უნგრეთის მონარქების სიაში წარმოდგენილია იმ ადამიანების სია, რომლებიც 895-1000 წლებში ატარებდნენ უნგრეთის დიდი მთავრის, ხოლო 1000-1918 წლებში ატარებდნენ უნგრეთის მეფის ტიტულს.

უნგრეთის დიდი მთავრებირედაქტირება

არპადის დინასტიარედაქტირება

სურათი სახელი მმართ.

დასაწყისი

მმართ.

დასასრული

კავშირი წინამორბედთან
  არპადი 895 907
  ჟოლტი 907 947 არპადის ვაჟი
  ფაისი 947 955 არპადის შვილიშვილი
  ტასკონი 955 972 ჟოლტანი ვაჟი
  გეზა 972 997 ტასკონის ვაჟი
  იშტვანი 997 25 დეკემბერი

1000

გეზას ვაჟი

უნგრეთის მეფეებირედაქტირება

არპადის დინასტია (1000-1301)რედაქტირება

პორტრეტი სახელი მმართველობის დასაწყისი მმართველობის დასასრული კავშირი წინამორბედთან
  იშტვან I 25 დეკემბერი 1000 15 აგვისტო 1038 გეზას ვაჟი
  პეტერი

ვენეციელი

15 აგვისტო 1038 სექტემბერი 1041 იშტვან I-ის დის შვილი
  აბა შმუელი სექტემბერი 1041 5 ივლისი 1044 იშტვან I-ის ცოლის ძმა
  პეტერი

ვენეციელი

5 ივლისი 1044 სექტემბერი 1046 იშტვან I-ის დის შვილი
  ანდრაშ I

სუფთა

სექტემბერი 1046 დეკემბერი 1060 ტასკონის შვილთაშვილი
  ბელა I

დამპყრობელი

6 დეკემბერი 1060 11 სექტემბერი 1063 ანდრაშ I-ის უმცროსი ძმა
  შალამონი სექტემბერი 1063 14 მარტი 1074 ანდრაშ I-ის ვაჟი
  გეზა I

მაგნუსი

14 მარტი 1074 25 აპრილი 1077 ბელა I-ის ვაჟი
  ლასლო I 25 აპრილი 1077 29 ივლისი 1095 ბელა I-ის ვაჟი
  კალმანი

განათლებული

29 ივლისი 1095 3 თებერვალი 1116 გეზა I-ის ვაჟი
  იშტვან II 3 თებერვალი 1116 1 მარტი 1131 კალმანის ვაჟი
  ბელა II

ბრმა

28 აპრილი 1131 13 თებერვალი 1141 იშტვან II-ის ბიძაშვილი
  გეზა II 16 თებერვალი 1141 31 მარტი 1162 ბელა II-ის ვაჟი
  იშტვან III ივნისი 1162 4 მარტი 1172 გეზა II-ის ვაჟი
  ლასლო II

(ანტი-მეფე)

ივნისი 1162 14 იანვარი 1163 გეზა II-ის უმცროსი ძმა
  იშტვან IV

(ანტი-მეფე)

27 იანვარი 1163 11 აპრილი 1165 გეზა II-ის უმცროსი ძმა
  ბელა III მარტი 1172 23 აპრილი 1193 გეზა II-ის ვაჟი
  იმრე აპრილი 1193 30 ნოემბერი 1204 ბელა III-ის ვაჟი
  ლასლო III 30 ნოემბერი 1204 7 მაისი 1205 იმრეს ვაჟი
  ანდრაშ II 29 მაისი 1205 21 სექტემბერი 1235 ბელა III-ის ვაჟი
  ბელა IV

მეორედ

დამფუძნებელი

14 ოქტომბერი 1235 3 მაისი 1270 ანდრაშ II-ის ვაჟი
  იშტვან V მაისი 1270 6 აგვისტო 1272 ბელა IV-ის ვაჟი
  ლასლო IV

ყუმანელი

3 სექტემბერი 1272 10 ივლისი 1290 იშტვან V-ის ვაჟი
  ანდრაშ III

ვენეციელი

23 ივლისი 1290 14 იანვარი 1301 ანდრაშ II-ის შვილთაშვილი

პრემისლიდების დინასტია (1301-1305)რედაქტირება

პორტრეტი გერბი სახელი დაბ. თარიღი მმართ.

დასაწყისი

მმართ.

