მთავარი მენიუს გახსნა

საფრანგეთის მონარქების სია

(გადამისამართდა გვერდიდან საფრანგეთის მეფეების სია)

სექციების სია

მეროვინგების დინასტიარედაქტირება

  მთავარი სტატია : ფრანკთა მეფეების სია.

კაროლინგების დინასტია (843-987 წლებში)რედაქტირება

პორტრეტი სახელი მმართელობის დასაწყისი მმართველობის დასასრული კავშირი წიანმორბედთან
  შარლ II მელოტი 843 877 წლის 6 ოქტომბერი ლუი I-ის შვილი
კარლოს დიდი-ის შვილიშვილი.
  ლუი II ენაბლუ 877 წლის 6 ოქტომბერი 879 წლის 10 აპრილი შარლ II-ის შვილი
  ლუი III 879 წლის 10 აპრილი 882 წლის 5 აგვისტო ლუი II-ის შვილი
  კარლომან II 879 წლის 10 აპრილი 884 წლის 6 დეკემბერი ლუი II-ის შვილი
  შარლ III მსუქანი 885 888 წლის 13 იანვარი Louis the German -ის შვილი
  ეუდ I 888 წლის 29 თებერვალი 898 წლის 1 იანვარი Robert the Strong-ის შვილი
  შარლ III მოსულელო 898 წლის 1 იანვარი 922 წლის 22 ივნისი ლუი II-ის შვილი
align="center" რობერ I 922 წლის 22 ივნისი 923 წლის 15 ივნისი Robert the Strong-ის შვილი
  რაულ I 923 15 ივნისი 936 წლის 14 ივნისი რობერ I-ის შვილი
  ლუი IV ზღვისიქითა 936 წლის 14 ივნისი 954 წლის 10 სექტემბერი შარლ III-ის შვილი
  ლოტარ 954 წლის 12 ნოემბერი 986 2 მარტი ლუი IV-ის შვილი
  ლუი V ზარმაცი 986 წლის 8 ივნისი 987 წლის 22 მაისი ლოტარ-ის შვილი

კაპეტინგების დინასტია (987-1792)რედაქტირება

  მთავარი სტატია : კაპეტინგები.

კაპეტების დინასტია, ჰუგო კაპეტის შთამომავლები, მართავდა საფრანგეთს 987 წლიდან 1792 წლამდე და კიდევ 1814 წლიდან 1848 წლამდე. 1328 წლის შემდეგ ამ დინასტიიდან გამომავალი მონარქები, იწოდებოდნენ, როგორც ვალუას და ბურბონების სამეფო გვარების წევრები.

