მთავარი მენიუს გახსნა

აქ წარმოდგენილია მთელ მსოფლიოში ტერიტორიული დავის მონაწილე ქვეყნების სია.

მუქი მიუთითებს ერთ მოსარჩელე სრულ კონტროლზე მოცემულ ტერიტორიაზე; დახრილი, აღნიშნავს რამდენიმე ქვეყნის დავას ერთ ტერიტორიაზე.

დავა ქვეყნებს შორისრედაქტირება

აფრიკა და მიმდებარე ზღვებირედაქტირება

ტერიტორია მოსარჩელეები შენიშვნები
ბასას-და-ინდია, კუნძული ევროპა და ჟუან-დი-ნოვა   საფრანგეთი
  მადაგასკარი[1]
ბადმე   ეთიოპია
  ერიტრეა[1]
ბაკასი   კამერუნი
  ნიგერია
გაეროს საერთაშორისო სასამართლოს გადაწყვეტილებით ნიგერიის ეს ტერიტორია გადაეცა კამერუნს, ნიგერიის სენატმა ეს გადაწყვეტილება უკანონოდ გამოაცხადა.
ბანკ-დიუ-ჟეზერი   მადაგასკარი
  კომორის კუნძულები
  საფრანგეთი
ბირ-ტავილი   ეგვიპტე
  სუდანი
დე ფაქტო ტერიტორია. ორვე მხარე ეგვიპტეც და სუდანიც ამ ტერიტორიას ცნობს 22 გრადუსიანი ხაზის ჩრდილოეთით. ამით ბირ-ტავილი არის სუდანში, თუმცა ამ ტერიტორიაზე კონტროლს ეგვიპტე ახორციელებს. ბირ-ტავილის აღმოსავლეთით მდეაბრეობს მეორე სადავო ტერიტორია ჰალაიბის სამკუთხედი.
ბურე   ეთიოპია
  ერიტრეა[2]
კაპრივის სექტორი საზღვარი ტრიპოინტი/ქუადრიპოინტი   ბოტსვანა
  ნამიბია
  ზამბია
  ზიმბაბვე
სეუტა[3]   ესპანეთი
  მაროკო
ჩაგოსის არქიპელაგი   გაერთიანებული სამეფო
  მავრიკი
  სეიშელის კუნძულები
დიდი ბრიტანეთის ადმინისტრაციული ერთეულის ბრიტანეთის ინდოეთის ოკეანის ტერიტორია
გიკუმბის ოლქის და ჩრდილოეთი ოლქის ნაწილი   რუანდა
  უგანდა
გლორიოსი   საფრანგეთი
  მადაგასკარი
  სეიშელის კუნძულები
  კომორის კუნძულები
ჰალაიბის სამკუთხედი   ეგვიპტე
  სუდანი[4]
ორივე ქვეყანა აღიარებს ეგვიპტურ სუვერენიტეტს, სუდანს აქვს პრეტენზია ამ მხარეში ადმინისტრაციული უფლებამოსილების შესრულებაზე, ვინაიდან ეს ტერიტორია ადრე მის საკუთრებაში შედიოდა.
პერეჰილი   ესპანეთი
  მაროკო
2000 წელს მომხდარი ინციდენტის შემდეგ, ორივე ქვეყნის შეთანხმებით აღდგა სტატუს ქვო.[5]
ჩაფარიანასის კუნძულები   ესპანეთი
  მაროკო
