მთავარი მენიუს გახსნა

ფედერიკო გარსია ლორკა (ესპ. Federico García Lorca) (დ. 5 ივნისი, 1898 — გ. 19 აგვისტო, 1936)— ესპანელი პოეტი და დრამატურგი,

ფედერიკო გარსია ლორკა
Federico García Lorca. Huerta de San Vicente, Granada.jpg
დაბ. თარიღი 5 ივნისი 1898(1898-06-05)[1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9] [10] [11] [12] [13]
დაბ. ადგილი ფუენტე-ვაკეროსი[2] [14]
გარდ. თარიღი 18 აგვისტო 1936(1936-08-18)[5] [6] [7] [8] [9] [10] (38 წლის) ან 19 აგვისტო 1936(1936-08-19)[15] (38 წლის)
გარდ. ადგილი გრანადა[2]
საქმიანობა თეატრის რეჟისორი[14] , ლირიკოსი, ავტორი, დრამატურგი[14] , პოეტი, მუსიკოსი და მხატველი
ენა ესპანური ენა
მოქალაქეობა ესპანეთი[16]
ალმა-მატერი Facultad de Filosofía y Letras (Universidad de Granada)
ჟანრი დრამატურგია, თეატრი და პოეზია
Magnum opus Blood Wedding, Yerma, Libro de poemas, Poet in New York, Poema del cante jondo, When Five Years Pass, The Public, Diván del Tamarit, Doña Rosita the Spinster, The House of Bernarda Alba, Romancero Gitano და Seis poemas galegos
ხელმოწერა Federico García Lorca signature.svg

დაიბადა 1898 წლის 5 ივნისს ანდალუსიის, გრანადის პროვინციის, სოფელ ფუენტე ვაკეროში. 1914 წელს ჩააბარა გრანადის უნივერსიტეტის ფილოსოფიის, ლიტერატურისა და სამართალმცოდნების ფაკულტეტზე. ამ პერიოდს უკავშირდება მისი პირველი შემოქმედებითი ნაბიჯები Impresiones y Paisajes და Libro de Poemas (თუმცა მისი დაბეჭდვა მხოლოდ 1921 წელს მოახერხა). დაუახლოვდა გრანადის მაშინდენ ინტელექტუალებს და ხელოვანებს. მასზე დიდი ზეგავლენა იქონია კომპოზიტორმა მანუელ დე ფალამ. 1919 ბინა დაიდო მადრიდის სტუდენტთა საერთო საცხოვრებელში (Residencia de Estudiante de Madrid). მადრიდში დაუახლოვდა მისი ეპოქის ისეთ გამოჩენილ ადამიანებს როგორებიც იყვნენ: ანტონიო მაჩადო, პაბლო ნერუდა, ხუან რამონ ხიმენესი და სხვ. განსაკუთრებული მეგობრული ურთიერთობა აკავშირებდა მას კატალონიერ სიურეალისტ სალვადორ დალისთან და რეჟისორ ლუის ბუნუელთან. 1929, როგორც სტიპენდიანტი, ნიუ-იორკს გაემგზავრა. მისი იქაური ცხოვრება და მოღვაწეობა ასახულია Poeta en Nueva York-ში, რომელიც მისი სიკვდილის შემდეგ დაიბეჭდა. ესპანეთში დაბრუნების შემდეგ ჩამოაყალიბა მოხეტიალე სტუდენტთა თეატრი "La Barranca". შემოიარეს მთელი ესპანეთი და შემდეგ იმოგზაურეს სამხრეთ ამერიკაში. სცენაზე გააცოცხლეს გამოჩენილი ესპანელი ოსტატების შემოქმედება. 1936 წელს დაიწყო ესპანეთის სამოქალაქო ომი. ლორკა აღზევებული მემარჯვენეების სამიზნე გახდა თავისი პროგრესული აზროვნებისა და მათ მიერ მანკიერად მიჩნეული სექსუალური გამოხატულების გამო. 1936 წლის 19 აგვისტოს ფედერიკო გარსია ლორკა სასტიკად იქნა ნაწამები და დახვრეტილი ფალანგისტების მიერ.

შემოქმედებარედაქტირება

 
ფედერიკო გარსია ლორკას ძეგლი მადრიდში

ლექსები და კრებულებირედაქტირება

  • Impresiones y paisajes (შთაბეჭდილებები და პეიზაჟი, 1918)
  • Libro de poemas (ლექსების წიგნი, 1921)
  • Oda a Salvador Dalí (ოდა სალვატორე დალის, 1926)
  • Romancero gitano (ციგნური რომანსერო, 1928)
  • Poeta en Nueva York (პოეტი ნიუ-იორკში, 1930)
  • Poema del cante jondo (პოემა კანტე ხონდოზე, 1931)
  • Llanto por Ignacio Sánchez Mejías (1935)
  • Diván del Tamarit (დივან ტამარიტი, 1936)
  • Sonetos del amor oscuro (სონეტები სიყვარულზე, 1936)

პიესებირედაქტირება

  • Mariana Pineda (1927)
  • La zapatera prodigiosa (1930)
  • Retablillo de Don Cristóbal
  • El público (1930)
  • Así que pasen cinco años (ხუთი წლის შემდეგ, 1930)
  • Amor de don Perlimplín con Belisa en su jardín (დონ პერლიმპლინის სიყვარული, 1933)
  • Bodas de sangre (სისხლიანი ქორწილი, 1933)
  • Yerma (იერმა, 1934)
  • Doña Rosita la soltera o el lenguaje de las flores
  • La casa de Bernarda Alba (ბერნარდა ალბას სახლი, 1936)

რესურსები ინტერნეტშირედაქტირება

სქოლიორედაქტირება

  1. გერმანიის ეროვნული ბიბლიოთეკა, ბერლინის სახელმწიფო ბიბლიოთეკა, ბავარიის სახელმწიფო ბიბლიოთეკა და სხვ. Record #118537598 // ინტეგრირებული ნორმატიული ფაილი — 2012—2016.
  2. 2.0 2.1 2.2 Краткая литературная энциклопедияМосква: Советская энциклопедия, 1962. — Т. 2.
  3. BnF authorities: პლატფორმა ღია მონაცემები — 2011.
  4. SNAC — 2010.
  5. 5.0 5.1 ბროდვეის ინტერნეტ მონაცემთა ბაზა — 2000.
  6. 6.0 6.1 Itaú Cultural Enciclopédia Itaú CulturalSão Paulo: Itaú Cultural, 1987. — ISBN 978-85-7979-060-7
  7. 7.0 7.1 Real Academia de la Historia Diccionario biográfico españolReal Academia de la Historia, 2011.
  8. 8.0 8.1 Find a Grave — 1995. — ed. size: 165000000
  9. 9.0 9.1 IMSLP — 2006.
  10. 10.0 10.1 filmportal.de — 2005.
  11. Discogs — 2000.
  12. Munzinger-Archiv — 1913.
  13. ბროკჰაუზის ენციკლოპედია
  14. 14.0 14.1 14.2 https://wepa.unima.org/en/federico-garcia-lorca/
  15. Person Profile // კინოფილმების ინტერნეტ-მონაცემთა ბაზა — 1990.
  16. LIBRIS — 2018.