კაპეტის სახლი (987-1328) [1]რედაქტირება

პორტრეტი გერბი სახელი მმართველობის დასაწყისი მმართველობის დასასრული კავშირი წინამორბედთან ტიტული
  ჰუგო კაპეტი
(Hugues Capet)
(940 – 24 ოქტომბერი 996)
3 ივლისი
987
24 ოქტომბერი
996
• რობერტ I-ის შვილიშვილი ფრანკთა მეფე
(Roi des Francs)
align="center" align="center"|რობერ II ღვთისმოსავი
(Robert II le Pieux, le Sage)
24 ოქტომბერი
996
20 ივლისი
1031
• ჰუგო კაპეტის შვილი ფრანკთა მეფე
(Roi des Francs)
  ანრი I
(Henri Ier)
20 ივლისი
1031
4 აგვისტო
1060
• რობერტ II-ის შვილი ფრანკთა მეფე
(Roi des Francs)
  ფილიპ I
(Philippe Ier l' Amoureux)
4 აგვისტო
1060
29 ივლისი
1108
• ანრი I-ის შვილი ფრანკთა მეფე
(Roi des Francs)
  ლუი VI სქელი
(Louis VI le Gros)
29 ივლისი
1108
1 აგვისტო
1137
• ფილიპ I-ის შვილი ფრანკთა მეფე
(Roi des Francs)
    ლუი VII ახალგაზრდა
(Louis VII le Jeune)
1 აგვისტო
1137
18 სექტემბერი
1180
• ლუი VI-ის შვილი ფრანკთა მეფე
(Roi des Francs)
    ფილიპ II ოგიუსტი
(Philippe II Auguste)
18 სექტემბერი
1180
14 სექტემბერი
1223
• ლუი VII-ის შვილი ფრანკთა მეფე
(Roi des Francs)
საფრანგეთის მეფე
(Roi des Français)
    ლუი VIII ლომი
(Louis VIII le Lion)
14 ივლისი
1223
8 ნოემბერი
1226
• ფილიპ II ავგუსტის შვილი საფრანგეთის მეფე
(Roi des Français)
    ლუი IX წმინდა ლუი
(Saint Louis)
8 ნოემბერი
1226
25 აგვისტო
1270
• ლუი VIII-ის შვილი საფრანგეთის მეფე
(Roi des Français)
    ფილიპ III მამაცი
(Philippe III le Hardi)
25 აგვისტო
1270
5 ოქტომბერი
1285
• ლუი IX-ის შვილი საფრანგეთის მეფე
(Roi des Français)
    ფილიპ IV ლამაზი
(Philippe IV le Bel)
5 ოქტომბერი
1285
29 ნოემბერი
1314
• ფილიპ III-ის შვილი საფრანგეთისა და ნავარის მეფე
(Roi de France et de Navarre)
    ლუი X ბუზღუნა
(Louis X le Hutin)
29 ნოემბერი
1314
5 ივნისი
1316
• ფილიპ IV-ის შვილი საფრანგეთისა და ნავარის მეფე
(Roi de France et de Navarre)
    ჟან I მამის გარდაცვალების შემდეგ დაბადებული
(Jean Ier le Posthume)
15 ნოემბერი
1316
20 ნოემბერი
1316
• ლუი X-ის შვილი საფრანგეთისა და ნავარის მეფე
(Roi de France et de Navarre)
    ფილიპ V გრძელი
(Philippe V le Long)
20 ნოემბერი
1316
3 იანვარი
1322
• ფილიპ IV-ის შვილი
• ლუი X-ის უმცროსი ძმა
საფრანგეთისა და ნავარის მეფე
(Roi de France et de Navarre)
    შარლ IV ლამაზი
(Charles IV le Bel)
3 იანვარი
1322
1 თებერვალი
1328
• ფილიპ IV-ის შვილი
• ფილიპ V-ის უმცროსი ძმა
საფრანგეთისა და ნავარის მეფე
(Roi de France et de Navarre)

ვალუას სახლი (1328-1589) [2]რედაქტირება

პორტრეტი გერბი სახელი მმართველობის დასაწყისი მმართველობის დასასრული კავშირი წინამორბედთან ტიტული
    ფილიპ VI დე ვალუა, იღბლიანი
(Philippe VI de Valois, le Fortuné)
(1293 – 22 აგვისტო, 1350)
1 თებერვალი
1328
22 აგვისტო
1350
• ფილიპ III-ის შვილის, შარლ ვალუას შვილი საფრანგეთის მეფე
(Roi des Français)
    ჟან II კეთილი
(Jean II le Bon)
(16 აპრილი, 1319 – 8 აპრილი, 1364)
22 აგვისტო
1350
8 აპრილი
1364
• ფილიპ VI-ის შვილი საფრანგეთის მეფე
(Roi des Français)
   
 
შარლ V ბრძენი
(Charles V le Sage)
(21 იანვარი, 1338 – 16 სექტემბერი, 1380)
8 აპრილი
1364
16 სექტემბერი
1380
• ჟან II-ის შვილი საფრანგეთის მეფე
(Roi des Français)
    შარლ VI საყვარელი, გიჟი
(Charles VI le Bienaimé, le Fol)
(3 დეკემბერი, 1368 – 22 ოქტომბერი, 1422)
16 სექტემბერი
1380
21 ოქტომბერი
1422
• შარლ V-ის შვილი საფრანგეთის მეფე
(Roi des Français)

ლანკასტერის სახლი (1422-1453) (სადავო)რედაქტირება

  მთავარი სტატია : ლანკასტერები.