დასასრული

გარდ. თარიღი კავშირი წინამორბედთან
    ვენეცელი 6 ოქტომბერი

1289

27 აგვისტო

1301

9 ოქტომბერი

1305

4 აგვისტო

1306

ბელა IV-ის შვილთაშვილი

ვიტელსბახების დინასტია (1305-1307)რედაქტირება

პორტრეტი გერბი სახელი დაბ. თარიღი მმართ.

დასაწყისი

მმართ.

დასასრული

გარდ. თარიღი კავშირი წინამორბედთან
    ოტო 11 თებერვალი

1261

9 ოქტომბერი

1305

მაისი 1307 9 ნოემბერი

1312

ბელა IV-ის შვილთაშვილი

ანჟუების დინასტია (1308-1395)რედაქტირება

პორტრეტი გერბი სახელი დაბ. თარიღი მმართ.

დასაწყისი

მმართ.

დასასრული

გარდ. თარიღი კავშირი წინამორბედთან
    კარლ I 1288 17 ნოემბერი

1308

16 ივლისი 1342 იშტვან V-ის შვილიშვილი
    ლაიოშ I

დიდი

5 მარტი

1326

21 ივლისი

1342

10 სექტემბერი 1382 კარლ I-ის ვაჟი
    მარია I 17 აპრილი

1371

17 სექტემბერი

1382

10 დეკემბერი

1385

17 მაისი

1395

ლაიოშ I-ის ქალიშვილი
    კარლ II

მოკლე

1345 31 დეკემბერი

1385

24 თებერვალი 1386 იშტვან V-ის შვილიშვილი
    მარია I

(სიგიზმუნდთან

ერთად)

17 აპრილი

1371

24 თებერვალი

1386

17 მაისი 1395 ლაიოშ I-ის ქალიშვილი

ლუქსემბურგების დინასტია (1387-1437)რედაქტირება

პორტრეტი გერბი სახელი დაბ. თარიღი მმართ.

დასაწყისი

მმართ.

დასასრული

გარდ. თარიღი კავშირი წინამორბედთან
    სიგიზმუნდ I

(მარიასთან

ერთად)

14 თებერვალი

1368

31 მარტი

1387

9 დეკემბერი 1437 ბელა IV-ის მეოთხე შვილთაშვილი

და მარია I-ის მეუღლე

ჰაბსბურგების დინასტია (1437-1457)რედაქტირება

პორტრეტი გერბი სახელი დაბ. თარიღი მმართ. დასაწყისი მმართ. დასასრული გარდ. თარიღი კავშირი წინამორბედთან
    ალბერხტ I

დიდებული

10 აგვისტო

1397

18 დეკემბერი

1437

27 ოქტომბერი 1439 სიგიზმუნდ I-ის ვაჟი
    ლასლო V

მამის სიკვდილის

შემდეგ დაბადებული

22 თებერვალი

1440

15 მაისი 1440 23 ნოემბერი 1457 ალბერხტ I-ის ვაჟი

იაგელონების დინასტია (1440-1444)რედაქტირება

პორტრეტი გერბი სახელი დაბ. თარიღი მმართ. დასაწყისი მმართ. დასასრული გარდ. თარიღი კავშირი წინამორბედთან
    ვლადისლავ I 31 ოქტომბერი

1424

17 ივლისი 1440 10 ნოემბერი 1444 ბელა IV-ის მეოთხე

შვილთაშვილი

ჰუნიადების დინასტია (1458-1490)რედაქტირება

პორტრეტი გერბი სახელი დაბ. თარიღი მმართ. დასაწყისი მმართ. დასასრული გარდ. თარიღი კავშირი წინამორბედთან
    მატაიშ I

უბრალო

23 თებერვალი

1443

24 იანვარი 1458 6 აპრილი 1490 არცერთ წინამორბედთან

არ ჰქონია არანაირი

ნათესავური კავშირი

იაგელონების დინასტია (1490-1526)რედაქტირება

პორტრეტი გერბი სახელი დაბ. თარიღი მმართ. დასაწყისი მმართ. დასასრული გარდ. თარიღი კავშირი წინამორბედთან
    ვლადისლავ II 1 მარტი 1456 15 ივლისი 1490 13 მარტი 1516 ალბერხტ I-ის