ილემის სამკუთხედი   კენია
  სამხრეთი სუდანი
კაბალეს ოლქის ნაწილი   უგანდა
  რუანდა
კანგავანას და სვაზის ნაწილი.   სამხრეთ აფრიკის რესპუბლიკა
  სვაზილენდი
კარიბას ჰესი და კუნძული სინდაბეზი   ზამბია
  ზიმბაბვე
კასიკილი/სედუდუ   ბოტსვანა
  ნამიბია[6]
1999 წელს გაეროს საერთაშორისო სასამართლომ ეს ტერიტორია ბოტსვანას გადასცა.
კატემბას რეგიონის ნაწილი   ანგოლა
  კონგოს დემოკრატიული რესპუბლიკა
სოფელი კოუალაუ   ბურკინა-ფასო
  ბენინი
კუნძული ლეტე და მეზობელი კუნძულები   ბენინი
  ნიგერი
გაეროს საერთაშორისო სასამართლომ 2005 წელს გადაწყვეტილება მიიღო ნიგერის სასარგებლოდ
ლოგობას მახლობლად (მოიოს ოლქი)   სუდანი
  უგანდა
ლუნჩინდა-პუეტოს პროვინცია   ზამბია
  კონგოს დემოკრატიული რესპუბლიკა
მაიოტა   საფრანგეთი
  კომორის კუნძულები[1]
მბანიეს კუნძული, კოკოტიერესი და კონგასის კუნძული   გაბონი
  ეკვატორული გვინეა[7]
მბამბას ყურე, ნიასას ტბა   ტანზანია
  მალავი
მელილია[3]   ესპანეთი
  მაროკო
დავა არსებობს მიგინგოს კუნძულების სიახლოვეს არსებულ ტერიტორიაზე და, კიდევ უფრო ჩრდილოეთით არსებულ ტერიტორიაზე. ორ ქვეყანას შორის დავაა ვიქტორიის ტბის საზღვრებთანაც.   კენია
  უგანდა
რამდენიმე კუნძული მდინარე ნტემში   კამერუნი
  ეკვატორული გვინეა
რამდენიმე სოფელი მდინარე ოკპარას სიახლოვეს   ბენინი
  ნიგერი
პენონ-დე-ალუსემასი   ესპანეთი
  მაროკო
პენონ-დე-ვალეს-დე-ლა-გომერა   ესპანეთი
  მაროკო
რას-დუმეირა და დოუმერას კუნძულები   ერიტრეა
  ჯიბუტი
რუკვანზის კუნძული და მდინარე სემლიკის ხეობა   კონგოს დემოკრატიული რესპუბლიკა
  უგანდა
რუფუნზოს ხეობა და სებერერვე   რუანდა
  ბურუნდი
განსაკუთრებული ეკონომიკური ზონა, სელვაჟეშინის კუნძულის გარშემო   პორტუგალია
  ესპანეთი
სამხრეთ აღმოსავლეთი ალჟირი   ალჟირი
  ლიბია
ტრომელინი   საფრანგეთი
  მავრიკი
  სეიშელის კუნძულები
ტსორონა-ზალამბესა   ეთიოპია
  ერიტრეა [2]
ვადი-ჰალფა   ეგვიპტე
  სუდანი
იანგა და მიკონის და მოას მდინარეების საზღვრები   სიერა-ლეონე
  გვინეა