1422 წლიდან ჰენრი VI აკონტროლებდა ჩრდილოეთ საფრანგეთის დიდ ნაწილს. ჩრდილოეთ საფრანგეთს განაგებდა ინგლისური ლანკასტერის სახლი. ამ ტერიტორიების დასაბრუნებლად საფრანგეთმა წამოიწყო ომი რომელიც ასწლიანი ომის სახელითაა ცნობილი

პორტრეტი გერბი სახელი მმართველობის დასაწყისი მმართველობის დასასრული კავშირი წინამორბედთან
    ჰენრი VI ინგლისელი
(Henri VI d'Angleterre)
21 ოქტომბერი,
1422
19 ოქტომბერი,
1453
• ჩარლზ VI–ის შვილიშვილი

ვალუას სახლი (1328-1589) [2]რედაქტირება

პორტრეტი გერბი სახელი მმართველობის დასაწყისი მმართველობის დასასრული კავშირი წინამორბედთან ტიტული
    შარლ VII გამარჯვებული
(Charles VII le Victorieux, le Bien-Servi)
(22 თებერვალი, 1403 – 22 ივლისი, 1461)
21 ოქტომბერი
1422
22 ივლისი
1461
• შარლ VI-ის შვილი საფრანგეთის მეფე
(Roi des Français)
    ლუი XI წინდახედული, უნივერსალური ობობა
(Louis XI le Prudent, le Rusé, l'Universelle Aragne)
22 ივლისი
1461
30 აგვისტო
1483
• შარლ VII-ის შვილი საფრანგეთის მეფე
(Roi des Français)
    შარლ VIII თავაზიანი
(Charles VIII l'Affable)
(30 ივნისი, 1470 – 7 აპრილი, 1498)
30 აგვისტო
1483
7 აპრილი
1498
• ლუი XI-ის შვილი საფრანგეთის მეფე
(Roi des Français)

ორლეანელთა შტო (1498-1515)რედაქტირება

პორტრეტი გერბი სახელი მმართველობის დასაწყისი მმართველობის დასასრული კავშირი წინამორბედთან ტიტული
    ლუი XII ხალხის მამა
(Louis XII le Père du Peuple)
(27 ივნისი, 1462 – 1 იანვარი, 1515)
7 აპრილი
1498
1 იანვარი
1515
• შარლ V-ის შვილთაშვილი საფრანგეთის მეფე
(Roi des Français)

ორლეანელ-ანგულემელთა შტო (1515-1589)რედაქტირება

პორტრეტი გერბი სახელი მმართველობის დასწყისი მმართველობის დასასრული კავშირი წინამორბედთან ტიტული
    ფრანსუა I მამა
(François Ier le Père)
(12 სექტემბერი, 1494 – 25 იანვარი, 1547)
1 იანვარი
1515
31 მარტი
1547
• შარლ V-ის შვილთაშვილის შვილი საფრანგეთის მეფე
(Roi de France)
    ანრი II
(Henri II)
(31 მარტი, 1519 – 10 ივლისი, 1559)
31 მარტი
1547
10 ივლისი
1559
• ფრანსუა I-ის შვილი საფრანგეთის მეფე
(Roi de France)
    ფრანსუა II
(François II)
(19 იანვარი, 1544 – 5 დეკემბერი, 1560)
10 ივლისი
1559
5 დეკემბერი
1560
• ანრი II-ის შვილი საფრანგეთის მეფე
(Roi de France)

შოტლანდიელთა მეფე
(1558–1560)
    შარლ IX
(Charles IX)
(27 ივნისი, 1550 – 30 მაისი, 1574)
5 დეკემბერი
1560
30 მაისი
1574
• ანრი II-ის შვილი
• ფრანსუა II-ის უმცროსი ძმა
საფრანგეთის მეფე
(Roi de France)
    ანრი III
(Henri III)
(19 სექტემბერი, 1551 – 2 აგვისტო, 1589)
30 მაისი
1574
2 აგვისტო
1589
• ანრი II-ის შვილი
• შარლ IX-ის უმცროსი ძმა
საფრანგეთის მეფე
(Roi de France)

