მთავარი მენიუს გახსნა

პორტუგალიის ქალაქების სია – აქ წარმოდგენილია პორტუგალიის ქალაქების სია (პორტ. cidade). პორტუგალიაში ქალაქი რომ ეწოდოს დასახლებას უნდა დააკმაყოფილოს რამდენიმე კრიტერიუმი, როგორიცაა მინიმუმ მობინადრეების რაოდენობა და კარგი ინფრასტრუქტურა (სკოლა, სამედიცინო მომსახურების, კულტურული და სპორტული ნაგებობები) ან უნდა ჰქონდეს ისტორიული მნიშვნელობა. 1980-იან წლებში ქვეყნის დემოგრაფიულმა გაფართოებამ გამოიწვია მოთხოვნილება იმისა, რომ რამდენიმე დასახლებისათვის ქალაქის სტატუსი მიენიჭებინათ. 2006 წელს 151 დასახლებამ მიიღო ეს სტატუსი.

სულ ბოლოს ქალაქები გამოაცხადეს 2009 წლის 12 ივნისს: ვალენსა, სენორა-დე-ორა, სან-პედრუ-დუ-სული, სამორა-კორეია და ბორბა.

უდიდესი ქალაქებია: ლისაბონი, პორტუ, ვილა-ნოვა-დე-გაია, ბრაგა, ამადორა, კოიმბრა, აგუალვა-კასემი, სეტუბალი, კელუში, ალმადა...