ამერიკარედაქტირება

ტერიტორია მოსარჩელეები შენიშვნები
არ არის მითითებული   ჩილე
  ბოლივია
ბოლივიის სურვილია 1879 წლის ომში დაკარგული ტერიტორიების დაბრუნება
ანკონოს კუნძული   ვენესუელა
  გაიანა
არო-დე-ლა ინვერნადა და
ალბორნოზოს ხეობა
  ბრაზილია
  ურუგვაი
ბელიზის სამხრეთი ნახევარი   ბელიზი
  გვატემალა
გვატემალა ადრე აცხადებდა სრულიად ბელიზზე პრეტენზიას.
ბაჯო-ნუევოს ნაპირი   კოლუმბია
  ნიკარაგუა
  აშშ
  იამაიკა
ჰონდურასმა აღიარა კოლუმბიის სუვერენიტეტი ამ კუნძულზე, სხვა მოსარჩელეებს ეს არ უღიარებიათ
კონეჯოს კუნძული   ჰონდურასი
  სალვადორი
ფოლკლენდის კუნძულები[1]   გაერთიანებული სამეფო
  არგენტინა
არგენტინა შეიჭრა ფოლკენდში, რის შედეგადაც დაიწყო ფოლკლენდის ომი
მდინარე მარონის დასავლეთი ტერიტორია (საფრანგეთის გვიანა)   საფრანგეთი
  სურინამი
გუანტანამოს ყურე[1]   აშშ
  კუბა
ეს არის ამერიკის შეერთებული შტატების იჯარით-მფლობელობაში არსებული ტერიტორია, მაგრამ კუბა ინარჩუნებს დე იურე სუვერენიტეტს.
გუაირას ჩანჩქერი/სეტი-კედასი   ბრაზილია
  პარაგვაი
მდინარე კორანტეინის ზემო-აღმოსავლეთი (გაიანა)   გაიანა
  სურინამი
მდინარე ესსეკიბოს დასავლეთი (გაიანა)   გაიანა
  ვენესუელა
ჰანსის კუნძული   კანადა
  დანია
კანადა და დანია ერთობლივად მართავს ამ ტერიტორიას.
კუნძული ავესი   ვენესუელა
  დომინიკა
ბრაზილიური კუნძული   ბრაზილია
  ურუგვაი
ურუგვაი ამტკიცებს, რომ სამმხრივი საკონტროლო გამშვები პუნქტი არგენტინისთვის და ბრაზილიისთვის განსაზღვრული არ არის, მაგრამ ეს ქვეყნები ამ გადაწყევტილებას არ ეთანხმებიან.
სუარეცი   ბოლივია
  ბრაზილია
ლოს-მოხესის არქიპელაგი[1]   ვენესუელა
  კოლუმბია
მაჯიტო-დე-ლა-სრუზის სიახლოვეს   კოსტა-რიკა
  ნიკარაგუა
ნავასა[1]   აშშ
  ჰაიტი
კეტა სუენას ყურე   კოლუმბია
  ნიკარაგუა
წყნარი ოკეანის საზღვაო ნაპირი   ჩილე
  პერუ
ეს ტერიტორია სავარაუდოდ მოიცავს 19 000-35 000 კვადრატულ მეტრს
სან-ანდრესი და პროვიდენსია   კოლუმბია
  ნიკარაგუა
ჰონდურასი აღიარებს კოლუმბიის პრეტენზიებს
საპოდელასა მარჯნის კუნძული   ბელიზი
  გვატემალა
  ჰონდურასი
გვატემალა ადრე აცხადებდა სრულიად ბელიზზე პრეტენზიას.
სერანილას რიფი   კოლუმბია
  ნიკარაგუა
  აშშ
  იამაიკა
ჰონდურასმა აღიარა კოლუმბიის სუვერენიტეტი ამ კუნძულზე, სხვა მოსარჩელეებს ეს არ უღიარებიათ
სამხრეთი გეორგია და სამხრეთ სენდვიჩის კუნძულები[1]   გაერთიანებული სამეფო
  არგენტინა
სამხრეთ პატაგონიის ყინულის ველი
ფიცროის და კეროს მთებს შორის
საზღვრის ნაწილი კვლავ დაუდგენელია

ტერიტორიული დავა კანადასა და ამერიკის შეერთებულ შტატებს შორისრედაქტირება

მთავარი სტატია: ტერიტორიული დავა კანადასა და ამერიკის შეერთებულ შტატებს შორის

ტერიტორია   კანადური მოსარჩელე   ამერიკული მოსარჩელე
მაკიას-სილი   ნიუ-ბრანსუიკი   მეინი
ჩრდილოეთ კლდე   ნიუ-ბრანსუიკი   მეინი
ხუან-დე-ფუკა   ბრიტანეთის კოლუმბია   ვაშინგტონი
დიქსონ ენტრანსი   ბრიტანეთის კოლუმბია   ალასკა
პორტლენდის არხი   ბრიტანეთის კოლუმბია   ალასკა
ბოფორტის ზღვა   იუკონი   ალასკა
ჩრდილოდასავლეთის გასასვლელი და სხვა არქტიკული წყლები კანადის ტერიტორიები აშშ-ის შტატები