პოლონეთის მეფე და ლიტვის დიდი მთავარი
(1573–1575)

ბურბონების დინასტია (1589-1792)რედაქტირება

პორტრეტი გერბი სახელი მმართრველობის დასაწყისი მართველობის დასასრული კავშირი წინამორბედებთან ტიტული
    ანრი IV, კარგი მეფე ანრი
(Henri IV, le Bon Roi Henri, le Vert-Galant)
2 აგვისტო
1589
14 მაისი
1610
• ლუი IX-ის მეათე თაობის შთამომავალი მამის მხრიდან
ანრი II-ის დის ქმარი
საფრანგეთისა და ნავარის მეფე
(Roi de France et de Navarre)
    ლუი XIII სამართლიანი
(Louis XIII le Juste)
14 მაისი
1610
14 მაისი
1643
• ანრი IV-ის შვილი საფრანგეთისა და ნავარის მეფე
(Roi de France et de Navarre)
    ლუი XIV დიდი, მეფე-მზე
(Louis XIV le Grand, le Roi Soleil)
14 მაისი
1643
1 სექტემბერი
1715
• ლუი XIII-ის შვილი საფრანგეთისა და ნავარის მეფე
(Roi de France et de Navarre)
    ლუი XV საყვარელი
(Louis XV le Bien-Aimé)
1 სექტემბერი
1715
10 მაისი
1774
• ლუი XIV-ის შვილთაშვილი საფრანგეთისა და ნავარის მეფე
(Roi de France et de Navarre)
    ლუი XVI საფრანგეთის თავისუფლების აღმდგენელი
(Louis XVI le Restaurateur de la Liberté Française)
10 მაისი
1774
21 სექტემბერი
1792
• ლუი XV-ის შვილიშვილი საფრანგეთისა და ნავარის მეფე
(Roi de France et de Navarre)
(1774–1791)
საფრანგეთის მეფე
(Roi des Français)
(1791–1792)
    ლუი XVII
(Louis XVII)
(ტიტულარული)
21 იანვარი
1793
8 ივნისი
1795
• ლუი XVI-ის ვაჟი საფრანგეთისა და ნავარის მეფე
(Roi de France et de Navarre)

პირველი რესპუბლიკა (1792–1804)რედაქტირება

საფრანგეთის პირველი რესპუბლიკა არსებობდა 1792 წლიდან 1804 წლამდე, როდესაც ნაპოლეონ ბონაპარტე, რესპუბლიკის პირველი კონსული, საფრანგეთის იმპერატორად გამოცხადდა.[1]

ბონაპარტების დინასტია; პირველი იმპერია (1804-1814)[1]რედაქტირება

პორტრეტი გერბი სახელი მმართველობის დასაწყისი მმართველობის დასასრული კავშირი წინამორბედებთან ტიტული
    ნაპოლეონ I, დიდი
(Napoléon Ier, le Grand)
18 მაისი
1804
6 აპრილი
1814
საფრანგეთის იმპერატორი
(Empereur des Français)

კაპეტინგების დინასტია (1814-1815)რედაქტირება

ბურბონები, ბურბონების პირველი რესტავრაცია (1814-1815)[1]რედაქტირება

პორტრეტი გერბი სახელი მმართველობის დასაწყისი მმართველობის დასასრული კავშირი წინამორბედებთან ტიტული
    ლუი XVIII 6 აპრილი
1814
20 მარტი
1815
• ლუი XV-ის შვილიშვილი
• ლუი XVI-ის უმცროსი ძმა
საფრანგეთისა და ნავარის მეფე
(Roi de France et de Navarre)

ბონაპარტების დინასტია; პირველი იმპერია (ასდღიანი მმართველობა, 1815)[1]რედაქტირება

