მთავარი მენიუს გახსნა
შვედეთის მონარქები 1523-1907 წლებში

შვედეთის მონარქების სიაში წარმოდგენილია იმ ადამიანების სია, რომლებიც მართავდნენ შვედეთს მთელი მისი არსებობის მანძილზე. აღსანიშნავია, რომ შვედეთის თითქმის ყველა მონარქი მამაკაცი იყო და დღესაც მამაკაცია, თუმცა არსებობს ოთხი გამონაკლისი, როდესაც შვედეთის მონარქი ქალი იყო. ასევე აღსანიშნავია, რომ კალმარის უნიის პერიოდში (1397-1523) შვედეთს, დანიასა და ნორვეგიას საერთო მონარქები ჰყავდათ, ასევე საერთო მონარქები ჰყავდათ შვედეთსა და ნორვეგიას 1814-1905 წლებში.

მუნზოს დინასტიარედაქტირება

სახელი პორტრეტი დაიბადა თანამდებობაზე იყო გარდაიცვალა კავშირი წინამორბედთან
ერიკ

გამარჯვებული

945 970-995 995
ოლოფი   980 995-1022 1022 ერიკის ვაჟი
ანუნდ იაკობი   25 ივლისი,

1008

995-1022 1050 ოლოფის ვაჟი
ემუნდ

მოხუცი

?? 1022-1060 1060 ოლოფის უკანონო ვაჟი

სტენკილის დინასტიარედაქტირება

სახელი დაიბადა თანამდებობაზე იყო გარდაიცვალა კავშირი წინამორბედთან
სტენკილი ?? 1060-1666 1066 ოლოფის მამიდაშვილის შვილი
ერიკი ?? 1066-1067 1067 სტენკილის ბიძაშვილი
ჰალშტენი 1050 1067-1070 1084 სტენკილის უმცროსი ვაჟი
ანუნდ

რუსი

?? 1070-1075 ?? იგი წარმოშობით კიევის რუსეთიდან იყო და ივარაუდება, რომ სკანდინავიური

წარმომავლობის გამო შეძლო შვედეთში გამეფება

ჰაკან

წითური

1040 1075-1079 ?? სტენკილის შუათანა ვაჟი
ინგე

უფროსი

?? 1079-1105 1105 სტენკილის უფროსი ვაჟი
ფილიპი ?? 1105-1118 ?? ჰალშტენის უფროსი ვაჟი
ინგე

უმცროსი

?? 1118-1125 1125 ჰალშტენის უმცროსი ვაჟი
რაგნვალდი ?? 1125-1126 1126 სტენკილთა შორეული ნათესავი, მოკლეს მაგნუს I-ის დაკვეთით

შვერკერისა და ერიკის დინასტიებირედაქტირება

სახელი პორტრეტი დაიბადა თანამდებობაზე იყო გარდაიცვალა კავშირი წინამორბედთან
მაგნუს I   1106 1126-1132 4 ივნისი, 1134 ინგე უფროსის ასულის, მარგარეტისა და დანიის მეფე ნიელის ვაჟი
შვერკერ I   ?? 1132-1156 25 დეკემბერი,

1156

სტენკილის არაპირდაპირი შთამომავალი, მოკლეს მაგნუს II-ის

დაკვეთით

ერიკ IX

წმინდა

  1120 1156-1160 18 მაისი,

1160

სტენკილის არაპირდაპირი შთამომავალი, მოკლეს მაგნუს II-ის

დაკვეთით

მაგნუს II   ?? 1160-1161 1161 ინგე უფროსის შვილიშვილის, ინგრიდ რაგვალდშდოტერის ვაჟი
კარლ VII   1130 1161-1167 12 აპრილი,

1167

შვერკერ I-ის უფროსი ვაჟი
კნუტ I

ერიქსონი

  1150 1167-1196 1196 ერიკ IX-ის უფროსი ვაჟი
შვერკერ II

უმცროსი

  1167 1196-1208 17 ივლისი,

1208

კარლ VII-ის უმცროსი ვაჟი
ერიკ X   1180 31 იანვარი 1208 - 10 აპრილი1216 10 აპრილი,

1216

კნუტ I-ის უფროსი ვაჟი
იოჰან I

ბავშვი

  1216 10 აპრილი 1216 - 10 მარტი 1222 10 მარტი,

1222

შვერკერ II-ის უფროსი ვაჟი
ერიკ XI   1216 10 მარტი, 1222 - 29 ნოემბერი 1229 2 თებერვალი,

