ტოსკანის მმართველთა სიაში წარმოდგენილია იმ პიროვნებების სია, რომლებიც სხვადასხვა პერიოდში სხვადასხვა ტიტულით მართავდნენ ტოსკანას. თავდაპირველად იყვნენ ტოსკანის მარკგრაფები, შემდეგ ფლორენციის სენიორები, შემდეგ ფლორენციის ჰერცოგები და საბოლოოდ ტოსკანის დიდი ჰერცოგები. უკანასკნელი დიდი ჰერცოგი იყო ფერდინანდო IV, რომელმაც დაკარგა ტახტი იტალიის გაერთიანების გამო. აღსანიშნავია ისიც, რომ ისტორიაში ტოსკანის თითქმის ყველა მმართველი მამაკაცი იყო, გარდა გამონაკლისისა მატილდა კანოსელისა და ელიზა ბონაპარტის სახით.

ტოსკანის მარკსაგრაფორედაქტირება

ბონიფაციუსების დინასტიარედაქტირება

  • ბონიფაციუს I, 812-813
  • ბონიფაციუს II, 828-834
  • აგანუსი, 835-845
  • ადალბერტო I, 847-886
  • ადალბერტო II, 886-915
  • გვიდო, 915-929
  • ლამბერტო, 929-931

ბოსოს დინასტიარედაქტირება

  • ბოსო, 931-936
  • უმბერტო, 936-961
  • უგო, 961-1001

ჰუკპოლდების დინასტიარედაქტირება

  • ბონიფაციუს III, 1004-1011

უდინასტიოდრედაქტირება

  • რაინერო, 1014-1027

კანოსის დინასტიარედაქტირება

  • ბონიფაციუს IV, 1027-1052
  • ფედერიკო, 1052-1055
  • მატილდა, 1052-1115

უდინასტიოდრედაქტირება

  • რაბოდო, 1116-1119
  • კონრადი, 1119-1131
  • რამპრეტო, 1131
  • ენგელბერტო, 1131-1137
  • ენრიკე, 1137-1139
  • ულრიკი, 1139-1152
  • ველფ VI, 1152-1160
  • ველფ VII, 1160-1167
  • ველფ VI, 1167-1173
  • ფილიპე, 1195-1197
  • ფედერიკო, 1246-1250

ფლორენციის რესპუბლიკარედაქტირება

მედიჩებირედაქტირება

პორტრეტი სახელი დაიბადა მმართ.

დასაწყისი

მმართ.

დასასრული

გარდაიცვალა კავშირი წინამორბედთან
  კოზიმო 10 აპრილი, 1389 6 ოქტომბერი, 1434 1 აგვისტო, 1464
  პიერო I 19 სექტემბერი, 1416 1 აგვისტო, 1464 2 დეკემბერი, 1469 კოზიმოს ვაჟი
  ლორენცო I 1 იანვარი, 1449 2 დეკემბერი, 1469 8 აპრილი, 1492 პიეროს ვაჟი
  ჯულიანო I 25 ოქტომბერი, 1453 2 დეკემბერი, 1469 26 აპრილი, 1478

მოკლეს

პიეროს ვაჟი და ლორენცოს ძმა,

ლორენცოს თანა-მმართველი

  პიერო II 15 თებერვალი, 1472 8 აპრილი, 1492 9 ნოემბერი, 1494

დაამხეს

28 დეკემბერი, 1503 ლორენცოს ვაჟი

რესპუბლიკის აღდგენარედაქტირება

პორტრეტი სახელი დაიბადა მმართ.

დასაწყისი

მმართ.

დასასრული

გარდაიცვალა
  ჯიროლამო

სავონაროლა

21 სექტემბერი, 1452 9 ნოემბერი, 1494 23 მაისი, 1498

დაამხეს და სიკვდილით დასაჯეს

  პიერო სოდერინი 17 მარტი, 1451 23 მაისი, 1498 31 აგვისტო, 1512

დაამხეს

13 ივნისი, 1522

მედიჩების რესტავრაციარედაქტირება

პორტრეტი სახელი დაიბადა მმართ.

დასაწყისი

მმართ.

დასასრული

გარდაიცვალა კავშირი წინამორბედთან
  ჯოვანი 11 დეკემბერი, 1475 31 აგვისტო, 1512 9 მარტი, 1513

გადადგა პაპად

არჩევის გამო

1 დეკემბერი, 1521 ლორენცო I-ის ვაჟი
  ჯულიანო II 12 მარტი, 1479 9 მარტი, 1513 17 მარტი, 1516
  ლორენცო II 12 სექტემბერი, 1492 17 მარტი, 1516 4 მაისი, 1519 პიერო II-ის ვაჟი
  ჯულიო 26 მაისი, 1478 4 მაისი, 1519 19 ნოემბერი, 1523

გადადგა პაპად

არჩევის გამო

25 სექტემბერი, 1534 ჯულიანო I-ის ვაჟი
  იპოლიტო 1511 19 ნოემბერი, 1523 16 მაისი, 1527

დაამხეს

10 აგვისტო, 1535 ჯულიანო II-ის ვაჟი
  ალესანდრო 22 ივლისი, 1510 16 მაისი, 1527 1 მაისი, 1532

ჰერცოგი გახდა

6 იანვარი, 1537 ლორენცო II-ის ვაჟი

ფლორენციის საჰერცოგორედაქტირება

მედიჩებირედაქტირება

პორტრეტი სახელი დაიბადა მმართ.

