მთავარი მენიუს გახსნა

საქართველოს მონარქების მეუღლეების სია

გაერთიანებული სამეფოს კონსორტ-მმართველებირედაქტირება

ბაგრატიონთა სახლი, 1008-1490რედაქტირება

სურათი სახელი მამა დაბადება ქორწინება გახდა კონსორტი შეწყვიტა კონსორტის ტიტული გარდაცვალება მეუღლე
  მართა - - - 1008
საქართველოს გაერთიანება
7 მაისი, 1014
მეუღლის გარდაცვალება
- ბაგრატ III
  მარიამ არწრუნი სენექერიმ II ჰოვანეს არწრუნი, ვასპურაკანის მეფე
(არწრუნები)
- 1018 წლალმდე 7 მაისი, 1014
მეუღლემ დანამდებობა დაიკავა
-
გაყრა
1072/1103 გიორგი I
  ალდე ოსთა მეფის ასული - მას შემდეგ, რაც გაეყარა პირველ მეუღლეს 16 აგვისტო, 1027
მეუღლის გარდაცვალება
1042 წლის შემდეგ
  ელენე არგიროსი მაგისტროსი ბასილ არგიროსი
(არგიროსები)
- 1032 1033 ბაგრატ IV
  ბორენა ოსთა მეფის ურდურის ასული - 1034–1040 24 ნოემბერი, 1072
მეუღლის გარდაცვალება
1072 წლის შემდეგ
  ელენე - - - 24 ნოემბერი 1072
მეუღლემ დანამდებობა დაიკავა
1089
მეუღლე ტახტიდან გადადგა
- გიორგი II
  უცნობი სომეხი ქალი (ზოგიერთ ლიტერატურაში შეცდომით ცნობილი რუსუდანის სახელით) სავარაუდოდ ტაშირ-ძორაგეტის მეფის კვირიკე II-ის ასული
(ბაგრატუნები)
- - 1089
მეუღლემ დანამდებობა დაიკავა
1107
გაყრა
- დავით IV აღმაშენებელი
  გურანდუხტი ათრაქა შარაღანის ძე
(შარაღანიდები)
- 1107 24 იანვარი, 1125
მეუღლის გარდაცვალება
-
დემეტრე I-ის მეუღლის სახელი უცნობია, თუმცა მას ჰყავდა მრამდენიმე შვილი
  ბურდუხანი ოსთა მეფე ხუდდანი - 1155 1156
მეუღლემ დანამდებობა დაიკავა
27 მარტი, 1184
მეუღლის გარდაცვალება
- გიორგი III
  იური ბოგოლიუბსკი ვლადიმერ-სუზდალის მთავარი, ანდრია ბოგოლიუბსკი
(რიურიკები)
- 1185 1187
გაყრა
1191 წლის შემდეგ თამარ მეფე
  დავით სოსლანი ოსთა მეფე ჯადრონი
(ოსი ბაგრატიონები)
- 1189 1206
  მოღის ედ-დინი (ნათლისღებით დიმიტრი) არზრუმის სულთანი თურქან შაჰი
- 1224 1245
მეუღლის გარდაცვალება
1247 რუსუდანი
  თამარ ამანელისძე (ამანელისძენი) - - 1245
მეუღლემ დანამდებობა დაიკავა
1254 წლამდე დავით VI ნარინი
  თეოდორა პალეოლოგი მიხეილ VIII პალეოლოგი
(პალეოლოგები)
- 1254 1259
გახდა იმერეთის დედოფალი
-
  ჯიგდა-ხათუნი მონღოლი ქალი - - 1247
მეუღლემ დანამდებობა დაიკავა
1252 დავით VII ულუ
  გვანცა კახაბერისძე კახაბერ III კახაბერისძე, რაჭის ერისთავი - 1252 1262
  ისუხანი თეჰორმაღან ნოინი
(ბორჯიგიდები)
- 1268 1269
  თეოდორა კომნენოსი ტრაპიზონის იმპერატორი მანუელ I
(კომნენოსი)
- 1272/77 1280 წლის შემდეგ დემეტრე II თავდადებული
  სოლღარი (ბორჯიგიდი)? - 1278 12 მარტი, 1289
მეუღლის გარდაცვალება
-
  ნათელა ჯაყელი სამცხის ათაბაგი ბექა I ჯაყელი
(ჯაყელები)
- 1280 -
  ოლჯათ ხანუმი აბაქა ხანი
(ბორჯიგიდები)
- - 1289
მეუღლემ დანამდებობა დაიკავა
1292
მეუღლის გარდაცვალება
1302 წლამდე ვახტანგ II
1292 1302 დავით VIII
  ამადა სურამელი - - 1302 1311
მეუღლის გარდაცვალება
-
  რიფსიმე დედოფალი - - - 1302
მეუღლემ დანამდებობა დაიკავა
1308
მეუღლის გარდაცვალება
- ვახტანგ III

