მთავარი მენიუს გახსნა
აშშ-ის პრეზიდენტის ბეჭედი

აქ მოყვანილია აშშ-ის პრეზიდენტების სია. ეს სია მოიცავს მხოლოდ იმ პიროვნებებს, რომლებიც აშშ-ის პრეზიდენტის თანამდებობაზე დამტკიცდა აშშ-ის კონსტიტუციის რატიფიცირების შემდეგ, 1789 წლიდან. რატიფიცირებამდე ამერიკის ლიდერთათვის იხილეთ კონტინენტური კონგრესის პრეზიდენტები. ეს სია არ მოიცავს პრეზიდენტის მოვალეობის შემსრულებლებს აშშ-ის კონსტიტუციის XXV ჩასწორების მიხედვით.

თანმიმდევრული ვადები ნუმერაციით ითვლება ერთ პრეზიდენტობად (მაგ. ჯორჯ ვაშინგტონი, რომელიც აირჩიეს ორი ვადით ზედიზედ, იყო პირველი პრეზიდენტი და არა პირველი და მეორე). ჯერალდ ფორდმა პრეზიდენტობა მიიღო რიჩარდ ნიქსონის გადადგომის შემდეგ და დაასრულა ნიქსონის პრეზიდენტობის მეორე პერიოდი. ის ფაქტი, რომ ფორდი ამ პოსტზე არჩეული არ ყოფილა, ნუმერაციაზე გავლენას არ ახდენს და მას 38-ე პრეზიდენტად ხდის. ერთადერთი ადამიანი, რომელიც ორჯერ არა ზედიზედ იყო პრეზიდენტი არის გროვერ კლივლენდი. ითვლება, რომ ის იყო 22-ე და 24-ე პრეზიდენტი. ამიტომ სიაში არის 45 პრეზიდენტი, მაგრამ მხოლოდ 44 ადამიანი.

აშშ-ის ყველა პრეზიდენტი:

      უპარტიო       ფედერალისტი       დემოკრატ-რესპუბლიკელი       დემოკრატი       ვიგი       რესპუბლიკელი

