შოტლანდიის კონსორტების სია

შოტლანდიის კონსორტების სიაში წარმოდგენილია იმ ადამიანების სია რომლებიც დაქოწრინებულნი იყვნენ შოტლანდიის მონარქებზე. შოტლანდიის ისტორიაში თითქმის ყველა კონსორტი ქალია, თუმცა არის სულ 4 გამონაკლისი როცა კონსორტი კაცი იყო, ეს მოხდა დედოფლების მარია I-ისა და ანა I-ის მმართველობისას.

მორეის დინასტიარედაქტირება

პორტრეტი სახელი მამა დაბ.

თარიღი

ქორწინების

თარიღი

მმართ.

დასაწყისი

მმართ.

დასასრული

გარდ.

თარიღი

მეუღლე
გროუჩ

შოტლანდიელი

ბოიტ მაკ

კინაედა

(მაკალპინები)

? 1032 14 აგვისტო

1040

15 აგვისტო

1057

? მაკბეტი

დანკელდების დინასტია (1058-1286)რედაქტირება

პორტრეტი სახელი მამა დაბ.

თარიღი

ქორწინების

თარიღი

მმართ.

დასაწყისი

მმართ.

დასასრული

გარდ.

თარიღი

მეუღლე
ინგებორგ

ფინსდოტირი

ფინ არნესონი ? ? 1058 1069 მალკოლმ III
  მარგარეტ

უესექსელი

ედუარდი

(უესექსები)

1045 1070 13 ნოემბერი

1093

16 ნოემბერი

1096

ეთელდრედა

ნორთუმბრიელი

გოსპატრიკი ? 1093 1094 ? დუნკან II
სიბილა

ნორმანდიელი

ჰენრი I,

ინგლისის მეფე

(ნორმანდიები)

1092 1107 12 ივლისი 1122 ალექსანდრე I
მაუდ

ნორთუმბრიელი

ვოლთეოფ II,

ნორთუმბრიის

ერლი

1074 1113 აპრილი

1124

1130 დევიდ I
ერმენგრადა დე

ბემონტი

რიჩარდ I,

ბემონტის

გრაფი

1170 5 სექტემბერი 1186 4 დეკემბერი

1214

12 თებერვალი

1233

უილიამ I
  ჯოან ინგლისელი ჯონ I, ინგლისის

მეფე

(პლანტაგენეტები)

22 ივლისი

1210

21 ივნისი 1221 4 მარტი 1238 ალექსანდრე II
მარი კუსი ენგერანდ III,

კუსის ლორდი

1218 15 მაისი 1239 6 ივლისი 1249 1285
  მარგარეტ

ინგლისელი

ჰენრი III, ინგლისის

მეფე

(პლანტაგენეტები)

29 სექტემბერი

1240

26 დეკემბერი 1251 26 თებერვალი 1275 ალექსანდრე III
  იოლანდე

ბრეტანელი

რობერ IV, დრექსის

გრაფი

(მონტფორტები)

1265 15 ოქტომბერი 1285 19 მარტი 1286 2 აგვისტო 1322

ბრიუსების დინასტია (1306-1371)რედაქტირება

პორტრეტი სახელი მამა დაბ.

თარიღი

ქორწინების

თარიღი

მმართ.

დასაწყისი

მმართ.

დასასრული

გარდ.

თარიღი

მეუღლე
  ელიზაბეთ დე

ბურგი

რიჩარდ დე ბურგი,

ულსტერის ერლი

1289 1302 25 მარტი

1306

27 ოქტომბერი 1327 რობერტ I
  ჯოან

ინგლისელი

ედუარდ II,

ინგლისის მეფე

(პლანტაგენეტები)

5 ივლისი

1321

17 ივლისი

1328

7 ივნისი 1329 7 სექტემბერი 1362 დეივიდ II
მარგარეტ

დრუმონდი

მალკოლმ

დრუმონდი

1340 20 თებერვალი 1364 20 მარტი 1369 31 იანვარი 1375

სტიუარტების დინასტია (1371-1707)რედაქტირება

პორტრეტი გერბი სახელი მამა დაბ.

თარიღი

ქორწინების

თარიღი

მმართ.

დასაწყისი

მმართ.

დასასრული

გარდ.

