შოტლანდიის მონარქების სია

შოტლანდიის სამეფოს გერბი

შოტლანდიის მონარქების სიაში წარმოდგენილია იმ ადამიანთა სია, რომლებიც მართავდნენ შოტლანდიას. ისტორიაში მხოლოდ ოთხი გამონაკლისი იყო, როცა მონარქი ქალი გახდა, დანარჩენ შემთხვევებში, მონარქები ყოველთვის მამაკაცები იყვნენ. აქვე უნდა აღინიშნოს, რომ დედოფალი მერი I ასევე იყო საფრანგეთის დედოფალიც, ხოლო მისი ვაჟიდან, ჯეიმზ VI-დან მოყოლებული, შოტლანდიის ყველა მონარქი ამავდროულად ინგლისისა და ირლანდიის მონარქებიც იყვნენ, რაც საბოლოოდ იმით დასრულდა, რომ 1707 წელს დედოფალმა ანამ შოტლანდია და ინგლისი დიდი ბრიტანეთის სამეფოდ გააერთიანა და ეს წოდებაც გაუქმდა.

ალპინების დინასტიარედაქტირება

სახელი პორტრეტი დაიბადა თანამდებობაზე იყო გარდაიცვალა კავშირი წინამორბედთან
კენეთ I   810 843 - 858 13 თებერვალი,

858

დონალდ I   812 13 თებერვალი, 858 - 13 აპრილი, 862 13 აპრილი,

862

კენეთ I-ის უმცროსი ძმა
კონსტანტინ I   ? 13 აპრილი, 862 - 877 877 კენეთ I-ის უფროსი ვაჟი
აედი   ? 877 - 878 878 კენეთ I-ის უმცროსი ვაჟი
ეოხეიდი ? 878-889 889
გირიკი   ? 878-889 889 დონალდ I-ის ვაჟი
დონალდ II   ? 889-900 900 კონსტანტინ I-ის ვაჟი
კონსტანტინ II   879 900-943 952 აედის ვაჟი
მალკოლმ I   ? 943-954 954 დონალდ II-ის ვაჟი
ინდულფი   ? 954-962 962 კონსტანტინ II-ის ვაჟი
დუბი   928 962-967 967 მალკოლმ I-ის უფროსი ვაჟი
კულენი   ? 967-971 971 ინდულფის უფროსი ვაჟი
ალმაიბი ? 971-977 977 ინდულფის უმცროსი ვაჟი
კენეთ II   ? 977-995 995 მალკოლმ I-ის უმცროსი ვაჟი
კონსტანტინ III   970 995-997 997 კულენის ვაჟი
კენეთ III   966 997 - 25 მარტი, 1005 25 მარტი,

1005

დუბის ვაჟი
მალკოლმ II   954 25 მარტი, 1005 - 1034 1034 კენეთ II-ის ვაჟი

დანკელდების დინასტიარედაქტირება

სახელი პორტრეტი დაიბადა თანამდებობაზე იყო გარდაიცვალა კავშირი წინამორბედთან
დუნკან I   1001 1034-1040

(მოკლეს)

14 აგვისტო,

1040

მალკოლმ II-ის შვილიშვილი
მაკბეტი   1005 14 აგვისტო, 1040 - 15 აგვისტო, 1057
15 აგვისტო,

1057

დუნკან I-ის ბიძაშვილი, მალკოლმ II-ის შვილთაშვილი

და კენეთ III-ის სიძე

ლულახი 1033 15 აგვისტო, 1057 - 17 მარტი, 1058

(მოკლეს)

17 მარტი,

1058

მალკოლმ II-ის შვილთაშვილის შვილი და მაკბეტის გერი
მალკოლმ III   26 მარტი,

1031

17 მარტი, 1058 - 13 ნოემბერი, 1093 13 ნოემბერი,

1093

დუნკან I-ის უფროსი ვაჟი
დონალდ III   1032 13 ნოემბერი, 1093 - 1094

1094 - 1097

(დაამხეს)

1099 დუნკან I-ის უფროსი ვაჟი
დუნკან II   1060 1094-1094

(მოკლეს)

12 ნოემბერი,

1094

მალკოლმ III-ის უფროსი ვაჟი
ედგარი   1074 1097 - 8 იანვარი, 1107 8 იანვარი,

1107

მალკოლმ III-ის შუათანა ვაჟი
ალექსანდრე I   1078 8 იანვარი, 1107 - 23 აპრილი, 1124 23 აპრილი,

1124

(45 წლის)

