მთავარი მენიუს გახსნა

აშშ-ის პოპულარული არქიტექტურული შენობა-ნაგებობების სია

2006 და 2007 წლებში, ამერიკის არქიტექტურის ინსტიტუტმა (AIA) დააფინანსა კვლევა შეერთებულ შტატებში ყველაზე პოპულარულ არქიტექტურულ ნამუშევართა დასადგენად. კომპანიამ "Harris Interactive" ჯერ AIA-ს წევრების ერთი სტატისტიკური ჯგუფი გამოკითხა, შემდეგ კი საზოგადოების აზრის კვლევა ჩაატარა.

კვლევის პირველ სტადიაზე გამოკითხულ იქნა AIA-ს 2448 წევრი. რესპონდენტებს სთხოვეს დაესახელებინათ 20 შენობა-ნაგებობა 15 განსაზღვრულ კატეგორიაში. სულ მცირე ექვსი AIA-ს წევრის მიერ დასახელებული 248 ნაგებობით შეადგინეს სია, რომელიც მომდევნო სტადიაზე საზოგადოების აზრის გამოკითხვისას გამოიყენეს. ამ გამოკითხვაში მონაწილეობა სულ 2214 ადამიანმა მიიღო, რომლებმაც არქიტექტორთა მიერ შერჩეული 248 ნაგებობა შეაფასეს, მათთვის წარმოდგენილი სურათების მიხედვით. საზოგადოების ფავორიტები კვლევისთვის შემუშავებული "likeability" შკალის გამოყენებით გამოავლინეს.

2007 წელს ორგანიზაციის 150 წლისთავის აღსანიშნავად, AIA-მ "ამერიკის პოპულარული არქიტექტურის" 150 შენობა-ნაგებობა გამოაქვეყნა. ამ სიაში 32 ნაგებობა ქალაქ ნიუ-იორკშია, რითაც ის ყველა დანარჩენ ადგილს უსწრებს. 10 ყველაზე პოპულარული ნაგებობიდან 6 ქალაქ ვაშინგტონშია, სადაც ამ სიის 150 შენობიდან 17 მდებარეობს. ასევე 17 შენობაა სრულ სიაში ჩიკაგოდან.

ქვემოთ ჩამოთვლილია 150 უმაღლესი რეიტინგის მქონე სტრუქტურა.