გიორგი V ბრწყინვალის მეუღლის სახელი უცნობია. ქართული ისტორიოგრაფიის მიხედვით ის იყო "ბერძენი იმპერატორის", მიქაელ კომენოსის ასული. თუმცა ბიზანტიაში მაშინ ზეობდა მიხეილ IX, რომელიც პალეოლოგოსთა დინასტიას მიეკუთვნებოდა, მისი მეუღლე რიტა, კი სომეხი დიდაზნაურის ასული იყო.[1] კომნენოსები მართავდნენ თამარის დროს შექმნილ ტრაპიზონის იმპერიას. მიხეილ I კომნენოსი მართავდა 1344-1349 წწ-ში და წყაროების მიხედვით მას არ ჰყავდა შვილები იოანე III-ის გარდა.[2]

  სინდუხტარ ჯაყელი ყვარყვარე I ჯაყელი, სამცხის ათაბაგი
(ჯაყელები)
- - 1346
მეუღლემ დანამდებობა დაიკავა
1360
მეუღლის გარდაცვალება
- დავით IX
  ელენე მეგალე კომნენოსი ბასილი I
(კომნენოსები)
- - 1360
მეუღლემ დანამდებობა დაიკავა
1366 ბაგრატ V
  ანა მეგალე კომნენოსი ალექსი III
(კომნენოსი)
6 აპრილი, 1357 1367 წლის ივნისი 1393
მეუღლის გარდაცვალება
1406 წლის შემდეგ
  ნესტან-დარეჯანი - - - 1393
მეუღლემ დანამდებობა დაიკავა
1405/7
მეუღლის გარდაცვალება
- გიორგი VII
  ნათია ამირეჯიბი ქუცნა ამირეჯიბი
(ამირეჯიბები)
- - 1405/7
მეუღლემ დანამდებობა დაიკავა
1412
მეუღლის გარდაცვალება
- კონსტანტინე I
  დულანდუხტი ორბელი ბეშქენ II ორბელი, სივნიეთის მთავარი - 1410 1412
მეუღლემ დანამდებობა დაიკავა
1414 წლამდე ალექსანდრე I დიდი
  თამარი (იმერეთის ბაგრატიონები) - ალექსანდრე I 1414 1442
მეუღლის გარდაცვალება
1455
  სითიხათუნი ზაზა I ფანასკერტელი
(ფანასკერტელები)
- 1442 1444 ვახტანგ IV
  თამარ ჯაყელი (ჯაყელები) - 1445 დეკემბერი, 1446
მეუღლემ დანამდებობა დაიკავა
1456 წლამდე გიორგი VIII
  ნესტან-დარეჯანი - - 1456 1465 1510
  N კანტაკუზენა იოანე კანტაკუზენი, პელოპონესის დესპოტი
(კანტაკუზენები)
შესაძლოა, რომ ეს ქორწინება სულაც არ არსებობდა
  ელენე - - - 1465 1478
მეუღლის გარდაცვალება
3 ნოემბერი, 1510 ბაგრატ VI
  თამარი - - 1473 1478 1490 1492 კონსტანტინე II

1490 წელს საქართველო სამ დამოუკიდებელ სახელწიფოდ დაიშალა.

