მთავარი მენიუს გახსნა
დანიის სადედოფლო გვირგვინი

დანიის კონსორტების სიაში წარმოდგენილია იმ ადამიანების სია, რომლებიც დაქორწინებულნი იყვნენ დანიის მონარქებზე. მთელს ისტორიაში, დანიის ყველა კონსორტი ქალი იყო, თუმცა გამონაკლისი მხოლოდ დღევანდელი დედოფალ მარგრეტე II-ის ქმარი, პრინცი ჰენრია. აღსანიშნავია, რომ სვენ I-ისა და კნუდ დიდის ცოლები: სვიეტოსლავა პოლონელი და ემა ნორმანდიელი, დანიასთან ერთად ატარებდნენ ინგლისის დედოფალ კონსორტის წოდებას. კალმარის უნიის პერიოდში (1397-1523) დანიის კონსორტები ასევე ატარებდნენ ნორვეგიისა და შვედეთის დედოფლის წოდებასაც, თუმცა მისი დაშლის შემდეგ მათ მხოლოდ შვედეთის გვირგვინი დაკარგეს, ნორვეგიის დედოფლის წოდება კი მხოლოდ XIX საუკუნეში დათმეს.

კნიტლინგების დინასტიარედაქტირება

პორტრეტი სახელი მამა დაიბადა იქორწინეს მმართველობის

დასაწყისი

მმართველობის

დასასრული

გარდაიცვალა მეუღლე
  ტირა

დანებოდი

ჰარალდ კლაკი ? ? 9?? 940-955 გორმი
ტოვი მსტივოი ? ? ? ? ? ჰარალდ I
გირიდ

შვედი

ოლოფ II,

შვედეთის მეფე

(მუნზოები)

? 98? 985/86

(ქმრის

გარდაცვალება)

?
გუნჰილდა

ვენდენი

ბურისლავ

ვენდენი

? ? ? ? ? სვენ I
  სვიეტოსლავა

პოლონელი

მიეცკო I,

პოლონეთის მეფე

(პიასტები)

955 978 990 2 თებერვალი,

1014

  ემა ნორმანდიელი რიშარდ I,

ნორმანდიის

ჰერცოგი

985 ივლისი, 1017 12 ნოემბერი,

1035

(ქმრის

გარდაცვალება)

6 მარტი,

1052

კნუდ II

ესტრიდსენების დინასტიარედაქტირება

პორტრეტი სახელი მამა დაიბადა იქორწინა მმართველობის

დასაწყისი

მმართველობის

დასასრული

გარდაიცვალა მეუღლე
გიდა

შვედი

ანუნდ

შვედი

? 1047/48 1048/49 სვენ II
  გუნჰილდა

სვეინსდოტერი

სვეინ

ჰაკონარსონი

? 1050 1051/52

(განქორწინება)

1060
მარგარეტა

ჰაშბიორსდატერი

ერლი

ჰაშბიორნ

ულფსენი

? 1076 17 აპრილი, 1080

(ქმრის გარდაცვალება)

? ჰარალდ III
ადელა

ფლანდრიელი

რობერ I,

ფლანდრიის

გრაფი

1064 17 აპრილი, 1080 10 ივლისი, 1086

(ქმრის გარდაცვალება)

აპრილი, 1115 კნუდ IV
ინგეგერდ

ნორვეგიელი

ჰარალდ III,

ნორვეგიის მეფე

(ჰარდრადები)

1046 1070 10 ივლისი,

1086

18 აგვისტო, 1095

(ქმრის გარდაცვალება)

1120 ოლაფ I
ბოედილ

თურგოტსდატერი

ერლი თურგოტ

ფაგერსკინდი

1056 1086 18 აგვისტო,

1095

10 ივლისი, 1103

(ქმრის გარდაცვალება)

1103-ის

შემდეგ

ერიკ I
მარგარეტ

შვედი

ინგე I,

შვედეთის მეფე

(სტენკილები)

1080 1105 4 ნოემბერი, 1130 ნიელსი
ულვჰილდა

ჰააკანსდოტერი

ჰააკონ

ფინსსონი

1095 1130 25 ივნისი, 1134

(ქმრის მკვლელობა)

1148
მალმფრედა

კიეველი

მცისლავ I,

კიევის დიდი

მთავარი

(რიურიკოვიჩები)

1105 1131 4 ივნისი, 1134 18 ივლისი, 1137

(ქმრის მკვლელობა)

