მთავარი მენიუს გახსნა

ოსმალეთის იმპერიის ხელშეკრულებების სია

ქვემოთ ჩამოთვლილია ოსმალეთის იმპერიის ძირითადი ხელშეკრულებები.[1][2]

წელი სახელი მთავარი ხელმომწერები (გარდა ოსმალეთის იმპერიისა)
1416 ოსმალეთ-ვენეციის ვენეციის რესპუბლიკა
1444 სეგედის ზავი უნგრეთის სამეფო
1479 კონსტანტინოპოლი (1479) ვენეციის რესპუბლიკა
1533 კონსტანტინოპოლი (1533) საღვთო რომის იმპერია
1536 ოსმალეთ-საფრანგეთის ალიანსი საფრანგეთი
1547 ადრიანოპოლი (1547) საღვთო რომის იმპერია
1555 ამასია სეფიანთა იმპერია
1568 ადრიანოპოლი (1568) საღვთო რომის იმპერია
1590 კონსტანტინოპოლი (1590) სეფიანთა იმპერია
1606 ჟიტვატოროკი საღვთო რომის იმპერია
1612 ნასუჰ-ფაშა სეფიანთა იმპერია
1617 ბუშა პოლონეთ-ლიტვის თანამეგობრობა
1618 სერავი სეფიანთა იმპერია
1621 ხოტინი პოლონეთ-ლიტვის თანამეგობრობა
1639 ზუჰაბი (ქასრი-შირინი)[3] სეფიანთა იმპერია
1664 ვაშვარი პოლონეთ-ლიტვის თანამეგობრობა
1672 ბუჩაჩი პოლონეთ-ლიტვის თანამეგობრობა
1676 ჟურავნო პოლონეთ-ლიტვის თანამეგობრობა
1681 ბახჩისარაი რუსეთის იმპერია
1699 კარლოვიცი საღვთო რომის იმპერია, პოლონეთ-ლიტვის თანამეგობრობა, ვენეციის რესპუბლიკა
1700 კონსტანტინოპოლი(1700) რუსეთის იმპერია
1711 პრუტი რუსეთის იმპერია
1718 პოჟარევაცი საღვთო რომის იმპერია, ვენეციის რესპუბლიკა
1720 საუკუნო ზავი რუსეთის იმპერია
1724 კონსტანტინოპოლი (1724) რუსეთის იმპერია
1732 აჰმედ-ფაშა სეფიანთა იმპერია
1736 კონსტანტინოპოლი (1736) აფშარიდების სპარსეთი
1739 ბელგრადი საღვთო რომის იმპერია
1739 ნიში (1739) რუსეთის იმპერია
1746 კერდენი აფშარიდების დინასტია
1774 ქუჩუქ-კაინარჯი რუსეთის იმპერია
1779 აინალიკავაკი რუსეთის იმპერია
1791 სისტოვი საღვთო რომის იმპერია
1792 იასი რუსეთის იმპერია
1795 ალჟირი აშშ
1796 ტრიპოლი აშშ
1797 ტუნისი (1797) აშშ
1802 პარიზი (1802) საფრანგეთი
1809 დარდანელი გაერთიანებული სამეფო
1812 ბუქარესტი (1812) რუსეთის იმპერია
1815 ალჟირი (1815) აშშ
1823 არზრუმი (1823) ყაჯარების სპარსეთი
1824 ტუნისი (1824) აშშ
1826 აკერმანი რუსეთის იმპერია
1828 ადრიანოპოლი (1829) რუსეთის იმპერია
1832 კონსტანტინოპოლი (1832) გაერთიანებული სამეფო, საფრანგეთი, რუსეთის იმპერია
1833 უნკიარ-ისკელესი რუსეთის იმპერია
1833 ქუთაჰია ეგვიპტე (ოსმალეთის ნომინალური ვასალი)
1838 ბალტა-ლიმანი გაერთიანებული სამეფო; რუსეთის იმპერია.
1840 ლონდონი (1840) გაერთიანებული სამეფო, რუსეთის იმპერია, გერმანია, ავსტრია-უნგრეთი
1841 ლონდონი გაერთიანებული სამეფო, რუსეთის იმპერია, საფრანგეთი, გერმანია, ავსტრია-უნგრეთი
1856 პარიზი (1856) რუსეთის იმპერია, გაერთიანებული სამეფო, საფრანგეთი, სარდინიის სამეფო
1862 შკოდერი მონტენეგრო (ოსმალეთის ნომინალური ვასალი)
1878 სან-სტეფანო რუსეთის იმპერია
1878 ბერლინი (1878) რუსეთის იმპერია
1878 კვიპროსი გაერთიანებული სამეფო
1886 თოფხანა ბულგარეთი
1897 კონსტანტინოპოლი (1897) საბერძნეთი
1912 უშის ხელშეკრულება იტალია
1913 ლონდონი (1913) ბალკანეთის კავშირი (სერბეთი, მონტენეგრო, ბულგარეთი, საბერძნეთი)
1913 კონსტანტინოპოლი (1913) ბულგარეთი
1913 ათენი საბერძნეთი
1913 ინგლის-ოსმალეთი გაერთიანებული სამეფო
1917 ერზინჯანი საბჭოთა კავშირი
1918 ბრესტ-ლიტოვსკი საბჭოთა კავშირი, გერმანია, ავსტრია-უნგრეთი
1918 ტრაპიზონი ამიერკავკასიის სეიმი
1918 ბათუმი სომხეთი
1918 მუდროსი გაერთიანებული სამეფო
1920 სევრი I მსოფლიო ომის მოკავშირეები (გაერთიანებული სამეფო, საფრანგეთი, იტალია და სხვა)

იხილეთ აგრეთვერედაქტირება

სქოლიორედაქტირება

  1. Nicolae Jorga: Geschichte des osmanischen Reiches, trans. by Nilüfer Epçeli, Yeditepe Yayınları, İstanbul, 2009, ISBN 975-6480-17-3
  2. Prof.Dr.Yaşar Yücel-Prof.Dr.Ali Sevim: Türkiye Tarihi II, AKDTYK yayınları,İstanbul, 1990
  3. Usually considered that the present day Iran-Iraq border had been established by this treaty