ქართლის დედოფლებირედაქტირება

The Kings of Georgia retained the largest portion of the divided kingdom which reverted to its old სახელი of Kartli. Kingdom of Imereti and Kakheti emerged as the other Bagrationi kingdoms created out of the division.

ბაგრატიონთა სახლი, 1490-1762რედაქტირება

სურათი სახელი მამა დაბადება ქორწინება გახდა კონსორტი შეწყვიტა კონსორტის ტიტული გარდაცვალება მეუღლე
  თამარი - - 1473 1478 1490 1492 კონსტანტინე II
  მირანგულ ბარათაშვილი დავით ჯამბაკურ ხაჩიბაძე-ბარათაშვილი, გარეჯის მთავარი
(ბარათაშვილები)
- - 27 აპრილი, 1505
მეუღლემ დანამდებობა დაიკავა
1525 1556 დავით X
  გულჩარი - - - 1525
მეუღლემ დანამდებობა დაიკავა
1527/34 - გიორგი IX
  ელენე ბაგრატ III
(ბაგრატიონები)
- 25 მარტი, 1526 1527/34
მეუღლემ დანამდებობა დაიკავა
1556/58
მეუღლის გარდაცვალება
1556 ლუარსაბ I
  ნესტან-დარეჯანი ლევანი
(ბაგრატიონები)
- 1555/59 1556/58
მეუღლემ დანამდებობა დაიკავა
1569
მეუღლის გარდაცვალება
1608 სიმონ I
  A princess of Tarki
[3]
- - - 1562/1569
მეუღლემ დანამდებობა დაიკავა
1578
მეუღლემ დატოვა საქართველო
- დავით XI
დაუთ-ხანი
  ნესტან-დარეჯანი ლევანი
(ბაგრატიონები)
- 1555/59 1578
husband's restoration
1599
მეუღლის გარდაცვალება
1608 Simon I
  Mariam Dadiani George III Dadiani, Prince of Mingrelia
(დადიანები)
- 15 September 1578 1599
მეუღლემ დანამდებობა დაიკავა
7 September 1606
მეუღლის გარდაცვალება
after 1610 George X
  Makrina Saakadze Siaush Saakadze
(Saakadze)
- 1610 around 1612
გაყრა
after 1612 Luarsab II
  Anna of Kakheti Alexander II of Kakheti
(ბაგრატიონები)
- - 1616
მეუღლემ დანამდებობა დაიკავა
1619
მეუღლის გარდაცვალება
after 1619 Bagrat VII Khan
  Djahan-banu-begum of Kakheti Prince Jesse of Kakheti
(ბაგრატიონები)
- 1626 1630/31
მეუღლის გარდაცვალება
- Simon II Khan
  Khorashan of Kartli George X of Kartli
(ბაგრატიონები)
- 1612 1625
მეუღლემ დანამდებობა დაიკავა in rivalry with Simon II and Rostom
1633
husband's desposition
1658 Teimuraz I of Kakheti
  Ketevan Gouldoukhar Abashishvili Gorjasp Abashishvili
(Abashishvili)
- 1635 1636 Rostom Khan
  Mariam Dadiani Manuchar I Dadiani, Prince of Mingrelia
(დადიანები)
- 1638 17 November 1658
მეუღლის გარდაცვალება
1682
  Rwadam Qaplanishvili-Orbeliani Gorjasp Abashishvili
(Abashishvili)
- - 17 November 1658
მეუღლემ დანამდებობა დაიკავა
1659
divocre
1678 Vakhtang V Khan
  Mariam Dadiani Manuchar I Dadiani, Prince of Mingrelia
(დადიანები)
- 1659 September 1675
მეუღლის გარდაცვალება
1682
  Tamar Davitashvili Prince Davit Davitashvili
(Davitashvili)
- 1676 4 December 1683 George XI Khan
  Khoreshan Mikeladze Prince Giorgi Mikeladze
(Mikeladze)
- 1687 1688
husband's desposition
24 February 1695
  Ana Cholokashvili Prince Shirmazan Irubakidzé
(Cholokashvili)
- 1677 1688
მეუღლემ დანამდებობა დაიკავა
1703
husband's desposition
before April 1716 Erekle I of Kakheti
  Kethevan - - - - 27 October 1711
მეუღლის გარდაცვალება
3 May 1730 Kaikhosro Khan
Interregnum 1711-1714
  Helena of Kakheti Erekle I of Kakheti
(ბაგრატიონები)
1687 1715 June 1716
husband's desposition
27 April 1750 Jesse Khan
  Rusudani of Circassia Qoutlchouq prince Tcherkesse de la Petite Qabarda - 1696 June 1716
მეუღლემ დანამდებობა დაიკავა
1724
husband fled
30 December 1740 Vakhtang VI Khan
  Helena of Kakheti Erekle I of Kakheti
(ბაგრატიონები)
1687 1715 1724
husband's restoration
1727
მეუღლის გარდაცვალება
27 April 1750 Jesse Khan
Upon Jesse's გარდაცვალება, Kartli was annexed to the Ottoman Empire but with help from the Persians, Kartli was given to the King Teimuraz II of Kakheti who in turn relinquished Kakheti to his son Erekle II. The two kingdom will only be fully united under Erekle II.
  Tamar of Kartli Vakhtang VI of Kartli
(ბაგრატიონები)
1697 2 February 1712 1744
მეუღლემ დანამდებობა დაიკავა
12 April 1746 Teimuraz II
  Ana Baratashvili Prince Bejan Baratashvili
(Baratashvili)
1784 19 August 1746 8 January 1762
მეუღლის გარდაცვალება
1784

