მთავარი მენიუს გახსნა

ეს არის ესპანეთის მონარქების სია, რომლებიც არიან ესპანეთის მმართველები სიტყვის თანამედროვე გაგებით. ესპანეთის მონარქების ტახტი, ისევე როგორც პორტუგალიის ტახტი, იყო შემდეგნი:

ეს წარმომავლობები საბოლოოდ გააერთიანა ფერდინანდ II-ისა და ისაბელ I-ის ქორწინებამ. მიუხედავად ამისა მათი სამეფოები კვლავ განცალკევებულები იყვნენ, მათი პირადი კავშირებით ისინი მართავდნენ თავიან თავებს ერთად, როგორც ერთი ბატონობა. ფერდინანმა ასევე დაიპყრო ნავარის სამხრეთ ნაწილი და შემოუერთა იგი ესპანეთს. ეზაბელამ მისი სამეფო დაუტოვა თავის დას, ხოანას. ფერდინანდის სიკვდილის შემდეგ, მისმა ქალიშვილმა ხოანამ მემკვიდრეობით მიიღო არაგონის სამეფო. ხოანას შვილს, მომავალ საღვთო რომის იმპერატორს - კარლ I-ს არ უნდა რომ ყოფილიყო უბრალო რეგენტი, იგი იყო გამოცხადებული კასტილიის და არაგონის ერთობლივ მეფედ მის დედასთან ერთად ბრიუსელში. მის სიკვდილამდე, იგი გახდა კასტილიისა და არაგონის განსაკუთრებული მეფე. იმ დროიდან ტახტები მუდმივად გაერთიანებული იყო.

ავსტრიელთა (ჰაბსბურგების) საგვარეულორედაქტირება

ხუანასა და კარლ I-ის ქვეშ, კასტილიისა და არაგონის ტახტი საბოლოოგ გაერთიანდა ერთ მონარქად.

# სახელი დასაწყისი დასასრული ტიტული ნათესაობა წინამორბედ(ებ)თან
1 კარლ I
  14 მარტი, 1516 16 იანვარი, 1556 საღვთო რომის იმპერატორი,

მეფე რომაელების, იტალიელების და ესპანელების,
ავსტრიის გრაფი,
ბურგუნდიის გრაფი.

ხუანას შვილი, ისაბელას და ფერდინანდის შვილიშვილი.
2 ფილიპე II   16 იანვარი, 1556 13 სექტემბერი, 1598 მეფე ესპანეთის, პორტუგალიის და ნეაპოლის.

ჰოლანდიის მმართველი;
მილანის გრაფი.

კარლ I-ის შვილი
3 ფილიპე III   September 13, 1598 31 მარტი, 1621 მეფე ესპანეთის და პორტუგალიის. ფილიპე II–ის შვილი
4 ფილიპე IV   31 მარტი, 1621 17 სექტემბერი, 1665 მეფ ესპანეთის და 1640 წლამდე პორტუგალიის ფილიპე III–ის შვილი
5 კარლ II   17 სექტემბერი, 1665 1 ნოემბერი, 1700 მეფე ესპანეთის
ესპანური ჰოლანდიის მმართველი
ფილიპე IV–ის შვილი

ბურბონების საგვარეულორედაქტირება

1700 წელს კარლ II გარდაიცვალა. კარლი შეცვალა 16 წლის ფილიპმა, კარლის დის, მარია ტერეზას შვილიშვილმა, როგორც მისმა მემკვიდრემ.[1]

# სახელი დასაწყისი დასასრული ტიტული ნათესაობა
წინამორბედ(ებ)თან
6 ფილიპე V   16 ნოემბერი, 1700 14 იანვარი, 1724 ესპანეთის მეფე ფილიპ IV–ის დიდი შვილიშვილი
7 ლუის I   14 იანვარი, 1724 31 აგვისტო, 1724 ესპანეთის მეფე ფილიპე V-ის შვილი
8 ფილიპე V   6 სექტემბერი, 1724 9 ივლისი, 1746 ესპანეთის მეფე ლუის I-ის მამა
9 ფერდინანდ VI   9 ივლისი, 1746 10 აგვისტო, 1759 ესპანეთის მეფე ფილიპე V-ის შვილი
10 კარლ III   10 აგვისტო, 1759 14 დეკემბერი, 1788 ესპანეთის, ნეაპოლის და სიცილიის მეფე,
პარმის დუკე
ფილიპე V-ის შვილი
11 კარლ IV   14 დეკემბერი, 1788 19 მარტი, 1808 ესპანეთის მეფე კარლ III-ის შვილი
12 ფერდინანდ VII   19 მარტი, 1808 6 მაისი, 1808 ესპანეთის მეფე კარლ IV-ის შვილი

ბონაპარტების საგვარეულორედაქტირება

ერთადერთი მონარქი ამ დინასტიიდან იყო ჟოსეფი, მისი ძმის იმპერატორ ნაპოლეონ I-ის დაძალებით. იგი ქვეყნის სათავეში მოვიდა კარლ IV-ისა და ფერდინანდ VII-ის უარის თქმის შემდეგ. წოდება, რომელსაც ჟოსეფი ატარებდა შემდეგნაირად ჟღერდა: "ესპანეთისა და ინდოეთის მეფე, გრაცია ღმერთი და კონსტიტუციური მდგომარეობა". მას შემდგომ მიცეს წინა მეფეების ყველა წოდება.