აშშ-ის არქიტექტურული ძეგლების სიარედაქტირება

სტრუქტურა ქალაქი შტატი სურათი
1 ემპაირ სტეიტ ბილდინგი ნიუ-იორკი NY
2 თეთრი სახლი ვაშინგტონი DC
3 ვაშინგტონის ეროვნული საკათედრო ტაძარი ვაშინგტონი DC
4 ჯეფერსონის მემორიალი ვაშინგტონი DC
5 გოლდენ გეიტი (ხიდი) სან-ფრანცისკო CA
6 კაპიტოლიუმი (ვაშინგტონი) ვაშინგტონი DC
7 ლინკოლნის მემორიალი ვაშინგტონი DC
8 Biltmore Estates/Vanderbilt Residence Asheville NC
9 კრაისლერ ბილდინგი ნიუ-იორკი NY
10 ვიეტნამის ომის ვეტერანთა მემორიალი ვაშინგტონი DC
11 წმინდა პატრიკის ტაძარი ნიუ-იორკი NY
12 ვაშინგტონის მონუმენტი ვაშინგტონი DC
13 გრანდ სენტრალ ტერმინალი ნიუ-იორკი NY
14 დასავლეთის კარიბჭე სენტ-ლუისი MO
15 აშშ-ის უზენაესი სასამართლო ვაშინგტონი DC
16 St. Regis ნიუ-იორკი NY
17 მეტროპოლიტენის ხელოვნების მუზეუმი (ნიუ-იორკი) ნიუ-იორკი [NY
18 ჰოტელ-დელ-კორონადო სან-დიეგო CA
19 მსოფლიო სავაჭრო ცენტრი ნიუ-იორკი NY
20 ბრუკლინის ხიდი ნიუ-იორკი NY
21 ფილადელფიის მერია ფილადელფია PA
22 ბელაჯიოს სასტუმრო და კაზინო ლას-ვეგასი NV
23 წმინდა იოანე ღვთისმეტყველის საკათედრო ტაძარი (ნიუ-იორკი) ნიუ-იორკი NY
24 ფილადელფიის ხელოვნების მუზეუმი ფილადელფია PA
25 ბოსტონის სამების ეკლესია ბოსტონი MA
26 სასტუმრო ავანი Yosemite Valley CA
27 მონტიჩელო Charlottesville VA
28 კონგრესის ბიბლიოთეკა ვაშინგტონი DC
29 ჩანჩქერის სახლი Mill Run PA
30 ტალიესინის სტუდია გრინ-ბეი WI
31 Wrigley Field ჩიკაგო IL
32 Wanamaker's Department Store ფილადელფია PA
33 Rose Center for Earth and Space ნიუ-იორკი NY
34 ხელოვნების ეროვნული გალერეა (ვაშინგტონი) ვაშინგტონი DC
35 Allegheny County Courthouse პიტსბურგი PA
36 Old Faithful Inn Yellowstone National Park WY
37 იუნიონ სტეიშენი ვაშინგტონი DC
38 ტრიბიუნ ტაუერი ჩიკაგო IL
39 დელანო (სასტუმრო) მაიამი FL
40 იუნიონ სტეიშენი სენტ-ლუისი MO
41 ჰერსტის რეზიდენცია San Simeon CA
42 უილის ტაუერი ჩიკაგო IL
43 Thomas Crane Public Library Quincy MA
44 ვულუორზ ბილდინგი ნიუ-იორკი NY
45 Cincinnati Union Terminal ცინცინატი OH
46 ვალდორფ-ასტორია ნიუ-იორკი NY
47 ნიუ-იორკის საჯარო ბიბლიოთეკა ნიუ-იორკი NY
48 კარნეგი-ჰოლი ნიუ-იორკი NY
49 სან-ფრანცისკოს მერია სან-ფრანცისკო CA
50 ვირჯინიის შტატის კაპიტოლიუმი რიჩმონდი VA
51 Cadet Chapel, Air Force Academy Colorado Springs CO
52 ფილდის ბუნების ისტორიის მუზეუმი ჩიკაგო IL
53 Apple, 5th Avenue ნიუ-იორკი NY
54 Furness Library, U. Penn. ფილადელფია PA
55 Mauna Kea Beach Hotel Kohala Coast HI
56 როკფელერის ცენტრი ნიუ-იორკი NY
57 დენვერის საერთაშორისო აეროპორტი დენვერი CO
58 Ames Free Library North Easton MA
59 მილუოკის ხელოვნების მუზეუმი მილუოკი WI
60 Thorncrown Chapel Eureka Springs AR
61 ტრანსამერიკის პირამიდა სან-ფრანცისკო CA
62 333 უოკერ დრაივი ჩიკაგო IL
63 Smithsonian National Air & Space Museum ვაშინგტონი DC
64 Faneuil Hall Marketplace ბოსტონი MA
65 ბროლის ტაძარი გარდენ-გროუვი CA
66 Gamble House Pasadena CA
67 ნებრასკის შტატის კაპიტოლიუმი Lincoln NE
68 ნიუ-იორკ ტაიმზ ბილდინგი ნიუ-იორკი NY
69 სოლტ-ლეიკ-სიტის საჯარო ბიბლიოთეკა სოლტ-ლეიკ-სიტი UT
70 Walt Disney World Dolphin and Swan Hotels Lake Buena Vista FL
71 ჰერსტ ტაუერი ნიუ-იორკი NY
72 ფლატირონ ბილდინგი ნიუ-იორკი NY
73 ლეიკ-პოინტ ტაუერი ჩიკაგო IL
74 გუგენჰაიმის მუზეუმი (ნიუ-იორკი) ნიუ-იორკი NY