Upon Teimuraz II's გარდაცვალება, Kartli and Kakheti were united once more with the exception of Imereti.

Queen consort of Kakhetiრედაქტირება

House of Bagrationi, 1490-1762რედაქტირება

სურათი სახელი მამა დაბადება ქორწინება გახდა კონსორტი შეწყვიტა კონსორტის ტიტული გარდაცვალება მეუღლე
Ana of Guria Mamia III Gurieli, Prince of Guria
(Gurieli)
- 1606 1606
მეუღლემ დანამდებობა დაიკავა
1610 Teimuraz I
  Khorashan of Kartli George X of Kartli
(ბაგრატიონები)
- 1612 1616
husband's desposition
1633
husband's desposition
1648
husband's desposition
1658
1614–1615
1616–1623
1633–1636
Annexation to Persia
1648–1656
Annexation to Kartli by King Rostom who did not used the title of King of Kakheti.
1656–1664
Annexation to Persia
  Tamar of Kartli Vakhtang VI of Kartli
(ბაგრატიონები)
1697 2 February 1712 1744
მეუღლემ დანამდებობა დაიკავა
12 April 1746 Teimuraz II
  Ana Baratashvili Prince Bejan Baratashvili
(Baratashvili)
1784 19 August 1746 8 January 1762
მეუღლის გარდაცვალება
1784
  Ketevan Orbeliani ?
(Orbeliani)
1687 1738/9 1744
მეუღლემ დანამდებობა დაიკავა
1744
გაყრა
1750 ერეკლე II
  ანა აბაშიძე Prince Bejan Baratashvili
(Baratashvili)
1730 1745 6 დეკემბერი 1749
  დარეჯან დედოფალი თავადი იგორ დადიანი
(დადიანები)
20 July 1734 or 20 July 1738 1750 8 იანვარი, 1762
ქართლ-კახეთის გაერთიანება
8 ნოვემბერი, 1807/8

Upon Teimuraz II's გარდაცვალება, Kartli and Kakheti were united once more with the exception of Imereti. თარგი:Expand list

Queen consort of Kartli and Kakhetiრედაქტირება

In 1762, the Kingdom of Kartli and the Kingdom of Kakheti were united under one ruler.

