ნორვეგიის კონსორტების სია

ნორვეგიის კონსორტების სიაში წარმოდგენილია იმ ადამიანების სია, რომლებიც დაქორწინებულნი იყვნენ ნორვეგიის მონარქებზე. მსგავსად საფრანგეთისა, ნორვეგიის ისტორიაშიც ყველა კონსორტი ქალი იყო. აღსანიშნავია, რომ კალმარის უნიის (1397-1523) პერიოდში, ნორვეგიას, შვედეთსა და დანიას საერთო კონსორტები ჰყავდათ, მისი დაშლის თანავე კი შეიქმნა დანია-ნორვეგიის თანამეგობრობა, სადაც აშკარა უპირატესობას დანია ფლობდა. ამრიგად, 1523-1818 წლებში ნორვეგიასა და დანიას საერთო კონსორტები ჰყავდათ, რის შემდეგაც ნორვეგია დაუყოვნებლივ მიიერთა შვედეთმა. ამრიგად, 1818-1905 წლებში უკვე ნორვეგიასა და შვედეთს ჰყავდათ საერთო კონსორტები, რაც საბოლოოდ 1905 წელს ნორვეგიის დამოუკიდებლობის აღდგენით დასრულდა. დღეისათვის ნორვეგიის დედოფალ-კონსორტია სონია ჰარალდსენი.

ნორვეგიის ამჟამინდელი დედოფალ კონსორტ სონია ჰარალდსენის სამეფო გერბი

ფაირჰეარების დინასტიარედაქტირება

პორტრეტი სახელი მამა დაიბადა იქორწინა მმართველობის

დასაწყისი

მმართველობის

დასასრული

გარდაიცვალა მეუღლე
  გიდა

ჰორდალანდელი

ეირიკ

ჰორდალანდელი

? 872 930

(ქმრის

გადადგომა)

? ჰარალდ I
  გუნჰილდა

დანიელი

გორმი,

დანიის მეფე

(კნიტლინგები)

910 922 931 934

(ქმრის

ჩამოგდება)

970 ერიკ I

კნიტლინგების დინასტიარედაქტირება

პორტრეტი სახელი მამა დაიბადა იქორწინა მმართველობის

დასაწყისი

მმართველობის

დასასრული

გარდაიცვალა მეუღლე
  ტოვე მცივოი ? 970 976 985/6

(ქმრის გარდაცვალება)

? ჰარალდ

ლურჯკბილა

უდინასტიოდრედაქტირება

პორტრეტი სახელი მამა დაიბადა იქორწინა მმართველობის

დასაწყისი

მმართველობის

დასასრული

გარდაიცვალა მეუღლე
  ტირა

დანიელი

ჰარალდი,

დანიის მეფე

(კნიტლინგები)

? 988 9 სექტემბერი, 1000

(ქმრის გარდაცვალება)

18 სექტემბერი,

1000

ოლაფ I

კნიტლინგების დინასტიარედაქტირება

პორტრეტი სახელი მამა დაიბადა იქორწინა მმართველობის

დასაწყისი

მმართველობის

დასასრული

გარდაიცვალა მეუღლე
გუნჰილდა

ვენდენი

ბურისლავ

ვენდენი

? ? ? ? ? სვენ I
  სვიატოსლავა

პოლონელი

მიეცკო I,

პოლონეთის

მეფე

(პიასტები)

955 978 990

(ქმრის გარდაცვალება)

2 თებერვალი,

1014

ოლაფის დინასტიარედაქტირება

პორტრეტი სახელი მამა დაიბადა იქორწინა მმართველობის

დასაწყისი

მმართველობის

დასასრული

გარდაიცვალა მეუღლე
  ასტრიდ

ოლოფსდოტერი

ოლოფ

სკოტონუნგი

? თებერვალი, 1019 1028 1035 ოლაფ II

კნიტლინგების დინასტიარედაქტირება

პორტრეტი სახელი მამა დაიბადა ქორწინება მმართველობის

დასაწყისი

მმართველობის

დასასრული

გარდაიცვალა მეუღლე
  ემა ნორმანდიელი რიშარდ I,

ნორმანდიის

ჰერცოგი

985 ივლისი, 1017 1028 12 ნოემბერი,

1035

(ქმრის გარდაცვალება)