შვილიშვილი

    ლაიოშ II 1 ივლისი 1506 13 მარტი 1516 29 აგვისტო 1526 ვლადისლავ II-ის ვაჟი

ჰაბსბურგების დინასტია (1526-1780)რედაქტირება

პორტრეტი გერბი სახელი დაბ. თარიღი მმართ. დასაწყისი მმართ. დასასრული გარდ. თარიღი კავშირი წინამორბედთან
    ფერდინანდ I 10 მარტი 1503 17 დეკემბერი

1526

25 ივლისი 1564 ლაიოშ II-ის სიძე
    მაქსიმილიან I 31 ივლისი

1527

26 ივლისი 1564 12 ოქტომბერი 1576 ფერდინანდ I-ის ვაჟი
    რუდოლფ I 18 ივლისი

1552

12 ოქტომბერი

1576

26 ივნისი 1608 20 იანვარი

1612

მაქსიმილიან I-ის ვაჟი
    მატაიშ II 24 თებერვალი

1557

26 ივნისი 1608 20 მარტი 1619 მაქსიმილიან I-ის ვაჟი,

რუდოლფ I-ის უმცროსი

ძმა

    ფერდინანდ II 9 ივლისი 1578 20 მარტი 1619 15 თებერვალი 1637 ფერდინანდ I-ის

შვილიშვილი,

რუდოლფ I-ისა და

მატაიშ I-ის ბიძაშვილი

    ფერდინანდ III 13 ივლისი

1608

15 თებერვალი

1637

2 აპრილი 1657 ფერდინანდ II-ის ვაჟი
  ფერდინანდ IV 8 სექტემბერი

1633

16 ივნისი 1647 9 ივლისი 1654 ფერდინანდ III-ის ვაჟი

და თანამმართველი

    ლეოპოლდ I 9 ივნისი 1640 2 აპრილი 1657 5 მაისი 1705 ფერდინანდ III-ის ვაჟი
    იოზეფ I 26 ივლისი

1678

5 მაისი 1705 17 აპრილი 1711 ლეოპოლდ I-ის ვაჟი
    კარლ III 1 ოქტომბერი

1685

17 აპრილი 1711 20 ოქტომბერი 1740 ლეოპოლდ I-ის ვაჟი და

იოზეფ I-ის უმცროსი ძმა

    მარია ტერეზა 13 მაისი 1717 20 ოქტომბერი

1740

29 ნოემბერი 1780 კარლ III-ის ქალიშვილი

ჰაბსბურგ-ლოთარინგიის დინასტია (1780-1918)რედაქტირება

პორტრეტი გერბი სახელი დაბ. თარიღი მმართ. დასაწყისი მმართ. დასასრული გარდ. თარიღი კავშირი წინამორბედთან
    იოზეფ II 13 მარტი 1741 29 ნოემბერი

1780

20 თებერვალი 1790 მარია ტერეზას ვაჟი
    ლეოპოლდ II 5 მაისი 1747 20 თებერვალი

1790

1 მარტი 1792 მარია ტერეზას ვაჟი და

იოზეფ II-ის უმცროსი ძმა

    ფრანც I 12 თებერვალი

1768

1 მარტი 1792 2 მარტი 1835 ლეოპოლდ II-ის ვაჟი
    ფერდინანდ V 19 აპრილი

1793

2 მარტი 1835 2 დეკემბერი 1848 21 ნოემბერი 1875 ფრანც I-ის ვაჟი
    ფრანც იოზეფ I 18 აგვისტო 1830 2 დეკემბერი 1848 21 ნოემბერი 1916 ფერდინანდ V-ის ვაჟი
    კარლ IV 17 აგვისტო 1887 21 ნოემბერი 1916 16 ნოემბერი 1918 1 აპრილი 1922 ფრანც იოზეფ I-ის ძმის

შვილი

იხილეთ აგრეთვერედაქტირება

ლიტერატურარედაქტირება

  • Allan Ellenius, Wim Blockmans, European Science Foundation; The Origins of the Modern State in Europe: 13th to 18th Centuries, Oxford University Press, 1998
  • Bálint Hóman, Gyula Szekfű, Gyula Szekfu; Magyar történet; Királyi Magyar Egyetemi Nyomda, 1938
  • Štefan Holčík; Korunovačné slávnosti, Bratislava 1563–1830, Tatran, 1986
  • Jenő Vértesy; Kölcsey Ferencz, Nyomatott a Magyar királyi Egyetemi könyvnyomdában, 1885
  • Slovenská akadémia vied; Historický časopis, Vydatelʹstvo Slovenskej akadémie vied, 1985

რესურსები ინტერნეტშირედაქტირება