House of Bagrationi, 1762-1801რედაქტირება

სურათი სახელი მამა დაბადება ქორწინება გახდა კონსორტი შეწყვიტა კონსორტის ტიტული გარდაცვალება მეუღლე
  Darejan Dadiani Prince Igor Dadiani
(დადიანები)
20 July 1734 or 20 July 1738 1750 8 January 1762
Unification of Kartli and Kakheti
11 January 1798
მეუღლის გარდაცვალება
8 November 1807/8 Erekle II
  Mariam Tsitsishvili Prince Giorgi Tsitsishvili
(Tsitsishvili)
9 April 1768 13 July 1783 11 January 1798
მეუღლემ დანამდებობა დაიკავა
28 December 1800
მეუღლის გარდაცვალება
30 March 1850 George XII

Annexation of Kakheti and Kartli to Russia by Paul I of Russia, 1801.

Queen consort of Imeretiრედაქტირება

Although a vassal kingdom of Imereti was created in 1258, the only queens consort mentioned by სახელიs were Theodora Palaiologina, the former Queen of All Georgia, and Ana Orbeliani, wife of Alexander I of Imereti, who was really a Duke of Shorapani and not a king.

House of Bagrationi, 1490-1810რედაქტირება

სურათი სახელი მამა დაბადება ქორწინება გახდა კონსორტი შეწყვიტა კონსორტის ტიტული გარდაცვალება მეუღლე
  Helena - - - 1463
husband regain Georia
1465/6
becomes Queen of All Georgia
3 November 1510 Bagrat II
  Tamar - - 1483 12 March 1510 Alexander II
  Helena - - - 12 March 1510
მეუღლემ დანამდებობა დაიკავა
1548 Bagrat III
  Rusudan Shervashidze ?
(Shervashidze)
- 1563 1565
მეუღლემ დანამდებობა დაიკავა
4 August 1578 George II
  Tamar Diasamidze ?
(Diasamidze)
- after 1578 1585
მეუღლის გარდაცვალება
after 1586
  Marekhi Dadiani Levan I Dadiani, Prince of Mingrelia
(დადიანები)
- 1586 1588
მეუღლის გარდაცვალება
- Levan
  Tinatin Jaqeli Manoutchar II Jaqeli, Prince of Samtskhe
(Jaqeli)
- 1597 1605
მეუღლის გარდაცვალება
1610 Rostom
  Tamar - - - 1605
მეუღლემ დანამდებობა დაიკავა
1639
მეუღლის გარდაცვალება
after 1639 George III
  Nestan-Darejan of Kakheti Teimuraz I of Kakheti
(ბაგრატიონები)
- 1629 1639
მეუღლემ დანამდებობა დაიკავა
1 March 1660
მეუღლის გარდაცვალება
1668 Alexander III
  Zira Dadiani Levan II Dadiani, Prince of Mingrelia
(დადიანები)
- - 1 March 1660
მეუღლემ დანამდებობა დაიკავა
before 1658 or 1661
გაყრა
- Bagrat V
(1st reign)
  Ketevan of Kakheti-Mukhrani David I, Prince of Mukhrani
(ბაგრატიონები)
1648 1658 or 1661 1659 or 1661
გაყრა
16 April 1719
  Titia of Mukhrani Constantine I, Prince of Mukhrani
(ბაგრატიონები)
- 1659/61 1661
husband's desposition
-
  Nestan-Darejan of Kakheti Teimuraz I of Kakheti
(ბაგრატიონები)
- 1661
Darejan chose her husband from the nobility to despose her stepson
1663
husband's desposition
1668 Vakhtang Tchutchunashvili
(1st reign)
  Titia of Mukhrani Constantine I, Prince of Mukhrani
(ბაგრატიონები)
- 1659/61 1663
husband's restoration
1663
გაყრა
- Bagrat V
(2nd reign)
  Tamar of Mukhrani Constantine I, Prince of Mukhrani
(ბაგრატიონები)