6 მარტი, 1052 კნუდ II

ჰარდრადას დინასტიარედაქტირება

პორტრეტი სახელი მამა დაიბადა იქორწინა მმართველობის

დასაწყისი

მმართველობის

დასასრული

გარდაიცვალა მეუღლე
  ელიზავეტა

კიეველი

იაროსლავ I,

კიევის დიდი

მთავარი

(რიურიკოვიჩები)

1025 1043 25 ოქტომბერი,

1047

25 სექტემბერი, 1066

(ქმრის გარდაცვალება)

1067 ჰარალდ III
ინგრიდ

დანიელი

სვენ II,

დანიის მეფე

(ესტრიდსენები)

? 1067 1093

(ქმრის გარდაცვალება)

? ოლაფ III
მარგარეტ

ფრედკულა

შვედი

ინგე I,

შვედეთის მეფე

(შტენკილები)

1080 1101 აგვისტო, 1103

(ქმრის გარდაცვალება)

1130 მაგნუს III
ინგებორგ

გატორმსდატერი

გატორმ

ტორესონი

? ? აგვისტო, 1103 29 აგვისტო, 1123

(ქმრის გარდაცვალება)

? ეისტეინ I
მალმფრედა

კიეველი

მცისლავ I,

კიევის დიდი

მთავარი

(რიურიკოვიჩები)

1105 1116 26 მარტი, 1130

(ქმრის გარდაცვალება)

1137 სიგურდ I
კრისტინა

დანიელი

კნუდ ლავარდი

(ესტრიდსენები)

1118 1132 1133 მაგნუს IV

გილეს დინასტიარედაქტირება

პორტრეტი სახელი მამა დაიბადა იქორწინა მმართველობის

დასაწყისი

მმართველობის

დასასრული

გარდაიცვალა მეუღლე
ინგრიდ

შვედი

რაგნვალდ

შვედი

(შტენკილები)

1100 1134 1136

(ქმრის გარდაცვალება)

1161 ჰარალდ IV
რაგნა

ნიკოლასდატერი

ნიკოლას

მაასე

? ? 1142 1157 ეისტეინ II

ჰარდრადას დინასტიარედაქტირება

პორტრეტი სახელი მამა დაიბადა იქორწინა მმართველობის

დასაწყისი

მმართველობის

დასასრული

გარდაიცვალა მეუღლე
ასტრიდ

ბიორნსდოტერი

ბიორნ

ბირდასვენდი

? ? 4 თებერვალი,

1161

1176 მაგნუს V

შვერის დინასტიარედაქტირება

პორტრეტი სახელი მამა დაიბადა იქორწინა მმართველობის

დასაწყისი

მმართველობის

დასასრული

გარდაიცვალა მეუღლე
მარგარეტ

შვედი

ერიკ IX,

შვედეთის მეფე

? 1189 9 მარტი, 1202

(ქმრის გარდაცვალება)

1209 შვერი
  მარგრეტე

სკულესდატერი

სკულე

ბაარდსონი

1208 25 მაისი, 1225 15 დეკემბერი, 1263

(ქმრის გარდაცვალება)

1270 ჰააკონ IV
რიკისა

ბიელბო

ბირგერ

მანუსსონი

1237 1251 5 მაისი, 1257

(ქმრის გარდაცვალება)

1288 ჰააკონ

უმცროსი

ინგებორგ

დანიელი

ერიკ IV,

დანიის მეფე

(ესტრიდსენები)

1244 11 სექტემბერი,

1261

13 დეკემბერი,

1263

9 მაისი, 1280

(ქმრის გარდაცვალება)

1287 მაგნუს VI
მარგარეტ

შოტლანდიელი

ალექსანდრე III,

შოტლანდიის

მეფე

(დანკელდები)