აზია და წყნარი ოკეანერედაქტირება

ტერიტორია მოსარჩელეები შენიშვნები
ასალი, ელ-ქაა, ელ-ქარი, დეირ ელ-აშაიერი, კფარ კოუქი და ტურფაილი   ლიბანი
  სირია
აბუ-მუსა   ირანი
  არაბთა გაერთიანებული საამიროები
აკსა-ჩინი   ჩინეთი
  ინდოეთი
პეკტუსანის მთის ჩრდილოეთი ნაწილი   ჩინეთი
  სამხრეთი კორეა
ტერიტორიის ჩინური სახელი არის ჩანგბაის მთა
ამ მთაზე პრეტენზიას არ აცხადებს ჩრდილოეთი კორეა. კორეის დემოკრატიულმა რესპუბლიკამ 1962 წელს პეკტუსანის მთის ჩრდილოეთი ნაწილი აღიარა ჩინეთის შემადგენლობაში არსებულ ტერიტორიად.
ბუტანის ანკლავი ტიბეტში, კერძოდ: ჩერიკფ გომპა, დჰო, დუნგმარი, გასური, გეზონი, იტსა გომპა, კოჩარი, ნიანრი, რინგუნგი, სანმარი, ტარჩანი და ზუტჰულპუკი   ჩინეთი
  ბჰუტანი
ბორაიბარი   ბანგლადეში
  ინდოეთი
ბორაიბარი არის არასუვერენული ტერიტორია, რომელიც ეკუთვნის ინდოეთს. მაგრამ 1971 წლიდან ამ ადგილს ბანგლდეში აკონტროლებს.
დაიკატა-დუმბარი   ინდოეთი
  ბანგლადეში
სხვადასხვა ტერიტორია: დაკ-ჯარმანი/დაკ-დიუტი, დაკ-დანგი/დაკ-ჰაუტი, ლა-დრანგი კუნძულები ფართობით: ბაიე/კოჰ-ტა-კიევი, მილიე/კოჰ-ზმეი, ეაუ/კოჰ-სასი, პისი/კოჰ-ტონსა და ჩრდილოეთ პირატები/კოჰ-პო   კამბოჯა
  ვიეტნამი
დემჩოკი, ჩუმარი, კაურიკი, შიპკი პასი, ჯადჰი და ლაპტალი   ჩინეთი
  ინდოეთი
  ტაივანი (ჩინეთის რესპუბლიკა)
აქ არსებული ტერიტორიების დიდი უმრავლესობა ინდოეთს აქვს დაკავებული, გარდა დემჩოკისა.
დოი-ლანფი   ბირმა
  ტაილანდი
ფაშტი ედ-დიუბალი და ქიტ ედ-ჯარდაჰი   ბაჰრეინი
  კატარი
2001 წელს გაეროს საერთაშორისო სასამართლომ არ მიიღო განაჩენი, ფაქტების ნაკლებობის გამო.
ფარგანის ხეობა   ყირგიზეთი
  ტაჯიკეთი
  უზბეკეთი
დიდი და მცირე ტუნბსი   ირანი
  არაბთა გაერთიანებული საამიროები
ეშმორის და კარტიეს კუნძულები   ავსტრალია
  ინდონეზია
სოკოტრას კლდე   სამხრეთი კორეა
  ჩინეთი
ინდო-ბანგლადეშის ანკლავები   ინდოეთი
  ბანგლადეში
ისფარა   ყირგიზეთი
  ტაჯიკეთი
კაჩატევუს კუნძული   ინდოეთი
  შრი-ლანკა
ქარანგ უარანგი   ინდონეზია
  მალაიზია
ჯამუ და ქაშმირი   ინდოეთი
  პაკისტანი
აქ არსებულ ზოგიერთ ტერიტორიას აკონტროლებს ჩინეთი
კურია-მურია   ომანი
  იემენი
კორეა   ჩრდილოეთი კორეა
  სამხრეთი კორეა
