მთავარი მენიუს გახსნა

პრემიერ-მინისტრებირედაქტირება

სირიის სამეფო (1920)რედაქტირება

პორტრეტი სახელი
(დაბადება-გარდაცვალება)
პოსტი დაიკავა პოსტი დატოვა პოლიტიკური პარტია შენიშვნა
1   რიდა ფაშა ალ-რიკაბი
(1864–1943)
მარტი, 1920 მაისი, 1920 დამოუკიდებელი პოლიტიკოსი
  ჰაშიმ ალ-ათასი
(1875–1960)
მაისი 1920 28 ივლისი, 1920 დამოუკიდებელი პოლიტიკოსი
2
ალა ალ-დინ ალ-დურუბი
(?–1920)
28 ივლისი, 1920 21 აგვისტო, 1920 დამოუკიდებელი პოლიტიკოსი
3   ჯემილ ალ-ულში
(1883–1951)
6 სექტემბერი, 1920 30 ნოემბერი, 1920 დამოუკიდებელი პოლიტიკოსი

სირიის სახელმწიფო, ფრანგული მანდატის შემადგენლობაში (1924–1930)რედაქტირება

პორტრეტი სახელი
(დაბადება-გარდაცვალება)
პოსტი დაიკავა პოსტი დატოვა პოლიტიკური პარტია შენიშვნა
4   სუბჰი ბარაკატი
(1883–1939)
26 იანვარი, 1925 21 დეკემბერი, 1925 დამოუკიდებელი პოლიტიკოსი
  ტაჯ ედ-დინ ალ-ჰასანი
(1885–1943)
29 დეკემბერი, 1925 6 იანვარი, 1926 დამოუკიდებელი პოლიტიკოსი
5   აჰმად ნამი
(1878–1962)
27 აპრილი, 1926 9 თებერვალი, 1928 დამოუკიდებელი პოლიტიკოსი
6   ტაჯ ედ-დინ ალ-ჰასანი
(1885–1943)
15 April 1928 14 May 1930 დამოუკიდებელი პოლიტიკოსი

სირიის რესპუბლიკა, ფრანგული მანდატის ფარგლებში (1930–1945)რედაქტირება

პორტრეტი სახელი
(დაბადება-გარდაცვალება)
პოსტი დაიკავა პოსტი დატოვა პოლიტიკური პარტია შენიშვნა
6   ტაჯ ედ-დინ ალ-ჰასანი
(1885–1943)
14 მაისი, 1930 19 ნოემბერი, 1931 დამოუკიდებელი პოლიტიკოსი
7   ჰაქი აზმი
(1864–1955)
7 ივნისი, 1932 16 მარტი, 1934 დამოუკიდებელი პოლიტიკოსი
8   ტაჯ ედ-დინ ალ-ჰასანი
(1885–1943)
16 მარტი, 1934 22 თებერვალი, 1936 დამოუკიდებელი პოლიტიკოსი
9   ატა ალ-აიუბი
(1877–1951)
22 თებერვალი, 1936 21 დეკემბერი, 1936 დამოუკიდებელი პოლიტიკოსი
10   ჯემილ მარდამ ბეი
(1894–1960)
21 დეკემბერი, 1936 18 თებერვალი, 1939 ნაციონალური ბლოკი
11
ლუტფი ალ-ჰაფარი
(1885–1968)
23 თებერვალი, 1939 13 მარტი, 1939 ნაციონალური ბლოკი
12
ნასუჰი ალ-ბუხარი
(1881–1961)
6 აპრილი, 1939 9 ივლისი, 1939 დამოუკიდებელი პოლიტიკოსი
13   ხალედ ალ-აზმი
(1903–1965)
4 აპრილი, 1941 21 სექტემბერი, 1941 დამოუკიდებელი პოლიტიკოსი
14
ჰასან ალ-ჰაკიმი
(1886–1988)
21 სექტემბერი, 1941 19 აპრილი, 1942 დამოუკიდებელი პოლიტიკოსი
15
ჰუსნი ალ-ბარაზი
(1895–1975)
19 აპრილი, 1942 10 იანვარი, 1943 დამოუკიდებელი პოლიტიკოსი
16   ჯემილ ალ-ულში
(1883–1951)
10 იანვარი, 1943 25 მარტი, 1943 დამოუკიდებელი პოლიტიკოსი
17   ატა ალ-აიუბი
(1877–1951)
25 მარტი, 1943 17 აგვისტო, 1943 დამოუკიდებელი პოლიტიკოსი
18   სადალაჰ ალ-ჯებირი
(1891–1948)
19 აგვისტო, 1943 14 ოქტომბერი, 1944 ნაციონალური ბლოკი
19   ფარის ალ-ხური
(1877–1962)
14 ოქტომბერი, 1944 1 ოქტომბერი, 1945 ნაციონალური ბლოკი
20   სადალაჰ ალ-ჯებირი
(1891–1948)
1 ოქტომბერი, 1945 24 ოქტომბერი, 1945 ნაციონალური ბლოკი