1250

ერიკ X-ის უფროსი ვაჟი
კნუტ II   ?? 29 ნოემბერი 1229 - 1234 1234 კნუტ I-ის ძმის შვილი
ერიკ XI   1216 1234 - 2 თებერვალი, 1250 2 თებერვალი,

1250

ერიკ X-ის უფროსი ვაჟი

ბიელბოს დინასტიარედაქტირება

სახელი პორტრეტი დაიბადა თანამდებობაზე იყო გარდაიცვალა კავშირი წინამორბედთან
ვალდემარი   1239 2 თებერვალი, 1250 - 22 ივლისი, 1275 26 დეკემბერი,

1302,

(63 წლის)

ერიკ X-ის ასულ ინგებორგ ერიკსდოტერისა და ბირგერ

იარლის უფროსი ვაჟი

მაგნუს III   1240 22 ივლისი, 1275 - 18 დეკემბერი, 1290 18 დეკემბერი,

1290,

(50 წლის)

ერიკ X-ის შვილიშვილი და ვალდემარის უმცროსი ძმა
ბრიგერი   1280 18 დეკემბერი, 1290 - აპრილი, 1318 31 მაისი,

1321,

(41 წლის)

მაგნუს III-ის უფროსი ვაჟი
ინგებორგი   1301 აპრილი, 1318 - 8 ივლისი, 1319 17 ივნისი,

1361,

(60 წლის)

მაგნუს III-ის რძალი, როგორც მისი უმცროსი ვაჟის,

პრინცი ერიკის მეუღლე

მაგნუს IV   1316 8 ივლისი, 1319 - 15 თებერვალი, 1364 1 დეკემბერი,

1374,

(58 წლის)

მაგნუს III-ის უმცროსი ვაჟის, პრინცი ერიკისა და დედოფალ

ინგებორგ ნორვეგიელის უფროსი ვაჟი

ერიკ XII   1339 17 ოქტომბერი, 1356 - 20 ივნისი, 1359

(მაგნუს IV-ის თანამმართველი)

20 ივნისი,

1359,

(20 წლის)

მაგნუს IV-ის უფროსი ვაჟი
ჰაკონი   1340 15 თებერვალი, 1362 - 15 თებერვალი, 1364

(მაგნუს IV-ის თანამმართველი)

11 სექტემბერი,

1380

(40 წლის)

მაგნუს IV-ის უმცროსი ვაჟი

მეკლენბურგელთა დინასტიარედაქტირება

სახელი პორტრეტი დაიბადა თანამდებობაზე იყო გარდაიცვალა კავშირი წინამორბედთან
ალბრეხტი   1338 15 თებერვალი, 1364 - 24 თებერვალი, 1389 1 აპრილი, 1412,

(74 წლის)

მაგნუს IV-ის ასულ ეფემია შვედის შუათანა ვაჟი

კალმარის უნიარედაქტირება

ესტრიდზენების დინასტიარედაქტირება

სახელი პორტრეტი დაიბადა თანამდებობაზე იყო გარდაიცვალა კავშირი წინამორბედთან
მარგარეტე   1353 24 თებერვალი, 1389 - 28 ოქტომბერი, 1412 28 ოქტომბერი,

1412,

(55 წლის)

ერიკ XIII

პომერანიელი

  1382 28 ოქტომბერი, 1412 - 24 სექტემბერი, 1439 3 მაისი,

1459,

(77 წლის)

ალბრეხტ მეკლენბურგელის დის, მარია მეკლენბურგ-

შვერინელის ვაჟი

ვიტელსბახების დინასტიარედაქტირება

სახელი პორტრეტი დაიბადა თანამდებობაზე იყო გარდაიცვალა კავშირი წინამორბედთან
კრისტოფერ

ბავარიელი

  26 თებერვალი,

1418

შემოდგომა, 1441 - 6 იანვარი, 1448 5 იანვარი,

1448,

(29 წლის)

მაგნუს IV-ის ასულ ეფემია შვედის შვილთაშვილის შვილი
კარლ VIII   1409 6 იანვარი, 1448 - 24 თებერვალი, 1457 15 მაისი,

1470,

(61 წლის)