28 თებერვალი,

1261

1281 9 აპრილი, 1283 ერიკ II
იზაბელ ბრიუსი რობერტი,

ანანდალის

ერლი

1272 1293 15 ივლისი, 1299

(ქმრის გარდაცვალება)

1358
ეფემია

რიუგენი

გიუნტერი,

არნშტეინის

გრაფი

1270 გაზაფხული,

1299

15 ივლისი,

1299

1312 ჰააკონ V

ბიელბოს დინასტიარედაქტირება

პორტრეტი სახელი მამა დაიბადა იქორწინა მმართველობის

დასაწყისი

მმართველობის

დასასრული

გარდაიცვალა მეუღლე
  ბლანკა

ნემურელი

ჟან I, ნემურის

მარკიზი

(დამპიერები)

1320 ოქტომბრის ბოლო, 1335 1363 მაგნუს IV
  მარგარიტა დანიელი ვალდემარ IV,

დანიის მეფე

(ესტრიდზენები)

გაზაფხული

1353

9 აპრილი 1363

(ქმრის თანამმართველი)

15 თებერვალი, 1364

(ქმრის ჩამოგდება)

28 ოქტომბერი, 1412 ჰააკონ IV

პომერანიული დინასტიარედაქტირება

პორტრეტი სახელი მამა დაიბადა იქორწინა მმართველობის

დასაწყისი

მმართველობის

დასასრული

გარდაიცვალა მეუღლე
  ფილიპა

ინგლისელი

ჰენრი IV,

ინგლისის მეფე

(ლანკასტერები)

4 ივნისი, 1394 26 ოქტომბერი, 1406 7 იანვარი, 1430 ერიკ III

ვიტელსბახების დინასტიარედაქტირება

პორტრეტი სახელი მამა დაიბადა იქორწინა მმართველობის

დასაწყისი

მმართველობის

დასასრული

გარდაიცვალა მეუღლე
  დოროთეა

ბრანდენბურგელი

იოჰანი,

ბრანდენბურგის

მარკგრაფი

(ჰოენცოლერნები)

1430/31 12 სექტემბერი, 1445 6 იანვარი, 1448

(ქმრის გარდაცვალება)

10 ნოემბერი, 1495 კრისტოფერ

ბავარიელი

ბონდეს დინასტიარედაქტირება

პორტრეტი სახელი მამა დაიბადა იქორწინა მმართველობის

დასაწყისი

მმართველობის

დასასრული

გარდაიცვალა მეუღლე
ბეატრიზ

ბავარიელი

ლუდვიგ IV,

საღვთო რომის იმპერატორი

(ვიტელსბახები)

1344 17 ოქტომბერი, 1356 20 ივნისი, 1359

(ქმრის გარდაცვალება)

25 დეკემბერი, 1359 ერიკ XII

ოლდენბურგების დინასტიარედაქტირება

პორტრეტი სახელი მამა დაიბადა იქორწინა მმართველობის

დასაწყისი

მმართველობის

დასასრული

გარდაიცვალა მეუღლე
  დოროთეა

ბრანდენბურგელი

იოჰანი,

ბრანდენბურგის

მარკგრაფი

(ჰოენცოლერნები)

1430/31 28 ოქტომბერი,

1449

21 მაისი, 1481

(ქმრის გარდაცვალება)

10 ნოემბერი 1495 კრისტიან I
  კრისტინა

საქსონიელი

ერნესტი,

საქსონიის

კურფიურსტი

(ვეტინები)

25 დეკემბერი,

1461

6 სექტემბერი,

1478

6 ოქტომბერი,

1497

20 თებერვალი, 1513

(ქმრის გარდაცვალება)

8 დეკემბერი,

1521

იოჰან II
  იზაბელა

ავსტრიელი

ფილიპე I,

ესპანეთის მეფე

(ჰაბსბურგები)

18 ივლისი,

1501

12 აგვისტო,

1515

20 იანვარი, 1523

(ქმრის ჩამოგდება)

