ყველაზე გაყიდვადი მუსიკალური შემსრულებლების სია

ამ სიაში მოტანილია მსოფლიოს კომერციულად ყველაზე წარმატებული მუსიკალური შემსრულებლების ჩამონათვალი, რომელიც კატეგორიებისა და ანბანის მიხედვითაა დალაგებული. ამ ინფორმაციის ოფიციალურად გამოქვეყნება შეუძლებელია, რადგან არ არსებობს ისეთი ორგანიზაცია, რომელიც მსოფლიო მუსიკალური გაყიდვების აღრიცხვითაა დაკავებული. ქვემოთ მოტანილ განყოფილებებში შესრულებლები დალაგებულია ანბანის მიხედვით და არა ჩანაწერების გაყიდული რაოდენობის მიხედვით. გაყიდულ ალბომებს და სინგლებს, ისევე როგორც ციფრულ ჩამონატვირთებს, ერთნაირი მნიშვნელობა ენიჭება. აქ მოტანილი ინფორმაციის წყაროების სხვადასხვა სხმისჩამწერი ლეიბლი, საგაზეთო სტატია ან ესა თუ ის ოფიციალური წყარო. ეს ნიშნავს იმას, რომ აქ მოტანილი ციფრები უნდა განიხილებოდეს, როგორც მტკიცებები და არა — ფაქტები.

შემსრულებლები სავარაუდო გაყიდვების მიხედვითრედაქტირება

500 მილიონი ჩანაწერი ან მეტირედაქტირება

შემსრულებელი ქვეყანა პერიოდი ჟანრი წყარო
The Beatles გაერთიანებული სამეფო 1960—1970 Rock / მძიმე როკი / Pop / Psychedelic Rock [1]
მაიკლ ჯექსონი აშშ 1967—2009 Pop / R&B / Rock / Soul / Dance/ დისკო / Motown / ფანკი / New jack swing [2]
ბინგ კროსბი აშშ 1926—1977 ჯაზი / Vocal / Pop [3]
ელვის პრესლი აშშ 1953—1977 Rock / Gospel / Blues / Rockabilly / Pop / ქანთრი [4]
ფრენკ სინატრა აშშ 1935—1995 Pop / Big band/ Swing [5]

200—499 მილიონი ჩანაწერირედაქტირება

შემსრულებელი ქვეყანა პერიოდი ჟანრი წყარო
AC/DC ავსტრალია 1973-დღემდე მძიმე როკი / ჰევი მეტალი [6]
A. R. Rahman ინდოეთი 1992-დღემდე Film Score / World Music [7]
ABBA შვედეთი 1972—1982 პოპი / დისკო [8][9][10]
ალა პუგაჩოვა რუსეთი 1965-დღემდე Pop [11]
სელინ დიონი კანადა 1981-დღემდე Pop / Rock / Adult Contemporary [12]
შერი აშშ 1964-დღემდე Pop / Dance / Rock / დისკო / Folk / ქანთრი / Adult Contemporary [13]
კლიფ რიჩარდი გაერთიანებული სამეფო 1958-დღემდე Pop / Rock / Adult Contemporary [14]
The Drifters აშშ 1953-დღემდე Rhythm and blues [15]
ელტონ ჯონი გაერთიანებული სამეფო 1964-დღემდე Pop / Rock / Adult Contemporary [16]
ჰერბერტ ფონ კარაიანი ავსტრია 1938—1989 Classical [17]
ხულიო იგლესიასი ესპანეთი 1968-დღემდე Latin [18]
ლედ ზეპელინი გაერთიანებული სამეფო 1968—1980 მძიმე როკი / Blues Rock / ჰევი მეტალი [19]
მადონა აშშ 1982-დღემდე Pop / Dance / ელექტრონიკა / R&B / Alternative / დისკო / Trance / House / ფანკი / Techno [20][21]
ნანა მუსკური საბერძნეთი/საფრანგეთი 1958-დღემდე Pop / Folk / ჯაზი [22]
პინკ ფლოიდი გაერთიანებული სამეფო 1964-დღემდე Progressive / Psychedelic Rock [23][24]
Queen გაერთიანებული სამეფო 1970-დღემდე მძიმე როკი / Glam Rock / Pop / ჰევი მეტალი / Progressive Rock [25]
როდ სტიუარტი გაერთიანებული სამეფო 1962-დღემდე Rock / Pop [26]
როლინგ სტოუნზი გაერთიანებული სამეფო 1962-დღემდე Rock / Pop [27]
ტინო როსი საფრანგეთი 1929—1982 Swing [28]
ვეი ვეი ჩინეთი 1986-დღემდე Pop [29][30]