სირიის რესპუბლიკა (1945–1958)რედაქტირება

პორტრეტი სახელი
(დაბადება-გარდაცვალება)
პოსტი დაიკავა პოსტი დატოვა პოლიტიკური პარტია შენიშვნა
20   სადალაჰ ალ-ჯებირი
(1891–1948)
24 ოქტომბერი, 1945 16 დეკემბერი, 1946 ნაციონალური ბლოკი
  ხალედ ალ-აზმი
(1903–1965)
16 დეკემბერი, 1946 29 დეკემბერი, 1946 დამოუკიდებელი პოლიტიკოსი
21   ჯემილ მარდამ ბეი
(1894–1960)
17 დეკემბერი, 1946 29 დეკემბერი, 1948 ნაციონალური ბლოკი
22   ხალედ ალ-აზმი
(1903–1965)
17 დეკემბერი, 1948 30 მარტი, 1949 დამოუკიდებელი პოლიტიკოსი
23   ჰუსნი ალ-ზაიმი
(1897–1949)
17 აპრილი, 1949 26 ივლისი, 1949 სირიის სოციალური ნაციონალისტური პარტია
24   მუჰსინ ალ-ბარაზი
(1904–1949)
26 ივნისი, 1949 14 აგვისტო, 1949 დამოუკიდებელი პოლიტიკოსი
25   ჰაშიმ ალ-ათასი
(1875–1960)
17 აგვისტო, 1949 24 დეკემბერი, 1949 ნაციონალური პარტია
26   ნაზმი ალ-კუდსი
(1906–1998)
24 დეკემბერი, 1949 27 დეკემბერი, 1949 სახალხო პარტია
27   ხალედ ალ-აზმი
(1903–1965)
27 დეკემბერი, 1949 4 ივნისი, 1950 დამოუკიდებელი პოლიტიკოსი
28   ნაზმი ალ-კუდსი
(1906–1998)
4 ივნისი, 1950 27 მარტი, 1951 სახალხო პარტია
29   ხალედ ალ-აზმი
(1903–1965)
27 მარტი, 1951 9 აგვისტო, 1951 დამოუკიდებელი პოლიტიკოსი
30
ჰასან ალ-ჰაკიმი
(1886–1988)
9 აგვისტო, 1951 13 ნოემბერი, 1951 დამოუკიდებელი პოლიტიკოსი
ზაკი ალ-ხატიბი
(1887–1961)
13 ნოემბერი, 1951 28 ნოემბერი, 1951 სახალხო პარტია
31
მარუფ ალ-დავალიბი
(1909–2004)
28 ნოემბერი, 1951 29 ნოემბერი, 1951 სახალხო პარტია
32   ფაზი სელუ
(1905–1972)
3 დეკემბერი, 1951 19 ივლისი, 1953 სირიის შეიარაღებული ძალები რეალურ ძალაუფლებას ფლობდა ადიბ შიშაქლი.
33   ადიბ შიშაქლი
(1909–1964)
19 ივლისი, 1953 25 თებერვალი, 1954 არაბული თავისუფლების მოძრაობა შიშაქლი 1954 წელს გადატრიალების საფრთხის გამო გადადგა, მან დატოვა ქვეყანა რადგან თავიდან აერიდებინა სამოქალაქო ომი.
34   საბრი ალ-ასალი
(1903–1976)
1 მარტი, 1954 19 ივნისი, 1954 ნაციონალური პარტია
35   საიდ ალ-ღაზი
(1893–1967)
19 ივნისი, 1954 3 ნოემბერი, 1954 დამოუკიდებელი პოლიტიკოსი
36   ფარის ალ-ხური
(1877–1962)
3 ნოემბერი, 1954 13 თებერვალი, 1955 სახალხო პარტია
37   საბრი ალ-ასალი
(1903–1976)
13 თებერვალი, 1955 13 სექტემბერი, 1955 ნაციონალური პარტია
38   საიდ ალ-ღაზი
(1893–1967)
13 სექტემბერი, 1955 14 ივნისი, 1956 დამოუკიდებელი პოლიტიკოსი
39   საბრი ალ-ასალი
(1903–1976)
14 ივნისი, 1956 22 თებერვალი, 1958 ნაციონალური პარტია