19 იანვარი,

1526

კრისტიან II
  სოფია

პომერანიელი

ბოგისლავ X,

პომერანიის

ჰერცოგი

1498 9 ოქტომბერი,

1518

13 აპრილი,

1523

10 აპრილი, 1533

(ქმრის გარდაცვალება)

13 მაისი,

1568

ფრედერიკ I
უმეფობის ხანა (1533-1534)
  დოროთეა

საქსენ-ლაუენბუგელი

მაგნუს I,

საქსენ-

ლაუენბურგის

ჰერცოგი

(ვეტინები)

9 ივლისი,

1511

29 ოქტომბერი,

1525

4 ივლისი,

1534

1 იანვარი, 1559

(ქმრის გარდაცვალება)

7 ოქტომბერი,

1571

კრისტიან III
  სოფია

მეკლენბურგ-

გიუსტროველი

ულრიხ III,

მეკლენბურგ-

გიუშტროვის

ჰერცოგი

4 სექტემბერი,

1557

20 ივლისი, 1572 4 აპრილი, 1588

(ქმრის გარდაცვალება)

14 ოქტომბერი,

1631

ფრედერიკ II
  ანა კათარინა

ბრანდენბურგელი

იოაკიმ III,

ბრანდენბურგის

კურფიურსტი

(ჰოენცოლერნები)

26 ივნისი,

1575

27 ნოემბერი, 1597 8 აპრილი, 1612 კრისტიან IV
  სოფია ამალია

ბრაუნშვაიგ-

ლიუნებურგელი

გეორგი,

ბრაუნშვაიგ-

ლიუნებურგის

ჰერცოგი

24 მარტი,

1628

1 ოქტომბერი,

1643

28 თებერვალი,

1648

9 თებერვალი, 1670

(ქმრის გარდაცვალება)

20 თებერვალი,

1685

ფრედერიკ III
  შარლოტა ამალია

ჰესენ-კასელელი

ვილჰელმ IV,

ჰესენ-კასელის

ლანდგრაფი

27 აპრილი,

1650

25 ივნისი,

1667

9 თებერვალი,

1670

25 აგვისტო, 1699

(ქმრის გარდაცვალება)

27 მარტი,

1714

კრისტიან V
  ლუიზა

მეკლენბურგ-გიუსტროველი

გუსტავ ადოლფი,

მეკლენბურგ-

გიუშტროვის

ჰერცოგი

28 აგვისტო,

1667

5 დეკემბერი,

1695

25 აგვისტო,

1699

15 მარტი, 1721 ფრედერიკ IV
  ანა სოფია

რევენტლოვი

კონრადი,

რევენტლოვის

გრაფი

16 აპრილი,

1693

4 აპრილი, 1721 12 ოქტომბერი, 1730

(ქმრის გარდაცვალება)

7 იანვარი,

1743

  სოფია მაგდალენა

ბრანდენბურგ-

კულმბახელი

კრისტიანი,

ბრანდენბურგ-კულმბახის

ლანდგრაფი

(ჰოენცოლერნები)

28 ნოემბერი,

1700

7 აგვისტო,

1721

12 ოქტომბერი,

1730

6 აგვისტო, 1746

(ქმრის გარდაცვალება)

27 მაისი,

1770

კრისტიან VI
  ლუიზა ბრიტანელი ჯორჯ II,

დიდი ბრიტანეთის მეფე (ჰანოვერები)

7 დეკემბერი,

1724

11 დეკემბერი,

1743

6 აგვისტო,

1746

19 დეკემბერი, 1751 ფრედერიკ V
  იულიანა მარია

ბრაუნშვაიგ-ვოლფენბიუტელი

ფერდინანდ II,

ბრაუნშვაიგ-

ვოლფენბიუტელის

ჰერცოგი

4 სექტემბერი,

1729

8 ივლისი, 1752 13 იანვარი, 1766

(ქმრის გარდაცვალება)