ოლდენბურგების დინასტიარედაქტირება

სახელი სურათი დაიბადა თანამდებობაზე იყო გარდაიცვალა კავშირი წინამორბედთან
კრისტიან I   თებერვალი,

1426

23 ივნისი, 1457 - 23 ივნისი, 1464 21 მაისი,

1481,

(55 წლის)

მაგნუს IV-ის ასულ ეფემია შვედის შვილთაშვილის შვილი
რეგენტობის პერიოდი:
  • კარლ VIII: 23 ივნისი, 1464 - 16 დეკემბერი, 1464
  • კეტილ კარლსონი: 16 დეკემბერი, 1464 - 11 აგვისტო, 1465
  • ერიკ აქსელსონი: 11 აგვისტო, 1465 - 12 ნოემბერი, 1467
  • კარლ VIII: 12 ნოემბერი, 1467 - 15 მაისი, 1470
  • სტენ სტარ უფროსი: 16 მაისი, 1470 - 6 ოქტომბერი, 1497
ჰანსი   2 თებერვალი,

1455

6 ოქტომბერი, 1497 - აგვისტო, 1501 20 თებერვალი,

1513,

(58 წლის)

კრისტიან I-ის ვაჟი
რეგენტობის პერიოდი:
  • სტენ სტარ უფროსი: აგვისტო, 1501 - 14 დეკემბერი, 1503
  • სვენ ნილსონი: 14 დეკემბერი, 1503 - 2 იანვარი, 1512
  • ერიკ არვიდსონ ტროლი: 2 იანვარი, 1512 - 23 ივლისი, 1512
  • სტენ სტარ უმცროსი: 23 ივლისი, 1512 - 3 თებერვალი, 1520
კრისტიან II   1 ივლისი,

1481

1 ნოემბერი, 1520 - 23 აგვისტო, 1521 25 იანვარი,

1559,

(77 წლის)

ჰანსის ვაჟი

ვაზას დინასტიარედაქტირება

სახელი პორტრეტი დაიბადა თანამდებობაზე იყო გარდაიცვალა კავშირი წინამორბედთან
გუსტავ I   12 მაისი,

1496

6 ივნისი, 1523 - 29 სექტემბერი, 1560 29 სექტემბერი,

1560,

(64 წლის)

არ აქვს
ერიკ XIV   13 დეკემბერი,

1533

29 სექტემბერი, 1560 - 29 სექტემბერი, 1568 26 თებერვალი,

1577,

(43 წლის)

გუსტავ I-ის უფროსი ვაჟი
იოჰან III   20 დეკემბერი,

1537

29 სექტემბერი, 1568 - 17 ნოემბერი, 1597 17 ნოემბერი,

1597,

(54 წლის)

გუსტავ I-ის შუათანა ვაჟი
სიგიზმუნდი   20 ივნისი,

1566

17 ნოემბერი, 1597 - 24 ივლისი, 1599 30 აპრილი,

1632,

(65 წლის)

იოჰან III-ის ვაჟი
კარლ IX   4 ოქტომბერი,

1550

24 ივლისი, 1599 - 30 ოქტომბერი, 1611 30 ოქტომბერი,

1611,

(61 წლის)

გუსტავ I-ის უმცროსი ვაჟი
გუსტავ II

ჩრდილოეთის

ლომი

  9 დეკემბერი,

1594

30 ოქტომბერი, 1611 - 6 ნოემბერი, 1632 6 ნოემბერი,

1632,

(37 წლის)

კარლ IX-ის ვაჟი
კრისტინა   8 დეკემბერი,

1626

6 ნოემბერი, 1632 - 6 ივნისი, 1654 19 აპრილი,

1689,

(62 წლის)

გუსტავ II-ის ერთადერთი ქალიშვილი

პფალც-ცვაიბრიუხენელთა დინასტია (ვიტელსბახების შტო)რედაქტირება

სახელი პორტრეტი დაიბადა თანამდებობაზე იყო გარდაიცვალა კავშირი წინამორბედთან
კარლ X   8 ნოემბერი,

1622

6 ივნისი, 1654 - 13 თებერვალი, 1660 13 თებერვალი,

1660,

(37 წლის)

კარლ IX-ის ასულ კატარინა შვედის უფროსი ვაჟი
კარლ XI   24 ნოემბერი,

1655

13 თებერვალი, 1660 - 5 აპრილი, 1697 5 აპრილი,

1697,

(41 წლის)