სიარედაქტირება

გერბი ქალაქი მოსახლეობა[1] სტატუსი
 
აბრანტეში
18,600
14 ივნისი, 1916
 
აგუალვა-კასენი
121,000
12 ივლისი, 2001
 
აგედა
11,357
14 აგვისტო, 1985
 
ალბუფეირა
16,237
20 აგვისტო, 1986
 
ალკასერ-დუ-სალი
9,118
12 ივლისი, 1997
 
ალკობასა
9,775
30 აგვისტო, 1995
 
ალმადა
101,500
16 ივნისი, 1973
ალმეირიმი
11,607
16 აგვისტო, 1991
 
ალვერკა-დუ-რიბატეჟუ
29,086
9 აგვისტო,1990
 
ამადორა
151,500
17 სექტემბერი, 1979
 
ამარანტე
11,000
14 აგვისტო, 1985
 
ამორა
53,638
2 ივლისი, 1993
ანადია
3,533
9 დეკემბერი, 2004
 
ანგრა-დუ-ეროიჟმუ
21,200
21 აგვისტო, 1534
 
ავეირუ
67,003
11 აპრილი, 1759
 
ბარსელოსი
20,000
6 სექტემბერი, 1928
 
ბარეირო
50,232
28 ივნისი, 1984
 
ბეჟა
23,475
10 აპრილი, 1521
 
ბრაგა
170,250
დაარსების დღიდან
 
ბრაგანსა
19,998
23 თებერვალი, 1464
 
კალდაშ-და-რაინია
30,006
26 აგვისტო, 1927
 
კამარა-დე-ლობუში
16,842
2 აგვისტო, 1996
 
კანისუ
11,586
9 ივნისი, 2005
 
კანტანედე
7,066
16 აგვისტო, 1991
 
კარტაშუ
10,115
30 აგვისტო, 1995
 
კაშტელუ-ბრანკუ
34,525
20 მარტი, 1771
 
შავეში
19,307
18 მარტი, 1929
 
კოიმბრა
138,540
დაარსების დღიდან
 
კოშტა-და-კაპარიკა
14,100
9 დეკემბერი, 2004
 
კოვილიანი
36,147
20 ოქტომბერი, 1870
 
ელვაში
28,106
3 აპრილი, 1513
 
ენტრონკამენტუ
20,065
16 აგვისტო, 1991
 
ერმეზინდე
40,139
10 აგვისტო, 1990
 
ეჟმორეში
11,200
2 ივლისი1993
 
ეშპინიუ
10,500
16 ივნისი, 1973
 
ესპოზენდე
9,148
2 ივლისი, 1993
 
ეშტარეჟა
7,000
9 დეკემბერი, 2004
 
ეშტრემუში
9,011
31 აგვისტო, 1926
 
ევორა
46,417
დაარსების დღიდან
 
ფაფე
15,323
23 აგვისტო, 1986
 
ფარუ
43,757
7 სექტემბერი, 1540
 
ფატიმა
10,302
12 ივლისი, 1997
 
ფელგუეირაში
15,100
10 აგვისტო, 1990
 
ფიგუეირა-და-ფოში
36,500
20 სექტემბერი, 1882
 
ფიანეში
13,100
12 ივლისი, 2001
 
ფრეამუნდე
7,452
12 ივლისი, 2001
 
ფუნშალი
100,526
21 აგვისტო, 1508
 
ფუნდანი
8,957
19 აპრილი, 1988
 
გაფანია-და-ნაზარე
14,021
21 ივლისი, 2001
 
განდრა
5,200
26 აგვისტო, 2003
 
გონდომარი
25,000
16 აგვისტო, 1991
 
გოვეია
3,500
1 თებერვალი, 1988
 
გუარდა
32,274
27 ნოემბერი, 1199
 
გიმარაინში
52,181
23 ივნისი, 1853
 
ორტა
9,000
4 ივლისი, 1833
 
ილიავუ
17,200
9 აგვისტო, 1990
 
ლაგოა
5,000
12 ივლისი, 2001
 
ლაგუში
20,000
27 იანვარი, 1573
 
ლამეგუ
12,000
დაარსების დღიდან
 
ლეირია
50,264
13 ივნისი, 1545
 
ლისაბონი
508,209
დაარსების დღიდან
 
ლიშა
5,500
30 აგვისტო, 1995
 
ლოულე
24,000
1 თებერვალი, 1988
 
ლორეში
26,000
9 აგვისტო, 1990
 
ლოროზა
11,300
12 ივლისი, 2001
 
მასედუ-დე-კავალეირუში
7,800
24 ივნისი, 1999
 
მაშიკუ
13,700
2 აგვისტო1996
 
მაია
40,000
23 აგვისტო, 1986
 
მანგუალდე
8,107
12 ივლისი, 2001
 
მარკუ-დე-კანავეზეში
9,000
2 ივლისი, 1993
 
მარინია-გრანდე
29,100
19 აპრილი1988
 
მატუზინიუში
47,703
28 ივნისი, 1984
 
მეალადა
5,500
26 აგვისტო, 2003
 
მედა
2,004
9 დეკემბერი, 2004
 
მირანდა-დუ-დორუ
2,000
10 ივლისი, 1545
 
მირანდელა
11,000
28 ივნისი, 1984
 
მონტემურ-უ-ნოვუ
14,000
18 აპრილი, 1988
 
მონტემურ-უ-ველუ
30,000
1212
 
მონტიჟუ
30,486
14 აგვისტო, 1985
 
მორა
10,000
1 თებერვალი, 1988
 