1137-ის

შემდეგ

ერიკ II
ლუტგარდ

სალცვედელი

რუდოლფი,

სალცვედელის

მარკგრაფი

1110 1144 8 აგვისტო, 1146

(ქმრის გადადგომა)

30 იანვარი,

1152

ერიკ III
ადელა

მეიზენელი

კორნადი,

მეიზენის

მარკგრაფი

(ვეტინები)

? 1152 23 ოქტომბერი,

1157

(ქმრის მკვლელობა)

23 ოქტომბერი,

1181

სვენ III
ელენა შვედი შვერკერ I,

შვედეთის მეფე

1130 1156 9 აგვისტო, 1157

(ქმრის მკვლელობა)

1157-ის

შემდეგ

კნუდ V
სოფია მინსკელი პრინცი ვოლოდარ

მინსკელი

(რიურიკოვიჩები)

1138 1157 12 მაისი, 1182

(ქმრის გარდაცვალება)

5 მაისი, 1198 ვალდემარ I
გერტრუდა

ბავარიელი

ჰაინრიხი, ბავარიის ჰერცოგი

(ველფები)

1152 თებერვალი,

1157

12 მაისი, 1182 1 ივნისი, 1197 კნუდ VI
  დაგმარ ბოჰემიელი ოტოკარ I,

ბოჰემიის მეფე

(პრჟემისლიდები)

1186 1205 24 მაისი, 1212 ვალდემარ II
  ბერენგარია პორტუგალიელი სანშუ I, პორტუგალიის მეფე

(ბურგუნდიული)

14 დეკემბერი,

1194

18 მაისი, 1214 27 მარტი, 1221
  ელეანორა პორტუგალიელი აფონსუ II, პორტუგალიის მეფე

(ბურგუნდიული)

1211 24 ივნისი, 1229

(როგორც უმცროსი დედოფალ-

კონსორტი)

13 მაისი, 1231 ვალდემარ

უმცროსი

იუტა

საქსონიელი

ალბრეხტ I,

საქსონიის

ჰერცოგი

(ასკანიები)

1223 17 ნოემბერი,

1239

28 მარტი,

1241

10 აგვისტო, 1250

(ქმრის გარდაცვალება)

2 თებერვალი,

1267

ერიკ IV
  მატილდა

ჰოლშტაინელი

ადოლფ IV,

ჰოლშტაინის

გრაფი

1220/25 25 აპრილი,

1237

1 ნოემბერი,

1250

29 ივნისი, 1252

(ქმრის გარდაცვალება)

1288 აბელი
  მარგარეტ

პომერანიელი

სამბორ II,

პომერანიის

ჰერცოგი

(სობიესლავები)

1230 1248 25 დეკემბერი,

1252

29 მაისი, 1259

(ქმრის გარდაცვალება)

1 დეკემბერი,

1282

კრისტოფერ I
  აგნეს

ბრანდენბურგელი

იოჰან I,

ბრანდენბურგის

მარკგრაფი

(ასკანიები)

1257 11 ნოემბერი, 1273 22 ნოემბერი, 1286

(ქმრის მკვლელობა)

29 სექტემბერი,

1304

ერიკ V
  ინგებორგ

შვედი

მაგნუს III,

შვედეთის მეფე

(ბიელბოები)

1277 ივნისი, 1296 15 აგვისტო, 1319 ერიკ VI
  ეფემია

პომერანიელი

ბოგისლავ IV,

პომერანიის

ჰერცოგი

1285 1300 25 იანვარი,

1320

26 ივლისი, 1330 კრისტოფერ II
  ელიზაბეთ

ჰოლშტაინ-

რენდსბურგელი

ჰაინრიხ I,

ჰოლშტაინ-

რენდბურგის

გრაფი

1300 1330

(როგორც უმცროსი დედოფალ-

კონსორტი)

1331

(განქორწინება)

1340 ერიკი
უმეფობის ხანა (1332-1340)
  ჰელვიგ

შლეზვიგელი

ერიკ II,

შლეზგვიგის

ჰერცოგი

? 4 ივნისი, 1340 1355 1374 ვალდემარ IV

პომერანიული დინასტიარედაქტირება

პორტრეტი სახელი მამა დაიბადა იქორწინა მმართველობის

დასაწყისი

მმართველობის

დასასრული

გარდაიცვალა მეუღლე
  ფილიპა

ინგლისელი

ჰენრი IV,

ინგლისის მეფე (ლანკასტერები)

