მსოფლიოს უღრმესი ტბების სია

ტბახმელეთის ქვაბულში მოქცეული შენელებული წყალცვლის ბუნებრივი წყალსატევია. წარმოშობის მიხედვით გამოიყოფა: ტექტონიკური, ვულკანური, მყინვარული, ჩანაქცევი, ნაგუბარი, ანთროპოგენური და სხვა ტიპის ტბები. აქ მოცემულია მსოფლიოს უღრმესი ტბების სია.

მსოფლიოს უღრმესი ტბების სიარედაქტირება

კონტინენტები ფერების მიხედვით
აფრიკა აზია ევროპა ჩრდილოეთი ამერიკა ოკეანეთი სამხრეთი ამერიკა ანტარქტიდა
სახელი ქვეყანა რეგიონი სიღრმე
(მეტრი)
სიღრმე
(ფუტი)
1. ბაიკალი[1]   რუსეთი ციმბირი &&&&&&&&&&&01642.&&&&&01 642 &&&&&&&&&&&05387.&&&&&05 387
2. ტანგანიიკა   ტანზანია,   კონგოს დემოკრატიული რესპუბლიკა,   ბურუნდი,   ზამბია ცენტრალური აფრიკა &&&&&&&&&&&01470.&&&&&01 470 &&&&&&&&&&&04823.&&&&&04 823
3. (კასპიის ზღვა[2])   ირანი,   რუსეთი,   თურქმენეთი,   ყაზახეთი,   აზერბაიჯანი &&&&&&&&&&&01025.&&&&&01 025 &&&&&&&&&&&03363.&&&&&03 363
4. ვოსტოკი[3]   ანტარქტიდა 1000~1,000 3300~3,300
5. სან-მარტინის ტბა[4]   ჩილე,   არგენტინა აისენი (ჩილე), სანტა-კრუსი (არგენტინა) &&&&&&&&&&&&0836.&&&&&0836 &&&&&&&&&&&02742.&&&&&02 742
6. ნიასა   მოზამბიკი,   მალავი,   ტანზანია &&&&&&&&&&&&0706.&&&&&0706 &&&&&&&&&&&02316.&&&&&02 316
7. ისიქ-ქოლი   ყირგიზეთი &&&&&&&&&&&&0668.&&&&&0668 &&&&&&&&&&&02192.&&&&&02 192
8. მონების დიდი ტბა   კანადა ჩრდილო-დასავლეთი ტერიტორიები &&&&&&&&&&&&0614.&&&&&0614 &&&&&&&&&&&02015.&&&&&02 015
9. კრატერის ტბა[5]   აშშ ორეგონი &&&&&&&&&&&&0594.&&&&&0594 &&&&&&&&&&&01949.&&&&&01 949
10. მატანო   ინდონეზია სულავესი &&&&&&&&&&&&0590.&&&&&0590 &&&&&&&&&&&01936.&&&&&01 936
11. ბუენოს-აირესის ტბა[6]   ჩილე,   არგენტინა &&&&&&&&&&&&0586.&&&&&0586 &&&&&&&&&&&01923.&&&&&01 923
12. ჰორნინდალსვატნეტი   ნორვეგია სოგნ-ოგ-ფიურანე &&&&&&&&&&&&0514.&&&&&0514 &&&&&&&&&&&01686.&&&&&01 686
13. კვესნელის ტბა   კანადა ბრიტანეთის კოლუმბია &&&&&&&&&&&&0506.&&&&&0506 &&&&&&&&&&&01660.&&&&&01 660
14. ტობა   ინდონეზია სუმატრა &&&&&&&&&&&&0505.&&&&&0505 &&&&&&&&&&&01657.&&&&&01 657
15. სარეზის ტბა   ტაჯიკეთი &&&&&&&&&&&&0505.&&&&&0505 &&&&&&&&&&&01657.&&&&&01 657
16. ტაჰო   აშშ კალიფორნია, ნევადა &&&&&&&&&&&&0501.&&&&&0501 &&&&&&&&&&&01645.&&&&&01 645
17. ლაგო-არხენტინო   არგენტინა სანტა-კრუსი (პატაგონია) &&&&&&&&&&&&0500.&&&&&0500 &&&&&&&&&&&01640.&&&&&01 640
18. კივუს ტბა   კონგოს დემოკრატიული რესპუბლიკა,   რუანდა &&&&&&&&&&&&0480.&&&&&0480 &&&&&&&&&&&01575.&&&&&01 575
19. გრანდ-ლეიკი   კანადა ნიუფაუნდლენდი &&&&&&&&&&&&0475.&&&&&0475 &&&&&&&&&&&01558.&&&&&01 558
20. სალვატნეტი   ნორვეგია ტრენდელაგი &&&&&&&&&&&&0464.&&&&&0464 &&&&&&&&&&&01523.&&&&&01 523
21. ნაუელუაპის ტბა   არგენტინა რიო-ნეგრო, პატაგონია &&&&&&&&&&&&0464.&&&&&0464 &&&&&&&&&&&01523.&&&&&01 523
22. ჰაუროკო   ახალი ზელანდია სამხრეთი კუნძული &&&&&&&&&&&&0462.&&&&&0462 &&&&&&&&&&&01516.&&&&&01 516
23. პუეირედონი[6]   ჩილე,   არგენტინა აისენი (ჩილე), სანტა-კრუსი (არგენტინა) &&&&&&&&&&&&0460.&&&&&0460 &&&&&&&&&&&01509.&&&&&01 509
24. ტინშო   ნორვეგია ტელემარკის საგრაფო &&&&&&&&&&&&0460.&&&&&0460 &&&&&&&&&&&01509.&&&&&01 509
25. ადამს-ლეიკი   კანადა ბრიტანეთის კოლუმბია &&&&&&&&&&&&0457.&&&&&0457 &&&&&&&&&&&01499.&&&&&01 499
26. ჩელანის ტბა   აშშ ვაშინგტონის შტატი &&&&&&&&&&&&0453.&&&&&0453 &&&&&&&&&&&01486.&&&&&01 486
27. ვანის ტბა[7]   თურქეთი &&&&&&&&&&&&0451.&&&&&0451 &&&&&&&&&&&01480.&&&&&01 480
28. პოსოს ტბა   ინდონეზია სულავესი &&&&&&&&&&&&0450.&&&&&0450 &&&&&&&&&&&01476.&&&&&01 476
29. ფანიანო   არგენტინა,   ჩილე ცეცხლოვანი მიწის არქიპელაგი &&&&&&&&&&&&0449.&&&&&0449 &&&&&&&&&&&01473.&&&&&01 473
30. დიდი დათვის ტბა   კანადა ჩრდილო-დასავლეთი ტერიტორიები &&&&&&&&&&&&0446.&&&&&0446 &&&&&&&&&&&01463.&&&&&01 463
31. მანაპოური   ახალი ზელანდია სამხრეთი კუნძული &&&&&&&&&&&&0444.&&&&&0444 &&&&&&&&&&&01457.&&&&&01 457
32. მიესა   ნორვეგია ჰედმარკის, ოპლანდისა და აკერსჰუსის საგრაფოები &&&&&&&&&&&&0468.&&&&&0468 &&&&&&&&&&&01535.&&&&&01 535
33. ტე-ანაუს ტბა   ახალი ზელანდია სამხრეთი კუნძული &&&&&&&&&&&&0425.&&&&&0425 &&&&&&&&&&&01390.&&&&&01 390
34. ტაძავა   იაპონია აკიტის პრეფექტურა &&&&&&&&&&&&0423.&&&&&0423 &&&&&&&&&&&01387.&&&&&01 387
35. უაკატიპუ   ახალი ზელანდია სამხრეთი კუნძული &&&&&&&&&&&&0420.&&&&&0420 &&&&&&&&&&&01378.&&&&&01 378
36. კომოს ტბა   იტალია ლომბარდია &&&&&&&&&&&&0410.&&&&&0410 &&&&&&&&&&&01345.&&&&&01 345
37. ზემო ტბა   კანადა,   აშშ ონტარიო, მიჩიგანი, მინესოტა, უისკონსინი &&&&&&&&&&&&0406.&&&&&0406 0ექსპრესიის შეცდომა: ამოუცნობი პუნქტუაციის ნიშანი „,“..ექსპრესიის შეცდომა: ამოუცნობი პუნქტუაციის ნიშანი „,“.1,332