ჩრდილოეთ კორეის კონსტიტუციის 1 მუხლში წერია: "კორეის სოციალისტური რესპუბლიკა ინტერესებს გამოხატავს ყველა კორეელის მიმართ". ხოლო სამხრეთ კორეის კონსტიტუციის მე-3 მუხლში წერია: "კორეის რესპუბლიკის ტერიტორია შედეგება კორეის ნახევარკუნძულისგან და მიმდებარე კუნძულებისაგან".
კულა-კანგრი და მაღალმთიანი რეგიონის მთები დასავლეთ ბუტანში.   ჩინეთი
  ბჰუტანი
სამხრეთ კურილიის კუნძულები   რუსეთი
  იაპონია
ლაზიტილა   ინდოეთი
  ბანგლადეში
ლიანკური   სამხრეთი კორეა
  ჩრდილოეთი კორეა
  იაპონია
[8]
ლიგიტანი და სიპადანი   მალაიზია
  ინდონეზია
2002 წელს გაეროს საერთაშორისო სასამართლომ გადაწყევტილება მიიღო მალაიზიის სასარგებლოდ და ორივე კუნძული მას მიაკუთვნა. მაგრამ მალაიზიასა და ინდონეზიას შორის ამ ტერიტორიაზე საზღვაო საზღვარი დადგენილი არ არის.
ლიმბანგის ტერიტორია   ბრუნეი
  მალაიზია
2010 წლის 30 აპრილს ბრუნეიმ ხელი მოაწერა დადგენილებას, რომლის პირობითაც მან დათმო ლიმბანგზე ყველა უფლება.
მაკლესფელდი   ჩინეთი
  ტაივანი (ჩინეთის რესპუბლიკა)
  ვიეტნამი
  ფილიპინები
მატევის და ჰუნტერის კუნძულები   ვანუატუ
  საფრანგეთი
მინერვას რიფი   ტონგა
  ფიჯი
ფიჯის აქვს ამ ტერიტორიაზე პრეტენზია, მაგრამ ყველა საერთაშორისო საზღვაო სამართალის წესის თანახმად ეს ტერიტორია ტონგას ეკუთვნის.
მალიკუს ატოლი   ინდოეთი
  მალდივი
მდინარე მუჩურიჩარის კუნძულები   ინდოეთი
  ბანგლადეში
კუნძული მდინარე ნაფში   ბანგლადეში
  ბირმა
პაკისტანის პროვინციების ჩრდილო-დასავლეთის სასაზღვრო პროვინციის, პლემიონის ზონის და ბულჯისტანის ნაწილი   პაკისტანი
  ავღანეთი
ოკუსი-ამბანის მცირე ნაწილი   აღმოსავლეთ ტიმორი
  ინდონეზია
ოკინტორო   იაპონია
  ჩინეთი
ჩინეთი პრეტენზიას არ გამოთქვამს ამ მცირე კუნძულზე, ის ამტკიცებს, რომ იაპონიას არ აქვს უფლება განსაკუთრებული ეკონომიკური ზონა ჰქონდეს ამ ტერიტორიაზე.
პარასელის კუნძულები   ჩინეთი
  ტაივანი (ჩინეთის რესპუბლიკა)
  ვიეტნამი
"მალაიზია-სინგაპურის საზღვარი"   სინგაპური
  მალაიზია
პოიპეტის ნაწილი   ტაილანდი
  კამბოჯა
პრაჩინ-ბური   ტაილანდი
  კამბოჯა
პრეაჰვიჰეარის ტაძარი   ტაილანდი
  კამბოჯა
1962 წელს საერთაშორისო სასამართლომ, ტაძრის კომპლექსი კამბოჯას მიაკუთვნა, თუმცა მიმდებარე ტერიტორიაზე დავა დღემდე გრძელდება.
პულაუ/ფატუ-სინაი   ინდონეზია
  აღმოსავლეთ ტიმორი
2004 წელს ეს ტერიტორია გადაეცა ინდონეზიას.
