მთავარი მენიუს გახსნა
ბოჰემიის გერბი

ქვემოთ მოცემულია ბოჰემიის მმართველთა სია, რომლებიც მართავდნენ ქვეყანას ჯერ როგორც გრაფები, შემდეგ კი როგორც მეფეები, მე-9 საუკუნიდან 1918 წლამდე. ბოჰემია გახდა ჩეხოსლოვაკიის რესპუბლიკის ნაწილი 1918 წელს.

დიდი მორავიის პრინცებირედაქტირება

ბოჰემიის მმართველებირედაქტირება

გრაფებირედაქტირება

ბოჰემიის გრაფები
პრჟემისლოვიჩები
სურათი სახელი მმართველობის წლები შენიშვნები
ბორჟივოი I c.870–888/9
სპიტიჰნევ I 894–915 ბორჟივოი I-ს შვილი.
ვრატისლაუს I
915–921 სპიტიჰნევ I-ს ძმა.
ვაცლავ I
921–935 ვრატისლაუს I-ს შვილი, აგრეთვე ცნობილი როგორც წმინდა ვაცლავი.
ბოლესლავ I მრისხანე
935–972 ვრატისლაუს I-ს ძმა.
ბოლესლავ II ღვთისმოსავი
972–999 ბოლესლავ I-ს შვილი.
ბოლესლავ II წითელთავიანი
999–1002 ბოლესლავ II-ს შვილი.
ვლადიოვი 1002–1003 პიასტების დინასტია (?).
ბოლესლავ III 1003 მეორედ.
ბოლესლავ მამაცი
1003–1004 პიასტების დინასტია; ვლადივოის ძმა (?), ბოლესლავ I-შ შვილიშვილი, პოლონეთის გრაფი, შემდეგში კი მეფე.
იარომირი 1004–1012 ბოლესლავ III-ს ძმა.
ულრიხი
1012–1033 იარომირის ძმა. ასევე ცნობილია, როგორც ოდალრიხი და უდალრიხი.
იარომირი 1033–1034 მეორედ.
ულრიხი 1034 მეორედ.
ბრჟეტისლავ I 1034–1055 ულრიხის შვილი.
სპიტიჰნევ II 1055–1061 ბრჟეტისლავ I-ს შვილი.
ვრატისლავ II
1061–1092 სპიტიჰნევ II-ს ძმა. მეფე 1085–1092 წლებში, ვრატისლავ I-ს სახელით.
კონრად I
(კონრად I. ბრჟნენსკი)
1092 ვრატისლავ II-ს ძმა.
ბრეტისლავ II
(ბრჟეტისლავ II.)
1092–1100 კონრად I-ს ძმისწული, ვრატისლავ II-ს შვილი.
ბორჟივოი II 1101–1107 ბრეტისლავ II-ს ძმა.
სვატოპლუკი
(სვენტოპლუკ ოლომოუცკი)
1107–1109
ვლადისლავ I (ვლადისლავი) 1109–1117 ბორჟივოი II-ს ძმა.
ბორჟივოი II 1117–1120 მეორედ
ვლადისლავ I 1120–1125 მეორედ
სობესლავ I 1125–1140 ვლადისლავ I-ს ძმა.
ვლადისლავ II 1140–1172 სობესლავ I-ს ძმისწული, ვლადისლავ I-ს შვილი. მეფობდა 1158–1172 წლებში ვლადისლავ I-ს სახელით.
ფრედერიკი (ბედრჟიჩი) 1172–1173 ვლადისლავ II-ს შვილი.
სობესლავ II 1173–1178 სობესლავ I-ს შვილი.
ფრედერიკი 1178–1189 მეორეჯერ.
კონრად II ოტო
(კონრად II. ოტა)
1189–1191 კონრად I-ს შთამომავალი.
ვაცლავ II
(ვაცლავ II.)
1191–1192 სობესლავ II-ს ძმა.
პრჟემისლ I ოტოკარი 1192–1193 ვლადისლავ II-ს ძმა.
ჰენრი ბრეტისლავი
(Jindřich Břetislav)
1193–1197 ოტოკარ I-ს ბიძაშვილი.
ვლადისლავ ჰენრი
(Vladislav Jindřich)
1197 ოტოკარ I-ს ძმა.
ოტოკარ I 1197–1198 მეორედ. მეფე გახდა 1198 წელს.