დასაწყისი

მმართ.

დასასრული

გარდაიცვალა კავშირი წინამორბედთან
  ალესანდრო 22 ივლისი, 1510 1 მაისი, 1532 6 იანვარი, 1537

მოკლეს

ლორენცო II-ის ვაჟი
  კოზიმო I 12 ივნისი, 1519 6 იანვარი, 1537 21 აგვისტო, 1569

გახდა ტოსკანის

დიდი ჰერცოგი

21 აპრილი, 1574 კოზიმო მედიჩის ძმის შთამომავალი

ტოსკანის დიდი საჰერცოგორედაქტირება

მედიჩებირედაქტირება

პორტრეტი სახელი დაიბადა მმართ.

დასაწყისი

მმართ.

დასასრული

გარდაიცვალა კავშირი წინამორბედთან
  კოზიმო I 12 ივნისი, 1519 21 აგვისტო, 1569 21 აპრილი, 1574 კოზიმო მედიჩის ძმის შთამომავალი
  ფრანჩესკო I 25 მარტი, 1541 21 აპრილი, 1574 19 ოქტომბერი, 1587 კოზიმო I-ის ვაჟი
  ფერდინანდო I 30 ივლისი, 1549 19 ოქტომბერი, 1587 3 თებერვალი, 1609
  კოზიმო II 12 მაისი, 1590 3 თებერვალი, 1609 28 თებერვალი, 1621 ფერდინანდო I-ის ვაჟი
  ფერდინანდო II 14 ივლისი, 1610 28 თებერვალი, 1621 23 მაისი, 1670 კოზიმო II-ის ვაჟი
  კოზიმო III 14 აგვისტო, 1642 23 მაისი, 1670 31 ოქტომბერი, 1723 ფერდინანდო II-ის ვაჟი
  ჯან გასტონე 24 მაისი, 1671 31 ოქტომბერი, 1723 9 ივლისი, 1737 კოზიმო III-ის ვაჟი

ჰაბსბურგ-ლოთარინგიელებირედაქტირება

პორტრეტი სახელი დაიბადა მმართ.

დასაწყისი

მმართ.

დასასრული

გარდაიცვალა კავშირი წინამორბედთან
  ფრანჩესკო II 8 დეკემბერი, 1708 9 ივლისი, 1737 18 აგვისტო, 1765 ფრანჩესკო I-ის შვილთაშვილის შვილიშვილი
  ლეოპოლდო I 5 მაისი, 1747 18 აგვისტო, 1765 30 სექტემბერი, 1790

გადადგა საღვთო

რომის იმპერატორად

გახდომის გამო

1 მარტი, 1792 ფრანჩესკო II-ის ვაჟი
  ფერდინანდო III 6 მაისი, 1769 30 სექტემბერი, 1790 3 აგვისტო, 1801

დაამხეს

18 ივნისი, 1824 ლეოპოლდო I-ის ვაჟი

ეტრურიის სამეფორედაქტირება

ბურბონ-პარმელებირედაქტირება

პორტრეტი სახელი დაიბადა მმართ.

დასაწყისი

მმართ.

დასასრული

გარდაიცვალა კავშირი წინამორბედთან
  ლუდოვიკო I 5 ივლისი, 1773 21 მარტი, 1801 27 მაისი, 1803 ფრანჩესკო II-ის შვილიშვილი
  ლუდოვიკო II 22 დეკემბერი, 1799 27 მაისი, 1803 10 დეკემბერი, 1807

დაამხეს

16 აპრილი, 1883 ლუდოვიკო I-ის ვაჟი

ტოსკანის დიდი საჰერცოგორედაქტირება

ბონაპარტებირედაქტირება

პორტრეტი სახელი დაიბადა მმართ.

დასაწყისი

მმართ.

დასასრული

გარდაიცვალა კავშირი წინამორბედთან
  ელიზა ბონაპარტი 3 იანვარი, 1777 3 მარტი, 1809 1 თებერვალი, 1814

დაამხეს

7 აგვისტო, 1820 არ აქვს

ჰაბსბურგ-ლოთარინგიელებირედაქტირება

პორტრეტი სახელი დაიბადა მმართ.

დასაწყისი

მმართ.

დასასრული

გარდაიცვალა კავშირი წინამორბედთან
  ფერდინანდო III 6 მაისი, 1769 27 აპრილი, 1814 18 ივნისი, 1824 ლეოპოლდო I-ის ვაჟი
  ლეოპოლდო II 3 ოქტომბერი, 1797 18 ივნისი, 1824 21 ივლისი, 1859

გადადგა

29 იანვარი, 1870 ფერდინანდო III-ის ვაჟი
  ფერდინანდო IV 10 ივნისი, 1835 21 ივლისი, 1859 22 მარტი, 1860

დაამხეს, ტოსკანა

მიუერთდა იტალიას

17 იანვარი, 1908 ლეოპოლდო II-ის ვაჟი

იხილეთ აგრეთვერედაქტირება