პირდივაჰი   ინდოეთი
  ბანგლადეში
ქაროჰი და უმ-ელ-მარდიმი   ქუვეითი
  საუდის არაბეთი
საბაჰი (ჩრდილოეთი ბორნეო)   მალაიზია
  ფილიპინები
ფილიპინები გამოთქვამს პრეტენზიას იმის შესახებ, რომ საბაჰი ეკუთვნოდა სულუს სასულთნოს ისტორიულ ტერიტორიას.
სახალინი (სამხრეთი)   რუსეთი   იაპონიას აქვს უარყოფითი დამოკიდებულება სან-ფრანცისკოს სამშვიდობო ხელშეკრულების სახალინის პუნქტთან, რომლის ძალითაც ეს კუნძული რუსეთს გადაეცა.
სკარბროუჯის რიფი   ფილიპინები
  ჩინეთი
  ტაივანი (ჩინეთის რესპუბლიკა)
სენკაკუს კუნძული   იაპონია
  ჩინეთი
  ტაივანი (ჩინეთის რესპუბლიკა)
შაკსგამის ხეობა   ჩინეთი
  ინდოეთი
შატ ალ-არაბი   ირანი
  ერაყი
სიაჩენი და სალტოროს ტერიტორია   ინდოეთი
  პაკისტანი
სერის ყურე   ინდოეთი
  პაკისტანი
სამხრეთ ტალპატის კუნძულები   ინდოეთი
  ბანგლადეში
ეს არის კუნძულების მცირე ჯგუფი რომელზეც ადრე დავა მიმდინარეობდა. ამჟამად აქ მიწის შესახებ დავები აღარ არსებობს, მაგრამ საზღვაო საზღვრი ჯერ კიდევ არ არის განსაზღვრული[9]
სამხრეთი ტიბეტი   ჩინეთი
  ინდოეთი
  ტაივანი (ჩინეთის რესპუბლიკა)
კუნძული სპრატლი   ტაივანი (ჩინეთის რესპუბლიკა)
  ჩინეთი
  ვიეტნამი
  ფილიპინები (ნაწილი)
  მალაიზია (ნაწილი)
  ბრუნეი (ნაწილი)
ფილიპინებმა გამოაქვეყნა კონინი, რომლის ძალითაც აქ არსებული კუნძულები გამოცხადდა "რეჟიმის კუნძულებად".
ატოლი სუეინსი   აშშ
  ტოკელაუ
ამ ტერიტორიაზე პრეტენზია არ გამოუთქვამს ახალ ზელანდიას და ის აღიარებს აშშ-ს სუვერენიტეტს სუეინსის კუნძულებზე.
48 კვადრატული მილი (124 კმ²) ტერიტორია   სირია
  იორდანია
განსაკუთრებული ეკონომიკური ზონა, ტასმანიის ზღვის სიახლოვეს   ავსტრალია
  იაპონია
სამ მთაზე გადასასვლელის ნაწილი   ბირმა
  ტაილანდი
ტრანს-ყარაყორუმის ტრაქტი   ჩინეთი
  ინდოეთი
მდინარე ტუმნე   ჩინეთი
  ჩრდილოეთი კორეა
  სამხრეთი კორეა
კუნძულები უტანტი, ზესტლი და მალოჟემჩუჟნი   რუსეთი
  ყაზახეთი
კუნძული ვოროჟდენია   ყაზახეთი
  უზბეკეთი
კუნძული უეიკი   აშშ
  მარშალის კუნძულები
მდინარე იალუზიანი   ჩინეთი
  ჩრდილოეთი კორეა
  სამხრეთი კორეა
მდინარეში არსებული კუნძულები და ორი ქვეყნის საზღვარი ამ მონაკვეთში დაუდგენელია.
საუდის არაბეთის და არაბთა გაერთიანებული საემიროების საზღვრის დავა   არაბთა გაერთიანებული საამიროები
  საუდის არაბეთი

