საქართველოს აზერბაიჯანელთა სია

აქ ჩამოთვლილია აღსანიშნავი საქართველოს აზერბაიჯანელები.

ხელოვნებარედაქტირება

სახელი სურათი ზოგადი ინფორმაცია
1 აბდულა თალიბზადე პოეტი და მწერალი
2 გეისარ ქაშიევა   მხატვარი. იგი ითვლება პირველ პროფესიონალ ქალ მხატვრად აზერბაიჯანის ისტორიაში.
3 ხადიჯა გაიბოვა   პირველი აზერბაიჯანელი ქალი პიანისტი.
4 მოვსუნ სანანი   კინოსა და თეატრის მსახიობი, აზერბაიჯანის სსრ-ს სახალხო არტისტი (1949).
5 ნიაზი დირიჟორი, კომპოზიტორი, ავტორი ცნობილი "Rast"-ის სიმფონიური მუღამის, სახალხო არტისტი (1959), სოციალისტური შრომის გმირი.
6 რაშიდ ბეჰბუდოვი   აზერბაიჯანელი მომღერალი და მსახიობი, სსრკ-ს სახალხო არტისტი (1959), სოციალისტური შრომის გმირი.
7 შოვქათ მამედოვა   პირველი აზერბაიჯანელი საოპერო მომღერალი.
8 გოვჰარ კაზიევა აზერბაიჯანელი მსახიობი.
9 ორხან მუსტაფაზადე აზერბაიჯანელი რეპერი.
10 ზალიმხან იაგუბი   აზერბაიჯანის სახალხო მწერალი.
11 იბრაჰიმ ისპაჰანლი საქართველოს დამსახურებული მსახიობი.

პოლიტიკოსებირედაქტირება

სახელი სურათი ზოგადი ინფორმაცია
1 ალი თაღიზადე სომხეთის სსრ-ს სოციალური დაცვის და შრომის სახალხო კომისარი (1929-1932), აზერბაიჯანის სსრ-ს უზენაესი საბჭოს თავმჯდომარე (1959-1963). [1]
2 ალიმარდან თოფჩუბაშოვი   პოლიტიკოსი, საგარეო საქმეთა მინისტრი და აზერბაიჯანის დემოკრატიული რესპუბლიკის საგარეო საქმეთა მინისტრი (1918), აზერბაიჯანის დემოკრატიული რესპუბლიკის პარლამენტის თავმჯდომარე (1918-1920).
3 ჰასან ჰასანოვი   აზერბაიჯანის პირველი პრემიერ-მინისტრი (1990-1992), აზერბაიჯანის საგარეო საქმეთა მინისტრი (1993-1998).
4 ჰასან სეიდოვი აზერბაიჯანის სსრ-ს მინისტრთა საბჭოს თავმჯდომარე (1981-1989).[2]
5 ნარიმან ნარიმანოვი   აზერბაიჯანელი და საბჭოთა პოლიტიკოსი და მწერალი, აზერბაიჯანის სსრ-ს საგარეო საქმეთა სახალხო კომისარი (1920-1921), აზერბაიჯანის სსრ-ს სახალხო კომისართა საბჭოს თავმჯდომარე (1920-1922).
6 რაულ იუსუპოვი ქართველი პოლიტიკოსი, ქვემო ქართლის ყოფილი ვიცე-გუბერნატორი. ნაპოვნი 2005 წელს მკვდარად ზურაბ ჟვანიასთან ერთად, თბილისში.
7 რამიზ ჰასანოვი აზერბაიჯანის რესპუბლიკის სტანდარტიზაციის, მეტროლოგიისა და პატენტების სახელმწიფო კომიტეტის თავმჯდომარე.
8 ზაქირ კარალოვი   აზერბაიჯანის მთავარი პროკურორი.

სამხედრორედაქტირება

სახელი სურათი ზოგადი ინფორმაცია
1 აბდულჰამიდ გაითაბაში აზერბაიჯანის დემოკრატიული რესპუბლიკის გენერალ-მაიორი.
2 ჰასან აგალაროვი   რუსეთის სამხედრო ლიდერი, გენერალ-ლეიტენანტი.
3 ფირუდინ ვეზიროვი   რუსი, აზერბაიჯანელი და საბჭოთა სამხედრო მეთაური, ბაქოს კომენდანტი, გენერალ-მაიორი.
4 ვალი იადიგარი   რუსი, აზერბაიჯანელი და პოლონელი სამხედრო მეთაური.
5 ჯალილ საფაროვი აზერბაიჯანის ეროვნული გმირი.[3]
6 ვაზირ სადიევი აზერბაიჯანის ეროვნული გმირი.[4]
7 ელდარ აგაევი აზერბაიჯანის ეროვნული გმირი.[5]
8 ემრაჰ ასლანოვი დიდების ორდენის სრული კავალიერი.[6]
9 შამისტან ალიზამანლი   აზერბაიჯანის რესპუბლიკის სამხედრო სპიკერი.
10 თაბრიზ მუსაზადე აზერბაიჯანელი სამხედრო პილოტი.

სპორტირედაქტირება

სახელი სურათი ზოგადი ინფორმაცია
1 ზაბით სამედოვი   კიკბოქსიორი.
2 ფარიდ მანსუროვი   მოჭიდავე, 2004 წლის ოლიმპიური ოქროს მედლის მფლობელი.
3 ქამანდარ მადჯიდოვი მოჭიდავე, 1988 წლის ოლიმპიური ოქროს მედლის მფლობელი.
4 ნოდარ მამედოვი   ფეხბურთელი.
5 რამილა იუსუბოვა ძიუდოისტი.
6 ეშგინ გულიევი   ფეხბურთელი.

მეცნიერებირედაქტირება

სახელი სურათი ზოგადი ინფორმაცია
1 ჰამლეტ ისახანლი   პოეტი, ფილოსოფოსი, განმანათლებელი, მათემატიკოსი.
2 ნიგარ შიხლინსკაია   პირველი აზერბაიჯანელი ექთანი.
3 დილარა ალიევა აზერბაიჯანის ქალთა უფლებების აქტივისტი და მეცნიერი.
4 სალაჰადინ ხალილოვი   ფილოსოფოსი.

სქოლიორედაქტირება

  1. Справочник по истории Коммунистической партии и Советского Союза 1898–1991
  2. Владимир Иванович Ивкин (1999). Высшие органы власти и управления и их руководители, 1923–1991: историко-биографический справочник. РОССПЭН, გვ. 515. 
  3. Səfərov Cəlil Əziz oğlu. milliqahraman.az. დაარქივებულია ორიგინალიდან — 2014-05-17. ციტირების თარიღი: 2016-06-25.
  4. Sədiyev Vəzir İsa oğlu. milliqahraman.az. დაარქივებულია ორიგინალიდან — 2013-09-26. ციტირების თარიღი: 2016-06-25.
  5. Ağayev Eldar Əsgər oğlu. milliqahraman.az. დაარქივებულია ორიგინალიდან — 2013-07-14. ციტირების თარიღი: 2016-06-25.
  6. Асланов Амрах Кара оглы (რუსული). Heroes of the country.