100-199 მილიონი ჩანაწერირედაქტირება

შემსრულებელი ქვეყანა პერიოდი ჟანრი წყარო
Adamo იტალია 1963-დღემდე Pop / Chanson [31]
Adriano Celentano იტალია 1957-დღემდე Pop [32]
Aerosmith აშშ 1970-დღემდე მძიმე როკი / Glam Metal / Blues-Rock [33]
Backstreet Boys აშშ 1993-დღემდე Pop [34]
Barry White აშშ 1972–2003 R&B / Soul / დისკო [35]
Bee Gees ავსტრალია/გაერთიანებული სამეფო 1958–2003 Pop / დისკო / Soul / Soft Rock [36]
Billy Joel აშშ 1964-დღემდე Pop / Rock / Adult Contemporary [37]
Black Sabbath გაერთიანებული სამეფო 1968-დღემდე ჰევი მეტალი [38]
Bon Jovi აშშ 1983-დღემდე მძიმე როკი / Rock / Glam Metal [39]
Boney M. გერმანია 1975-დღემდე Pop / დისკო [40]
Brenda Lee აშშ 1957-დღემდე Pop [41]
Charles Aznavour საფრანგეთი 1936-დღემდე Pop / Chanson / ჯაზი [42]
Chicago აშშ 1967-დღემდე Rock / Blues / ჯაზი / Adult Contemporary [43]
Dalida ეგვიპტე/საფრანგეთი 1956–1987 Pop / დისკო [44]
Dave Clark Five გაერთიანებული სამეფო 1964–1970 Rock [45]
David Bowie გაერთიანებული სამეფო 1964-დღემდე Rock/Glam Rock/Art Rock/პოპ-როკი/Blue Eyed Soul/ელექტრონიკა/Ambient/Electro Rock [46]
Deep Purple გაერთიანებული სამეფო 1968-დღემდე მძიმე როკი / ჰევი მეტალი [47][48]
Dire Straits გაერთიანებული სამეფო 1977–1995 Rock [49][50]
Dolly Parton აშშ 1964-დღემდე Pop / ქანთრი / Folk / Bluegrass / დისკო [51]
Donna Summer აშშ 1971-დღემდე Pop / Rock / R&B / Dance / ელექტრონიკა / Gospel / დისკო / ქანთრი [52]
Duane Eddy აშშ 1958–1986 Rock [53]
Eagles აშშ 1971-დღემდე Rock / ქანთრი [54]
Electric Light Orchestra გაერთიანებული სამეფო 1970–1988 Progressive Rock / პოპ-როკი / ელექტრონიკა [55]
Engelbert Humperdinck გაერთიანებული სამეფო/აშშ 1956-დღემდე Pop / Easy Listening / Vocal [56]
Fats Domino აშშ 1949-დღემდე Rock / R&B [57]
Fleetwood Mac გაერთიანებული სამეფო/აშშ 1967-დღემდე Rock / Blues [58]
The Four Seasons აშშ 1960-დღემდე Rock / Rhythm and blues [59]
Garth Brooks აშშ 1989-დღემდე ქანთრი [60]
Genesis გაერთიანებული სამეფო 1967-დღემდე Progressive Rock / პოპ-როკი [61]
George Michael გაერთიანებული სამეფო 1981-დღემდე Pop / Blue-eyed Soul [62],
James Last გერმანია 1963-დღემდე Instrumental / Classical [63]
Janet Jackson აშშ 1982-დღემდე R&B / Pop / Rock [64][65]
Johnny Hallyday საფრანგეთი 1957-დღემდე Rock / Pop [66]
Johnny Mathis აშშ 1956-დღემდე ჯაზი / Pop [67]
KC and the Sunshine Band აშშ 1973-დღემდე Pop / დისკო / ფანკი [68]
Kenny Rogers აშშ 1958-დღემდე ქანთრი / Pop [69]
Lionel Richie აშშ 1968-დღემდე Pop / R&B / Soul / Adult Contemporary [70]
Luciano Pavarotti იტალია 1961–2006 საოპერო [71]
Mariah Carey აშშ 1990-დღემდე Pop / R&B [72]
Metallica აშშ 1981-დღემდე ჰევი მეტალი / თრეშ მეტალი / მძიმე როკი [73]
Michiya Mihashi იაპონია 1955–1995 Enka [74][75][76][77]
Mireille Mathieu საფრანგეთი 1950-დღემდე Pop [78]
Modern Talking გერმანია 1984–2003 დისკო / სინთპოპი [79]
Neil Diamond აშშ 1966-დღემდე Pop / Rock / Adult Contemporary [80]
Olivia Newton-John ავსტრალია 1966-დღემდე Adult Contemporary / Pop [81]
The Osmonds აშშ 1970-დღემდე Pop [82]
Patti Page აშშ 1948-დღემდე Pop / ჯაზი / Adult Contemporary / ქანთრი [83]
Perry Como აშშ 1933–1998 Pop / Swing / Easy Listening [84]
Pet Shop Boys გაერთიანებული სამეფო 1981-დღემდე სინთპოპი / ელექტრონიკა [85]
Phil Collins გაერთიანებული სამეფო 1980-დღემდე Rock / Pop [61]
Prince აშშ 1978-დღემდე Pop / ფანკი / R&B / Rock / Soul [86]
R.E.M. აშშ 1980-დღემდე ალტერნატიული როკი [87]
Ricky Nelson აშშ 1957–1985 Pop [88]
Roberto Carlos ბრაზილია 1950-დღემდე MPB / Brazilian rock [89]
Status Quo გაერთიანებული სამეფო 1967-დღემდე Rock [90]
Stevie Wonder აშშ 1961-დღემდე R&B / Soul / ფანკი [91]
Teresa Teng ჩინეთი 1967-1995 Pop [92]
Tina Turner აშშ 1955-დღემდე Pop / R&B / Rock / Soul / Dance [93]
Tommy James აშშ 1971-დღემდე Rock [94]
U2 ირლანდია 1976-დღემდე Rock / Post-Punk [95][96][97]
Valeriya რუსეთი 1991-დღემდე Pop [98]
The Ventures აშშ 1959-დღემდე Surf Rock [99]
Village People აშშ 1977-დღემდე დისკო / ფანკი [100]
Whitney Houston აშშ 1977-დღემდე Pop / R&B / Adult Contemporary / Gospel / Dance [101]
The Who გაერთიანებული სამეფო 1964-დღემდე Rock [102]