ევროპარედაქტირება

ტერიტორია მოსარჩელეები შენიშვენბი
აკროტირი, სუვერენული სამხედრო ბაზები   გაერთიანებული სამეფო
  კვიპროსი
ბალტიის ზღვაში საზღვრის დავა კუნძულ ბორნჰოლმის სიახლოვეს   პოლონეთი
  დანია
კარლინგფორდის ყურესთან სასაზღვრო დავა   ირლანდია
  გაერთიანებული სამეფო
დავითგარეჯა სასაზღვრო დავა   საქართველო
  აზერბაიჯანი
მდინარე დუნაის ზოგიერთი ნაწილი
ოსიეკის და სომბორის ოლქების ნაწილზე არსებული დავა
  ხორვატია
  სერბეთი
მდინარე ნარვას აღმოსავლეთი სანაპირო და პეტსერი   რუსეთი
  ესტონეთი
1920 წელს დადებული ტარტუს ხელშეკრულებით ეს ტერიტორია რუსეთს შეუერთდა, საბჭოთა კავშირის დაშლის შემდეგ ეს ტერიტორია კვლავ რუსეთის შემადგენლობაში დარჩა.
დეკელია, სუვერენული სამხედრო ბაზები   გაერთიანებული სამეფო
  კვიპროსი
აღმოსავლეთი ანატოლია   თურქეთი
  სომხეთი
მდინარე ემსის და დოლარტის ყურის დასავლეთი ნაწილი   ნიდერლანდები
  გერმანია
დაარსდა 1960 წელს
გიბრალტარი   გაერთიანებული სამეფო
  ესპანეთი
ესპანეთი გამოთქვამს პრეტენზიას ამ ტერიტორიაზე
პირანის ყურე   სლოვენია
  ხორვატია
გაფორმდა ხელშეკრულება ორ ქვეყანას შორის (ხორვატიის პარლამენტმა რატიფიცირება მოახდინა 2009 წლის 20 ნოემბერს)
ახრი გიბრალტარსა და ესპანეთს შორის   გაერთიანებული სამეფო
  ესპანეთი
ესპანეთს პრეტენზია აქვს ამ ტერიტორიაზე, რადგანაც ის არალეგალურად არის დაკავებული გაერთიანებული სამეფოს მიერ.
იმია/კარდაკი   საბერძნეთი
  თურქეთი
ტუზლას კუნძული   უკრაინა
  რუსეთი
ბოდენის ტბა   ავსტრია
  გერმანია
  შვეიცარია
ლოუთ ფოლის სასაზღვრო დავა   ირლანდია
  გაერთიანებული სამეფო
მთა მონბლანი   საფრანგეთი
  იტალია
მონტამუსის პარკის სიახლოვეს არსებული ტერიტორია   ანდორა
  ესპანეთი
ოლივენსა (მათ შორის მუნიციპალიტეტი და ტალიგა)   ესპანეთი
  პორტუგალია
ფიჭვნი   საქართველო
  რუსეთი
პრევლაკა   ხორვატია
  მონტენეგრო
საზღვაო საზღვარი ადრიატიკაზე   ხორვატია
  მონტენეგრო
როკოლი   გაერთიანებული სამეფო
  ირლანდია
  დანია
  ისლანდია
ირლანდიასა და ბრიტანეთში შეთანხმდნენ დემარკაციას მიმდებარე ზღვის ფსკერზე. დანია და ისლანდია ამტკიცებენ, რომ ეს ტერიტორია დიდ ბრიტანეთს არ ეკუთვნის.
სასტავცი   სერბეთი
  ბოსნია და ჰერცეგოვინა
სარენგრადსკა (კუნძული)კუნძული სარენგრადსკა   სერბეთი
  ხორვატია
სარიჩი   უკრაინა
  რუსეთი
გველის კუნძული   უკრაინა
  რუმინეთი
დავა გადაწყდა 2009 წლის 3 თებერვალს, საერთაშორისო სასამართოლოს დახმარებით.
სვეტა გერეს სამხედრო კომპლექსის სიახლოვეს   სლოვენია
  ხორვატია
400 ჰექტარი და მისი მიმდებარე ტერიტორია, ტეშინში   ჩეხეთი
  პოლონეთი
ველიკო-სკოლჯი და მალი-სკოლჯი (ნეუმის სიახლოვეს)   ხორვატია
  ბოსნია და ჰერცეგოვინა
კუნძული ვუკოვარი   ხორვატია
  სერბეთი

