ეს არის სომხეთის მეფეთა და დედოფალთა სია. დამატებითი ინფორმაციისათვის იხილეთ უძველესი ცნობები სომხეთის და სომხების შესახებ, აგრეთვე, სომხეთის ისტორია.

იხილეთ, ინფორმაცია შუა საუკუნეების სომხური სამეფოს კილიკიის შესახებ.

იხილეთ ურარტუს მეფეთა სია (დიდი სომხეთის წინამორბედი სახელმწიფო)

დიდი სომხეთირედაქტირება

ეს არის ყველაზე დიდი და ყველაზე ხანგრძლივი პერიოდით არსებული სომხეთის ისტორიული სამეფო.

ორონთიდი მეფეები და სატრაპებირედაქტირება

სომხური ტრადიციარედაქტირება

სომხური ტრადიციის მიხედვით ადრეულ მეფეთა სია მოვსეს ხორენაცს ეკუთვის.

შეგახსენებთ, რომ მათი მეფობის თარიღებისა და ვადების დაზუსტება ძნელია.

დადასტურებული სატრაპებირედაქტირება

ერვანდუნების (ორონთიდების) დინასტიარედაქტირება

არტაშესიანთა დინასტიარედაქტირება

რომაელი და პართელი არადინასტიური კანდიდატებირედაქტირება

სომხეთის არშაკუნიანი მეფეებირედაქტირება

მარზპანებირედაქტირება

ვარდან მამიკონიანი სომეხთა ლეგენდარული მხედართმთავარი. დაიღუპა მრძოლაში

მხედართმთავარ მირდატის სამხედრო ოკუპაცია 482

ერისთავთერისთავებირედაქტირება

ბაგრატუნი მეფეებირედაქტირება

კილიკიის სომეხთა სამეფორედაქტირება

დიდებულები/მთავრებირედაქტირება

სახელი მეფობის დასაწყისი მეფობის დასასრული ტიტული ოჯახი ფოტო
რუბენ I 1080 1095 რუბენიდები
 
რუბენი
კონსტანდინ I 1095 1102 რუბენიდები
თოროს I 1102 1129 რუბენიდები
კონსტანდინ II 1129 1129 რუბენიდები
ლევონ I 1129 1144 რუბენიდები
თოროს II 1144 1169 რუბენიდები
რუბენ II 1169 1170 რუბენიდები
მლეჰი 1170 1175 რუბენიდები
რუბენ III 1175 1187 რუბენიდები
ლევონ II 1187 1198/1199 კილიკიის სომეხთა სამეფოს პირველი მეფე რუბენიდები
 
ლეო II სომეხი

მეფეები და დედოფლებირედაქტირება

სახელი მეფობის დასაწყისი მეფობის დასასრული ტიტული ოჯახი ფოტო
ლევონ II 1198/1199 1219 რუბენიანები
იზაბელა 1219 1252 დედოფალი და თანამმართველი რუბენიანები
ჰეთუმ I 1226 1270 თანამმართველი, თანამეფე ჰეთუმიანები
ლევონ III 1270 1289 ჰეთუმიანები
ჰეთუმ II 1289 1293 გადადგა თოროს III-ის სასარგებლოდ ჰეთუმიანები
თოროს III 1293 1298 მოუწოდა ჰეთუმ II-ს თანამმართველად ჰეთუმიანები
ჰეთუმ II 1295 1296 თანამმართველი თოროს III-ს ერთად ჰეთუმიანები
სმბატი 1296 1298 უზურპატორი ჰეთუმიანები
კოსტანდინ III 1298 1299 ჰეთუმიანები
ჰეთუმ II 1299 1303 დააბრუნეს ტახტზე. გადადგა და გახდა ლეო III-ის რეგენტი ჰეთუმიანები
ლევონ IV 1303 1307 რეგენტი ჰეთუმ II-ის შემდეგ ჰეთუმიანები
ოშინი 1307 1320 ჰეთუმიანები
ლევონ V 1320 1341 რეგენტი ოშინ კორიკოსის შემდეგ 1329 წლამდე ჰეთუმიანები
კოსტანდინ IV 1342 1344 დიდებულთა მიერ არჩეული ლუზინიანები
კოსტანდინ V 1344 1362 ნეგირის სახლი
კოსტანდინ VI 1362 1373 ნეგირის სახლი ან ლუზინიანები
ლევონ VI 1374 1375 ლუზინიანები

სადავორედაქტირება

სახელწოდება ასაკი მეფობის დასაწყისი მეფობის დასასრული ტიტული დინასტია სურათი
ლევონ VI 1375 1393 ლუზინიანები
 
ლეონ V-ის ბიუსტი
იაკობ I 1396 1398 ლუზინიანები
იანუსი 1398 1432 ლუზინიანები
იოანე II 1432 1458 ლუზინიანები
შარლოტი 1458 1467 ლუზინიანები
 
შარლოტ კვიპროსელი

იხილეთ აგრეთვერედაქტირება

რესურსები ინტერნეტშირედაქტირება