# სახელი დასაწყისი დასასრული ტიტული ნათესაობა
წინამორბედ(ებ)თან
6 ჟოზეფ I   6 ივნისი, 1808 11 დეკემბერი, 1813 ესპანეთის, ნეაპოლისა და სიცილიის მეფე ნაპოლეონ ბონაპარტის ძმა

ბურბონების პირველი რესტავრაციარედაქტირება

კარლ IV-ის უფროსი შვილმა მიიღო ტახტის მემკვიდრეობა. წოდებას რომელსაც ატარებდა შემდეგნაირად ჟღერდა: კასტილიის, ლეონისა და არაგონის მეფე...გრაცია ღმერთისაგან

# სახელი დასაწყისი დასასრული ტიტული ნათესაობა
წინამორბედ(ებ)თან
6 ფერდინანდ VII   11 დეკემბერი, 1813 29 სექტემბერი, 1833 ესპანეთის მეფე კარლ IV-ის შვილი
6 ისაბელა II   29 სექტემბერი, 1833 30 სექტემბერი, 1868 ესპანეთის დედოფალი ფერდინანდ VII-ის შვილი

სავოიის დინასტიარედაქტირება

1868 წლის ესპანეთის რევოლუციის შემდეგ გადადგა იზაბელა II, ჩამოყალიბდა პროვინციული მმართველობა და რეგენტობით მეთაურობდა ფრანცისკო სერანო ი დომინგუესი 1868 წლის 8 ოქტომბრიდან 1871 წლის 2 იანვარმდე, მანამ სანამ ახალი მონარქი მოიძებნა. ამადეუსი არჩეული იყო როგორც მეფე და მას ახალი წოდება ჰქონდა: ესპანეთის მეფე, გრაცია ღმერთი და ერის ნება-სურვილი

# სახელი დასაწყისი დასასრული ტიტული ნათესაობა
წინამორბედ(ებ)თან
6 ამადეუს I   4 დეკემბერი, 1870 11 თებერვალი, 1873 ესპანეთის მეფე

ესპანეთის პირველი რესპუბლიკა (1873-1874)რედაქტირება

ბურბონების მეორე რესტავრაციარედაქტირება

იზაბელა II-ის უფროსმა შვილმა აღადგინა ტახტი. ესპანეთის კონსტიტუციური მეფე.

ფრანკოისტური ესპანეთი (1936-1975)რედაქტირება

1936 წლის 1 ოქტომბერს გენერალმა ფრანცისკო ფრანკომ გამოაცხადა სახელმწიფო მეთაურობა ესპანეთის იმ ნაწილებში, რომელსაც ნაციონალისტები აკონტროლებდნენ ესპანეთის სამოქალაქო ომის შემდეგ. ომის დასასრულის შემდგომ, 1939 წლის 1 აპრილს გენერალმა ფრანკომ მთელი ესპანეთის გაკონტროლება დაიწყო. 1947 წელს, ფრანკომ გამოაცხადა მონარქიის რესტავრაცია, მაგრამ არ დართო ნება ფარისეველ უნფანტე ხუანს რომ დამჯდარიყო ტახტზე. 1969 წელს, ფრანკომ განაცხადა რომ ხუან კარლოსი, ბარსელონის გრაფის შვილი, იქნებოდა მისი მემკვიდრე. 1975 წლის, ფრანკოს სიკვდილის შემდეგ ხუან კარლოსმა მემკვიდრეობით მიიღო მისგან ესპანეთის მეფობა.

ესპანეთის მეორე რესპუბლიკა (1931-1939)რედაქტირება

ბურბონების მესამე რესტავრაციარედაქტირება

# სახელი დასაწყისი დასასრული ტიტული ნათესაობა
წინამორბედ(ებ)თან
6 ალფონსო XII   30 დეკემბერი, 1874 25 ნოემბერი, 1885 ესპანეთის კონსტიტუციური მეფე ისაბელა II-ის შვილი
6 ალფონსო XIII   17 მაისი, 1886 14 აპრილი, 1931 ესპანეთის კონსტიტუციური მეფე ალფონსო XII-ის შვილი
# სახელი დასაწყისი დასასრული ტიტული ნათესაობა
წინამორბედ(ებ)თან
6 ხუან კარლოს I   22 ნოემბერი, 1975 19 ივნისი, 2014 ესპანეთის მეფე ალფონსო XIII ის შვილიშვილი
6 ფილიპე VI   19 ივნისი, 2014 დღემდე ესპანეთის მეფე ხუან კარლოს I-ის შვილი

იხილეთ აგრეთვერედაქტირება

სქოლიორედაქტირება

  1. კამენი, ჰენრი. "ფილიპე V (ესპანეთი):: მეფე, რომელმაც იმეფა ორჯერ", გვ. 6. იალის უნივერსიტეტის პრესის გამომცემლობა, 2001. ISBN 0-300-08718-7