მეფეებირედაქტირება

ბოჰემიის მეფეები
პრჟემისლოვიჩების დინასტია
სურათი სახელი მეფობის წლები' შენიშვნები
  ოტოკარ I
(Přemysl I. Otakar)
1198–1230 სამეფო ტიტული მემკვიდრეობით გადმოეცათ გერმანიის მეფე ფილიპისგან, 1212 წელს.
  ვაცლავ I
(Václav I.)
1230–1253 ოტოკარ I-ს შვილი.
პრჟემისლ II ოტოკარი
(Otakar II.)
1253–1278 ვაცლავ I-ს შვილი. ასევე ავსტრიის, შტირიის, კარინტიის და კარნიოლას გრაფი.
ვაცლავ II
(Václav II.)
1278–1305 ოტოკარ II-ს შვილი. ასევე კრაკოვის გრაფი 1291 წლიდან და პოლონეთის მეფე 1300-1305 წლებში.
ვაცლავ III
(Václav III.)
1305–1306 ვაცლავ II-ს შვილი. ბოჰემიის უგვირგვინო მეფე. ასევე უნგრეთის და პოლონეთის მეფე.
უდინასტიო
ჰენრი (კარინტია)
(Jindřich Korutanský)
1306 მეინჰარდინერი. II-ს შვილობილი. უგვირგვინო.
რუდოლფ I
(Rudolf I.)
1306–1307 ჰაბსბურგი. ელიზაბეტ რიჩეზას, ვაცლავ I-ს ქვრივის მეორე ქმარი.
ჰენრი 1307–1310 მეორედ
ლუქსემბურგის დინასტია
ჯონი ბრმა
(Jan Lucemburský)
1310–1346 ვაცლავ II-ს შვილობილი.
კარლ I
(Karel I.)
1346–1378 ჯონის შვილი. აგრეთვე ცნობილი როგორც საღვთო რომის იმპერატორი და კარლეს IV.
ვაცლავ IV
(Václav IV.)
1378–1419 კარლეს IV-ს შვილი. ასევე საღვთო რომის იმპერატორი 1400 წლამდე.
  სიგისმუნდი
(Zikmund)
1419–1437 ვაცლავ IV-ს ძმა. ფაქტობრივად მართავდა მხოლოდ 1436–1437 წლებში (ჰუსიტურ რევოლუციამდე). ასევე საღვთო რომის იმპერატორი და უნგრეთის მეფე.
ჰაბსბურგების დინასტია
ალბერტი
(Albrecht Habsburský)
1437–1439 სიგისმუნდის შვილობილი. ასევე რომის და უნგრეთის მეფე.
უმეფობის ხანა 1440–1453 ალბერტის შვილი არ აღიარა ჩეხეთის თავადაზნაურობამ, იყო ლანდფრიდენის პროვინციის მმართველი.
  ლადისლავ პოსტუმი
(Ladislav Pohrobek)
1453–1457 ალბერტის შვილი, დაიბადა მამის სიკვდილის შემდეგ. ასევე იყო უნგრეთის მეფე.
დინასტიის გარეშე
  ირჟი (პოდებრადი)
(Jiří z Poděbrad)
1457–1471 მეფედ აირჩია ჩეხეთის დიდგვაროვანთა სახლმა (House of Kunštát). მას ასევე ჰყავდა შთამომავლები, მაგრამ ძალაუფლება გადაეცა პოლონეთის სამეფო გვარის წარმომადგენელს.
  მატიას I კორვინუსი
(Matyáš Korvín)
1469–1490 უნგრეთის მეფე, აირჩიეს ჩეხმა კათოლიკე დიდგვაროვნებმა 1469 წელს, მაგრამ არ უმეფია.
იაგელონიელთა დინასტია
ვლადისლავ II
(Vladislav II. Jagellonský)
1471–1516 ვლადისლავ პოსტუმუსის ძმისწული; ირჟის შთამომავალი. უნგრეთის მეფე 1490 წლიდან.
  ლუის II
(Ludvík Jagellonský)
