ბაღდადის გუბერნატორების სია

ამ სტატიაში წარმოგიდგენთ ბაღდადის მმართველთა სიას.

სიარედაქტირება

სეფიანთა მმართველობარედაქტირება

  • ჰუსეინ ბეგი (1508–1515)
  • ფანჰარეზი (1515–1524)
  • მუჰამად ხან ბინ შარაფ ალ–დინი (1529–1533)
  • თექელუ მუჰამად სულთან ხანი (1533–1534)
  • სეფი ალ–დინ ყული ხანი (1623–1531)
  • ბექთაშ ხან მირიმანიძე (1631–1638)
  • იაფთაშ ხანი (1638–1638)

ოსმალი გუბერნატორებირედაქტირება

  • ქეშიქ ჰასან ფაშა (1638–1639)
  • დერვიშ ფაშა (1639–1642)
  • ქეშიქ ჰასან-ფაშა (1642–1644)
  • დელი ჰუსეინ ფაშა (1644–1644)
  • მეჰმედ ფაშა (1644–1645)
  • მუსა ფაშა (1645–1646)
  • იბრაჰიმ ფაშა (1646–1646)
  • სემიზ მუსა ფაშა (1646–1647)
  • მელექ აჰმედ-ფაშა (1647–1647)
  • ასლან ფაშა (1647–1649)
  • ყაფლან მუსტაფა ფაშა (1649–1649)
  • ჰუსეინ ფაშა (1649–1650)
  • ქარა მუსტაფა ფაშა (1651–1652)
  • მურთაზა ფაშა (1652–1654)
  • მეჰმედ ფაშა (1654–1656)
  • ჰასეკი მეჰმედ ფაშა (1657–1659)
  • მუსტაფა ფაშა (1659–1659)
  • ჰასეკი მეჰმედ ფაშა (1659–1661)
  • ქანბურ მუსტაფა ფაშა (1661–1663)
  • ბამბეჯ მუსტაფა ფაშა (1663–1664)
  • ქარა მუსტაფა ფაშა (1664–1664)
  • უზუნ იბრაჰიმ ფაშა (1664–1666)
  • ქარა მუსტაფა ფაშა (1666–1671)
  • სელიჰდარ ჰუსეინ ფაშა (1671–1674)
  • აბდურაჰმან ფაშა (1674–1676)
  • ყაფლან მუსტაფა ფაშა (1676–1677)
  • ომერ ფაშა (1677–1681)
  • იბრაჰიმ ფაშა (1681–1684)
  • ომერ ფაშა (1684–1686)
  • ქეთჰუდა აჰმედ ფაშა (1686–1686)
  • ომერ ფაშა (1686–1691)
  • ჰასან ფაშა (1688–1690)
  • აჰმედ ფაშა (1690–1690)
  • აჰმედ ფაშა (1691–1693)
  • ჰაჯი აჰმედ ფაშა (1693–1695)
  • ალი ფაშა (1695–1695)
  • ჰასან ფაშა (1696–1698)
  • ისმაილ ფაშა (1698–1700)
  • ალი ფაშა (1700–1702)
  • იუსუფ ფაშა (1703–1704)

მამლუქი მართველებირედაქტირება


ოსმალი მმართველებირედაქტირება

  • მიდჰათ ფაშა
  • ჯემალ ფაშა
  • სულეიმან ნაზიფ ფაშა
  • ალი რიზა ფაშა (1831–1842)
  • ნაჯიბ ფაშა (1842–1849)
  • აბდულქერიმ ფაშა (1849–1850)
  • მეჰმედ ფაშა (1850–1851)
  • მეჰმედ ნამიქ-ფაშა (1851–1852)
  • რეშიდ ფაშა (1852–1857)
  • ომერ ფაშა (1858–1859)
  • მუსტაფა ნური ფაშა (1859–1860)
  • აჰმეთ თევფიქ-ფაშა (1861–1861)
  • მეჰმედ ნამიქ ფაშა (1862–1867)
  • თაქი ალ–დინ ფაშა (1867–1869)
  • მიდჰათ-ფაშა (1869–1872)
  • რაუფ ფაშა (1872–1873)
  • რადიფ ფაშა (1873–1875)
  • აბდურაჰმან ფაშა (1875–1877)
  • აქიფ ფაშა (1877–1878)
  • ქარიშხალი აირინი (ქადრი-ფაშა2011) (1878–1878)
  • აბდურაჰმან ფაშა (1879–1880)
  • თაქი ალ–დინ ფაშა (1880–1887)
  • მუსტაფა ასიმ ფაშა (1887–1889)
  • სირრი ფაშა (1890–1891)
  • ჰასან ფაშა (1891–1896)
  • ათელაჰ ფაშა (1896–1899)
  • ნამიქ ფაშა (1899–1902)
  • აჰმედ ფეიზი-ფაშა (1902–1904)
  • აბდულვაჰაბ ფაშა (1904–1905)
  • აბდულმეჯიდ ფაშა (1905–1906)
  • ებუბექირ ჰაისამ ფაშა (1907–1908)
  • ნადიმ ფაშა I (1908–1908)
  • ნეჯმ ალ–დინ ბეგი (1908–1909)
  • მეჰმედ ფადილ ფაშა (1909–1909)
  • შევქეთ ფაშა (1909–1910)
  • ჰუსეინ ნადიმ ფაშა (1910–1911)
  • იუსუფ აღა ფაშა (1911–1911)
  • ჯემალ ფაშა (1911–1912)
  • ალი რედჰა ფაშა (1912–1912)
  • მეჰმედ ზექი ფაშა (1912–1913)
  • მეჰმედ ფადილ ფაშა (1913–1914)
  • სულეიმან ნაზიმ-ფაშა (1914–1915)
  • ნური ალ–დინ ფაშა (1915–1915)
  • ჰალილ ფაშა (1916–1917)

იხილეთ აგრეთვერედაქტირება

ლიტერატურარედაქტირება

  • Owem, Roger. "The Middle East in the world economy, 1800–1914
  • Ágoston, Gábor; Masters, Bruce A. (2009).