75-99 მილიონი ჩანაწერირედაქტირება

შემსრულებელი ქვეყანა პერიოდი ჟანრი წყარო
A-ha ნორვეგია 1982-დღემდე სინთპოპი / New Wave [103]
Annie Lennox გაერთიანებული სამეფო 1977-დღემდე Pop / Rock [104]
The Andrews Sisters აშშ 1937–1951 Swing [105]
B'z იაპონია 1988-დღემდე Rock / Pop [106]
Barry Manilow აშშ 1973-დღემდე Pop / Easy Listening / Adult Contemporary [107]
Bobby Vinton აშშ 1967–1991 Pop [108]
Britney Spears აშშ 1999-დღემდე Pop [109]
Carlos Santana მექსიკა 1966-დღემდე Rock / Blues [110]
Donny Osmond აშშ 1961-დღემდე Pop [111]
The Doors აშშ 1965–1973 Rock / Psychedelic Rock / Blues Rock [112]
Earth, Wind & Fire აშშ 1969-დღემდე Pop / R&B / დისკო / Soul / ფანკი [113]
Eddy Arnold აშშ 1946–2008 ქანთრი [114]
Eurythmics გაერთიანებული სამეფო 1980-დღემდე New Wave / Pop [115]
Fairuz ლიბანი 1949-დღემდე Tarab [116]
Gloria Estefan აშშ 1977-დღემდე Latin / Pop / Dance [117]
Guns N' Roses აშშ 1985-დღემდე მძიმე როკი [118]
Hank Snow კანადა 1936–1999 ქანთრი [119]
Hibari Misora იაპონია 1949–1989 Enka [120]
Jean Michel Jarre საფრანგეთი 1971-დღემდე New Age [121]
Kenny G აშშ 1982-დღემდე Instrumental / ჯაზი [122]
Kiss აშშ 1973-დღემდე მძიმე როკი / ჰევი მეტალი [123]
Luis Miguel მექსიკა 1981-დღემდე Latin / Pop [124]
Mina იტალია 1958-დღემდე Pop [125]
Peter Wolf ავსტრია 1968-დღემდე Pop / Rock [126]
Scorpions გერმანია 1969-დღემდე მძიმე როკი / ჰევი მეტალი [127]
Sonny & Cher აშშ 1964–1974 პოპ-როკი [128]
Van Halen აშშ 1972-დღემდე მძიმე როკი / ჰევი მეტალი [129]