75 იუნიონ სტეიშენი ლოს-ანჯელესი CA
76 უილიარდი (სასტუმრო) ვაშინგტონი DC
77 Sever Hall, Harvard University კემბრიჯი MA
78 Broadmoor Hotel Colorado Springs CO
79 რონალდ რეიგანის შენობა ვაშინგტონი DC
80 Phillips Exeter Academy Library Exeter NH
81 The Plaza Hotel ნიუ-იორკი NY
82 სოფიტელი ჩიკაგო IL
83 Glessner House ჩიკაგო IL
84 იანკის სტადიონი (1923) ნიუ-იორკი NY
85 Harold Washington Library ჩიკაგო IL
86 ლინკოლნის ცენტრი ნიუ-იორკი NY
87 დაკოტას აპარტამენტები ნიუ-იორკი NY
88 ჩიკაგოს ხელოვნების ინსტიტუტი ჩიკაგო IL
89 Fairmont Hotel სან-ფრანცისკო CA
90 ბოსტონის საჯარო ბიბლიოთეკა ბოსტონი MA
91 Hollywood Bowl ლოს-ანჯელესი CA
92 ტეხასის შტატის კაპიტოლიუმი ოსტინი TX
93 ფონტენბლო მაიამი FL
94 Legal Research Building, University of Michigan Ann Arbor MI
95 გეტის ცენტრი ლოს-ანჯელესი CA
96 High Museum ატლანტა GA
97 Federal Building and United States Courthouse Central Islip NY
98 Humana Building ლუიზვილი KY
99 უოლტ დისნეის საკონცერტო დარბაზი ლოს-ანჯელესი CA
100 რედიო სიტი მიუზიკ ჰოლი ნიუ-იორკი NY
101 პოლ ბრაუნის სტადიონი ცინცინატი OH
102 United Airlines Terminal, O'Hare Airport ჩიკაგო IL
103 ჰაიატ რეჯენსი ატლანტა ატლანტა GA
104 AT&T Park (San Francisco Giants Stadium) სან-ფრანცისკო CA
105 ტაიმ-უორნერის ცენტრი ნიუ-იორკი NY
106 ვაშინგტონის მეტროპოლიტენი ვაშინგტონი DC
107 IDS Center (IDS Tower) მინეაპოლისი MN
108 სიეტლის ცენტრალური ბიბლიოთეკა სიეტლი WA
109 სან-ფრანცისკოს თანამედროვე ხელოვნების მუზეუმი სან-ფრანცისკო CA
110 იუნიონ სტეიშენი ჩიკაგო IL
111 გაეროს შტაბ-ბინა ნიუ-იორკი NY
112 National Building Museum ვაშინგტონი DC
113 Fenway Park ბოსტონი MA
114 Dana-Thomas House Springfield IL
115 TWA Terminal, JFK Airport ნიუ-იორკი NY
116 The Athenaeum New Harmony IN
117 Walker Art Center მინეაპოლისი MN
118 American Airlines Center დალასი TX
119 Arizona Biltmore Resort and Spa Phoenix AZ
120 ლოს-ანჯელესის ცენტრალური ბიბლიოთეკა ლოს-ანჯელესი CA
121 სან-ფრანცისკოს საერთაშორისო აეროპორტი სან-ფრანცისკო CA
122 Camden Yards ბალტიმორი MD
123 Taliesin West Scottsdale AZ
124 შეერთებული შტატების ჰოლოკოსტის მუზეუმი ვაშინგტონი DC
125 სიტიგრუპ ცენტრი ნიუ-იორკი NY
126 V. C. Morris Gift Shop / Xanadu Gallery სან-ფრანცისკო CA
127 Union Station კანზას-სიტი MO
128 Rookery Building ჩიკაგო IL
129 Frederick R. Weisman Museum of Art მინეაპოლისი MN
130 Douglas House Harbor Springs MI
131 Aline Barnsdall Hollyhock House ლოს-ანჯელესი CA
132 Pennzoil Place ჰიუსტონი TX
133 როიალტონი (სასტუმრო) ნიუ-იორკი NY
134 ასტროდომი ჰიუსტონი TX
135 Safeco Field სიეტლი WA
136 Corning Museum of Glass Corning NY
137 30-ე ქუჩის სადგური ფილადელფია PA
138 Robie House ჩიკაგო IL
139 Williams Tower (Transco Tower) ჰიუსტონი TX
140 Stahl House (Case Study House #22) ლოს-ანჯელესი CA
141 Apple, SoHo ნიუ-იორკი NY
142 ჯონ ჰენკოკის ტაუერი ბოსტონი MA
143 (ძველი) პენსილვანიის სადგური ნიუ-იორკი NY
144 ჰაიატ რეჯენსი სან-ფრანცისკო CA
145 Carson, Pirie, Scott and Company Building ჩიკაგო IL
146 თანამედროვე ხელოვნების მუზეუმი (ნიუ-იორკი) ნიუ-იორკი NY
147 Auditorium Building ჩიკაგო IL
148 Brown Palace Hotel დენვერი CO
149 David S. Ingalls Rink, Yale University ნიუ-ჰეივენი CT
150 Battle Hall, U. Texas ოსტინი TX