დეივიდ I   1084 23 აპრილი, 1124 - 24 მაისი, 1153 24 მაისი,

1153

(68-69 წლის)

მალკოლმ III-ის ნაბოლარა ვაჟი
მალკოლმ IV   24 მაისი,

1141

24 მაისი, 1153 - 9 დეკემბერი, 1165 9 დეკემბერი,

1165

(24 წლის)

დეივიდ I-ის უფროსი შვილიშვილი
უილიამ I   1142 9 დეკემბერი, 1165 - 4 დეკემბერი, 1214 4 დეკემბერი,

1214

(72 წლის)

დეივიდ I-ის უმცროსი შვილიშვილი
ალექსანდრე II   24 აგვისტო,

1198

4 დეკემბერი, 1214 - 6 ივლისი, 1249 6 ივლისი,

1249

(50 წლის)

უილიამ I-ის ვაჟი
ალექსანდრე III   4 სექტემბერი,

1241

6 ივლისი, 1249 - 19 მარტი, 1286 19 მარტი,

1286

(44 წლის)

ალექსანდრე II-ის ვაჟი

შვერეს დინასტიარედაქტირება

ალექსანდრე III-ის გარდაცვალებით შეწყდა დანკელდების დინასტია, რის გამოც ტახტზე ალექსანდრე III-ის ასულ მარგარეტ შოტლანდიელისა და მისი ქმრის, ნორვეგიის მეფე ერიკ II-ის ქალიშვილი ავიდა შვერეს დინასტიიდან.

სახელი პორტრეტი დაიბადა თანამდებობაზე იყო გარდაიცვალა კავშირი წინამორბედთან
მარგარეტი   9 აპრილი, 1283 19 მარტი, 1286 - 26 სექტემბერი, 1290 26 სექტემბერი, 1290

(7 წლის)

ალექსანდრე III-ის შვილიშვილი

ბალიოლის დინასტიარედაქტირება

დედოფალ მარგარეტის ტრაგიკული და ნაადრევი დაღუპვის შემდეგ, 1290-92 წლებში შოტლანდიის სამეფო ხელისუფლება ხელში არმიამ და გვარდიელებმა ჩაიგდეს, რომელთაგან ერთ-ერთმა, ჯონ ბალიოლმა შეძლო და 1292 წელს შოტლანდიის მეფე გახდა.

სახელი პორტრეტი დაიბადა თანამდებობაზე იყო გარდაიცვალა კავშირი წინამორბედთან
ჯონი   1249 17 ნოემბერი, 1292 - 10 ივლისი, 1296

(დაამხეს)

1314 არ ჰქონია

ბრიუსების დინასტიარედაქტირება

მეფე ჯონის ტახტიდან ჩამოგდებისა და შემდგომში მისი საფრანგეთში გაძევების შემდეგ, შოტლანდიის სამეფო ხელისუფლება კვლავ გვარდიელების ხელში გადავიდა, რამაც ათ წელს გასტანა. 1306 წელს შოტლანდიის ტახტი ბრიუსების ძლევამოსილი, გავლენიანი და ჩრდილოური კლანის წარმომადგენელმა რობერტ I-მა დაიკავა და თავისი დინასტია დააარსა. აქვე უნდა აღინიშნოს, რომ რობერტი შოტლანდიის მეფე უილიამ I-ის უმცროსი ძმის შვილთაშვილის შვილიც იყო და ამრიგად მას გარკვეულწილად ეკუთვნოდა კიდეც ტახტი, რადგან ამ დროისათვის უკვე სამეფო წარმომავლობის სხვა ადამიანები აღარ იყვნენ ცოცხლები.

სახელი პორტრეტი დაიბადა თანამდებობაზე იყო გარდაიცვალა კავშირი წინამორბედთან
რობერტ I   11 ივლისი, 1274 25 მარტი, 1306 - 7 ივნისი, 1329 7 ივნისი, 1329

(54 წლის)

უილიამ I-ის ძმის, დეივიდ ჰანტინგდონის შვილთაშვილის შვილი
დეივიდ II   5 მარტი, 1324 7 ივნისი, 1329 - 22 თებერვალი, 1371 22 თებერვალი,

1371

(46 წლის)

რობერტ I-ის ვაჟი

სტიუარტების დინასტიარედაქტირება

დეივიდ II-ის უშვილოდ გარდაცვალების შემდეგ, შოტლანდიის ტახტს რობერტ I-ის ასულის, ბარჯერი ბრიუსისა და უოლტერ სტიუარტის ერთადერთი ვაჟი, რობერტ II იკავებს სტიუარტთა დინასტიიდან.