50-74 მილიონი ჩანაწერირედაქტირება

შემსრულებელი ქვეყანა პერიოდი ჟანრი წყარო
Alanis Morissette კანადა 1991-დღემდე Rock / Pop [130]
Alice Cooper აშშ 1965-დღემდე მძიმე როკი / ჰევი მეტალი / Shock Rock / Glam Rock [131]
Andre Kostelanetz აშშ 1940s–1980 Easy Listening [132]
Andrea Bocelli იტალია 1994-დღემდე Pop / Adult Contemporary / Easy listening / Classical / საოპერო [133]
Anne Murray კანადა 1968-დღემდე Pop / ქანთრი [134]
Ayumi Hamasaki იაპონია 1995-დღემდე Pop / Rock / Trance [135]
Barbra Streisand აშშ 1960-დღემდე Pop / Adult Contemporary / Classical / Easy listening / Showtunes [60]
B.J. Thomas აშშ 1966-დღემდე Pop / ქანთრი / Christian [136]
Blondie აშშ 1977-დღემდე Punk Rock/ New Wave [137]
Bob Dylan აშშ 1959-დღემდე Folk / Rock / Blues [138]
Bob Seger აშშ 1961-დღემდე Rock [139]
Bone Thugs-N-Harmony აშშ 1993-დღემდე Hip-Hop / Gangsta Rap [140]
Boston აშშ 1969-დღემდე Rock / მძიმე როკი [141]
Boyz II Men აშშ 1990-დღემდე R&B / Soul [142]
Bruce Springsteen აშშ 1965-დღემდე Rock / Folk Rock / Heartland Rock [143]
Bryan Adams კანადა 1977-დღემდე Rock / ალტერნატიული როკი / მძიმე როკი / პოპ-როკი / Arena rock [144]
Cat Stevens გაერთიანებული სამეფო 1966-დღემდე Folk / Pop [145]
Claude François საფრანგეთი 1966-დღემდე Pop / დისკო [146]
The Corrs ირლანდია 1990-დღემდე Rock [147]
Def Leppard გაერთიანებული სამეფო 1977-დღემდე მძიმე როკი / ჰევი მეტალი [148]
Depeche Mode გაერთიანებული სამეფო 1980-დღემდე New Wave / სინთპოპი [149]
Destiny's Child აშშ 1990-2005 R&B / Pop [150]
Dreams Come True იაპონია 1989-დღემდე Pop / ჯაზი [151][152][153]
The Diamonds კანადა 1953–1970s R&B [154]
The Doobie Brothers აშშ 1970-დღემდე Rock [155]
Duran Duran გაერთიანებული სამეფო 1981-დღემდე New Wave / სინთპოპი / Rock [156]
Eminem აშშ 1999-დღემდე Rap [157]
Enya ირლანდია 1982-დღემდე New Age / Celtic [158]
Four Tops აშშ 1954-დღემდე R&B [159]
George Strait აშშ 1981-დღემდე ქანთრი [160]
James Brown აშშ 1956–2006 Soul / R&B / ფანკი [161]
Jay-Z აშშ 1996-დღემდე Hip hop [162]
Jethro Tull გაერთიანებული სამეფო 1968-დღემდე Progressive Rock / მძიმე როკი /Rock [163]
Johnny Cash აშშ 1955–2003 ქანთრი [164]
Kazuhiro Moriuchi იაპონია 1966-დღემდე Enka [165]
Kylie Minogue ავსტრალია 1987-დღემდე Pop / Dance [166]
Linkin Park აშშ 2000-დღემდე Rapcore/ ნიუ მეტალი/ ალტერნატიული როკი [167]
Meat Loaf აშშ 1968-დღემდე Rock / მძიმე როკი [168]
Michael Bolton აშშ 1968-დღემდე Pop [169]
Mills Brothers აშშ 1928–1982 Pop [170]
The Moody Blues გაერთიანებული სამეფო 1964-დღემდე Progressive Rock [171]
Mötley Crüe აშშ 1981-დღემდე Glam Metal / მძიმე როკი / ჰევი მეტალი [172]
Mr.Children იაპონია 1989-დღემდე Pop / Rock [173]
Nat King Cole აშშ 1936–1965 ჯაზი / Vocal / Pop [174]
Nelson Gonçalves ბრაზილია 1941–1998 Samba [175]
New Kids on the Block აშშ 1984-დღემდე Pop [176]
'N Sync აშშ 1995–2002 Pop / Dance [177]
Orhan Gencebay თურქეთი 1966-დღემდე World fusion / Folk [178]
Pearl Jam აშშ 1990-დღემდე ალტერნატიული როკი / გრანჟი / მძიმე როკი [179]
Petula Clark გაერთიანებული სამეფო 1942-დღემდე Pop [180]
Red Hot Chili Peppers აშშ 1983-დღემდე ალტერნატიული როკი / ფანკ როკი [181][182][183]
The Police გაერთიანებული სამეფო 1977-დღემდე Rock / New Wave [184]
Ray Conniff აშშ 1956–2002 Pop / Easy Listening [185]
Reba McEntire აშშ 1974-დღემდე ქანთრი [186]
Richard Clayderman საფრანგეთი 1976-დღემდე Easy Listening / Instrumental Pop [187]
Ricky Martin პუერტო-რიკო 1991-დღემდე Pop/ Latin / Reggaeton [188]
Robbie Williams გაერთიანებული სამეფო 1990-დღემდე Pop / Rock [189]
Roxette შვედეთი 1986-დღემდე Pop / Rock [190]
Sade გაერთიანებული სამეფო 1984-დღემდე R&B / Soul / ჯაზი
Shakira კოლუმბია 1991-დღემდე Pop / Latin

[191]

The Seekers ავსტრალია 1963-დღემდე Folk / Rock [192]
Spice Girls გაერთიანებული სამეფო 1996–2000, 2007-2008 Pop / Dance [193]
Tom Petty & The Heartbreakers აშშ 1976-დღემდე Rock [194]
Tony Bennett აშშ 1949-დღემდე Traditional Pop / ჯაზი [195]
The Turtles აშშ 1965-დღემდე Rock [196]
T.Rex გაერთიანებული სამეფო 1967–1977 Glam Rock / მძიმე როკი / Folk Rock [197]
UB40 გაერთიანებული სამეფო 1980-დღემდე რეგი [198]
Vicente Fernandez მექსიკა 1965-დღემდე Ranchero / Mariachi / [199]