10 ოქტომბერი,

1796

  კაროლინა

მატილდა

ბრიტანელი

ფრედერიკი,

უელსის პრინცი

(ჰანოვერები)

11 ივლისი,

1751

8 ნოემბერი, 1766 10 მაისი, 1775 კრისტიან VII
  მარია სოფია

ჰესენ-კასელელი

კარლი,

ჰესენ-კასელის

ლანდგრაფი

28 ოქტომბერი,

1767

31 ივლისი,

1790

31 მარტი,

1808

14 იანვარი,

1814

(ქმარმა დაკარგა

ნორვეგიის ტახტი)

21 მარტი,

1852

ფრედერიკ VI

ჰოლშტაინ-გოტორპელთა დინასტიარედაქტირება

პორტრეტი სახელი მამა დაიბადა იქორწინა მმართველობის

დასაწყისი

მმართველობის

დასასრული

გარდაიცვალა მეუღლე
  ჰედვიგ ელიზაბეთ

შარლოტა

ჰოლშტაინ-გოტორპელი

ფრიდრიხ ავგუსტ I,

ოლდენბურგის

ჰერცოგი

(ჰოლშტაინ- გოტორპელები)

22 მარტი,

1759

7 ივლისი,

1774

6 ივნისი,

1809

5 თებერვალი, 1818

(ქმრის გარდაცვალება)

20 ივნისი,

1818

კარლ II

ბერნადოტების დინასტიარედაქტირება

პორტრეტი სახელი მამა დაიბადა იქორწინა მმართველობის

დასაწყისი

მმართველობის

დასასრული

გარდაიცვალა მეუღლე
  დეზიდერია კლარი ფრანსუა

კლარი

8 ნოემბერი,

1777

17 აგვისტო,

1798

5 თებერვალი,

1818

8 მარტი, 1844

(ქმრის გარდაცვალება)

17 დეკემბერი,

1860

კარლ III
  ჟოზეფინ დე ბოარნე ევგენი,

ფრანკფურტის

დიდი ჰერცოგი

(ბოარნეები)

14 მარტი,

1807

19 ივნისი,

1823

8 მარტი,

1844

8 ივლისი, 1859

(ქმრის გარდაცვალება)

7 ივნისი,

1876

ოსკარ I
  ლუიზა ნიდერლანდელი ფრიდრიხი,

ნიდერლანდების

პრინცი

(ორანჟ-

ნასაუელები)

5 აგვისტო,

1828

19 ივნისი,

1850

8 ივლისი,

1859

30 მარტი, 1871 კარლ IV
  სოფია ნასაუელი ვილჰელმი,

ნასაუს ჰერცოგი

(ნასაუ-

ვეილბურგები)

9 ივლისი,

1836

6 ივნისი,

1857

18 სექტემბერი,

1872

26 ოქტომბერი,

1905

(ქმარმა დაკარგა

ნორვეგიის

ტახტი)

30 დეკემბერი,

1913

ოსკარ II

შლეზვიგ-ჰოლშტაინ-სონდერბურგ-გლიუქსბურგთა დინასტიარედაქტირება

სურათი სახელი მამა დაიბადა იქორწინა მმართველობის

დასაწყისი

მმართველობის

დასასრული

გარდაიცვალა მეუღლე
  მაუდ

უელსელი

ედუარდ VII,

დიდი ბრიტანეთის

მეფე

(უინძორები)

26 ნოემბერი,

1869

22 ივლისი,

1896

18 ნოემბერი,

1905

20 ნოემბერი, 1938 ჰააკონ VII
  სონია

ჰარალდსენი

კარლ ავგუსტ

ჰარალდსენი

4 ივლისი,

1937

29 აგვისტო,

1968

17 იანვარი,

1991

დღემდე ცოცხალია ჰარალდ V

იხილეთ აგრეთვერედაქტირება

ლიტერატურარედაქტირება

  • Jean-Charles Volkmann, Généalogies des Rois et des Princes d'Europe, éditions Gisserot.