კარლ X-ის უფროსი ვაჟი
კარლ XII   17 ივნისი,

1682

5 აპრილი, 1697 - 30 ნოემბერი, 1718 30 ნოემბერი,

1718,

(36 წლის)

კარლ XI-ის უფროსი ვაჟი
ულრიკა ელეონორა   23 იანვარი,

1688

5 დეკემბერი, 1718 - 29 თებერვალი, 1720 24 ნოემბერი,

1741,

(53 წლის)

კარლ XI-ის უფროსი ასული

ჰესენელების დინასტიარედაქტირება

სახელი პორტრეტი დაიბადა თანამდებობაზე იყო გარდაიცვალა კავშირი წინამორბედთან
ფრედერიკ I   23 აპრილი,

1676

24 მარტი, 1720 - 25 მარტი, 1751 25 მარტი,

1751,

(74 წლის)

დედოფალ ულრიკა ელეონორა შვედით მეუღლე

ჰოლშტაინ-გოტორპელთა დინასტია (ოლდენბურგების შტო)რედაქტირება

სახელი პორტრეტი დაიბადა თანამდებობაზე იყო გარდაიცვალა კავშირი წინამორბედთან
ადოლფ ფრედერიკი   14 მაისი,

1710

25 მარტი, 1751 - 12 თებერვალი, 1771 12 თებერვალი,

1771,

(60 წლის)

კარლ IX-ის ასულ კატარინა შვედის შვილთაშვილის შვილი
გუსტავ III   24 იანვარი,

1746

12 თებერვალი, 1771 - 29 მარტი, 1792 29 მარტი,

1792,

(46 წლის)

ადოლფ ფრედერიკის უფროსი ვაჟი
გუსტავ IV   1 ნოემბერი,

1778

29 მარტი, 1792 - 10 მაისი, 1809 10 მაისი,

1809,

(58 წლის)

გუსტავ III-ის უფროსი ვაჟი
კარლ XIII   7 ოქტომბერი,

1748

10 მაისი, 1809 - 5 თებერვალი, 1818 5 თებერვალი,

1818,

(69 წლის)

ადოლფ ფრედერიკის უმცროსი ვაჟი

ბერნადოტების დინასტიარედაქტირება

სახელი სურათი დაიბადა თანამდებობაზე იყო გარდაიცვალა კავშირი წინამორბედთან
კარლ XIV   26 იანვარი,

1763

5 თებერვალი, 1818 - 8 მარტი, 1844 8 მარტი,

1844,

(81 წლის)

არ აქვს
ოსკარ I   4 ივლისი,

1799

8 მარტი, 1844 - 8 ივლისი, 1859 8 ივლისი,

1859,

(60 წლის)

კარლ XIV-ის უფროსი ვაჟი
კარლ XV   3 მაისი,

1826

8 ივლისი, 1859 - 18 სექტემბერი, 1872 18 სექტემბერი,

1872,

(46 წლის)

ოსკარ I-ის უფროსი ვაჟი
ოსკარ II   21 იანვარი,

1829

18 სექტემბერი, 1872 - 8 დეკემბერი, 1907 8 დეკემბერი,

1907,

(78 წლის)

ოსკარ I-ის უმცროსი ვაჟი
გუსტავ V   16 ივნისი,

1858

8 დეკემბერი, 1907 - 29 ოქტომბერი, 1950 29 ოქტომბერი,

1950,

(92 წლის)

ოსკარ II-ის უფროსი ვაჟი
გუსტავ VI   11 ნოემბერი,

1882

29 ოქტომბერი, 1950 - 15 სექტემბერი, 1973 15 სექტემბერი,

1973,

(90 წლის)

გუსტავ V-ის ვაჟი
კარლ XVI   30 აპრილი,

1946

15 სექტემბერი, 1973 - დღემდე ცოცხალია გუსტავ VI-ის შვილიშვილი

ლიტერატურარედაქტირება

  • The Cambridge History of Scandinavia. Vol.I. Cambridge University Press, 2003 ISBN 0-521-47299-7.
  • Morby John E. Dynasties of the World. Oxford University Press, 2002 ISBN 0-19-860473-4.
  • Liljegren, Bengt. Rulers of Sweden. Historiska Media, 2004 ISBN 91-85057-63-0.
  • Lagerqvist Lars O., Åberg Nils. Kings and Rulers of Sweden. Vincent Publications, 2002 ISBN 91-87064-35-9.