ტერიტორიული დავა სახელმწიფოს შიგნითრედაქტირება

არაღიარებული ქვეყნებირედაქტირება

ტერიტორია მხარეები შენიშვნები
აფხაზეთი   აფხაზეთის რესპუბლიკა
  საქართველო
ბუტანის აღმოსავლეთი ნაწილი   ბჰუტანი
  ჩინეთი (ჩინეთის რესპუბლიკა)
ჩრდილოეთ კვიპროსი   ჩრდილოეთ კვიპროსის თურქული პესპუბლიკა
  კვიპროსი
კონტინენტური ჩინეთი (მოიცავს ტიბეტს და სინძიანს)   ჩინეთი
  ტაივანი (ჩინეთის რესპუბლიკა)
მოლდოვას კონტროლირებადი დუბოსარის ოლქი   მოლდოვა
  დნესტრისპირეთის მოლდოვური რესპუბლიკა
აღმოსავლეთი იერუსალიმი   ისრაელი
  პალესტინა
ტივერიადის ტბის ჩრდილოეთი სანაპირო.   ისრაელი
  სირია
1950-1967 წლებში სირიამ მოახდინა ამ ტერიტორიის ოკუპირება. ექვსდღიანი ომის შემდეგ ეს ტერიტორია კვლავ ისრაელს დაუბრუნდა.
გოლანის მაღლობი   ისრაელი
  სირია
გიგიტ-ბალისტანის მცირე ტერიტორია   პაკისტანი
  ჩინეთი
დიდი უსურისკის კუნძული   რუსეთი
  ჩინეთი
2004 წელს გაიყო ეს ტერიტორია ჩინეთსა და რუსეთს შორის
პალესტინა   ისრაელი
  პალესტინა
ჰამასი ამჟამად დე-ფაქტო კონტროლს ახორციელებს ღაზის სექტორზე. პალესტინასა და ისრაელს შორის გაფორმებულია ოსლოს ხელშეკრულება.
კაჩინი   ბირმა
  ჩინეთი
გალიგონგის მთების ჩრდილოეთი ნაწილი (高黎貢山) იუნანის დასავლეთით
106,40 კვადრატული კილომეტრი ჩინური ტერიტორია ყაზახეთში   ყაზახეთი
  ჩინეთი
კოსოვო   სერბეთი
  კოსოვო
კუნძული კუტუზოვი   რუსეთი
  ჩინეთი
ლაჩინის კორიდორი   მთიანი ყარაბაღის რესპუბლიკა
  აზერბაიჯანი
მთიანი ყარაბაღი   მთიანი ყარაბაღის რესპუბლიკა
  აზერბაიჯანი
პამირის მთები (დასავლეთით სინძიანი)
(ჩრდილოეთი და ცენტრალური ტერიტორია)
  ტაჯიკეთი
  ჩინეთი
პამირის მთები (დასავლეთით სინძიანი)
(სამხრეთი ტერიტორია)
  ავღანეთი
  ჩინეთი
რასონი   ჩრდილოეთი კორეა
  ჩინეთი
შებაა   ისრაელი
  სირია
  ლიბანი
თექვსმეტი სოფელი მდინარე ამურის აღმოსავლეთით   რუსეთი
  ჩინეთი
სომალილენდი   სომალილენდი
  სომალი
სამხრეთი ოსეთი
  1. გადამისამართება თარგი:ქვეყნის მონაცემები სამხრეთ ოსეთის რესპუბლიკა სამხრეთ ოსეთის რესპუბლიკა
      საქართველო
ნახეთ რუსეთ-საქართველოს ომი (2008)
საზღვრის გამშვები პუნქტი სტრომვილია   გაერთიანებული სამეფო
  ჩრდილოეთ კვიპროსის თურქული რესპუბლიკა
ბრიტანეთის სუვერენული სამხედრო ბაზა
ტაივანი
პენჰუ
კონმენი
მატსუს კუნძულები
პრატასის კუნძული
  ტაივანი (ჩინეთის რესპუბლიკა)[12]
  ჩინეთი[13]
დნესტრისპირეთი   დნესტრისპირეთის მოლდოვური რესპუბლიკა
  მოლდოვა
ტუვა   რუსეთი
  ჩინეთი
ვარნიცა, კოპანსა და ბენდერნი   მოლდოვა
  დნესტრისპირეთის მოლდოვური რესპუბლიკა
დასავლეთ სანაპირო (ისრაელში ეძახიან იუდეა და სამარია)   ისრაელი
  პალესტინა
ნახეთ: ისრაელ-პალესტინის კონფლიქტი
დასავლეთი საჰარა   მაროკო
  საჰარის არაბთა დემოკრატიული რესპუბლიკა
გაეროს მიერ ეს ტერიტორია სუვერენულად მიჩნეული არ არის.

იხილეთ აგრეთვერედაქტირება

სქოლიორედაქტირება