სქოლიორედაქტირება

  1. Lake Baikal is also the largest freshwater lake by volume.
  2. The Caspian Sea is generally regarded by geographers, biologists and limnologists as a huge inland salt lake. However, the Caspian's large size means that for some purposes it is better modeled as a sea. Geologically, the Caspian, Black, and Mediterranean seas are small oceans, remnants of the ancient Tethys. Politically, the distinction between a sea and a lake may affect how the Caspian is treated by international law.
  3. Lake Vostok in Antarctica is a subglacial lake with a depth ranging from 400 to more than 900 meters.
  4. *CECS, Depth sounding of Lake O'Higgins/San Martín დაარქივებული 2020-01-26 საიტზე Wayback Machine.
  5. Crater Lake in Oregon has a maximum depth of 594m, based on its USGS benchmark surface elevation of 1883m. The US National Park Service publishes different values (1881m for surface elevation, and 592m for the maximum depth). The technical basis of the values determined by the USGS is documented in თარგი:Closed access Bacon, C. R.; Gardner, J. V.; Mayer, L. A.; Buktenica, M. W.; Dartnell, P.; Ramsey, D. W.; Robinson, J. E. (2002). „Morphology, volcanism, and mass wasting in Crater Lake, Oregon“. GSA Bulletin. 114 (6): 675–692. doi:10.1130/0016-7606(2002)114<0675:MVAMWI>2.0.CO;2. ISSN 0016-7606. OCLC 4642976847 и 196656627. ციტირების თარიღი: 2013-07-08. no-break space character არის |id=-ში №40 პოზიციაზე (დახმარება) (ფასიანი რეგისტრაცია)
  6. 6.0 6.1 Murdie, Ruth E.; Pugh, David T.; Styles, Peter; Muñoz, Miguel (1999), „Heatflow, Temperature and Bathymetry of Lago General Carrera and Lago Cochrane, Southern Chile“, Extended Extracts of the Fourth International Symposium on Andean Geodynamics, Gottingen, Germany 04-06/10/1999, Paris: Institut de Recherche pour le Développement, сс. 539–542, http://horizon.documentation.ird.fr/exl-doc/pleins_textes/divers09-03/010022648.pdf
  7. Degens, E.T.; Wong, H.K.; Kempe, S.; Kurtman, F. (June 1984), "A geological study of Lake Van, eastern Turkey", International Journal of Earth Sciences (Springer) 73 (2): 701–734, , http://www.springerlink.com/content/x5285613642v3665/ დაარქივებული 2009-06-16 საიტზე Wayback Machine.