4 ივნისი, 1394 26 ოქტომბერი, 1406 7 იანვარი, 1430 ერიკ VII

ვიტელსბახების დინასტიარედაქტირება

პორტრეტი სახელი მამა დაიბადა იქორწინა მმართველობის

დასაწყისი

მმართველობის

დასასრული

გარდაიცვალა მეუღლე
  დოროთეა ბრანდენბურგელი იოჰანი,

ბრანდენბურგის

მარკგრაფი

(ჰოენცოლერნები)

1430/31 12 სექტემბერი, 1445 6 იანვარი, 1448

(ქმრის გარდაცვალება)

10 ნოემბერი, 1495 კრისტოფერ

ბავარიელი


ოლდენბურგების დინასტიარედაქტირება

პორტრეტი სახელი მამა დაიბადა იქორწინა მმართველობის

დასაწყისი

მმართველობის

დასასრული

გარდაიცვალა მეუღლე
  დოროთეა

ბრანდენბურგელი

იოჰანი,

ბრანდენბურგის

მარკგრაფი

(ჰოენცოლერნები)

1430/31 28 ოქტომბერი,

1449

21 მაისი, 1481

(ქმრის გარდაცვალება)

10 ნოემბერი 1495 კრისტიან I
  კრისტინა

საქსონიელი

ერნესტი,

საქსონიის

კურფიურსტი

(ვეტინები)

25 დეკემბერი,

1461

6 სექტემბერი,

1478

6 ოქტომბერი,

1497

20 თებერვალი, 1513

(ქმრის გარდაცვალება)

8 დეკემბერი,

1521

იოჰან II
  იზაბელა

ავსტრიელი

ფილიპე I,

ესპანეთის მეფე

(ჰაბსბურგები)

18 ივლისი,

1501

12 აგვისტო,

1515

20 იანვარი, 1523

(ქმრის ჩამოგდება)

19 იანვარი,

1526

კრისტიან II
  სოფია პომერანიელი ბოგისლავ X,

პომერანიის

ჰერცოგი

1498 9 ოქტომბერი,

1518

13 აპრილი,

1523

10 აპრილი, 1533

(ქმრის გარდაცვალება)

13 მაისი,

1568

ფრედერიკ I
უმეფობის ხანა (1533-1534)
  დოროთეა საქსენ- ლაუენბუგელი მაგნუს I,

საქსენ-

ლაუენბურგის

ჰერცოგი

(ვეტინები)

9 ივლისი,

1511

29 ოქტომბერი,

1525

4 ივლისი,

1534

1 იანვარი, 1559

(ქმრის გარდაცვალება)

7 ოქტომბერი,

1571

კრისტიან III
  სოფია მეკლენბურგ- გიუსტროველი ულრიხ III,

მეკლენბურგ-

გიუშტროვის

ჰერცოგი

4 სექტემბერი,

1557

20 ივლისი, 1572 4 აპრილი, 1588

(ქმრის გარდაცვალება)

14 ოქტომბერი,

1631

ფრედერიკ II
  ანა კათარინა ბრანდენბურგელი იოაკიმ III,

ბრანდენბურგის

კურფიურსტი

(ჰოენცოლერნები)

26 ივნისი,

1575

27 ნოემბერი, 1597 8 აპრილი, 1612 კრისტიან IV
  სოფია ამალია ბრაუნშვაიგ- ლიუნებურგელი გეორგი,

ბრაუნშვაიგ-

ლიუნებურგის

ჰერცოგი

24 მარტი,

1628

1 ოქტომბერი,

1643

28 თებერვალი,

1648

9 თებერვალი, 1670

(ქმრის გარდაცვალება)

20 თებერვალი,

1685

ფრედერიკ III
  შარლოტა ამალია ჰესენ-კასელელი ვილჰელმ IV,

ჰესენ-კასელის

ლანდგრაფი

27 აპრილი,

1650

25 ივნისი,

1667

9 თებერვალი,

1670

25 აგვისტო, 1699

(ქმრის გარდაცვალება)

27 მარტი,

1714

კრისტიან V
  ლუიზა მეკლენბურგ- გიუშტროველი გუსტავ ადოლფი,

მეკლენბურგ-

გიუშტროვის

ჰერცოგი

28 აგვისტო,

1667

5 დეკემბერი,

1695

25 აგვისტო,

1699

15 მარტი, 1721 ფრედერიკ IV
  ანა სოფია რევენტლოვი კონრადი,

რევენტლოვის

გრაფი

16 აპრილი,

1693

4 აპრილი, 1721 12 ოქტომბერი, 1730

(ქმრის გარდაცვალება)