# პრეზიდენტი პოსტზე მოსვლა პოსტიდან წასვლა პარტია ვიცე-პრეზიდენტი ვადა
1 ჯორჯ ვაშინგტონი   30 აპრილი, 1789 4 მარტი, 1797 უპარტიო
ჯონ ადამსი 1
2
2 ჯონ ადამსი   4 მარტი, 1797 4 მარტი, 1801 ფედერალისტური პარტია ტომას ჯეფერსონი 3
3 ტომას ჯეფერსონი   4 მარტი, 1801 4 მარტი, 1809 დემოკრატიულ-რესპუბლიკური პარტია აარონ ბური 4
ჯორჯ კლინტონი 5
4 ჯეიმზ მედისონი   4 მარტი, 1809 4 მარტი, 1817 დემოკრატიულ-რესპუბლიკური პარტია ჯორჯ კლინტონი[1]
ვაკანტური
6
ელბრიჯ ჯერი[1]
ვაკანტური
7
5 ჯეიმზ მონრო   4 მარტი, 1817 4 მარტი, 1825 დემოკრატიულ-რესპუბლიკური პარტია დანიელ ტომპკინსი 8
9
6 ჯონ კუინსი ადამსი   4 მარტი, 1825 4 მარტი, 1829 დემოკრატიულ-რესპუბლიკური პარტია ჯონ კელჰუნი 10
7 ენდრუ ჯექსონი   4 მარტი, 1829 4 მარტი, 1837 დემოკრატიული პარტია ჯონ კელჰუნი[2]
ვაკანტური
11
მარტინ ვან ბურენი 12
8 მარტინ ვან ბურენი   4 მარტი, 1837 4 მარტი, 1841 დემოკრატიული პარტია რიჩარდ მენტორ ჯონსონი 13
9 უილიამ ჰენრი ჰარისონი   4 მარტი, 1841 4 აპრილი, 1841[1] ვიგი ჯონ ტაილერი 14
10 ჯონ ტაილერი   4 აპრილი, 1841 4 მარტი, 1845 ვიგი ვაკანტური
11 ჯეიმზ ნოქს პოლკი   4 მარტი, 1845 4 მარტი, 1849 დემოკრატიული პარტია ჯორჯ დალასი 15
12 ზაქარი ტეილორი   4 მარტი, 1849 9 ივლისი, 1850[1] ვიგი მილარდ ფილმორი 16
13 მილარდ ფილმორი   9 ივლისი, 1850 4 მარტი, 1853 ვიგი ვაკანტური
14 ფრანკლინ პირსი   4 მარტი, 1853 4 მარტი, 1857 დემოკრატიული პარტია უილიამ კინგი[1]
ვაკანტური
17
15 ჯეიმზ ბიუკენენი   4 მარტი, 1857 4 მარტი, 1861 დემოკრატიული პარტია ჯონ ბრეკინრიჯი 18
16 აბრაამ ლინკოლნი   4 მარტი, 1861 15 აპრილი, 1865[3] რესპუბლიკური პარტია ეროვნული კავშირი[4] ჰანიბალ ჰამლინი 19
ენდრიუ ჯონსონი 20
17 ენდრიუ ჯონსონი   15 აპრილი, 1865 4 მარტი, 1869 დემოკრატიული პარტია ეროვნული კავშირი[4] ვაკანტური
18 ულის გრანტი   4 მარტი, 1869 4 მარტი, 1877 რესპუბლიკური პარტია შაილერ კოლფაქსი 21
ჰენრი უილსონი[1]
ვაკანტური
22
19 რეზერფორდ ჰეისი   4 მარტი, 1877 4 მარტი, 1881 რესპუბლიკური პარტია უილიამ უილერი 23
20 ჯეიმზ გარფილდი   4 მარტი, 1881 19 სექტემბერი, 1881[3] რესპუბლიკური პარტია ჩესტერ ართური 24
21 ჩესტერ ართური   19 სექტემბერი, 1881 4 მარტი, 1885 რესპუბლიკური პარტია ვაკანტური
22 გროვერ კლივლენდი   4 მარტი, 1885 4 მარტი, 1889 დემოკრატიული პარტია ტომას ჰენდრიკსი[1]
ვაკანტური
25
23 ბენჯამინ ჰარისონი   4 მარტი, 1889 4 მარტი, 1893 რესპუბლიკური პარტია ლევი მორტონი 26
24 გროვერ კლივლენდი
(მეორედ)
  4 მარტი, 1893 4 მარტი, 1897 დემოკრატიული პარტია ედლაი სტივენსონი 27
25 უილიამ მაკ-კინლი   4 მარტი, 1897 14 სექტემბერი, 1901[3] რესპუბლიკური პარტია გარეტ ჰობარტი[1]
ვაკანტური
28
თეოდორ რუზველტი 29
26 თეოდორ რუზველტი   14 სექტემბერი, 1901 4 მარტი, 1909 რესპუბლიკური პარტია ვაკანტური
ჩარლზ ფერბენკსი 30
27 უილიამ ჰოვარდ ტაფტი   4 მარტი, 1909 4 მარტი, 1913 რესპუბლიკური პარტია ჯეიმზ შერმანი[1]
ვაკანტური
31
28 ვუდრო უილსონი   4 მარტი, 1913 4 მარტი, 1921 დემოკრატიული პარტია ტომას მარშალი 32
33
29 უორენ გამალიელ ჰარდინგი   4 მარტი, 1921 2 აგვისტო, 1923[1] რესპუბლიკური პარტია კალვინ კულიჯი 34
30 კალვინ კულიჯი   2 აგვისტო, 1923 4 მარტი, 1929 რესპუბლიკური პარტია ვაკანტური
ჩარლზ დეივისი 35
31 ჰერბერტ ჰუვერი   4 მარტი, 1929 4 მარტი, 1933 რესპუბლიკური პარტია ჩარლზ კურტისი 36
32 ფრანკლინ დელანო რუზველტი   4 მარტი, 1933 12 აპრილი, 1945[1] დემოკრატიული პარტია ჯონ გარნერი 37
38
ჰენრი უოლესი 39
ჰარი ტრუმენი 40
33 ჰარი ტრუმენი   12 აპრილი, 1945 20 იანვარი, 1953 დემოკრატიული პარტია ვაკანტური
ალბენ ბარკლი 41
34 დუაიტ ეიზენჰაუერი   20 იანვარი, 1953 20 იანვარი, 1961 რესპუბლიკური პარტია რიჩარდ ნიქსონი 42
43
35 ჯონ ფიცჯერალდ კენედი   20 იანვარი, 1961 22 ნოემბერი, 1963[3] დემოკრატიული პარტია ლინდონ ჯონსონი 44
36 ლინდონ ჯონსონი   22 ნოემბერი, 1963 20 იანვარი, 1969 დემოკრატიული პარტია ვაკანტური
ჰუბერტ ჰამფრი 45
37 რიჩარდ ნიქსონი   20 იანვარი, 1969 9 აგვისტო, 1974[2] რესპუბლიკური პარტია სპირო აგნიუ 46
სპირო აგნიუ[2]
ვაკანტური
ჯერალდ ფორდი
47
38 ჯერალდ ფორდი   9 აგვისტო, 1974 20 იანვარი, 1977 რესპუბლიკური პარტია ვაკანტური
ნელსონ როკფელერი
39 ჯიმი კარტერი   20 იანვარი, 1977 20 იანვარი, 1981 დემოკრატიული პარტია უოლტერ მონდეილი 48
40 რონალდ რეიგანი   20 იანვარი, 1981 20 იანვარი, 1989 რესპუბლიკური პარტია ჯორჯ ჰ. ბუში 49
50
41 ჯორჯ ჰ. უ. ბუში   20 იანვარი, 1989 20 იანვარი, 1993 რესპუბლიკური პარტია დენ ქუეილი 51
42 ბილ კლინტონი   20 იანვარი, 1993 20 იანვარი 2001 დემოკრატიული პარტია ალბერტ გორი 52
53
43 ჯორჯ უოლკერ ბუში   20 იანვარი, 2001 20 იანვარი, 2009 რესპუბლიკური პარტია დიკ ჩეინი 54
55
44 ბარაკ ობამა   20 იანვარი, 2009 20 იანვარი, 2017 დემოკრატიული პარტია ჯო ბაიდენი 56
57
45 დონალდ ტრამპი   20 იანვარი, 2017 რესპუბლიკური პარტია მაიკ პენსი 58

სქოლიო

  1. 1.00 1.01 1.02 1.03 1.04 1.05 1.06 1.07 1.08 1.09 1.10 გარდაიცვალა ბუნებრივი სიკვდილით თანამდებობაზე ყოფნის დროს.
  2. 2.0 2.1 2.2 გადადგა თანამდებობიდან.
  3. 3.0 3.1 3.2 3.3 მოკლეს.
  4. 4.0 4.1 რესპუბლიკელი აბრაჰამ ლინკოლნი და დემოკრატი ენდრიუ ჯონსონი გაერთიანდნენ ეროვნულ კავშირში 1864 წელს.

იხილეთ აგრეთვე

ლიტერატურა

რესურსები ინტერნეტში

ვიკისაწყობში? არის გვერდი თემაზე: