ერევნის ეკლესიების სია

ქვემოთ მოცემულია ეკლესიებისა და კათედრალების სია სომხეთის დედაქალაქ ერევანში.[1][2]

მოქმედი ეკლესიებირედაქტირება

სომხური სამოციქულო ეკლესიარედაქტირება

სახელი სურათი კურთხევის წელი მდებარეობა არქიტექტორი სტილი
კანაკერის სურბ-ჰაკობის ეკლესია   1679 წ.[3] კანაკერ-ზეითუნის რაიონი სამნავიანი უგუმბათო ბაზილიკა
ზორავორის ღვთისმშობლის ეკლესია   1694 წ. კენტრონის რაიონი სამნავიანი უგუმბათო ბაზილიკა
სურბ-გევორქის ეკლესია (შენგავითი)   XVII საუკუნე შენგავითის რაიონი სამნავიანი უგუმბათო ბაზილიკა
სურბ-იოანე ბაპტისტის ეკლესია   1710 წ. კენტრონის რაიონი ბაღდასარ არზუმანიანი და არეგ ისრაელიანი ჯვარ-გუმბათოვანი
სუბ-სარქისი (კენტრონი)   1842 წ. კენტრონის რაიონი რაფაელ ისრაელიანი (განახლება)
სურბ-კირაკის ეკლესია   XIX საუკუნე შენგავითის რაიონი ერთნავიანი უგუმბათო ბაზილიკა
ღვთისმშობლის ეკლესია (ნორკ-მარაში)   1995 წ. ნორკ-მარაშის რაიონი რადიალური
ღვთისმშობლის ეკლესია (მალათია-სებასტია)   1998 წ. მალათია-სებასტიის რაიონი ჰრაჩია გასპარიანი რადიალური
სუბ-სარქისი (ნორ-ნორქი)   1999 წ. ნორ-ნორქის რაიონი ბაღდასარ არზუმანიანი წრიული
წმინდა გრიგოლ განმანათლებლის საკათედრო ტაძარი   2001 წ. კენტრონის რაიონი სტეპან კურქჩიანი
ღვთისმშობლის ეკლესია (ავანი)   2002 წ. ავანის რაიონი გრიშა მელიქ-სარქისიანი ჯვარ-გუმბათოვანი
წმინდა მოწამის ეკლესია (დავთაშენი)   2003 წ. დავთაშენის რაიონი ლევონ ოუმედიანი ერთნავიანი გუმბათოვანი ბაზილიკა
სამების ეკლესია   2005 წ. მალათია-სებასტიის რაიონი ბაღდასარ არზუმანიანი წრიული
სურბ-ხაჩის ეკლესია   2006 წ. შენგავითის რაიონი ჰრაჩია გასპარიანი ჯვარ-გუმბათოვანი
ღვთისმშობლის ეკლესია (ნორ-ნორქი)   2014 წ. ნორ-ნორქის რაიონი ალბერტ სოხიკიანი
არტაშეს სოხიკიანი
ერთნავიანი გუმბათოვანი ბაზილიკა
წმინდა მოწამის ეკლესია (ნუბარაშენი)   2015 წ. ნუბარაშენის რაიონი არტაკ ღულიანი რადიალური
სურბ-ანას ეკლესია   2015 წ. კენტრონის რაიონი ვაჰაგნ მოვსისიანი ჯვარ-გუმბათოვანი

სამლოცველოებირედაქტირება

სახელი სურათი კურთხევის წელი მდებარეობა არქიტექტორი სტილი
კათოღიკეს ეკლესია   XIII საუკუნე კენტრონის რაიონი ერთნავიანი გუმბათოვანი ბაზილიკა
წმინდა ანანიას სამლოცველო   1889 წ. კენტრონის რაიონი ერთნავიანი გუმბათოვანი ბაზილიკა
სურბ-ხაჩ ზორავორის სამლოცველო 1991 წ. შენგავითის რაიონი რუბენ გასპარიანი ერთნავიანი უგუმბათო ბაზილიკა
წმინდა მოწამე ვართანცის სამლოცველო   1998 წ. მალათია-სებასტიის რაიონი ერთნავიანი გუმბათოვანი ბაზილიკა

