მთავარი მენიუს გახსნა

ფორმულა ერთის მსოფლიო ჩემპიონების სია

ფორმულა ერთი
მიმდინარე სეზონი
ფორმულა ერთის სეზონი 2010
დაკავშირებული სტატიები

ფორმულა ერთის ისტორია
ფორმულა ერთის დებულება
ფორმულა ერთის მანქანები
ფორმულა ერთის რბოლები

სიები
მრბოლელებიკონსტრუქტორები სეზონები · გრან-პრი · ტრასები

ქულების დათვლის სისტემა
ძრავები · საბურავები · ეროვნული ფერები
სპონსორები
სარბოლო დროშები · წითელი დროშა
ხალხი · ფატალური შემთხვევები
უკვალიფიკაციოები
მაუწყებლები

რეკორდები

მრბოლელები (გამარჯვებულები) (პოულები) (უ/წრეები)
კონსტრუქტორები (გამარჯვებულები)
ძრავები · საბურავები · რბოლები

იხილეთ აგრეთვე

მსოფლიო ჩემპიონები სეზონების მიხედვითრედაქტირება

 
მიხაელ შუმახერი, რეკორდსმენი, რომელმაც შვიდჯერ მოიგო ფორმულა ერთის მსოფლიო ჩემპიონატი.
 
ხუან მანუელ ფანჯიო, რეკორდსმენი 2002 წლამდე, ფანჯიომ ხუთჯერ მოიგო ფორმულა ერთის მსოფლიო ჩემპიონატი.
სეზონი მრბოლელი გუნდი ძრავა საბურავი პოული გამარჯვებები პოდიუმი უსწრაფესი წრე ქულები Pt. Margin
1950   ჯუზეპე ფარინა   ალფა რომეო ალფა რომეო P 2 3 3 3 30 3
1951   ხუან მანუელ ფანჯიო   ალფა რომეო ალფა რომეო P 4 3 5 5 31 6
1952   ალბერტო ასკარი   ფერარი ფერარი F

P

5 6 6 6 36 12
1953   ალბერტო ასკარი   ფერარი ფერარი P 6 5 5 4 34.5 6.5
1954   ხუან მანუელ ფანჯიო   მაზერატი
  მერსედესი
მაზერატი
მერსედესი
P

C

5 6 7 3 42 16.86
1955   ხუან მანუელ ფანჯიო   მერსედესი მერსედესი C 3 4 5 3 40 16.5
1956   ხუან მანუელ ფანჯიო   ფერარი ფერარი E 6 3 5 4 30 3
1957   ხუან მანუელ ფანჯიო   მაზერატი მაზერატი P 4 4 6 2 40 15
1958   მაიკ ჰაუთორნი   ფერარი ფერარი E 4 1 7 5 42 1
1959   ჯეკ ბრებჰემი   კუპერი* Climax D 1 2 5 1 31 4
1960   ჯეკ ბრებჰემი   კუპერი* Climax D 3 5 5 3 43 9
1961   ფილ ჰილი   ფერარი* ფერარი D 5 2 6 2 34 1
1962   გრემ ჰილი   BRM* BRM D 1 4 6 3 42 12
1963   ჯიმ კლარკი   ლოტუსი* Climax D 7 7 9 6 54 21
1964   ჯონ სურტისი   ფერარი* ფერარი D 2 2 6 2 40 1
1965   ჯიმ კლარკი   ლოტუსი* Climax D 6 6 6 6 54 14
1966   ჯეკ ბრებჰემი   ბრებჰემი* რეპკო G 3 4 5 1 42 14
1967   დენი ჰალმი   ბრებჰემი* რეპკო G 0 2 8 2 51 5
1968   გრემ ჰილი   ლოტუსი* ფორდი F 2 3 6 0 48 12
1969   ჯეკი სტიუარტი   მატრა* ფორდი D 2 6 7 5 63 26
1970   იოჰან რინდტი   ლოტუსი* ფორდი F 3 5 5 1 45 5
1971   ჯეკი სტიუარტი   ტირელი* ფორდი G 6 6 7 3 62 29
1972   ემერსონ პიტიპალდი   ლოტუსი* ფორდი F 3 5 8 0 61 16
1973   ჯეკი სტიუარტი   ტირელი ფორდი G 3 5 8 1 71 16
1974   ემერსონ პიტიპალდი   მაკლარენი* ფორდი G 2 3 7 0 55 3
1975   ნიკი ლაუდა   ფერარი* ფერარი G 9 5 8 2 64.5 19.5
1976   ჯეიმზ ჰანტი   მაკლარენი ფორდი G 8 6 8 2 69 1
1977   ნიკი ლაუდა   ფერარი* ფერარი G 2 3 10 3 72 17
1978   მარიო ანდრეტი   ლოტუსი* ფორდი G 8 6 7 3 64 13
1979   ჯოდი შეკტერი   ფერარი* ფერარი M 1 3 6 0 51 4
1980   ალან ჯონსი   უილიამსი* ფორდი G 3 5 10 5 67 13
1981   ნელსონ პიკე   ბრებჰემი ფორდი M

