საბერძნეთის მეფეთა სია

საბერძნეთის მეფეთა სიაში წარმოდგენელია იმ მამაკაცების სიაში, რომლებიც ფლობდნენ საბერძნეთის სამეფო ტახტს 1832 წლიდან 1973 წლამდე. ძირითად შემთხვევაში ბერძენი მონარქები გლუქსბურგთა დინასტიიდან იყვნენ, რომელიც თავის მხრივ სათავეს დანიის სამეფო ოჯახიდან იღებს, თუმცა საბერძნეთის პირველი მეფე ვიტელსბახთა დინსატიიდან იყო. ასევე აღსანიშნავია საბერძნეთის მეორე რესპუბლიკა (1924-1935), რომლის დროსაც ცოტა ხნით დაემხო, მაგრამ შემდეგ ისევ აღდგა მონარქია, რომელიც საბოლოოდ 1973 წელს დაემხო და დამყარდა საბერძნეთის მესამე რესპუბლიკა.

ვიტელსბახებირედაქტირება

სახელი&

მეფობა

მმართ.

დრო

პორტრეტი გერბი დაბადება&

მშობლები

ქორწინება&

შვილები

გარდაიცვალა მემკვიდრული კავშირი
ოტონი

(Ὄθων)

27 მაისი, 1832 -

23 ოქტომბერი, 1862

(დაამხეს)

30 წელი,

149 დღე

    1 ივნისი, 1815,

ზალცბურგი, ავსტრია


ბავარიის მეფე ლუდვიგ I-ისა

და დედოფალ ტერეზა საქსენ-

ჰილდბურგჰაუზენელის ვაჟი

22 დეკემბერი, 1836

ამალია

ოლდენბურგელი


შვილები არ

ჰყოლიათ

26 ივლისი,

1867

მიუნხენი,

ბავარია

(52 წლის)

აირჩიეს

გლუქსბურგებირედაქტირება

სახელი&

მეფობა

მმართ.

დრო

სურათი გერბი დაბადება&

მშობლები

ქორწინება&

შვილები

გარდაიცვალა კავშირი

წინამორბედთან

გეორგიოს I

(Γεώργιος Αʹ)

30 მარტი, 1863-

18 მარტი, 1913

(მოკლეს)

49 წელი,

353 დღე

    24 დეკემბერი, 1845

კოპენჰაგენი, დანია


დანიის მეფე კრისტიან IX-ისა

და დედოფალ ლუიზა ფონ

ჰესენ-კასელის ვაჟი

27 ოქტომბერი, 1867

ოლღა

კონსტანტინოვნა

რომანოვა


8 შვილი

18 მარტი, 1813

თესალონიკი,

ოსმალეთის იმპერია

(67 წლის)

აირჩიეს
კონსტანტინოს I

(Κωνσταντῖνος Αʹ)

18 მარტი, 1913-

11 ივნისი, 1917

(გადადგა)

4 წელი,

85 დღე

    2 აგვისტო, 1868

ათენი, საბერძნეთი


გეორგიოს I-ისა და დედოფალ

ოლღა კონსტანტინოვნა

რომანოვას ვაჟი

27 ოქტომბერი, 1889

სოფია პრუსიელი


6 შვილი

11 იანვარი, 1923

პალერმო, იტალია

(54 წლის)

გეორგიოს I-ის

უფროსი ვაჟი

ალექსანდროსი

(Ἀλέξανδρος)

11 ივნისი, 1917-

25 ოქტომბერი, 1920

(გარდაიცვალა)

3 წელი,

136 დღე

    1 აგვისტო, 1893

ათენი, საბერძნეთი


კონსტანტინოს I-ისა და

დედოფალ სოფია პრუსიელის

ვაჟი

17 ნოემბერი, 1919

ასპასია მანოსი


1 ასული

25 ოქტომბერი, 1920

ათენი, საბერძნეთი

(27 წლის)

კონსტანტინოს I-ის

შუათანა ვაჟი

კონსტანტინოს I

(Κωνσταντῖνος Αʹ)

25 ოქტომბერი, 1920-

27 სექტემბერი, 1922

(გადადგა)

1 წელი,

282 დღე

    2 აგვისტო, 1868

ათენი, საბერძნეთი


გეორგიოს I-ისა და დედოფალ

ოლღა კონსტანტინოვნა

რომანოვას ვაჟი

27 ოქტომბერი, 1889

სოფია პრუსიელი


6 შვილი

11 იანვარი, 1923

პალერმო, იტალია

(54 წლის)

გეორგიოს I-ის

უფროსი ვაჟი

გეორგიოს II

(Γεώργιος Βʹ)

27 სექტემბერი, 1922-

5 მარტი, 1924

(დაამხეს)

1 წელი,

160 დღე

    19 ივლისი, 1890

ათენი, საბერძნეთი


კონსტანტინოს I-ისა და

დედოფალ სოფია პრუსიელის

ვაჟი

27 თებერვალი, 1921

ელიზაბეტა რუმინელი


შვილები არ ჰყოლიათ

1 აპრილი, 1947

ათენი, საბერძნეთი

(56 წლის)

კონსტანტინოს I-ის

უფროსი ვაჟი

საბერძნეთის მეორე რესპუბლიკა (1924-1935)
გეორგიოს II

(Γεώργιος Βʹ)

3 ნოემბერი, 1935-

1 აპრილი, 1947

(გარდაიცვალა)

11 წელი,

149 დღე

    19 ივლისი, 1890

ათენი, საბერძნეთი


კონსტანტინოს I-ისა და

დედოფალ სოფია პრუსიელის

ვაჟი

27 თებერვალი, 1921

ელიზაბეტა რუმინელი


შვილები არ ჰყოლიათ

1 აპრილი, 1947

ათენი, საბერძნეთი

(56 წლის)

კონსტანტინოს I-ის

უფროსი ვაჟი

პავლოსი

(Παῦλος)

1 აპრილი, 1947-

6 მარტი, 1964

(გარდაიცვალა)

16 წელი,

340 დღე

    14 დეკემბერი, 1901

ათენი, საბერძნეთი


კონსტანტინოს I-ისა და

დედოფალ სოფია პრუსიელის

ვაჟი

9 იანვარი, 1938

ფრედერიკა

ჰანოვერელი


3 შვილი

6 მარტი, 1964

ათენი, საბერძნეთი

(62 წლის)

კონსტანტინოს I-ის

უმცროსი ვაჟი

კონსტანტინოს II

(Κωνσταντῖνος Βʹ)

6 მარტი, 1964-

1 ივნისი, 1973

(მონარქია გაუქმდა)

9 წელი,

87 დღე

    2 ივნისი, 1940

ათენი, საბერძნეთი


მეფე პავლოსისა და

დედოფალ ფრედერიკა

ჰანოვერელის ვაჟი

18 სექტემბერი, 1964

ანა მარია დანიელი


5 შვილი

ცოცხალია პავლოსის უფროსი

ვაჟი

იხილეთ აგრეთვერედაქტირება