რუსეთის მართლმადიდებელი ეკლესიარედაქტირება

სახელი სურათი კურთხევის წელი მდებარეობა არქიტექტორი
შუამდგომელი ღვთისმშობლის ეკლესია   1916 წ. კანაკერ-ზეითუნის რაიონი ფიოდორ ვერჟბიტსკი

უფუნქციო ეკლესიებირედაქტირება

სომხეთის სამოციქულო ეკლესიარედაქტირება

სახელი სურათი კურთხევის თარიღი მდებარეობა არქიტექტორი სტილი
ავანის ღვთისმშობლის სამლოცველო (ნახევრად დანგრეულია)   IV საუკუნე ავანის რაიონი ერთნავიანი უგუმბათო ბაზილიკა
ავანის სურბ-ჰოვანესის სამლოცველო (ნახევრად დანგრეულია)   V საუკუნე ავანის რაიონი ერთნავიანი უგუმბათო ბაზილიკა
ავანის კათოღიკე ცირანავორის ეკლესია (ნახევრად დანგრეულია)   591 წ. ავანის რაიონი რადიალური
კანაკერის ღვთისმშობლის ეკლესია   1695 წ. კანაკერ-ზეითუნის რაიონი სამნავიანი უგუმბათო ბაზილიკა
ავანის ღვთისმშობლის ეკლესია   XIX საუკუნე ავანის რაიონი ერთნავიანი უგუმბათო ბაზილიკა

დანგრეული ეკლესიებირედაქტირება

სომხეთის სამოციქულო ეკლესიარედაქტირება

სახელი სურათი კურთხევის თარიღი დანგრევის თარიღი მდებარეობა არქიტექტორი სტილი
წმინდა პეტრესა და პავლეს ეკლესია   VI საუკუნე 1931 წ. მის ადგილას აშენდა კინოთეატრი მოსკოვი; კენტრონის რაიონი ერთნავიანი უგუმბათო ბაზილიკა
ღვთისმშობლის კათოღიკე ეკლესია   VII საუკუნე 1936 წ. კენტრონის რაიონი სამნავიანი გუმბათოვანი ბაზილიკა
გეთსიმანიის სამლოცველო   1690-იანი წლები 1920-იანი წლები მის ადგილას დგას ერევნის ოპერა; კენტრონის რაიონი ერთნავიანი უგუმბათო ბაზილიკა
წმინდა გრიგოლ განმანათლებელის ეკლესია   1900 1949 კენტრონის რაიონი ჯვარ-გუმბათოვანი

რუსეთის მართლმადიდებელი ეკლესიარედაქტირება

სახელი სურათი კურთხევის თარიღი დანგრევის თარიღი მდებარეობა არქიტექტორი სტილი
ერევნის წმინდა ნიკოლოზის კათედრალი   XIX საუკუნის II ნახევარი 1931 წ. მის ტერიტორიაზეა შაუმიანის პარკი; კენტრონის რაიონი ვასილ მირზოიანი
ნ. კიტკინი

მშენებარე ეკლესიებირედაქტირება

სომხეთის სამოციქულო ეკლესიარედაქტირება

სახელი სურათი კურთხევის თარიღი მდებარეობა არქიტექტორი სტილი
არაბკირის სამრევლო ეკლესია   2015 წ. არაბკირის რაიონი არტაკ ღულიანი
წმინდა მთარგმნელების ეკლესია 2015 წ. არაბკირის რაიონი ერიკ ოჰანიანი წრიული
სურბ-მესროპ მაშტოცის ეკლესია 2015 წ. ერებუნის რაიონი არტაკ ღულიანი
წმინდა მოწამეების ეკლესია 2020 წ. შენგავითის რაიონი არტაკ ღულიანი

რუსეთის მართლმადიდებელი ეკლესიარედაქტირება

სახელი სურათი კურთხევის წელი მდებარეობა არქიტექტორი სტილი
წმინდა ჯვრის ეკლესია   2016 წ. მალათია-სებასტიის რაიონი

სქოლიორედაქტირება

  1. Chuches of Yerevan
  2. Old and new Churches in Yerevan
  3. Kiesling, Brady (2005). Rediscovering Armenia: Guide, 2nd, Yerevan: Matit Graphic Design Studio, გვ. 40. ISBN 99941-0-121-8.