არაბეთის გაერთიანებული რესპუბლიკა (1958–1961)რედაქტირება

პორტრეტი სახელი
(დაბადება-გარდაცვალება)
პოსტი დაიკავა პოსტი დატოვა პოლიტიკური პარტია შენიშვნა
40   ნურ ალ-დინ კაჰალა
(1910–?)
7 ოქტომბერი, 1958 20 სექტემბერი, 1960 ეროვნული კავშირი
41   აბდელ ჰამიდ ალ-სარაჯი
(1925–2013)
20 სექტემბერი, 1960 16 აგვისტო, 1961 ეროვნული კავშირი

სირიის არაბული რესპუბლიკა (1961–დღემდე)რედაქტირება

პორტრეტი სახელი
(დაბადება-გარდაცვალება)
პოსტი დაიკავა პოსტი დატოვა პოლიტიკური პარტია შენიშვნა
42   მაამუნ ალ-კუზბარი
(1914–1998)
29 სექტემბერი, 1961 20 ნოემბერი, 1961 დამოუკიდებელი პოლიტიკოსი
43
იზატ ალ-ნუსი
(1900–1972)
20 ნოემბერი, 1961 14 დეკემბერი, 1961 სირიის შეიარაღებული ძალები
44
მარუფ ალ-დავალიბი
(1909–2004)
22 დეკემბერი, 1961 28 ნარტი, 1962 სახალხო პარტია
45   ბაშირ ალ-აზმა
(1910–1992)
16 აპრილი, 1962 14 სექტემბერი, 1962 დამოუკიდებელი პოლიტიკოსი
46   ხალედ ალ-აზმი
(1903–1965)
17 სექტემბერი, 1962 9 მარტი, 1963 დამოუკიდებელი პოლიტიკოსი სახელმწიფო გადატრიალებამ დაამხო ხალედ ალ-აზმის მთავრობა და ხელისუფლებაში რევოლუციური საბჭო მოვიდა, რომელიც რეალურად ბაასის სამხედრო ფრთას წარმოადგენდა.[1]
47   სალაჰ ალ-დინ ალ-ბიტარი
(1912–1980)
9 მარტი, 1963 11 ნოემბერი, 1963 ბაასი
(სირიის რეგიონი)
48   ამინ ალ-ჰაფიზი
(1921–2009)
12 ნოემბერი, 1963 13 მაისი, 1964 ბაასი
(სირიის რეგიონი)
49   სალაჰ ალ-დინ ალ-ბიტარი
(1912–1980)
14 მაისი, 1964 3 ოქტომბერი, 1964 ბაასი
(სირიის რეგიონი)
50   ამინ ალ-ჰაფიზი
(1921–2009)
4 ოქტომბერი, 1964 22 სექტემბერი, 1965 ბაასი
(სირიის რეგიონი)
51   იუსუფ ზუაინი
(1931–2016)
22 სექტემბერი, 1965 21 დეკემბერი, 1965 ბაასი
(სირიის რეგიონი)
52   სალაჰ ალ-დინ ალ-ბიტარი
(1912–1980)
1 იანვარი, 1966 23 თებერვალი, 1966 ბაასი
(სირიის რეგიონი)
სალაჰ ალ-დინ ალ-ბიტარი მიშელ აფლაქის მხარდაჭერის გამო ჩამოაგდეს.[2]