სქოლიორედაქტირება

  1. Beatles Timeline — The End of The Beatles and Beyond 1969-დღემდე
  2. Michael Jackson's 'Thriller' First Ever 30X Multi-Platinum RIAA Certification. RIAA date=2015-12-16. ციტირების თარიღი: 2022-01-10.
  3. Billboard.com — Biography — Bing Crosby
  4. The Age on Elvis
  5. tele.at — Das österreichische Programmmagazin: Fernsehen, Radio, Kino, Events und mehr. დაარქივებულია ორიგინალიდან — 2008-10-11. ციტირების თარიღი: 2008-10-08.
  6. „Back to roots for AC/DC“. Sydney Morning Herald. ციტირების თარიღი: 2008-05-02.
  7. rediff.com: A R Rahman: Composing a winning score
  8. Former ABBA drummer found dead in garden დაარქივებული 2011-08-10 საიტზე Wayback Machine. Amol Rajan; msnbc; accessed 18 July 2008; claims 370 million
  9. ABBA, The Book Potiez, Jean-Marie; 15 August 2005; accessed December 2006; claims 410 million records sold as of 2000
  10. It’s ABBA on the phone making a lot more money, money, money Sherwin, Adam; The Times; April 19, 2006; accessed December 2006; claims over 750 million
  11. Britannica on Alla Pugacheva
  12. D’elles. Sony BMG. Retrieved May 7 2007.
  13. ITN — Cher gets ready to Turn Back Time. დაარქივებულია ორიგინალიდან — 2008-03-05. ციტირების თარიღი: 2008-10-08.
  14. The Times on Cliff Richard
  15. The Times on The Drifters
  16. The Telegraph დაარქივებული 2008-08-01 საიტზე Wayback Machine. on Elton John
  17. [1]
  18. HELLO! The Iglesias dynasty. დაარქივებულია ორიგინალიდან — 2007-11-16. ციტირების თარიღი: 2008-10-08.
  19. Led Zeppelin brings down the house. CNN (December 10, 2007). დაარქივებულია ორიგინალიდან — 2008-04-15. ციტირების თარიღი: 2008-01-31.
  20. „Queen of Pop Madonna crowned highest earning female singer on earth“. Daily Mail. Forbes. 2006-09-28. ციტირების თარიღი: 2007-12-28.
  21. IFPI Platinum Europe Awards: July & August 2006. IFPI News (2006-09-13). დაარქივებულია ორიგინალიდან — 2014-02-06. ციტირების თარიღი: 2007-12-14.
  22. Biographie de Nana Mouskouri. დაარქივებულია ორიგინალიდან — 2005-11-23. ციტირების თარიღი: 2008-10-08.
  23. The Times-July 2006
  24. BBC News release 2006
  25. დაარქივებული ასლი. დაარქივებულია ორიგინალიდან — 2007-06-24. ციტირების თარიღი: 2008-10-08.
  26. PR-Inside.com Entertainment News » ROYAL HONOUR FOR ROD STEWART. დაარქივებულია ორიგინალიდან — 2008-08-04. ციტირების თარიღი: 2008-10-08.
  27. „Everything is turning to gold“, Record sales of the Rolling Stones.
  28. New York Times „Tino Rossi, 76, Singer; Recorded 2,000 Songs“ შეამოწმეთ |url=-ის მნიშვნელობა (დახმარება). New York Times. 1983-09-28. ციტირების თარიღი: 2008-08-18.
  29. New York Times: International Herald Tribune. დაარქივებულია ორიგინალიდან — 2007-02-27. ციტირების თარიღი: 2007-02-27.
  30. di.se: Okänd stockholmska säljer mer än Madonna
  31. Adamo Biography in English
  32. Adriano Celentano wird 70 Auf der Straße zum Gluck - Kultur - sueddeutsche.de. დაარქივებულია ორიგინალიდან — 2008-06-18. ციტირების თარიღი: 2008-10-08.
  33. [2]
  34. (BEAT) : Backstreet Boys live at Rod Laver Arena. დაარქივებულია ორიგინალიდან — 2007-11-21. ციტირების თარიღი: 2008-10-08.
  35. BBC NEWS | Entertainment | Obituary: Barry White
  36. Bee Gees
  37. BBC NEWS | Entertainment | Billy Joel in Walk of Fame honour
  38. Ozzy Osbourne, Prince of Darkness, Sharon Osbourne, Kelly Osbourne, Jack Osbourne, Amy Osbourne. დაარქივებულია ორიგინალიდან — 2008-09-24. ციტირების თარიღი: 2008-10-08.
  39. http://www6.islandrecords.com/bonjovi/theband_bonjovi_bio.php დაარქივებული 2008-09-17 საიტზე Wayback Machine. - BonJovi.com: official band profile
  40. Boney M[მკვდარი ბმული]
  41. Brenda Lee
  42. BBC News | MUSIC | Aznavour leaves on high note
  43. CNN.com - Review: Chicago box set captures band - Aug. 22, 2003
  44. Une voix en or - Paris.fr. დაარქივებულია ორიგინალიდან — 2008-12-10. ციტირების თარიღი: 2008-10-08.
  45. Lost in the Sixties » Dave Clark Five hurt by bad timing[მკვდარი ბმული]
  46. David Bowie profile - biography of David Bowie. დაარქივებულია ორიგინალიდან — 2011-06-09. ციტირების თარიღი: 2008-10-08.
  47. Artist Profile Deep Purple. დაარქივებულია ორიგინალიდან — 2009-07-10. ციტირების თარიღი: 2008-10-08.