- 1663 1668
husband's desposition
-
  Nestan-Darejan of Kakheti Teimuraz I of Kakheti
(ბაგრატიონები)
- 1661 1668
husband's restoration
1668 Vakhtang Tchutchunashvili
(2nd reign)
  Tamar of Mukhrani Constantine I, Prince of Mukhrani
(ბაგრატიონები)
- 1663 1669
husband's restoration
1678
husband's desposition and their გაყრა
- Bagrat V
(3rd reign)
  Ketevan of Kakheti-Mukhrani David I, Prince of Mukhrani
(ბაგრატიონები)
1648 22 March 1668 1678
husband's usurpation
1679
husband's desposition
16 April 1719 Archil
(1st reign)
  Tamar of Mukhrani Constantine I, Prince of Mukhrani
(ბაგრატიონები)
- 1679 1679
husband's restoration
1681
მეუღლის გარდაცვალება
after 1683 Bagrat V
(4th reign)
  Darejan of Imereti Bagrat V of Imereti
(ბაგრატიონები)
- 1677 1681
husband's usurpation
1682
გაყრა
1695 George IV
  Tamar of Mukhrani Constantine I, Prince of Mukhrani
(ბაგრატიონები)
- 1682 1683
husband's desposition
after 1683
  Ketevan of Kakheti-Mukhrani David I, Prince of Mukhrani
(ბაგრატიონები)
1648 22 March 1668 1690
husband's usurpation
1691
husband's desposition
16 April 1719 Archil
(2nd reign)
  Tamar Abashidze Prince Giorgi-Malakia Abashidze
(Abashidze)
1681 1691 1695
husband's execution
1716 Alexander IV
(2nd reign)
  Ketevan of Kakheti-Mukhrani David I, Prince of Mukhrani
(ბაგრატიონები)
1648 22 March 1668 1695
husband's usurpation
1696
husband's desposition
16 April 1719 Archil
(3rd reign)
  Tamar Abashidze Prince Giorgi-Malakia Abashidze
(Abashidze)
1681 1696 1698
husband's desposition
1716 George V
  Ketevan of Kakheti-Mukhrani David I, Prince of Mukhrani
(ბაგრატიონები)
1648 22 March 1668 1698
husband's restoration
1698
husband's desposition
16 April 1719 Archil
(4th reign)
  Anuka Abashidze Prince Giorgi-Malakia Abashidze
(Abashidze)
- 1698 1698
მეუღლემ დანამდებობა დაიკავა'
1700
გაყრა
1731 Simon
  Unსახელიd - - 1700 1701
მეუღლის გარდაცვალება
-
სურათი სახელი House დაბადება ქორწინება გახდა კონსორტი შეწყვიტა კონსორტის ტიტული გარდაცვალება Spouse

თარგი:Expand list

Titular Queen consort of Georgiaრედაქტირება

House of Bagrationi-Mukhraniრედაქტირება

სურათი სახელი მამა დაბადება ქორწინება გახდა კონსორტი შეწყვიტა კონსორტის ტიტული გარდაცვალება მეუღლე
María del Pilar Pascual y Roig A King of Armenia - 19 October 1961 30 October 1977
მეუღლის გარდაცვალება
1994 Irakli Bagration of Mukhrani
María de las Mercedes de Zornoza y Ponce de León A King of Armenia 14 August 1942 19 October 1961 30 October 1977
მეუღლის გარდაცვალება
1994 Irakli Bagration of Mukhrani
The სახელი of Demetre's wife is unknown, but he had several children
Burudukan of Ossetia Khuddan, King of Ossetia - 1155 1156
მეუღლემ დანამდებობა დაიკავა
27 March 1184
მეუღლის გარდაცვალება
- George III

თარგი:Expand list

სქოლიორედაქტირება

წყარორედაქტირება