53   იუსუფ ზუაინი
(1931–2016)
1 მარტი, 1966 29 ოქტომბერი, 1968 ბაასი
(სირიის რეგიონი)
54   ნურედდინ ალ-ათასი
(1929–1992)
29 ოქტომბერი, 1968 18 ნოემბერი, 1970 ბაასი
(სირიის რეგიონი)
ნურედდინ ალ-ათასი, 1966 - 1970 წლებში სირიის რეალურ მმართველ სალაჰ ჯადიდსა და სირიის თავდაცვის მინისტრ[3] ჰაფეზ ასადს შორის დაპირისპირების შედეგად ჩამოაგდეს.[4]
55   ჰაფეზ ასადი
(1930–2000)
21 ნოემბერი, 1970 3 აპრილი, 1971 ბაასი
(სირიის რეგიონი)
56
აბდულ რაჰმან ხლეიფავი
(1930–2009)
3 აპრილი, 1971 21 დეკემბერი, 1972 ბაასი
(სირიის რეგიონი)
57
მუჰამედ ალი ალ-აიუბი
(1932–)
21 დეკემბერი, 1972 7 აგვისტო, 1976 ბაასი
(სირიის რეგიონი)
58
აბდულ რაჰმან ხლეიფავი
(1930–2009)
7 აგვისტო, 1976 27 მარტი, 1978 ბაასი
(სირიის რეგიონი)
59
მუჰამედ ალი ალ-ჰალაბი
(1937–)
27 მარტი, 1978 9 იანვარი, 1980 ბაასი
(სირიის რეგიონი)
60
აბდულ რაუფ ალ-კასმი
(1932–)
9 იანვარი, 1980 1 ნოემბერი, 1987 ბაასი
(სირიის რეგიონი)
61
მაჰმუდ ზუაბი
(1935–2000)
1 ნოემბერი, 1987 13 მარტი, 2000 ბაასი
(სირიის რეგიონი)
62
მუჰამედ მუსტაფა მერო
(1941–)
13 მარტი, 2000 10 სექტემბერი, 2003 ბაასი
(სირიის რეგიონი)
63   მუჰამედ ნაჯი ალ-ოტარი
(1944–)
10 სექტემბერი, 2003 14 აპრილი, 2011 ბაასი
(სირიის რეგიონი)
64
ადელ საფარი
(1953–)
14 აპრილი, 2011 23 ივნისი, 2012 ბაასი
(სირიის რეგიონი)
65   რიად ჰიჯაბი
(1966–)
23 ივნისი, 2012 6 აგვისტო, 2012 ბაასი
(სირიის რეგიონი)
ომარ იბრაჰიმ ღალავანჯი
(1954–)
6 აგვისტო, 2012 11 აგვისტო, 2012 ბაასი
(სირიის რეგიონი)
66   ვეალ ნადერ ალ-ჰალქი
(1964–)
11 აგვისტო, 2012 3 ივლისი, 2016 ბაასი
(სირიის რეგიონი)
67   იმად ხამისი
(1961–)
3 ივლისი, 2016 დღემდე ბაასი
(სირიის რეგიონი)

ლიტერატურარედაქტირება

სქოლიორედაქტირება

  1. Moubayed 2006, გვ. 133.
  2. Seale 1990, გვ. 99–101.
  3. Seale 1990, გვ. 142–144.
  4. Seale 1990, გვ. 162–163.