  48. Deep Purple | Events | Hallam FM Arena. დაარქივებულია ორიგინალიდან — 2011-07-16. ციტირების თარიღი: 2008-10-08.
  49. With Dire Straits no more, Knopfler sails solo, October 13, 2000. დაარქივებულია ორიგინალიდან — ივნისი 4, 2011. ციტირების თარიღი: ოქტომბერი 8, 2008.
  50. Mark Knopfler news, Terry Kilburn, August 31, 2000. დაარქივებულია ორიგინალიდან — ივლისი 5, 2008. ციტირების თარიღი: ოქტომბერი 8, 2008.
  51. To The Troops, From Dolly, Parton Pushes Patriotism To The Fore With Songs Old And New - CBS News. დაარქივებულია ორიგინალიდან — 2008-10-05. ციტირების თარიღი: 2008-10-08.
  52. Hour დაარქივებული 2008-09-12 საიტზე Wayback Machine. on Donna Summer
  53. Duane Eddy
  54. The Eagles : Rolling Stone. დაარქივებულია ორიგინალიდან — 2008-10-10. ციტირების თარიღი: 2008-10-08.
  55. Interview: Mik Kaminski of The Orchestra (From Chorley Citizen)
  56. The Times on Engelbert Humperdinck
  57. BBC NEWS | Entertainment | Domino 'shaken' by storm ordeal
  58. Fleetwood Mac: Biography : Rolling Stone. დაარქივებულია ორიგინალიდან — 2009-05-01. ციტირების თარიღი: 2008-10-08.
  59. AFP on Frankie Vallie and the Four Seasons
  60. 60.0 60.1 RIAA. დაარქივებულია ორიგინალიდან — 2007-07-01. ციტირების თარიღი: 2008-10-08.
  61. 61.0 61.1 Songwriters Hall of Fame. დაარქივებულია ორიგინალიდან — 2006-10-01. ციტირების თარიღი: 2008-10-08.
  62. BBC.com Michael seeking 'a quieter life'
  63. [3]
  64. UOMO Producer Helps Propel Janet Jackson to #1 in the US, Business Wire, 2008-03-10, http://www.businesswire.com/portal/site/google?ndmViewId=news_view&newsId=20080310005488&newsLang=en
  65. Janet Jackson Announces Rock Witchu Tour; The iconic performer will pull from her celebrated collection of music which has sold over 100 million albums worldwide, PR Newswire, 2008-05-21, http://sev.prnewswire.com/entertainment/20080521/LAW04521052008-1.html. წაკითხვის თარიღი: 2008-10-08 დაარქივებული 2008-09-07 საიტზე Wayback Machine.
  66. BBC NEWS | Entertainment | Profile: Johnny Hallyday
  67. The New York Daily News დაარქივებული 2008-12-11 საიტზე Wayback Machine. on Johnny Mathis
  68. ADVISORY/Recording Academy's Florida Chapter Honors Chris Blackwell, Harry Wayne Casey, Mack Emerman and Olga Guillot; 2001 Heroes Awards Takes Place in Miami Beach on June 11 | Business Wire | Find Articles at BNET.com. დაარქივებულია ორიგინალიდან — 2012-07-13. ციტირების თარიღი: 2012-07-13.
  69. CNN - Kenny Rogers, gambling again - October 7, 1999
  70. The Times on Lionel Richie
  71. BBC NEWS | Entertainment | Music | Pavarotti recovers from surgery
  72. Mariah Carey receives six prestigious BMI Awards, and see success with tour. დაარქივებულია ორიგინალიდან — 2009-08-08. ციტირების თარიღი: 2008-10-08.
  73. [4]
  74. JRT Shikoku Broadcasting. დაარქივებულია ორიგინალიდან — 2010-12-09. ციტირების თარიღი: 2008-10-08.
  75. Oricon
  76. goo. დაარქივებულია ორიგინალიდან — 2009-07-10. ციტირების თარიღი: 2008-10-08.
  77. Shuichi Maruyama WEBSITE
  78. Mon Credo - The Israeli Mireille Mathieu fansite
  79. DSDS Neues Modern Talking mit Medlock und Bohlen - Panorama - sueddeutsche.de. დაარქივებულია ორიგინალიდან — 2008-06-13. ციტირების თარიღი: 2008-10-08.
  80. Billboard.com - Biography - Neil Diamond
  81. The New York Times on Olivia Newton-John
  82. The Malaysia Star on The Osmonds
  83. At 71, Patti Page still is a 'Singing Rage': 2/17/99. დაარქივებულია ორიგინალიდან — 2007-02-06. ციტირების თარიღი: 2008-10-08.
  84. BBC News | AMERICAS | Crooner Perry Como dies
  85. [5]
  86. Sony/BMG Germany დაარქივებული 2008-12-11 საიტზე Wayback Machine. on Prince
  87. [6]
  88. CNN.com - Transcripts
  89. The New Tork Times on Roberto Carlos
  90. The Times on Status Quo
  91. The LA Times on Stevie Wonder
  92. SOHU.com May 6, 2003
  93. Cher and Tina Turner to Tape a Special Oprah Show in Las Vegas. დაარქივებულია ორიგინალიდან — 2008-05-02. ციტირების თარიღი: 2008-10-08.
  94. Houston Chronicle დაარქივებული 2008-12-11 საიტზე Wayback Machine. on Tommy James
  95. The Boston Globe on U2
  96. Britannica on U2
  97. FOXNews on U2