სახელი პორტრეტი დაიბადა თანამდებობაზე იყო გარდაიცვალა კავშირი წინამორბედთან
რობერტ II   2 მარტი, 1316 22 თებერვალი, 1371 - 19 აპრილი, 1390 29 აპრილი, 1390

(74 წლის)

რობერტ I-ის შვილიშვილი
რობერტ III   1337 19 აპრილი, 1390 - 4 აპრილი, 1406 4 აპრილი, 1406

(69 წლის)

რობერტ II-ის ვაჟი
ჯეიმზ I   ივლისი, 1394 4 აპრილი, 1406 - 21 თებერვალი, 1437 21 თებერვალი, 1437

(42 წლის)

რობერტ III-ის ვაჟი
ჯეიმზ II   16 ოქტომბერი, 1430 21 თებერვალი, 1437 - 3 აგვისტო, 1460 3 აგვისტო, 1460

(29 წლის)

ჯეიმზ I-ის ვაჟი
ჯეიმზ III   10 ივლისი, 1451 3 აგვისტო, 1460 - 11 ივნისი, 1488 11 ივნისი, 1488

(36 წლის)

ჯეიმზ II-ის ვაჟი
ჯეიმზ IV   17 მარტი, 1473 11 ივნისი, 1488 - 9 სექტემბერი, 1513 9 სექტემბერი, 1513

(40 წლის)

ჯეიმზ III-ის ვაჟი
ჯეიმზ V   15 აპრილი, 1512 9 სექტემბერი, 1513 - 14 დეკემბერი, 1542 15 დეკემბერი, 1542

(30 წლის)

ჯეიმზ IV-ის ვაჟი
მერი I   8 დეკემბერი, 1542 14 დეკემბერი, 1542 - 24 ივლისი, 1567

(დაამხეს)

8 თებერვალი, 1587

(44 წლის)

ჯეიმზ V-ის ერთადერთი ქალიშვილი
ჯეიმზ VI   19 ივნისი, 1566 24 ივლისი, 1567 - 27 მარტი, 1625 27 მარტი, 1625

(58 წლის)

მერი I-ის ერთადერთი ვაჟი
ჩარლზ I   19 ნოემბერი, 1600 27 მარტი, 1625 - 30 იანვარი, 1649

(დაამხეს)

30 იანვარი, 1649

(48 წლის)

ჯეიმზ VI-ის ვაჟი
ჩარლზ II   29 მაისი, 1630 30 იანვარი, 1649 - 6 თებერვალი, 1685 6 თებერვალი, 1685

(54 წლის)

ჩარლზ I-ის უფროსი ვაჟი
ჯეიმზ VII   14 ოქტომბერი, 1633 6 თებერვალი, 1685 - 11 დეკემბერი, 1688

(დაამხეს)

16 სექტემბერი, 1701

(67 წლის)

ჩარლზ I-ის უმცროსი ვაჟი
მერი II   30 აპრილი, 1662 11 დეკემბერი, 1688 - 28 დეკემბერი, 1694

(თავის ქმარ უილიამ II-თან ერთად)

28 დეკემბერი, 1694

(32 წლის)

ჯეიმზ VII-ის უფროსი ქალიშვილი
უილიამ II   4 ნოემბერი, 1650 11 დეკემბერი, 1688 - 8 მარტი, 1702

(თავის ცოლ მერი II-თან ერთად, 1694

წლამდე)

8 მარტი, 1702

(51 წლის)

მერი II-ის ქმარი და ჩარლზ I-ის შვილიშვილი
ანა   6 თებერვალი, 1665 8 მარტი, 1702 - 1 მაისი, 1707

(ამის შემდეგ ინგლისი და შოტლანდია

დიდ ბრიტანეთად გაერთიანდა და

ეს წოდებაც გაუქმდა)

1 აგვისტო, 1714

(49 წლის)

ჯეიმზ VII-ის უმცროსი ქალიშვილი

იხილეთ აგრეთვერედაქტირება

ლიტერატურარედაქტირება

  • Anderson, Alan Orr, Early Sources of Scottish History: AD 500–1286, 2 Vols, (Edinburgh, 1922)
  • Broun, Dauvit (2007), Scottish Independence and the Idea of Britain. From the Picts to Alexander III., Edinburgh University Press, ISBN 978-0-7486-2360-0
  • Hudson, Benjamin T., Kings of Celtic Scotland, (Westport, 1994)
  • Skene, W. F. (ed.), Chronicles of the Picts, Chronicles of the Scots and other Early Memorials of Scottish History, (Edinburgh, 1867)