G

4 3 7 1 50 1
1982   კეკე როსბერგი   უილიამსი ფორდი G 1 1 6 0 44 5
1983   ნელსონ პიკე   ბრებჰემი BMW M 1 3 8 4 59 2
1984   ნიკი ლაუდა   მაკლარენი* TAG M 0 5 9 5 72 0.5
1985   ალენ პროსტი   მაკლარენი* TAG G 2 5 11 5 73 20
1986   ალენ პროსტი   მაკლარენი TAG G 1 4 11 2 72 2
1987   ნელსონ პიკე   უილიამსი* ჰონდა G 4 3 11 4 73 12
1988   აირტონ სენა   მაკლარენი* ჰონდა G 13 8 11 3 90 3
1989   ალენ პროსტი   მაკლარენი* ჰონდა G 2 4 11 5 76 16
1990   აირტონ სენა   მაკლარენი* ჰონდა G 10 6 11 2 78 7
1991   აირტონ სენა   მაკლარენი* ჰონდა G 8 7 12 2 96 24
1992   ნაიჯელ მენსელი   უილიამსი* რენო G 14 9 12 8 108 52
1993   ალენ პროსტი   უილიამსი* რენო G 13 7 12 6 99 26
1994   მიხაელ შუმახერი   ბენეტონი ფორდი G 6 8 10 8 92 1
1995   მიხაელ შუმახერი   ბენეტონი* რენო G 4 9 11 8 102 33
1996   დეიმონ ჰილი   უილიამსი* რენო G 9 8 10 5 97 19
1997   ჟაკ ვილნევი   უილიამსი* რენო G 10 7 8 3 81 39 (3)
1998   მიკა ჰაკინენი   მაკლარენი* მერსედესი B 9 8 11 6 100 14
1999   მიკა ჰაკინენი   მაკლარენი მერსედესი B 11 5 10 6 76 2
2000   მიხაელ შუმახერი   ფერარი* ფერარი B 9 9 12 2 108 19
2001   მიხაელ შუმახერი   ფერარი* ფერარი B 11 9 14 3 123 58
2002   მიხაელ შუმახერი   ფერარი* ფერარი B 7 11 17 7 144 67
2003   მიხაელ შუმახერი   ფერარი* ფერარი B 5 6 8 5 93 2
2004   მიხაელ შუმახერი   ფერარი* ფერარი B 8 13 15 10 148 34
2005   ფერნანდო ალონსო   რენო* რენო M 6 7 15 2 133 21
2006   ფერნანდო ალონსო   რენო* რენო M 6 7 14 5 134 13
2007   კიმი რაიკონენი   ფერარი* ფერარი B 3 6 12 6 110 1
2008   ლუის ჰემილტონი   მაკლარენი მერსედესი B 7 5 10 1 98 1
2009   ჯენსონ ბატონი   ბრაუნი* მერსედესი B 4 6 9 2 95 11
2010   სებასტიან ფეტელი   რედ ბული* რენო B 10 5 10 3 256 4
2011   სებასტიან ფეტელი   რედ ბული* რენო P 15 11 17 3 392 122
2012   სებასტიან ფეტელი   რედ ბული* რენო P 6 5 10 6 281 3
2013   სებასტიან ფეტელი   რედ ბული* რენო P 9 13 16 7 397 155
2014   ლუის ჰემილტონი   მერსედესი* მერსედესი P 7 11 16 7 384 67
2015   ლუის ჰემილტონი   მერსედესი* მერსედესი P 11 10 17 8 381 59
2016   ნიკო როსბერგი   მერსედესი* მერსედესი P 8 9 16 6 385 5

განმარტებარედაქტირება

* (ფიფქი) — აღნიშნავს იმ გუნდებს, რომლებმაც ამავე სეზონში მოიგეს კოსნტრუქტორების ჩემპიონატი (ჯილდოები 1958 წლის სეზონიდან).

ლიტერატურარედაქტირება

  • Amara, Solange; Davillerd, Cyril; et al. (2004). Formula One Yearbook 2004–05. Chronosports S.A.. ISBN 2-84707-072-9. 

რესურსები ინტერნეტშირედაქტირება