თარიღი

მეუღლე
    ეფემია როსი აოდი, როსის

ერლი

1333 2 მაისი 1355 22 თებერვალი

1371

1386 რობერტ II
    ანაბელა

დრუმონდი

ჯონ დრუმონდი,

ლენოქსის

ჰერცოგი

(დრუმონდები)

1350 1367 19 აპრილი

1390

1401 რობერტ III
    ჯოან

ბეფორტი

ჯონი, სომერსეტის

ერლი

(ბეფორტები)

1404 2 თებერვალი 1424 21 თებერვალი

1437

15 ივლისი

1445

ჯეიმზ I
    მარია

გელდერნელი

არნოლდი,

გელდერსის

ჰერცოგი

(ეგმონდები)

1434 3 ივლისი 1449 3 აგვისტო 1460 1 დეკემბერი

1463

ჯეიმზ II
    მარგარეტ

დანიელი

კრისტიან I,

დანიის მეფე

(ოლდენბურგები)

23 ივნისი 1456 ივლისი 1469 14 ივლისი 1486 ჯეიმზ III
    მარგარეტ

ინგლისელი

ჰენრი VII,

ინგლისის მეფე

(ტიუდორები)

28 ნოემბერი

1489

8 აგვისტო 1503 9 სექტემბერი

1513

18 ოქტომბერი

1541

ჯეიმზ IV
    მადლენა

ფრანგი

ფრანსუა I,

საფრანგეთის მეფე

(ვალუები)

10 აგვისტო

1520

1 იანვარი 1537 7 ივლისი 1537 ჯეიმზ V
    მარია დე

გიზი

კლოდი, გიზის

ჰერცოგი

(გიზები)

22 ნოემბერი

1515

18 მაისი 1538 14 დეკემბერი

1542

11 ივნისი

1560

    ფრანსუა II

ფრანგი

ანრი II,

საფრანგეთის მეფე

(ვალუები)

19 იანვარი

1544

24 აპრილი 1558 5 დეკემბერი 1560 მარია I
    ჰენრი

სტიუარტი

მეთიუ, ლენოქსის

ერლი

(სტიუარტები)

7 დეკემბერი

1545

29 ივლისი 1565 10 თებერვალი 1567
    ჯეიმზ

ჰეპბერნი

პატრიკი,

ბოთუელის

ერლი

(ჰეპბერნები)

1534 15 მაისი 1567 24 ივლისი 1567 14 აპრილი

1578

    ანა დანიელი ფრედერიკ II,

დანიის მეფე

(ოლდენბურგები)

12 დეკემბერი

1574

23 ნოემბერი 1589 2 მარტი 1619 ჯეიმზ VI
    ანრიეტა მარია

ფრანგი

ანრი IV,

საფრანგეთის მეფე

(ბურბონები)

25 ნოემბერი

1609

13 ივნისი 1625 30 იანვარი

1649

10 სექტემბერი

1669

ჩარლზ I
    კატარინა

პორტუგალიელი

ჟუან IV,

პორტუგალიის

მეფე

(ბრაგანსები)

25 ნოემბერი

1638

21 მაისი 1662 6 თებერვალი

1685

31 დეკემბერი

1705

ჩარლზ II
    მარია მოდენელი ალფონსო IV,

მოდენას ჰერცოგი

(ესტეები)

5 ოქტომბერი

1658

30 სექტემბერი

1673

6 თებერვალი

1685

11 დეკემბერი

1688

7 მაისი 1718 ჯეიმზ VII
    ჯორჯ დანიელი ფრედერიკ III,

დანიის მეფე

(ოლდენბურგები)

2 აპრილი 1653 28 ივლისი

1683

8 მარტი

1702

1 მაისი 1707 28 ოქტომბერი

1708

ანა I

იხილეთ აგრეთვერედაქტირება

ლიტერატურარედაქტირება

  • E. B. Fryde, D. E. Greenway (Hrsg.): Handbook of British Chronology, London: Offices of the Royal Historical Society 1986.
  • Rosalind K. Marshall: Scottish Queens (1034-1714), East Linton: Tuckwell Press 2003.
  • Timothy Venning: Compendium of British Office Holders, Basingstoke (u. a.): Palgrave Macmillan 2005.
  • David Williamson: Brewer's British royalty, London: Cassell 1996.