  98. Nyet! The Madonna of Moscow says our pop stars are rubbish - Europe, News - Independent.co.uk
  99. Seattle Times on The Ventures
  100. Watertown Daily Times დაარქივებული 2008-10-13 საიტზე Wayback Machine. on Village People
  101. Whitney Houston on Austria's Sony/BMG. დაარქივებულია ორიგინალიდან — 2008-12-11. ციტირების თარიღი: 2008-10-08.
  102. The New York Times on The Who
  103. M, Peter. (2008-04-27) Morten Harket - new album by the a-ha singer. Berlinista. დაარქივებულია ორიგინალიდან — 2011-07-07. ციტირების თარიღი: 2008-06-10.
  104. The Scotsman on Annie Lennox
  105. The Andrews Sisters - Inductees - The Vocal Group Hall of Fame Foundation. დაარქივებულია ორიგინალიდან — 2008-05-17. ციტირების თარიღი: 2008-10-08.
  106. { . . f a v o r e d . n a t i o n s . . }. დაარქივებულია ორიგინალიდან — 2008-12-10. ციტირების თარიღი: 2008-10-08.
  107. Barry Manilow News on Yahoo! Music. დაარქივებულია ორიგინალიდან — 2006-11-20. ციტირების თარიღი: 2008-10-08.
  108. Bobby Vinton Blue Velvet Theatre: About Bobby. დაარქივებულია ორიგინალიდან — 2008-08-20. ციტირების თარიღი: 2008-10-08.
  109. Zomba Label Group - Jive Records - LaFace Records - News. დაარქივებულია ორიგინალიდან — 2008-08-20. ციტირების თარიღი: 2008-10-08.
  110. BBC NEWS | Entertainment | Latin honours for Carlos Santana
  111. [7]
  112. The Doors Target Digital Generation - Technology News by TechWeb. დაარქივებულია ორიგინალიდან — 2007-10-21. ციტირების თარიღი: 2008-10-08.
  113. allmusic ((( Larry Dunn > Overview )))
  114. allmusic ((( Eddy Arnold > Overview )))
  115. The Independent დაარქივებული 2010-06-28 საიტზე Wayback Machine. on Eurythmics
  116. [8]
  117. შეცდომა თარგის გამოძახებისას: cite web: პარამეტრები url და title აუცილებელად უნდა მიეთითოს.. დაარქივებულია ორიგინალიდან — 2008-05-16. ციტირების თარიღი: 2008-10-08.
  118. Axl Rose shoots for a Guns N' Roses comeback. დაარქივებულია ორიგინალიდან — 2008-06-09. ციტირების თარიღი: 2008-10-08.
  119. Country Music Roots: Hank Snow. დაარქივებულია ორიგინალიდან — 2008-09-26. ციტირების თარიღი: 2008-10-08.
  120. 詳細情報 (図書). დაარქივებულია ორიგინალიდან — 2009-06-30. ციტირების თარიღი: 2008-10-08.
  121. Dreyfus Records - News - The Jean Michel Jarre Collection
  122. Smooth Jazz News Cover Story
  123. [9]
  124. Tarabu Music Store México, EsMas.com property of Televisa. დაარქივებულია ორიგინალიდან — 2008-06-05. ციტირების თარიღი: 2008-10-08.
  125. Mina la camaleontica, Mina la solitaria დაარქივებული 2008-09-05 საიტზე Wayback Machine. Arcobaleno
  126. Peter Wolf. დაარქივებულია ორიგინალიდან — 2008-10-20. ციტირების თარიღი: 2008-10-08.
  127. 75 million sold copies. popmatters.com. ციტირების თარიღი: 2007-10-29.
  128. Cher's biography. დაარქივებულია ორიგინალიდან — 2006-08-20. ციტირების თარიღი: 2006-08-20.
  129. [10]
  130. Alanis Morisette Sales Number. დაარქივებულია ორიგინალიდან — 2007-10-07. ციტირების თარიღი: 2008-10-08.
  131. Alice Cooper - Bio of Alice Cooper - Alice Cooper Lives in Phoenix
  132. allmusic ((( André Kostelanetz > Biography )))
  133. The Times on Andrea Bocelli
  134. Calendar of Events - do toledo. დაარქივებულია ორიგინალიდან — 2007-09-28. ციტირების თარიღი: 2008-10-08.
  135. Sports Hochi April 9, 2008
  136. Lamar State College - Port Arthur. დაარქივებულია ორიგინალიდან — 2008-12-10. ციტირების თარიღი: 2008-10-08.
  137. Richard Move :: Move-It Productions
  138. Bob Dylan - Britannica Online Encyclopedia
  139. GRANHOLM - Bob Seger Day
  140. YouTube - Bone Thugs Reality show "Living-N-Harmony"
  141. Boston Biography. დაარქივებულია ორიგინალიდან — 2008-08-04. ციტირების თარიღი: 2008-10-08.
  142. Save The Music 2002 , Foreigner Performs To Save The Music - CBS News. დაარქივებულია ორიგინალიდან — 2008-10-05. ციტირების თარიღი: 2008-10-08.
  143. "Top Selling Artists" დაარქივებული 2007-07-01 საიტზე Wayback Machine. , RIAA website. Date uncertain. Accessed 2008-09-04.
  144. Bryan Adams. დაარქივებულია ორიგინალიდან — 2008-06-02. ციტირების თარიღი: 2021-07-16.
  145. Knx - *
  146. Francomix - Claude François - Autrement dit. დაარქივებულია ორიგინალიდან — 2008-09-19. ციტირების თარიღი: 2008-10-08.
