გერმანიის კანცლერების სია

გერმანიის იმპერიის კანცლერები (1871–1919)რედაქტირება

სურათი სახელი თანამდებობა დაიკავა თანამდებობა დატოვა პარტია
1.   ოტო ფონ ბისმარკი1 21 მარტი, 1871 20 მარტი, 1890
2.   ლეო ფონ კაპრივი 20 მარტი,1890 26 ოქტომბერი,1894
3.   ხლოდვიგ ცუ ჰოენლოე-შილინგფიურსტი 29 ოქტომბერი,1894 17 ოქტომბერი, 1900
4.   ბერნჰარდ ფონ ბიულოვი 17 ოქტომბერი,1900 14 ივლისი, 1909
5.   თეობალდ ფონ ბეთმან ჰოლვეგი 14 ივლისი, 1909 13 ივლისი, 1917
6.   გეორგ მიხელისი 14 ივლისი, 1917 1 ნოემბერი, 1917
7.   გეორგ ფონ ჰერტლინგი 1 ნოემბერი, 1917 30 სექტემბერი, 1918
8.   მაქსიმილიან ბადენელი 3 ოქტომბერი, 1918 9 ნოემბერი, 1918
9.   ფრიდრიხ ებერტი 9 ნოემბერი, 1918 11 ნოემბერი, 19182 გსდპ

1: გერმანიის იმპერიის დაარსებამდე ბისმარკი იყო ჩრდილო გერმანიის კავშირის კანცლერი 1867-1871 წლებში.

2: ებერტი იყო მთავრობის თავმჯდომარე მომდევნო სამი თვეც, მაგრამ მას არ ეწოდებოდა კანცლერი.

ვაიმარის რესპუბლიკის კანცლერები (1919-1933)რედაქტირება

სურათი სახელი თანამდებობა დაიკავა თანამდებობა დატოვა პარტია
1.   ფილიპ შაიდემანი (რაიხსმინისტრ-პრეზიდენტი) 13 თებერვალი, 1919 20 ივნისი, 1919 გსდპ
2.   გუსტავ ბაუერი (რაიხსკანცლერი 14 აგვისტოდან) 21 ივნისი,1919 26 მარტი,1920 გსდპ
3.   ჰერმან მიულერი (პირველად) 27 მარტი,1920 8 ივნისი, 1920 გსდპ
4.   კონსტანტინ ფერენბახი 25 ივნისი,1920 4 მაისი, 1921 გცპ
5.   იოზეფ ვირთი 10 მაისი, 1921 14 ნოემბერი, 1922 გცპ
6.   ვილჰელმ კუნო 22 ნოემბერი, 1922 12 აგვისტო, 1923
7.   გუსტავ შტრეზემანი 13 აგვისტო, 1923 30 ნოემბერი, 1923 გსპ
8.   ვილჰელმ მარქსი (პირველად) 30 ნოემბერი, 1923 15 იანვარი, 1925 გცპ
9.   ჰანს ლუთერი 15 იანვარი, 1925 12 მაისი, 1926
10.   ვილჰელმ მარქსი (მეორედ) 17 მაისი, 1926 12 ივნისი, 1928 გცპ
11.   ჰერმან მიულერი (მეორედ) 28 ივნისი, 1928 27 მარტი, 1930 გსდპ
12.   ჰაინრიხ ბრიუნინგი 30 მარტი, 1930 30 მაისი, 1932 გცპ
13.   ფრანც ფონ პაპენი 1 ივნისი, 1932 17 ნოემბერი, 1932
14.   კურტ ფონ შლაიხერი 2 დეკემბერი, 1932 28 იანვარი, 1933

მესამე რაიხის კანცლერები (1933–1945)რედაქტირება

სურათი სახელი თანამდებობა დაიკავა თანამდებობა დატოვა პარტია
1.   ადოლფ ჰიტლერი (ფიურერი და რაიხსკანცლერი 1934 წლიდან) 30 იანვარი, 1933 30 აპრილი, 1945 ნსდაპ
2.   იოზეფ გებელსი 30 აპრილი,1945 1 მაისი,1945 ნსდაპ
3.   იოჰან ლუდვიგ შვერინ ფონ კროზიგკი 2 მაისი,1945 8 მაისი, ან 23 მაისი,
ან 5 ივნისი, 1945

გერმანიის ფედერაციული რესპუბლიკის კანცლერები (1949-დღემდე)რედაქტირება

სურათი სახელი თანამდებობა დაიკავა თანამდებობა დატოვა პარტია
1.   კონრად ადენაუერი 15 სექტემბერი, 1949 16 ოქტომბერი, 1963 გქდკ
2.   ლუდვიგ ერჰარდი 16 ოქტომბერი,1963 1 დეკემბერი,1966 გქდკ
3. კურტ გეორგ კიზინგერი 1 დეკემბერი,1966 21 ოქტომბერი, 1969 გქდკ
4.   ვილი ბრანდტი 21 ოქტომბერი,1969 7 მაისი, 1974 გსდპ
  ვალტერ შეელი1 7 მაისი,1974 16 მაისი, 1974 გთდპ
5.   ჰელმუტ შმიდტი 16 მაისი, 1974 1 ოქტომბერი, 1982 გსდპ
6.   ჰელმუტ კოლი 1 ოქტომბერი, 1982 27 ოქტომბერი, 1998 გქდკ
7.   გერჰარდ შრიოდერი 27 ოქტომბერი, 1998 22 ნოემბერი, 2005 გსდპ
8.   ანგელა მერკელი 22 ნოემბერი, 2005 (დღემდე) გქდკ

1: ვილი ბრანდტის გადადგომის შემდეგ ვიცე-კანცლერი ვალტერ შეელი იყო კანცლერის მოვალეობის შემსრულებელი ჰელმუტ შმიდტის არჩევამდე.

იხილეთ აგრეთვერედაქტირება