7 იანვარი,

1743

  სოფია მაგდალენა ბრანდენბურგ- კულმბახელი კრისტიანი,

ბრანდენბურგ- კულმბახის ლანდგრაფი (ჰოენცოლერნები)

28 ნოემბერი,

1700

7 აგვისტო,

1721

12 ოქტომბერი,

1730

6 აგვისტო, 1746

(ქმრის გარდაცვალება)

27 მაისი,

1770

კრისტიან VI
  ლუიზა ბრიტანელი ჯორჯ II, დიდი ბრიტანეთის მეფე

(ჰანოვერები)

7 დეკემბერი,

1724

11 დეკემბერი,

1743

6 აგვისტო,

1746

19 დეკემბერი, 1751 ფრედერიკ V
  იულიანა მარია ბრაუნშვაიგ- ვოლფენბიუტელი ფერდინანდ II,

ბრაუნშვაიგ- ვოლფენბიუტელის ჰერცოგი

4 სექტემბერი,

1729

8 ივლისი, 1752 13 იანვარი, 1766

(ქმრის გარდაცვალება)

10 ოქტომბერი,

1796

  კაროლინა მატილდა ბრიტანელი ფრედერიკი,

უელსის პრინცი (ჰანოვერები)

11 ივლისი,

1751

8 ნოემბერი, 1766 10 მაისი, 1775 კრისტიან VII
  მარია სოფია ჰესენ-კასელელი კარლი,

ჰესენ-კასელის

ლანდგრაფი

28 ოქტომბერი,

1767

31 ივლისი,

1790

31 მარტი,

1808

3 დეკემბერი, 1839

(ქმრის გარდაცვალება)

21 მარტი,

1852

ფრედერიკ VI
  კაროლინა ამალია შლეზვიგ- ჰოლშტაინელი ფრიდრიხ II,

შლეზვიგ- ჰოლშტაინის ჰერცოგი

28 ივნისი,

1796

22 მარტი,

1815

3 დეკემბერი,

1839

20 იანვარი, 1848

(ქმრის გარდაცვალება)

9 მარტი, 1881 კრისტიან VIII

გლიუქსბურგების დინასტიარედაქტირება

სურათი სახელი მამა დაიბადა იქორწინა მმართველობის

დასაწყისი

მმართველობის

დასასრული

გარდაიცვალა მეუღლე
  ლუიზა ჰესენ-კასელელი ვილჰელმი,

ჰესენ-კასელის

ლანდგრაფი

7 სექტემბერი,

1817

26 მაისი,

1842

15 ნოემბერი,

1863

29 სექტემბერი, 1898 კრისტიან IX
  ლუიზა შვედი კარლ XV, შვედეთის მეფე

(ბერნადოტები)

31 ოქტომბერი,

1851

28 ივლისი,

1869

29 იანვარი,

1906

14 მაისი, 1912

(ქმრის გარდაცვალება)

20 მარტი,

1926

ფრედერიკ VIII
  ალექსანდრინა მეკლენბურგ- შვერინელი ფრიდრიხ III,

მეკლენბურგ- შვერინის დიდი ჰერცოგი

24 დეკემბერი,

1879

26 აპრილი,

1898

14 მაისი,

1912

20 აპრილი, 1947

(ქმრის გარდაცვალება)

28 დეკემბერი,

1952

კრისტიან X
  ინგრიდ შვედი გუსტავ VI, შვედეთის მეფე

(ბერნადოტები)

28 მარტი,

1910

24 მაისი,

1935

20 აპრილი,

1947

14 იანვარი, 1972

(ქმრის გარდაცვალება)

7 ნოემბერი,

2000

ფრედერიკ IX
  ანრი დე

ლაბორდ-

მონპეზატი

ანდრე,

მონპეზატის

გრაფი

11 ივნისი,

1934

10 ივნისი,

1967

14 იანვარი,

1972

13 თებერვალი, 2018 მარგრეტე II

იხილეთ აგრეთვერედაქტირება

ლიტერატურარედაქტირება

  • Heiberg, Steffen (2004). Danske dronninger i tusind år. København: Gyldendal. ISBN 87-02029-46-4.