  147. Vail Colorado-Todays information & news from Vail Daily - Arts and Entertainment. დაარქივებულია ორიგინალიდან — 2008-01-09. ციტირების თარიღი: 2008-10-08.
  148. BLABBERMOUTH.NET DEF LEPPARD: Upcoming TV Appearances Detailed. დაარქივებულია ორიგინალიდან — 2009-07-31. ციტირების თარიღი: 2008-10-08.
  149. Depeche Mode on German TV Channel Prosieben. დაარქივებულია ორიგინალიდან — 2007-12-14. ციტირების თარიღი: 2008-10-08.
  150. Destiny's Child sales for 50 million
  151. Sports Hochi July 7,2007
  152. BARKS
  153. Yahoo! Japan. დაარქივებულია ორიგინალიდან — 2007-10-27. ციტირების თარიღი: 2008-10-08.
  154. About the Diamonds 50's and 60's Golden Oldies from Little Darlin's Music Works. დაარქივებულია ორიგინალიდან — 2008-10-26. ციტირების თარიღი: 2008-10-08.
  155. The Doobie Brothers - Greatest Hits - Release Date: 19th July 2004
  156. Duran Duran To Get Brit Award Honor. დაარქივებულია ორიგინალიდან — 2007-10-28. ციტირების თარიღი: 2008-10-08.
  157. Eminem Strikes Worldwide Publishing Deal დაარქივებული 2008-04-21 საიტზე Wayback Machine. Article Date: 11/16/2007
  158. warnermusic.com
  159. Payton, Lawrence - Britannica Online Encyclopedia. დაარქივებულია ორიგინალიდან — 2007-12-17. ციტირების თარიღი: 2008-10-08.
  160. SPURS: It's "True": George Strait To Perform First Concert At New SBC Center
  161. [11]
  162. The Times on Jay-Z
  163. spiralearth.co.uk დაარქივებული 2009-01-08 საიტზე Wayback Machine. on JethroTull
  164. BBC NEWS | Entertainment | Cash musical heading for Broadway
  165. 森進一公式ホームページ
  166. The Times on Kylie Minogue
  167. Linkin Park
  168. Meatloaf
  169. The Ledger Independent დაარქივებული 2009-01-13 საიტზე Wayback Machine. on Michael Bolton
  170. Piqua's Mills Brothers sold 50 million records
  171. [12][მკვდარი ბმული]
  172. MSNBC on Mötley Crüe
  173. ミスチル、シングル&アルバム総売上枚数5,000万枚突破! ニュース-ORICON STYLE
  174. BBC - Radio 2 - Sold On Song - Song Library - Let There Be Love
  175. Dictionary Cravo Albin of the Brazilian Popular Music. დაარქივებულია ორიგინალიდან — 2009-04-18. ციტირების თარიღი: 2008-10-08.
  176. LiveDaily დაარქივებული 2008-09-07 საიტზე Wayback Machine. on New Kids On The Block
  177. Pearlman's Money Woes Follow Him Downtown. დაარქივებულია ორიგინალიდან — 2007-10-12. ციტირების თარიღი: 2007-10-12.
  178. 65 milyon albüm sattı (He has sold 65 million legal copies) Turkish. Akşam Gazetesi (April 14,2006). დაარქივებულია ორიგინალიდან — 2008-06-24. ციტატა: „Çıkardığım albümlerin resmi satış rakamı 65 milyon. (My albums have sold 65 million legal copies).“ ციტირების თარიღი: 2008-05-13.
  179. Self-Titled Pearl Jam Album Gets Release Date. დაარქივებულია ორიგინალიდან — 2008-04-11. ციტირების თარიღი: 2008-10-08.
  180. ABS CBN News[მკვდარი ბმული] on Petula Clark
  181. Britt, Bruce. (October 5, 2006) "Stadium Set Keeps Chili Peppers Red Hot". BMI.com. ციტირების თარიღი: 2007-10-02.
  182. Red Hot Chili Peppers Release Double Album Stadium Arcadium. Contact Music. ციტირების თარიღი: 2007-10-03.
  183. Red Hot Chili Peppers' "Stadium Arcadium," a 28-Song Double CD, to Be Released May 9. News Blaze. დაარქივებულია ორიგინალიდან — 2012-09-19. ციტირების თარიღი: 2007-10-08.
  184. BBC NEWS | Entertainment | Police fan bands go on patrol
  185. allmusic ((( Ray Conniff > Overview )))
  186. Reba McEntire
  187. Richard Clayderman. დაარქივებულია ორიგინალიდან — 2009-03-15. ციტირების თარიღი: 2008-10-08.
  188. Ricky Martin: Artist Bio. myplay.com. დაარქივებულია ორიგინალიდან — 2015-04-30. ციტირების თარიღი: 2008-10-08.
  189. Th Times on Robbie Williams
  190. [13]
  191. Shakira’s Songs Are the Heart of Her Success
  192. BBC News | ENTERTAINMENT | Radio star Whale recovering
  193. BBC NEWS | Entertainment | Spice Girls announce reunion tour
  194. billboard.com. დაარქივებულია ორიგინალიდან — 2006-03-16. ციტირების თარიღი: 2006-03-16.
  195. online.wsj.com
  196. შეცდომა თარგის გამოძახებისას: cite web: პარამეტრები url და title აუცილებელად უნდა მიეთითოს.. დაარქივებულია ორიგინალიდან — 2008-09-22. ციტირების თარიღი: 2008-10-08.
  197. The death of a glam rock idol, Sep 15 2007
  198. The Times on UB40
  199. [14]
  მუსიკის პორტალი – დაათვალიერეთ ვიკიპედიის სხვა სტატიები მუსიკაზე.