  მთავარი სტატია : ასი დღე.
პორტრეტი გერბი სახელი მმართველობის დასაწყისი მმართველობის დასასრული კავშირი წინამორბედთან ტიტული
    ნაპოლეონ I
(Napoléon Ier)
20 მარტი
1815
22 ივნისი
1815
საფრანგეთის იმპერატორი
(Empereur des Français)
    ნაპოლეონ II
(Napoléon II)
22 ივნისი
1815
7 ივლისი
1815
• ნაპოლეონ I-ის ვაჟი საფრანგეთის იმპერატორი
(Empereur des Français)
(დაამხეს)

კაპეტინგების დინასტია (1815-1848)[1]რედაქტირება

ბურბონები, ბურბონების მეორე რესტავრაცია (1815-1830)რედაქტირება

პორტრეტი გერბი სახელი მმართველობსი დასწყისი მმართველობის დასასრული კავშირი წინამორბედებთან ტიტული
    ლუი XVIII
(Louis XVIII)
8 ივლისი
1815
16 სექტემბერი
1824
• ლუი XV-ის შვილიშვილი
• ლუი XVI-ის უმცროსი ძმა
საფრანგეთისა და ნავარის მეფე
(Roi de France et de Navarre)
    შარლ X
(Charles X)
16 სექტემბერი
1824
2 აგვისტო
1830
• ლუი XV-ის შვილიშვილი
• ლუი XVI-ისა და ლუი XVIII-ის უმცროსი ძმა
საფრანგეთისა და ნავარის მეფე
(Roi de France et de Navarre)
    ლუი XIX
(Louis XIX)
2 აგვისტო
1830
2 აგვისტო
1830
(20 წუთი)
• შარლ X-ის უფროსი ვაჟი საფრანგეთისა და ნავარის მეფე
(Roi de France et de Navarre)
(დაამხეს)
    ანრი V
(Henri V)
2 აგვისტო
1830
9 აგვისტო
1830
• ლუი XV-ის შვილთაშვილი
• შარლ X-ის შვილიშვილი
• ლუი XIX-ის ძმიშვილი
საფრანგეთისა და ნავარის მეფე
(Roi de France et de Navarre)
(დაამხეს)

ორლეანელთა დინასტია; ივლისის მონარქია (1830-1848)რედაქტირება

პორტრეტი გერბი სახელი მმართველობის დასაწყისი მმართველობის დასასრული კავშირი წინამორბედებთან ტიტული
    ლუი-ფილიპ I მოქალაქე მეფე
(Louis Philippe, le Roi Citoyen)
9 აგვისტო
1830
24 თებერვალი
1848
• ლუი XIII-ის მეექვსე თაობის შთამომავალი მამის მხრიდან
• ლუი XVI–ის, ლუი XVIII–სა და შარლ X–ის ბიძაშვილი
საფრანგეთის მეფე
(Roi des Français)

მეორე რესპუბლიკა (1848–1852)რედაქტირება

საფრანგეთის მეორე რესპუბლიკა არსებობდა 1848 წლის 4 ნოემბრიდან 1852 წლის 2 დეკემბრამდე, როდესაც მისმა პრეზიდენტმა, ლუი–ნაპოლეონ ბონაპარტმა თავი საფრანგეთის იმპერატორად გამოაცხადა.

ბონაპარტების დინასტია; მეორე იმპერია (1852-1870)[1]რედაქტირება

პორტრეტი გერბი სახელი მმართველობის დასაწყისი მმართველობის დასასრული კავშირი წინამორბედთან ტიტული
    ნაპოლეონ III 2 დეკემბერი
1852
4 სექტემბერი
1870
• ნაპოლეონ I-ის ძმისშვილი საფრანგეთის იმპერატორი
(Empereur des Français)

რესურსები ინტერნეტშირედაქტირება

სქოლიორედაქტირება

  1. 1.0 1.1 1.2 1.3 1.4 1.5 1.6 (1967) Kings, Rulers, and Statesmen. NY, USA: Sterling Publising Co., Inc., გვ. 103–107. 
  2. 2.0 2.1 Knecht, Robert (2004). The Valois: Kings of France 1328–1422. NY, USA: Hambledon Continuum, გვ. ix–xii. ISBN 1852854200.