1516–1526 ვლადისლავ II-ს შვილი. ასევე უნგრეთის მეფე.
ჰაბსბურგების დინასტია
  ფერდინანდ I 1526–1564 ლუისის ნახევარძმა; არჩეული მეფე. ასევე უნგრეთის მეფე და საღვთო რომის იმპერატორად არჩეული 1558 წელს.
  მაქსიმილიან II
(Maximilián)
1564–1576 ფერდინანდ I-ს შვილი, ვლადისლავ II-ს შვილიშვილი. ასევე უნგრეთის მეფე და საღვთო რომის იმპერატორი.
  რუდოლფ II
(Rudolf II.)
1576–1611 მაქსიმილიან I-ს შვილი. ასევე უნგრეთის მეფე და საღვთო რომის იმპერატორი.
  მატიასი
(Matyáš)
1611–1619 რუდოლფ II-ს ძმა. ასევე უნგრეთის მეფე და საღვთო რომის იმპერატორი.
  ფერდინანდ II 1619–1637 მატიასის ძმისწული. ასევე უნგრეთის მეფე და საღვთო რომის იმპერატორი.
  ფრედერიკ V 1619–1620 ვიტელსბახის სახლის წარმომადგენელი.
  ფერდინანდ III 1627–1657 ფერდინანდ II-ს შვილი. ასევე უნგრეთის მეფე და საღვთო რომის იმპერატორი.
ფერდინანდ IV 1646–1654 ფერდინანდ III-ს შვილი. ახალგაზრდა თანამონარქი მამის მეფობისას. ასევე უნგრეთის მეფე და საღვთო რომის იმპერატორი.
  ლეოპოლდ I 1657–1705 ფერდინანდ IV-ს ძმა. ასევე უნგრეთის მეფე და საღვთო რომის იმპერატორი.
  ჟოზეფ I
(Josef I.)
1705–1711 ლეოპოლდ I-ს შვილი. ასევე უნგრეთის მეფე და საღვთო რომის იმპერატორი.
  კარლ II
(Karel II.)
1711–1740 ჯოზეფ I-ს ძმა. ასევე უნგრეთის მეფე და საღვთო რომის იმპერატორი.
  კარლ ალბერტი
(Karel Albrecht)
1741–1743 ვიტელსბახის სახლის წარმომადგენელი. ჯოზეფ I-ს შვილობილი. ასევე საღვთო რომის იმპერატორი.
  მარია ტერეზა
(Marie Terezie)
1740–1780 კარლ II-ს ქალიშვილი. ასევე უნგრეთის დედოფალი.
ჰაბსბურგ-ლოთარინგიის დინასტია
  ჟოზეფ II
(Josef II.)
1780–1790 მარია ტერეზას შვილი. ასევე უნგრეთის მეფე და საღვთო რომის იმპერატორი.
  ლეოპოლდ II 1790–1792 ჟოზეფ II-ს ძმა. ასევე უნგრეთის მეფე და საღვთო რომის იმპერატორი.
  ფრანცი
(František)
1792–1835 ლეოპოლდ II-ს ძმა. ასევე უნგრეთის მეფე, საღვთო რომის იმპერატორი 1806 წლამდე და ავსტრიის იმპერატორი 1804 წლიდან.
  ფერდინანდ V 1835–1848 ფრანცის ძმა. ასევე ავსტრიის იმპერატორი და უნგრეთის მეფე. ასევე ბოჰემიის კურთხეული მეფე. ძალაუფლება დაკარგა 1848 წელს, ჰაბსურგის რევოლუციის დროს.
  ფრანც ჯოზეფი
(František Josef I.)
1848–1916 ფერდინანდ V-ს ძმისწული. ასევე უნგრეთის მეფე და საღვთო რომის იმპერატორი.
  კარლ III (Karel III.) 1916–1918 ფრანც ჯოზეფის ძმისწულის შვილი. ასევე ავსტრიის იმპერატორი და უნგრეთის მეფე.

რესურსები ინტერნეტშირედაქტირება