ოდიველაში
54,500
10 აგვისტო, 1990
 
ოლანუ
31,100
14 აგვისტო, 1985
 
ოლივეირა-დუ-აზემეიში
15,000
16 მაისი, 1984
 
ოლივეირა-დუ-ბაირუ
5,005
26 აგვისტო, 2003
 
ოლივეირა-დუ-ოსპიტალი
4,400
2 ივლისი, 1993
 
ოურენი
11,100
16 აგვისტო, 1991
 
ოვარი
18,900
28 ივნისი, 1984
 
პასუშ-დე-ფერეირა
9,000
2 ივლისი, 1993
 
პარედესი
12,500
16 აგვისტო, 1991
 
პენაფიელი
10,000
3 მარტი, 1770
პენიშე
17,500
1 თებერვალი, 1988
 
პეზუ-და-რეგუა
10,000
14 აგვისტო, 1985
 
პინელი
3,500
25 აგვისტო, 1770
 
პომბალი
18,500
16 აგვისტო, 1991
 
პონტა-დელგადა
46,102
2 აპრილი, 1546
 
პონტე-დე-სორი
11,000
14 აგვისტო, 1985
 
პორტალეგრე
15,700
23 მაისი, 1550
 
პორტიმაუ
40,700
11 დეკემბერი, 1924
 
პორტუ
240,227
დაარსების დღიდან
 
ვილა-ვალეირა
4,475
2 აგვისტო, 1996
 
პოვუა-დე-სანტა-ირია
28,000
24 ივნისი, 1999
 
პოვუა-დე-ვარშინი
38,257
16 ივნისი, 1973
 
პრაია-და-ვიტორია
6,500
20 ივნისი, 1981
 
კარტეირა
21,000
24 ივნისი, 1999
 
კელუში
116,124
24 ივლისი, 1997
 
რებორდოსა
12,100
26 აგვისტო, 2003
 
რეგენგუშ-დე-მონსარაში
7,900
9 დეკემბერი, 2004
 
რიბეირა-გრანდე
6,350
29 ივნისი, 1981
 
რიო-მაიორი
11,102
14 აგვისტო, 1985
 
რიო-ტინტო
61,227
30 აგვისტო, 1995
 
საბუგალი
2,300
9 დეკემბერი, 2004
 
საკავენი
17,000
4 ივნისი, 1997
 
სანტა-კომბა-დანი
3,200
24 ივნისი, 1999
 
სანტა-კრუში
6,500
2 აგვისტო, 1996
 
სანტა-მარია-და-ფეირა
16,900
14 აგვისტო, 1985
 
სანტანა
3,300
1 იანვარი, 2001
 
სანტარენი
30,100
24 დეკემბერი, 1868
 
სანტიაგუ-დუ-კასენი
7,753
16 აგვისტო, 1991
 
სანტუ-ტირსუ
14,100
14 აგვისტო, 1985
 
სან-ჟუან-და-მადეირა
21,102
28 ივნისი, 1984
 
სანმამედე-დე-ინფეშტა
27,000
12 ივლისი, 2001
 
სან-სალვადორ-დე-ლორდელუ
11,000
26 აგვისტო, 2003
 
სეია
7,000
23 აგვისტო, 1986
 
სეიშალი
31,101
2 ივლისი, 1993
 
სერპა
9,990
26 აგვისტო, 2003
 
სეტუბალი
120,636
19 აპრილი, 1860
 
სილვეში
11,000
დაარსების დღიდან
 
სინესი
15,555
12 ივლისი, 1997
 
ტაროკა
3,200
9 დეკემბერი, 2004
 
ტავირა
13,300
16 მარტი, 1520
 
ტომარი
20,000
12 თებერვალი, 1844
 
ტონდელა
10,120
1 თებერვალი, 1988
 
ტორეშ-ნოვაში
14,900
14 აგვისტო, 1985
 
ტორეშ-ვედრაში
27,200
3 თებერვალი, 1979
 
ტრანკოზუ
3,350
9 დეკემბერი, 2004
 
ტროფა
22,000
2 ივლისი, 1993
 
ვალბონი
14,100
9 დეკემბერი, 2004
 
ვალე-დე-კამბრა
4,200
2 ივლისი, 1993
 
ვალონგუ
27,900
10 აგვისტო, 1990
 
ვალპასოსი
4,102
24 ივნისი, 1999
 
ვენდაშ-ნოვაში
10,103
2 ივლისი, 1993
 
ვიანა-დუ-კაშტელუ
36,750
20 იანვარი, 1848
 
ვილა-დუ-კონდე
32,257
1 თებერვალი, 1988
 
ვილა-ფრანკა-დე-შირა
19,000
28 ივნისი, 1984
 
ვილა-ნოვა-დე-ფამალიკანუ
30,100
14 აგვისტო, 1985
 
ვილა-ნოვა-დე-ფოშ-კოა
3,303
12 ივლისი, 1997
 
ვილა-ნოვა-დე-გაია
178,526
28 ივნისი, 1984
 
ვილა-ნოვა-დე-სანტუ-ანდრე
12,123
26 აგვისტო, 2003
 
ვილა-რეალი
27,250
20 ივლისი, 1925
 
ვილა-რეალ-დე-სანტუ-ანტონიუ
11,000
19 აპრილი, 1988
 
ვიზეუ
50,583
დარსების დღიდან
 
ვიზელა
10,100
1 სექტემბერი1998

სქოლიორედაქტირება

  1. მოსახლეობის აღწერის თარიღია 2004 წელი, ხოლო გამოყენებული საიტი National Association of Portuguese Municipalities