერ ჯეიმზ VI-ის შთამომავალი სტიუარტები.

პორტრეტი გერბი სახელი სამშობლო დაბ. თარიღი მმართ. დასაწყისი მმართ. დასასრული გარდ. თარიღი მეუღლე
    ანა დანიელი დანია 12 დეკემბერი 1574 24 მარტი 1603 4 მარტი 1619 4 მარტი 1619 ჯეიმზ I
    ანრიეტა

მარია დე

ბურბონი

საფრანგეთი 25 ნოემბერი 1609 13 ივნისი 1625 30 იანვარი 1649 10 სექტემბერი 1669 ჩარლზ I
    კატარინა

ბრაგანსა

პორტუგალია 25 ნოემბერი 1638 21 მაისი 1662 6 თებერვალი 1685 30 ნოემბერი 1705 ჩარლზ II
    მარია მოდენელი იტალია 5 ოქტომბერი 1658 6 თებერვალი 1685 11 დეკემბერი 1688 7 მაისი 1718 ჯეიმზ II
    მერი II ინგლისი 30 აპრილი 1662 11 აპრილი 1689 28 დეკემბერი 1694 28 დეკემბერი 1694 უილიამ III
    ანა I ინგლისი 6 თებერვალი 1665 8 მარტი 1702 1 მაისი 1707 1 აგვისტო 1714 ჯორჯ

დანიელი